Un copil de patru ani din Jibou, judetul Salaj, va fi inscris de parinti in clasa pregatitoare, in anul scolar urmator, dupa ce evaluarea psihosomatica a aratat ca stie sa rezolve operatii matematice foarte avansate pentru varsta lui, relateaza Mediafax.

Directorul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE) Salaj, Melania Gardan, a declarat miercuri ca un copil din Jibou a fost supus evaluarii psihosomatice, la cererea parintilor sai, in vederea inscrierii in clasa pregatitoare. Baietelul va avea, la inceperea anului scolar urmator, patru ani si jumatate.

"Pentru a fi inscrisi in anul scolar 2012-2013, copiii trebuie supusi unei evaluari psihosomatice, care se face in functie de varsta - minim sase ani - si de clasa pentru care opteaza parintii, adica I sau pregatitoare. Exista si situatii exceptionale in care parintele poate solicita inscrierea, desi copilul nu are anii impliniti. Avem un astfel de caz in Jibou, unde parintii unui copil de patru ani au solicitat evaluarea psihosomatica a acestuia, in vederea inscrierii in clasa pregatitoare. Copilul a trecut evaluarea, dovedind, printre altele, ca stie sa rezolve operatii matematice foarte avansate pentru varsta lui", a declarat Melania Gardan.

"Desi are o varsta mai mica decat viitorii lui colegi, baietelul din Jibou este foarte bine dezvoltat, prezentand in cadrul evaluarii psihosomatice multiple calitati care il atesta ca fiind pregatit sa urmeze cu succes clasa pregatitoare, in anul scolar viitor", a explicat directorul CJRAE.

Ca urmarea a deciziei parintilor, incepand din toamna acestui an, copilul va urma cursurile Scolii Gimnaziale "Lucian Blaga" din Jibou.

Potrivit sursei citate, evaluarea psihosomatica se impune in functie de varsta copiilor si de optiunea clasei in care acestia vor fi inscrisi. Astfel, trebuie sa sustina testarea copiii care implinesc sase ani dupa 31 decembrie 2012 si doresc sa se inscrie in clasa pregatitoare, cei care implinesc sase ani in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2012 si doresc sa se inscrie in clasa I sau in clasa pregatitoare, dar si copiii care implinesc sapte ani pana la 31 august 2012 si care doresc sa ramana in clasa pregatitoare.

Coordonatorul Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica (CJAP) Salaj, Adina Mesaros, a declarat pentru Mediafax ca, pentru a trece cu succes de evaluarea psihosomatica, copiii trebuie sa raspunda la o serie de intrebari structurate pe patru domenii: comportamentul socio-afectiv, cognitiv, verbal si motric.

"Evaluarea are specificitate atat pentru clasa pregatitoare, cat si pentru inscrierea in clasa I. Copiii supusi evaluarii psihosomatice trebuie sa raspunda la un numar de 20 de intrebari, daca optiunea inscrierii este clasa pregatitoare, si la 25 de intrebari, daca optiunea este pentru clasa I. Pentru a fi declarati apti sa treaca testarea, copiii trebuie sa raspunda corect la cel putin 75 la suta din totalul intrebarilor", a explicat Adina Mesaros.