Corespondenta din Germania

INTERVIU Lazar Comanescu, ambasadorul Romaniei in Germania, despre acuzatia ca face presiuni asupra justitiei: "Cred ca, din toata aceasta istorioara, fiecare a inteles despre ce este vorba. A bon entendeur, salut"

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Miercuri, 14 septembrie 2011, 2:48 Actualitate | Esenţial


Lazar Comanescu
Foto: Rompres
Patru magistrati de la Tribunalul Brasov au solicitat interventia CSM, reclamand ca au primit o scrisoare de la Ambasada Romaniei la Berlin pentru a interveni in cazul unei cetatean german, care avea de rezolvat un dosar civil in Brasov. Consiliul Superior al Magistraturii a decis, marti, ca Lazar Comanescu s-a imixtionat in activitatea unei puteri a statului, punand presiune pe magistrati, si va cere MAE sa inceteze astfel de practici daunatoare. Dosarul civil in cauza se refera la dreptul de proprietate asupra unui teren din Romania. Lazar Comanescu, fost ministru de Externe si ambasadorul Romaniei la Berlin din aprilie 2009, relateaza intr-un scurt interviu pentru HotNews.ro versiunea proprie a faptelor.

Dani Rockhoff: Care este firul evenimentelor si cum apreciati reactia judecatorilor din Brasov?
Lazar Comanescu: Am primit, la inceputul anului acestuia, o petitie din partea unui cetatean german, prin care el ne spunea despre problemele cu care se confrunta, intr-o chestiune care tine de o proprietate din Romania, iar instanta in care se afla cazul respectiv tergiverseaza cazul de foarte mult timp. El ne ruga sa-l sprijinim in rezolvarea problemei, pentru ca nu i se parea normal, sa fie atat de mult amanat.

Noi am informat mai departe - cum este datoria unei Ambasade, sa informeze institutiile in cauza - despre aceasta petitie. Si sigur, fiind mentionat in aceasta scrisoare Tribunalul de la Brasov, am adresat o scrisoare oficiala presedintelui Tribunalului, si in egala masura, Ministrului Administratiilor si Internelor si prefectului de la Brasov - pentru ca sunt lucruri care, intr-o masura sau alta, tin de arealul respectivelor institutii.

Eu m-am adresat institutional, de la Ambasada Romaniei din Germania, la institutiile romanesti care au o legatura cu subiectul respectiv. Dupa aceea, am primit si un raspuns de la presedintele Tribunalului de la Brasov, caruia i-am si multumit.

Mai ales pe fondul pe care, stiti bine, despre functionarea justitiei in Romania s-au format o serie de opinii critice, chiar si in cadrul Comisiei Europene, mi s-a parut firesc sa informez institutiile in cauza, despre aceasta petitie si continutul ei. Nu este in nici un fel vorba de vreo presiune sau incercare de influentare. Este o simpla informare despre o situatie reala, reproducand aproape ad literam ceea ce se spunea in solicitarea cetateanului. 

Dani Rockhoff: De cata vreme era pe rol solicitarea lui?
Lazar Comanescu: Era o chestiune, despre care cetateanul in cauza spunea ca treneaza de ani de zile. Daca imi aduc bine aminte, de vreo sase-sapte ani. Ca se tergiverseaza si el nu intelege de ce. 

Dani Rockhoff: Era o problema veche, fara raspuns in justitie, iar el nu mai avea rabdare?
Lazar Comanescu: Cetateanul a si spus ca, daca nu se rezolva, nu se gaseste o solutie, nu primeste un raspuns la problema in discutie, se va simti nevoit sa solicite sprijinul unor politicieni germani, mass-mediei germane, mediilor de afaceri din Germania.

E adevarat, am exprimat opinia ca solicitarea sa fie examinata cu maxima atentie si chiar am rugat sa fiu informat asupra deciziei, pentru ca, in eventualitatea in care continua eventuale critici sau plangeri, sa avem argumente prin care sa aratam foarte clar, ca justitia noastra functioneaza in conformitate cu standardele europene.

Unii au interpretat aceasta ca incercare de posibila influentare. Este de datoria unei ambasade se informeze, atunci cand primeste o solicitare din partea unor cetateni sau institutii straine, institutiile romanesti in materie.

Dani Rockhoff: In cazul de fata, spuneati ca e vorba de un cetatean german, de origine romana. Exista insa si o serie de etnici germani originari din Romania, care au ridicat probleme legate de proprietati din Romania. V-ati lovit frecvent de astfel de solicitari? Apar in mod repetat cazuri de tergiversari in justitie?
Lazar Comanescu: Este normal ca ambasada sa primeasca solicitari din partea cetatenilor tarii unde este ea acreditata. Da, va pot confirma ca primim un numar mare de solicitari, chiar daca nu neaparat legate de chestiuni de proprietate. Este normal sa si raspundem, iar noi nu putem inventa raspunsul, ci il solicitam institutiilor din tara si le informam asupra acestor solicitari, urmand ca institutiile respective sa ia deciziile pe care le considera oportune, sa judece, sa evalueze asupra situatiilor in cauza.

Asta nu inseamna sub nici o forma influentare, intr-un fel sau altul, a deciziei pe care institutia respectiva trebuie s-o ia. Ea trebuie insa sa fie cat mai bine informata, despre toate aspectele care trebuie luate in considerare. 

Atata timp cat inca exista perceptii critice asupra modului cum functioneaza anumite institutii din Romania, evident ca e important sa oferim argumente prin care sa aratam ca aceste critici sunt nefondate. Este important sa se cunoasca cum se gandeste despre aceste institutii in spatiul german. 

Dani Rockhoff: Declanseaza acest incident un conflict institutional intre diplomatia si justitia romaneasca?
Lazar Comanescu: Eu cred ca, din toata aceasta istorioara, fiecare a inteles despre ce este vorba. Ca sa folosesc un cunoscut dicton frantuzesc, „a bon entendeur, salut”. Fiecare lucrator din institutiile romanesti trebuie sa faca tot ce e posibil ca despre functionarea acestora sa se vorbeasca in termeni pozitivi. Asta e lucrul cel mai important.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2332 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  STATUL, STATUL!! (Miercuri, 14 septembrie 2011, 7:44)

  curios [anonim]

  Ambasadorul reprezinta STATUL ROMAN in Germania. Petentul s-a adresat STATULUI ! nu trebuia STATUL sa faca ceva? CEDO - de nenumarate ori - si MCV au cerut scurtarea duratei proceselor. Maiestatile lor judecatorii nu vor sa fie deranjati prin cereri de a-si face datoria?? NB. Ambasadorul nu a cerut un anumit fel de solutie ci a cerut accelerarea solutiei.
  • -3 (3 voturi)    
   Politicienii, Politicienii toti unul si unul .... (Miercuri, 14 septembrie 2011, 8:40)

   Latracii [anonim] i-a raspuns lui curios

   ..... "şi ni se cere să dăm o mai mare atenţie cazului" ..... mare dreptate ai interlocutorule, cetateanul german neaparat trebuie sa primeasca tratament preferential ca dehhhh cine sunt romanii care le vine randul in mod anormal in justitia lui Pinochio Cepeleag Predoiu, care inventeaza lucruri noi precum apa calda care in aceasi conducta o trimite cu cartofi pai si friptura!?!
   Esti foarte nationalist si nu stii ca domnu' Pinochio sta cu uru' pe 3 miliarde de dolari, bani sa reorganizeze si sa reconstruiasca sistemul de justitie dar el ne spune ca din rahatul vechi face bici si va si pocni cu el......
   In final iti doresc ca si ceilalti "mujici" sa stai in instante la rand si sa lasi strainii sa se bage in fata ca dehhhhh, e importanti, iar noi tre sa plecam capu'!?!
   • +10 (10 voturi)    
    Ca noi am plecat capul... (Miercuri, 14 septembrie 2011, 9:05)

    Margrethe [utilizator] i-a raspuns lui Latracii

    ...e limpede pentru toata lumea. Ceea ce vad ca deranjeaza pe unii e ca strainii refuza sa ia exemplu de la romani si sa plece si ei capul, asa cum se cuvine, la "Inalta Poarta" a justitiei romane.
   • +6 (6 voturi)    
    oare despre ce e vorba aici? (Miercuri, 14 septembrie 2011, 9:24)

    banbina [anonim] i-a raspuns lui Latracii

    despre lentoarea proceselor sau despre tergiversari intentionate, rasplatite de unii interesati? facem un pariu?
 • +6 (6 voturi)    
  Penibila justiţie care, (Miercuri, 14 septembrie 2011, 9:38)

  Audit [utilizator]

  atunci când i se cere să îşi facă treaba, zice că e ingerinţă, iar atunci când ia şpagă pentru a scăpa infractori este "bunul mers al justitiei".

  Măi, caraghioşilor, dl ambasador v-a cerut DOAR să vă faceţi treaba, să nu mai treacă încă 20 de ani până judecţi voi, ciubucari ce sunteţi.

  Oare nu vă bântuie stafiile infractorilor eliberaţi pe şpagă, oare nu o da Dumnezeu ca cei ce vă sunt dragi să se întâlnească cu vreun dealer de droguri eliberat de voi?
  Aşa să vă ajute Dumnezeu!!!
 • +4 (4 voturi)    
  judecatori... specific! (Miercuri, 14 septembrie 2011, 10:52)

  romanu' [anonim]

  Deci ce a facut ambasadorul?
  A trimis o depesa oficiala, nu doar un biletel de ala... a la Tariceanu (Traiane, ai grija de amicul meu Dinu!), si judecatorii au sarit ca arsi cand cineva le semnaleaza o situatie de-a dreptul strigatoare la cer:
  Cetateanul german are o problema juridica ce este trenata de 6-7 ani de justitia romana.
  Ambasadorul isi face datoria sa notifice oficial o alta institutie, iar judecatorii se ataca.

  Imi pare mie sau judecatorii sunt mana in mana cu rechinii imobiliari din Brasov?
  • +4 (4 voturi)    
   Dacă le punea (Miercuri, 14 septembrie 2011, 12:30)

   Audit [utilizator] i-a raspuns lui romanu'

   şi 10000 EURO în plic, alta era situaţia! Aşs cu depeşe oficiale, e bătaie de joc.
 • +4 (4 voturi)    
  Ambasadorul are dreptate (Miercuri, 14 septembrie 2011, 15:07)

  din Austria [anonim]

  Eu daca as fi judecator nici nu as mai deschide gura. Reactia judecatorilor dovedeste lipsa sa bun simt si cultura relatiilor internationale.
  La o informare se raspunde cu o informare, daca s-au facut presiuni, judecatorii sa faca publica documentatia care dovedeste asta. Altfel s-au umplut inca o data de ridicol.
  Daca Ambasadorul nu facea informarea ar fi trebuit sanctionat. A fost curajos in demersul sau si sper ca si altii ambasadori sa trimita astfel de informari acolo unde este cazul ( zic informari nu incercari de presiune ).
  Dupa 7 ani judecatorii nostri ies in presa cu astfel de reactii? Jenant....
  • +2 (2 voturi)    
   ai dreptate.............. (Miercuri, 14 septembrie 2011, 19:17)

   mimiti [anonim] i-a raspuns lui din Austria

   mai graga, dar ei sunt inamovibili................

   sunt ,bla,bla,bla

   vai,vai ce d-re avem...............

   au si eu ocazia sa sea dea mari...
   oare pe cine pacalesc?

   doar intre ei si pe ei..
   ATAT
 • -3 (3 voturi)    
  aiurea (Miercuri, 14 septembrie 2011, 18:28)

  gopo [anonim]

  de cand un ambasador poate face solicitari directe tribunalelor regionale? nu poate interveni decat sa semnaleze problema mai departe spre MAE, care nu poate dacat sa paseze pisica ministerului justitiei.
 • +2 (2 voturi)    
  Felicitari domnului Ambasador (Miercuri, 14 septembrie 2011, 22:25)

  Virgil Bestea [anonim]

  Am avut onoarea sa-l cunosc personal pe domnul Ambasador in cadrul unui seminar organizat la Stuttgart pentru promovarea relatiilor economice in vara anului 2009 si ulterior in toamna la Frankfurt cu ocazia zilelor culturale romane organizate sub auspiciile bancii centrale europene si bancii nationale. Va pot spune cu mana pe inima ca domnul ambasador este unul din cei mai profesionisti diplomati pe care Romania ii are. Prin atitudinea sa reuseste sa castige increderea cetatenilor germani, iar prin actiunea domniei sale nu face altceva decat sa ia taurul de coarne si sa nu mai dea apa la moara celor care sustin despre Romania ca este tara celor corupti.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by