Noul Mers al Trenurilor 2011-2012 va intra in vigoare duminica, 11 decembrie, urmand sa fie valabil pana la 8 decembrie 2012, informeaza CFR Calatori. Actualele ranguri de trenuri de calatori vor fi structurate, in functie de serviciile oferite, in trei noi categorii: Intercity (IC), InterRegio (IR) si Regio (R), a anuntat compania, precizand ca decizia a fost luata "din necesitatea alinierii transportului feroviar de calatori la normele legislatiei europene in domeniu".

Trenuri din RomaniaFoto: Rompres

Cele trei categorii de trenuri vor circula atat in trafic international (70 trenuri internationale - 40 InterRegio, 4 Intercity si 26 Regio), cat si in trafic local (1336 de trenuri - 28 Intercity, 198 InterRegio si 1110 Regio).

CFR Calatori anunta de asemenea ca se vor realiza noi legaturi directe cu trenuri InterRegio, intre: Bucuresti - Bistrita, Bucuresti - Targu Mures, Bucuresti - Sibiu, Craiova - Brasov, Brasov - Sibiu, Bucuresti - Timisoara, Satu Mare - Constanta, Constanta - Brasov.

Compania promite pastrarea tarifului la trenurile Intercity si Regio (fostele Intercity-uri si Personale) si practicarea unui tarif intermediar pentru trenurile de tip InterRegio, intre tariful celor doua ranguri de tren Accelerat si Rapid (cu circa 22% mai putin decat la Rapid si cu circa 12% mai mare decat cel de la Accelerat).

CFR Calatori a anuntat ca se vor mentine ofertele comerciale existente, prin care se acorda reduceri la transportul feroviar:

  • Minigrup 2 - 5 - este destinata celor calatoresc in grupuri mici (de 2 - 5 persoane) si este valabila in toate zilele saptamanii, mai putin in zilele de vineri si duminica, cu reduceri intre 10% si 25%.
  • "Cartea VSD" (vineri, sambata, duminica) valabila in week-end, cu reduceri intre 25% si 60%.
  • Calatoria dus-intors - cu o reducere de 10%.
  • Reducere intre 5% si 13%, la cumpararea cu anticipatie.
  • Reducere intre 15% si 35%, la abonamentul 5, 10, 15 zile .
  • Reducere de 50% la abonamentele lunare si saptamanale.
  • Reducere 50% pentru copii intre 5 si 10 ani si gratuit pentru copiii cu varste de pana la 5 ani.
  • Reducere 50% pentru grupurile formate din cel putin 20 copii sau elevi, inclusiv personal didactic, medico-sanitar, administrativ insotitor (maxim o persoana la 10 copii).
  • Reducere 25% la trarif la tren Regio pentru grupuri compuse din cel putin 30 de persoane.

Citeste mai multe despre noul Mers al trenurilor pe pagina Ministerului Transporturilor.