Stratul de zapada in Masivul Bucegi atinge aproximativ jumatate de metru, dupa ce sambata seara la munte a inceput sa ninga, salvamontistii avertizand ca in partea superioara a vailor exista risc de avalansa, relateaza Mediafax.

Potrivit sefului Salvamont Busteni, Gheorghe Haiduc, la munte a nins toata noaptea, astfel ca duminica dimineata stratul de zapada la altitudini mari masoara aproximativ jumatate de metru, iar in unele locuri chiar mai mult.

Salvamontistii ii sfatuiesc pe turisti sa nu urce pe munte, intrucat stratul de zapada este foarte instabil, iar pe partea superioara a vailor exista risc de producere a unor avalanse.

Duminica dimineata, in Masivul Bucegi continua sa ninga.

Ninsori in zonele inalte din Harghita

Potrivit meteorologilor, in pasul Bucin, unde a nins toata noaptea, stratul de zapada masurand trei centimetri, se inregistra, duminica dimineata, minus un grad Celsius. Cel mai frig a fost insa pe Varfurile Calimanilor, minus 5 grade Celsius, stratul de zapada atingand patru centimetri.

A nins si in nordul judetului Harghita, pe dealurile Sarmasului. De asemenea, Varful Madaras este acoperit cu zapada, iar peisajul din statiunea Harghita Bai arata ca iarna. Locuitorii din aceasta statiune spun ca a inceput sa ninga in cursul noptii, in jurul orei 3.00, iar pana duminica dimineata s-a asternut un stat de zapada de zece centimetri.

In majoritatea localitatilor din Harghita, meteorologii au consemnat minime pozitive, de un grad Celsius la Miercurea Ciuc, 2 grade la Joseni si 3,5 grade la Toplita.

In localitatile din zonele joase ale judetului a plouat toata noaptea, inregistrandu-se cantitati de precipitatii de pana la 15 litri pe metrul patrat la Miercurea Ciuc si 20 de litri pe metrul patrat la Tusnad.

Meteorologul de serviciu de la statia Miercurea Ciuc, Tanko Karoly, a declarat ca in Harghita vremea se mentine rece, cu cer noros, fiind prognozate ploi pe arii extinse si ninsori in zona motana, la peste 1.600 de metri alitudine.

Minima absoluta a lunii octombrie in judetul Harghita s-a inregistrat in anul 1988, la Miercurea Ciuc, unde au fost minus 13,5 grade Celsius, in vreme ce maxima absoluta a lunii, de 30,6 grade Celsius, a fost masurata in 1955, in aceeasi localitate.