Delegatia FMI a parasit Grecia, in urma dezacordurilor cu privire la modalitatea de reducere a deficitului bugetar. Discutiile au fost suspendate pentru 10 zile, au declarat pentru Reuters surse apropiate discutiilor.

Joi, reprezentanti ai Greciei si ai creditorilor sai internationali anuntasera ca obiectivul de reducere a deficitului nu poate fi atins in acest an. Intreruperea discutiilor a survenit pe neprevazute, acestea urmand sa fie reluate peste 10 zile.

Potrivit cifrelor inca preliminare, deficitul bugetar al Greciei, in 2011 va fi de cel putin 8,6% din produsul intern brut (PIB), fata de un obiectiv de 7,6% din PIB, a spus sursa.

Guvernul grec estimase la randul sau ca deficitul bugetar va atinge 8,1% - 8,2% din PIB, a declarat pentru Reuters o sursa bine informata. Ea a spus ca guvernul motiveaza depasirea obiectivului printr-o "recesiune mai profunda decat se astepta".

TVA pentru restaurante, cafenele si baruri a crescut cu 10% din 1 septembrie

Intre timp, Guvernul ia noi masuri pentru dimunuarea deficitului. Din 1 septembrie, taxa pe valoare adaugata pentru restaurante, cafenele si baruri a fost majorata de la 13 la 23%.

Masura de austeritate a guvernului de la Atena a starnit ample nemultumiri. Proprietarii localurilor avertizeaza ca vor inceta platile catre stat, daca autoritatile nu vor anula aceasta decizie. Mai mult, acestia solicita guvernului incadrarea magazinelor de alimentatie publica in categoria cu cel mai scazut TVA, respectiv 6,5%.