Birourile permanente ale Parlamentului vor fi convocate luni pentru a stabili calendarul audierii lui Leonard Orban pentru functia de ministru al afacerilor europene si convocarea pentru marti a sedintei plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a primit saptamana trecuta scrisoarea de la Guvern privind infiintarea unui minister al afacerilor europene.

''Am primit scrisoarea, am discutat cu presedintele Geoana si astept sa convocam, probabil pentru luni, Birourile permanente comune astfel incat (Leonard Orban, n.r.) sa intre in audierea comisiilor de specialitate si probabil marti vom avea o sedinta comuna a Parlamentului cu o agenda destul de incarcata pentru ca nu vor fi numai infiintarea unui nou minister, ci si o serie restante pe ordinea noastra de zi'', a declarat joia trecuta Roberta Anastase, scrie Agerpres.

Premierul Emil Boc a transmis miercuri, 14 septembrie, Parlamentului scrisoarea privind infiintarea ministerului pentru fondurile europene si nominalizarea lui Leonard Orban la conducerea acestei institutii.

In ceea ce priveste modalitatea de aprobare in Parlament a noii formule guvernamentale cu un minister in plus, primul ministru a precizat ca legislativul va da votul doar strict asupra infiintarii noului minister si nu asupra guvernului in ansamblu, conform articolului 85 din Constitutie.

Articolul 85 din Constitutie prevede la alineatul 2 ca in caz de remaniere guvernamentala seful statului revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului, iar alineatul 3 stipuleaza ca daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, presedintele are nevoie de aprobarea Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru.