Proteste in Piata Universitatii, 16 ianuarie 2012

Cateva zeci de persoane au fost retinute de jandarmi, in urma protestelor din 16 ianuarieFoto: HotNews / DP

Fotogalerie: Proteste in Bucuresti, ziua a patra

Aproximativ 40 de persoane au fost retinute luni seara dupa ce un grup compact de cateva sute de tineri, majoritatea membrii ai galeriilor fotbal, dupa cum sustin jandarmii, a plecat pe jos, in jurul orei 23,00, din Piata Universitatii spre Piata Unirii, pe partea dreapta a bulevardului, in sensul demers spre Unirea, scandand "Gabori asasini", "Basescu la puscarie" si "Romania-stat politienesc". Acestia au ocupat la un moment dat carosabilul, blocand pentru scurt timp traficul in zona Lupoaicei.

In acel moment, pe partea opusa a bulavardului au inceput sa apara jandarmii, care au traversat strada inainte de pasajul Unirii. Mai multe grupuri de tineri au inceput sa fuga pe strazile din Centrul Vechi, in timp ce jandarmii au incercuit si izolat aproximativ 40 de persoane.

Un grup de jandarmi a urmarit protestatarii inspre Hanul lui Manuc, unde s-au folosit gaze lacrimogene. La intersectia strazii Selari cu Splaiul Unirii, un grup de tineri a incendiat o pubela iar pompierii au intervenit cu doua autoutilitare.

Traficul pe bulevardul Bratianu a fost intrerupt pe ambele sensuri, in timp ce jandarmii aspteptau dubele pentru a-i ridica pe tinerii retinuti.

Acestia au sustinut ca mergeau spre casa si ca au fost retinuti fara niciun motiv, acuzand un abuz de putere. In cele din urma, toti cei retinuti, aproximativ 40 de persoane, au fost bagati in dube si dusi la sectiile de politie. Un tanar care spunea ca este astmatic a fost a luat cu salvarea.

In total, incidentul de vizavi de magazinul Cocor a durat peste o ora.