Toți elevii intră în vacanță de luni, pentru două săptămâni, a anunțat președintele Klaus Iohannis după o ședință de criză la Cotroceni, pe tema pandemiei. La discuții a participat și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

EleviFoto: Agerpres
  • ”Şcolile sunt puternic afectate, este evident, prin elevi şi prin personal, profesori, care se îmbolnăvesc.
  • În mod normal, de luni ar fi vacanţă pentru cei mici.
  • S-a decis astăzi ca această vacanţă să fie valabilă nu numai pentru primar ci şi pentru gimnaziu şi liceu, pentru două săptămâni", a anunțat Iohannis miercuri seară.
  • Astfel, toți elevii au vacanță în perioada 23.10-05.11.2021 și revin la cursuri pe 8 noiembrie

Anterior, surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că vacanța pentru preșcolari și elevii din clasele primare programată de luni, 25 octombrie, până pe 31 octombrie ar putea fi extinsă și pentru elevii din celelalte clase, de gimnaziu și liceu. Este una dintre variantele luate în calcul de guvern, ca măsură în contextul recordurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 și a ratei mici de vaccinare.

În plus, această vacanță s-ar putea prelungi și dincolo de data de 31 octombrie, potrivit informațiilor HotNews.ro.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru HotNews.ro că „toate variantele sunt deschise, în condițiile în care nu înțelegem să ne vaccinăm”.

  • ”În situația în care se suspendă și alte activități, în interesul protejării dreptului la sănătate al elevilor și cadrelor didactice, susținem adaptarea structurii anului școlar la situația epidemiologică extrem de gravă”, a afirmat Cîmpeanu.
  • "Pentru cei care întreabă de ce este preferabilă vacanța în loc de intrare in online (aceiași care nu au auzit de echitate in educatie) le răspund ca din punct de vedere al vitezei de transfer minime pentru o predare online (cât de cât) este necesar sa existe 100 MB/sec. Asta exista doar pentru maximum 50% din teritoriul României. În Bucuresti avem viteză de transfer de 10 ori mai mare (1 GB/sec) și tot avem probleme,” a mai declarat Cîmpeanu.

Vacanța prelungită și prelungirea anului școlar, măsură luată și în anul școlar trecut

Amintim că soluția unei vacanțe prelungite pentru a fi redusă mobilitatea populației a fost luată și în anul școlar trecut.

Astfel, elevii au avut o vacanță de primăvară prelungită, din 2 aprilie până în 4 mai, iar anul școlar a fost la rândul său prelungit în vară, astfel că s-a luat vacanța de vară pe 25 iunie (este vorba de elevii care nu erau clasa a opta și a XII-a).

Structura anului școlar 2021-2022

Anul școlar 2021 - 2022 începe la data de 1 septembrie 2021 și se structurează pe două semestre (34 de săptămâni), după cum urmează:

Semestrul I:

- 14 săptămâni de cursuri: 13 septembrie 2021 - 22 decembrie 2021

Semestrul al II-lea:

- 20 săptămâni de cursuri: 10 ianuarie 2022 - 10 iunie 2022,

Când au elevii vacanță

Vacanțele elevilor și preșcolarilor sunt programate astfel:

  • Vacanță pentru învățământ preșcolar și primar: 25 - 31 octombrie 2021;
  • Vacanța de iarnă: 23 decembrie 2021 - 9 ianuarie 2022;
  • Vacanța de primăvară: 15 aprilie 2022 - 1 mai 2022;
  • Vacanța de vară: 11 iunie 2022 - până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023.

Când intră elevii în vacanța de Crăciun

Semestrul întâi se va finaliza pe data de 22 decembrie, astfel că 23 decembrie este prima zi a vacanței de iarnă. Vacanța de Crăciun este și vacanța intersemestrială. Aceasta se încheie pe 9 ianuaurie - pe 10 ianuarie este prima zi de cursuri din semestrul al doilea.

Când se ia vacanța de Paște

Vacanța de primăvară include și perioada de Paște și sărbătoarea „Ziua muncii” - 1 mai.

Paștele ortodox pică în 2022 pe 24 aprilie, iar cel catolic pe 17 aprilie. Ambele sărbători sunt cuprinse în intervalul de vacanță de primăvară - 15 aprilie - 1 mai.

Prin excepție de la prevederile anterior menționate, pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal - filiera tehnologică (exceptând clasele terminale anterior menționate), respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.