Dunarea a inghetat complet in apropierea portului bulgar Silistra, situat in nord-vestul tarii, o premiera dupa mai mult de 25 de ani, a anuntat sambata Agentia bulgara de explorare a Dunarii, potrivit Mediafax. Ultima data cand partea bulgara a Dunarii a inghetat complet a fost in iarna 1984-1985.

"Ne asteptam ca inghetarea completa a fluviului sa se extinda in cursul zilei, in amonte de Silistra, pe o portiune mare a fluviului", a anuntat Agentia bulgara intr-un comunicat.

Inghetarea completa, fara cea mai mica miscare a apei, a fost observata sambata dimineata, pe 11 kilometri din Dunare, in apropiere de Silistra, in timp ce gheata ocupa intre 40 si 90 la suta dintre cei 450 de kilometri ai Dunarii din Bulgaria, a adaugat agentia.

Bulgaria nu dispune de spargatoare de gheata, astfel ca navigatia a fost complet interzisa de miercuri in partea bulgara a Dunarii, care serveste ca frontiera naturala cu Romania.

Inghetarea partiala a fluviului a obligat mai multe tari, precum Austria, Croatia, Serbia si Ungaria sa suspende partial sau total navigatia pe Dunare.