"Investigatiile au aratat ca fetitele au inimi separate, ele sunt lipite in zona ficatului, aici este o problema delicata", a declarat miercuri pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu", medicul Raluca Alexandru.

Ea a spus ca medicii au luat legatura cu doctorul Gabriel Ionescu, stabilit in Emiratele Arabe, in vederea unei eventuale interventii chirurgicale.

"Este medicul care in anii '80 s-a ingrijit de cele doua siameze Lina si Gherghina si care impreuna cu o echipa pluridisciplinara din Elvetia au realizat atunci separarea celor doua fetite", a mai spus purtatorul de cuvant al Spitalului "Grigore Alexandrescu".

Ea a precizat ca in acest moment fetitele trebuie stabilizate si inca se mai fac alte investigatii.

"Probabil ca medicul Gabriel Ionescu ar putea veni in Romania pentru a vedea siamezele si, poate impreuna cu o echipa pludisciplinara, sa realizeze interventia chiar in Bucuresti", a adaugat medicul Raluca Alexandru.

Cele doua fetite siameze, unite in zona toracelui si a abdomenului, care cantaresc impreuna doua kilograme si 800 de grame, s-au nascut luni, la Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta Pitesti, fiind transportate de urgenta la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti.

Purtatorul de cuvant al Spitalului "Grigore Alexandrescu" declara, marti, ca starea siamezelor este grava, sunt internate la Sectia de Terapie Intensiva, respira cu ajutorul aparatelor, iar medicii vor face investigatii complexe pentru a stabili care este starea organelor si functionarea acestora, dar si daca micutele au probleme cardiace.

Ea a precizat ca siamezele sunt lipite toracoabdominal, aproximativ 15-20 de centimetri.

Medicul neonatolog Corina Matei, de la Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta Pitesti, a afirmat ca nasterea a fost "spontana", si nu prin cezariana, intrucat mama fetitelor a venit in travaliu la maternitate, nefiind probleme in timpul nasterii.

"Unele malformatii se depisteaza greu. Se stia ca este o nastere dificila, la 34 - 35 de saptamani, a fost o nastere spontana, femeia venind cu travaliul declansat, iar medicul obstetrician a scos bine fetitele, nefiind nicio problema", a spus medicul Corina Matei.

Potrivit sursei citate, medicii pitesteni au preferat sa le transfere pe fetite la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti, in conditiile in care la Pitesti exista posibilitatea de ingrijire, dar nu si de investigatii.

Mama fetitelor are 21 de ani si este din Mioveni.

Medicul Corina Matei a mai spus ca mama siamezelor este intr-o "stare mai labila" si ca, din acest motiv, medicii pitesteni au preferat sa o menajeze pe aceasta si sa nu ii puna prea multe intrebari legate de sarcina.

La randul sau, doctorul Adrian Mihaila, cel care a supravegheat-o pe tanara pe tot parcursul sarcinii si cu care femeia a nascut, a declarat ca i-a recomandat acesteia sa faca ecografie.

Potrivit aceleiasi surse, femeia a facut doua astfel de ecografii, insa nu s-a vazut ca este vorba despre siamezi, ci doar ca este o sarcina gemelara.

Siamezele Lina si Gherghina Boaru au socat Romania anilor '80, cand s-au nascut lipite. Pe 29 iulie 1982, Elena Boaru, din Botosani, a nascut siameze, lipite in dreptul inimii, de la stern la ombilic. In Romania anilor '80 nu se putea face nimic pentru ele, iar mama lor se temea ca fetele vor ajunge la un circ si le va vedea aratate cu degetul, umilite, batjocorite. La sase luni de la nastere insa, siamezele Lina si Gherghina au avut parte de sansa vietii lor. In Elvetia, o echipa de 28 de medici s-a chinuit timp de zece ore pentru a le separa pe fete, iar in februarie 1983 Lina si Gherghina se nasteau din nou. Cazul lor a fost cel de-al treilea din lume ca gravitate, cu o operatie de separare care a reusit complet, potrivit stirileprotv.ro.