​Compania Naftogaz din Ucraina nu va mai prelungi, după 2024, acordul cu Gazprom privind tranzitul gazelor rusești către Uniunea Europeană, informează Ukrainska Pravda, care citează Radio Liberty. Acordul urmează să expire la finalul anului 2024. Președintele Naftogaz îi acuză pe rușii de la Gazprom că nu plătesc conform contractului, ceea ce creează probleme financiare companiei ucrainene. În plus, UE intenționează să înceteze complet consumul de gaz rusesc până în 2027, a mai spus șeful Naftogaz.

NaftogazFoto: Pavlo Gonchar/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Acordul va expira până la sfârșitul lui 2024 și nu avem intenția de a-l prelungi", a declarat Oleksii Chernyshov, CEO-ul Naftogaz, într-un interviu pentru Radio Liberty.

Până atunci, Naftogaz va continua să livreze gazele, chiar dacă Rusia nu respectă termenii contractuali.

Rușii de la Gazprom au fost dați în judecată

„Gazprom nu plătește conform contractului său pentru gazul transportat la stația de măsurare a gazelor Sokhranovka (situată în zona ocupată), așa că Naftogaz nu primește suficientă finanțare pentru a furniza efectiv (tranzit – n.red.), dar totuși își îndeplinește obligațiile și dă în judecată compania Gazprom, încercând să o facă să își îndeplinească obligațiile”, a spus Oleksii Chernyshov.

Acesta a adăugat că Ucraina menține tranzitul doar pentru a-și sprijini partenerii europeni.

„Nu putem lipsi unele țări UE, care sunt partenerii noștri, de oportunitatea de a primi gaze naturale și de a se pregăti pentru iarnă”, a explicat Cernîșov.

Șeful Naftogaz a precizat că UE intenționează să înceteze oricum consumul de gaz rusesc până în 2027, așa că nu insistă să continue tranzitul ucrainean.

Naftogaz a depus o cerere de arbitraj la Curtea Internațională de la Paris cu privire la neîndeplinirea companiei ruse Gazprom a obligațiilor contractuale referitoare la tranzitul de gaze.

Citește și:

Sursa: Pavlo Gonchar/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia