Ministri condamnati la inchisoare cu executare pentru coruptie, anchete care vizeaza inalti oficiali, proceduri mai rapide: Romania a facut progrese notabile in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, considera expertii intervievati de agentia AFP, dar va trebui sa confirme aceasta tendinta in timp.

Semn a ceea ce ministrul roman al Justitiei a denumit luni o "schimbare a realitatii" in maniera de administrare a justitiei, numarul persoanelor condamnate definitiv pentru fapte de coruptie la nivel inalt s-a dublat aproape intre 2010 si 2011, trecand de la 154 la 298, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Chiar daca 60% dintre aceste condamnari constau in pedepse cu suspendare, ele dovedesc o "accelerare a proceselor legate de afacerile de coruptie la nivel inalt", in special la Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit raportului Comisiei Europene publicat in februarie.

Din 2007, Bruxellesul supravegheaza Romania si Bulgaria, "elevi intrati in clasa europeana cu lacune severe in sistemele lor judiciare, dupa anii de dictatura", scrie AFP.

Un alt semn pozitiv pentru experti sunt recentele condamnari la inchisoare cu executare ale unui fost prim ministru, Adrian Nastase, si doi fosti ministri ai Agriculturii, ale caror procese pareau sa bata pasul pe loc de multi ani.

"Adevaratul test de independenta al judecatorilor este sa aiba destul curaj sa se pronunte in cazuri care implica oameni politici si oameni de afaceri puternici. Este ceea ce se intampla astazi pentru prima oara in istoria Romaniei si este un adevarat pas inainte", spune Laura Stefan, specialista in lupta impotriva coruptiei la think tank-ul Expert Forum.

In aceste vremuri dominate de euroscepticism, aceste progrese reprezinta "un succes clar al Uniunii Europene" care, mentinand o presiune constanta, incepe sa vada azi roadele anilor de munca la noii sai membri, adauga ea.

In Romania, "se vede cum curentul incepe usor sa se inverseze, de la o cultura a impunitatii spre un stat de drept unde nimeni nu este deasupra legii", comenteaza Laura Stefan, care reaminteste insa ca aceste procese, care trebuie sa treaca si testul sentintelor in apel, nu au scapat inca de riscul de prescriere.

Dar "drumul este in continuare sinuos", precizeaza o sursa diplomatica europeana, care aminteste ca acesti "pasi inainte fragili trebuie sa continue multi ani de acum inainte", cu o vointa politica constanta.

"Putem intelege ca societatea romana, impregnata de ideea ca cei corupti scapa mereu si care a primit atatea semne contrarii, nu este satisfacuta de condamnarea acestor trei ministri pentru a putea avea din nou incredere" in justitie, adauga aceasta sursa.

O initiativa recenta a doi deputati ai UDMR, membri in coalitia aflata la guvernare, care incerca sa limiteze anchetele impotriva oamenilor politici pentru conflict de interese ilustreaza norii care ameninta aceste reusite.

Cu atat mai mult cu cat, daca majorarea numarului de anchete efectuate de DNA (+13% in 2011 in raport cu 2010) este un semn al seriozitatii sale in lupta impotriva acestui flagel, aceasta cifra releva si amploarea fenomenului.

Interogat de AFP, Daniel Morar, procurorul general anticoruptie incepand cu 2005 si apreciat pentru competenta sa de UE, constata: "Nu vad tendite de scadere in ceea ce priveste infractiunile de coruptie. Priviti anchetele legate de sirul de primari si inalti oficiali de anul trecut. Schimbarea de mentalitate nu s-a produs inca".