Rectorul UMF Iasi, Vasile Astarastoae, a fost oficial invinuit de procurorii DNA pentru infractiuni de abuz in serviciu, conflict de interese si aderare la un grup infractional organizat. Procurorii sustin ca Astarastoae, doi directori ai universitatii si administratorul unei companii ar fi trucat licitatia in urma careia s-a realizat platforma de e-learning a Universitatii de Medicina si Farmacie, printr-un proiect cu fonduri europene in valoare de peste 6 milioane de lei. DNA a dispus si interdictie de a iesi din tara pentru rectorul UMF.

Vasile AstarastoaeFoto: Agerpres
  • Procurorii anticoruptie au descoperit ca, intr-un alt proiect finantat din bani europeni, rectorul UMF, in calitate de manager, si-ar fi angajat fiica pe un salariu de 8.773 lei.

DNA transmite intr-un comunicat public ca a dispus impotriva rectorului UMF Vasile Astarastoae “masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara pe o perioada de 30 de zile”.

DNA a mai precizat si ca Astarastoae se face vinovat si “de tentativa la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor”.

Potrivit DNA, ancheta procurorilor arata ca rectorul UMF Vasile Astarastoae si directorii Drugus Daniela si Ciureanu Ioan-Adrian ar fi dispus atribuirea ilegala a unui contract de achizitie publica in valoare de 6 milioane lei pentru platforma e-learning a universitatii catre SC Maguay Impex SRL Bucuresti.

DNA sustine ca rectorul Astarastoae a aprobat o cheltuiala fictiva de 160.000 lei pentru compania SC ”MAGUAY IMPEX” SRL. DNA sustine ca suma a fost platita companiei SC ”MAGUAY IMPEX” SRL pentru <<„cheltuieli instruire” in conditiile in care aceasta activitate nu a fost realizata>>

In cadrul aceleiasi investigatii, directorul Centrului de Comunicare al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, Adrian Ciureanu, si directorul administrativ al institutiei, Daniela Drugus, au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, marti 18 octombrie. Alaturi de cei doi a fost arestat preventiv si Gabriel-Corvin Pughin, administrator al SC Maguay Impex. Cei doi directori ai UMF si administratorul companiei sunt acuzati de luare de mita si de trucarea unei licitatii pentru platforma de e-Learning, proiect realizat cu fonduri europene in valoare de peste 6 milioane de lei.

Procurorii anticoruptie au descoperit ca Vasile Astarastoae a dispus angajarea fiicei sale intr-un proiect finantat din bani europeni, un proiect al carui manager era chiar el. Potrivit DNA, Vasile Astarastoae in calitate de director IML Iasi este si managerul proiectului european “Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare in domeniul managementului cercetarii avansate si expertizei psihiatrice medico-legale”.

  • “In acest context, inculpatul Astarastoae Vasile, in calitate de director al Institutului de Medicina Legala Iasi si manager al proiectului, a dispus includerea in proiect si angajarea la I.M.L. Iasi, pe durata celor 3 ani de implementare, a fiicei sale si a altor doua persoane din conducerea U.M.F. Iasi pentru a le facilita acestora obtinerea unor sume de bani cu titlu de drepturi salariale (in total 14.496 lei brut din care suma de 8.773 lei pentru fiica sa)”, mentioneaza DNA in comunicatul public.

Vezi mai jos comunicatul integral al DNA

comunicat obligare de a nu parasi tara Astarastoae Vasile