Examenul de rezidențiat 2023 va avea loc în 19 noiembrie și au fost scoase la concurs 5.400 de locuri și posturi. Noutatea este că cei care susțin examenul trebuie să obțină minim 65% din nota maximă posibilă pentru a promova, față de 60%, cum era în anii trecuți, conform unui Ordin al miniștrilor Sănătății și Educației pus în dezbatere publică.

RezidentiatFoto: AGERPRES

În Metodologia de concurs se precizează că decizia de a crește punctajul minim de promovare de la 60% la 65% a fost luată după discuții cu rectorii universităților de Medicină și Farmacie din țară.

  • „În ziua de 7 sept.2023 și în ziua de 18 sept.2023 au fost organizate videoconferințe cu rectorii universităților de medicină și farmacie București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Tg. Mureș și Timișoara. Această întâlnire a avut ca scop stabilirea unor probleme organizatorice, precum și finalizarea proiectului Metodologiei de concurs.
  • În urma acestor întâlniri s-a stabilit ca alegerea unui loc sau post să fie condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. În acest sens cele 6 universități de medicină și farmacie și-au exprimat acordul scris”, se arată documentul pus în dezbatere publică.

Examenul de rezidențiat va avea loc în 19 noiembrie. Candidații primesc 200 de întrebări grilă, iar timpul de rezolvare este de patru ore.

În 2023, situația absolvenților pentru Medicină, Medicină Dentară și Farmacie a fost următoarea:

  • Medicină - 3.674;
  • Medicină Dentară - 1.183;
  • Farmacie - 893.

Înscrierile la examenul de rezidențiat se fac prin direcțiile de sănătate publică din fiecare județ și a municipiului București sau prin ministerele cu rețea sanitară proprie, după următorul calendar:

  • 11-24 octombrie - depunerea dosarelor de înscriere, în zilele de luni până joi, între orele 9:00-16:00 și vinerea între orele 9:00-14:00.

Dosarele de concurs pot fi transmise și prin poștă sau servicii de curierat, în aceeași perioadă.

Anul trecut, în 2022, au fost scoase la concurs 5.800 de locuri și posturi, însă peste 600 au rămas neocupate, deși au fost peste 10.300 de candidați înscriși.

CITEȘTE ȘI: Cum arată topul specialităților medicale cele mai căutate de rezidenți: dermatologia, pe primul loc. Suntem în pericol de a rămâne fără medici de familie?