​​Examenul de Rezidenţiat pentru domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie.din acest an are loc duminică, în şase centre universitare medicale. La concurs s-au înscris peste 10.300 de candidaţi, pentru aproximativ 5.800 de locuri şi posturi, cele mai multe fiind pentru domeniul medicină.

RezidentiatFoto: AGERPRES

„Anul acesta s-au înscris la concurs 10.330 de candidaţi. Aceştia vor concura pentru un număr de 5.866 locuri şi posturi din cadrul unităţilor sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii şi a autorităţilor publice locale, pentru cele 3 domenii de pregătire: 4.734 locuri şi posturi pentru domeniul medicină, 621 locuri pentru domeniul medicină dentară şi 511 locuri şi posturi pentru domeniul farmacie”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Concursul se va desfăşura în şase centre universitare medicale: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Examenul va avea o durată de 4 ore, în care trebuie rezolvate teste de tip grilă cu 200 de întrebări. ”Echipa Ministerului Sănătăţii ia toate măsurile pentru a evita apariţia de disfuncţionalităţi în procesul de organizare, pentru ca toţi candidaţii să beneficieze de aceleaşi condiţii optime de desfăşurare a concursului”, a precizat MS.

Regulile la Rezidențiat 2022

​Rezidențiatul 2022 se va desfășura în aceleași condiții ca până acum, Ministerul Sănătății anunțând în octombrie că renunță la schimbarea regulilor pentru 2022. Potrivit unui comunicat al instituției, începând cu 2023 pragul de admitere la rezidențiat va fi de 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, față de punctajul minim de 60% de acum.

„În urma publicării proiectului de metodologie, Ministerul Sănătății a primit din partea Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) rezultatele unei consultări cu studenții în anii terminali și absolvenții care urmează să susțină examenul de rezidențiat, prin care se comunică faptul că 90% dintre studenți nu consideră oportună majorarea pragului de promovabilitate în contextual intervalului scurt de timp rămas până la ediția din acest an a concursului de rezidențiat.Astfel, ținând cont de opiniile absolvenților și de timpul limitat până la organizarea concursului de rezidențiat, limita de promovabilitate va fi menținută în acest an la 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, iar pentru sesiunea din anul 2023 va fi ajustat pragul în vederea creșterii calității academice a rezidenților, în condiții de timp optime pentru pregătire”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Pe 6 octombrie 2022, Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională proiectul de ordin privind aprobarea Metodologiei pentru desfăşurarea concursului de admitere în rezidenţiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie - sesiunea 20 noiembrie 2022. Printre prevederile proiectului de ordin se regăsea și creșterea pragului de promovabilitate necesar alegerii unui loc sau post în rezidențiat, la 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, față de punctajul minim de 60% care a reprezentat pragul de promovabilitate în anul precedent.