O elevă a primit nota 3 la matematică la Evaluarea Națională; după contestație, a primit 8,25. Care este explicația inspectoratului, după verificări

de I.R.     HotNews.ro
Miercuri, 7 iulie 2021, 13:57 Actualitate | Educatie


Examen scolar
Foto: Freepik
​​O elevă din Galați a primit nota 3 la matematică la examenul de Evaluare Națională și a făcut contestație, iar nota revizuită a fost 8,25. Potrivit inspectorului general din Vrancea, la baza notării greșite ar fi stat „o eroare de borderou”, transmite Agerpres.

Peste 20.000 de contestații au fost depuse la Evaluarea Națională 2021, iar dintre acestea, în cazul a 18.000 de lucrări notele au fost modificate.

"Am primit o sesizare de la Comisia judeţeană de evaluare a judeţului Galaţi care ne-au sesizat o diferenţă foarte mare de punctaj, de la nota 3 la nota 8,25. După ce am primit în cursul zilei de ieri (marţi - n.red.) lucrările din centrul zonal de contestaţii, am început cercetările. Comisia judeţeană a mers în centrul nostru de corectare, am vizualizat lucrarea, am vizualizat borderourile, am verificat şi celelalte lucrări din centru şi am descoperit că la lucrarea cu numărul 2.012 a fost trecută nota lucrării cu numărul 2013. Practic cele două note au fost trecute inversat pe lucrări", a declarat Daniela Marchitan.

Inspectorul general susţine că s-au făcut demersurile pentru notarea corectă a elevilor.

"Am sesizat comisia naţională de Evaluare Naţională, am explicat ceea ce s-a întâmplat, am luat declaraţiile celor doi profesori evaluatori şi aşteptăm rezoluţia comisiei naţionale pentru pasul următor. Bănuiesc că vom primi acceptul de a interveni în aplicaţie şi de a pune corect cele două medii copiilor. Pentru că interesul este pentru elevi în primul şi primul rând", a precizat Marchitan.

Inspectorul general a afirmat și că de la an la an a scăzut interesul profesorilor de a participa la corectura lucrărilor de la examenelor naţionale, din cauza presiunii şi a timpului scurt pe care aceştia îl au la dispoziţie pentru a nota lucrările.

"În ultimii ani, profesorii refuză din ce în ce mai mult să participe în comisiile de corectură a tezelor la examenele naţionale. Presiunea este foarte mare, iar timpul pe care îl au alocat evaluării acestor lucrări este foarte scurt. A fost foarte greu să găsim atâţia profesori evaluatori şi în acest an. Oboseala care s-a acumulat şi-a spus cuvântul în acest caz", a fost de părere inspectorul general.

Conform metodologiei de organizare a examenului de Evaluare Naţională, cei doi profesori riscă acum să nu mai aibă posibilitatea de a participa în comisiile de corectură la examenul de Evaluare Naţională.


Câte note au fost modificate după contestații la Evaluarea Națională 2021Peste 20.000 de contestații au fost depuse la Evaluarea Națională 2021, iar dintre acestea, în cazul a 18.000 de lucrări notele au fost modificate.

Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, peste 12.000 au fost evaluate în favoarea elevului, în plus și 6.000 notate în minus.

"Aceste diferențe subiective au fost tot timpul anului, anul aceste au fost mai puține decât în alt an, pentru prima oară structura subiectelor a fost pe modelul PISA și au fost punctaje detaliate. Anul acesta, subiectivismul la Evaluarea Națională a fost mult înlăturat. Au fost însă 7 note la română și 4 la matematică cu diferențe extrem de mari, chiar de 3,5 puncte. Sunt și alte greșeli administrative, legate de numerotarea paginilor, de borderou. După ce se va încheia acest proces, îmi place să cred că profesorii care au greșit nu vor mai corecta niciodată. Subiectivismul trebuie înlăturat", a afirmat ministrul Educației, potrivit Digi24.ro.

Cazul din Galați reprezintă cea mai mare diferență de notare la Evaluarea Națională 2021, semnala Edupedu.ro în urmă cu două zile.

Cîmpeanu a anunțat de altfel că de anul viitor se va introduce digitalizarea corectării la examenele școlare, la evaluările de la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, a VIII-a și prin pilotare la Bacalaureat.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

32137 vizualizari

 • +9 (15 voturi)    
  si cel care afla acum ca a cazut examenul .... (Miercuri, 7 iulie 2021, 14:17)

  Gryphus [utilizator]

  nu mai are posibilitatea sa faca o contestatie pt ca a expirat termienul deci i se incalca un drept.

  eu as zice ca o plangere penala e ok
 • +10 (12 voturi)    
  Intreb pentru un prieten (Miercuri, 7 iulie 2021, 14:19)

  feroviarul123 [utilizator]

  Lui 2013 i-au schimbat nota? Ca presupun ca nu s-a dus sa reclame. N-as vrea sa fiu in pielea bietului copil. O fi taiat ta-su porcul ...
 • +6 (8 voturi)    
  ... (Miercuri, 7 iulie 2021, 14:19)

  tirolez [utilizator]

  Bun, copilul de 3 a crezut ca a primit 8,25 si probabil a fost incantat. Dar daca stia ca a luat 3 poate depunea contestatie. Normal ar fi sa i se dea acest drept.
 • +9 (11 voturi)    
  si cu celalalt elev ce faceti? (Miercuri, 7 iulie 2021, 14:21)

  friv [utilizator]

  acela care avea lucrarea de nota 3 si a primit 8.25?
  ca precis n-a facut contestatie :)
  • +4 (4 voturi)    
   si.. (Miercuri, 7 iulie 2021, 16:03)

   Kvothe [utilizator] i-a raspuns lui friv

   nici nu mai poate ca a expirat termenul.. iar daca face plangere penala - pana la solutionare incepe nou an scolar iar el ramane tot pe dinafara.. nasol.. :)
 • +1 (5 voturi)    
  Metodologia e ilegala. Nimeni nu poate pierde (Miercuri, 7 iulie 2021, 14:25)

  D-or [utilizator]

  in propria cale de atac, pentru ca ar fi obstructionarea accesului la justitie.

  Contestatiile nu se pot rezolva decit prin Admis sau Respins. In cazul respingerii, nota ramine neschimbata, in cazul admiterii, nota este crescuta. Chiar si comunistii aplicau aceasta regula.

  Dar, in niciun caz, notele nu pot fi micsorate ca urmare a unei contestatii.
  • +5 (7 voturi)    
   Nu e adevarat (Miercuri, 7 iulie 2021, 15:51)

   Soro [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Conform metodologiei acum nota noua dupa contestatie ramane definitiva indiferent daca e mai mare sau mai mica.
   Asta mi se pare corect pentru ca altfel toata lumea ar face contestatie ... "ca se poate" indiferent ca o intreaga armata de profesori la nivel national trebuie sa corecteze de 2 ori testele..
   • -1 (3 voturi)    
    Asta nu permite incalcarea unui principiu de drept (Joi, 8 iulie 2021, 9:14)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Soro

    Ce invatam copiii, de mici, ca daca incearca sa-si apere drepturile o pot pati?

    Copilul meu, acum citiva ani, a avut cea mai mare scadere de pe Bucuresti si probabil din tara la contestatie. Am vizualizat lucrarea. Ar fi meritat cresterea notei, nu scaderea ei.

    Probabil, cineva care avea ceva contra mea a bagat o "sopirla" la recorectare, recorectarea nemaifiind atit de secretizata.
    • 0 (0 voturi)    
     Esti subiectiv (Miercuri, 18 august 2021, 12:45)

     Soro [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Intotdeauna exista posibilitatea atacarii in justitie. Justitia este peste orice metodologie si posibilitatea apararii drepturilor e lege fundamentala.
     Si da! Daca ceri recorectarea unei lucrari nota finala poate fi mai mica decat cea evaluata initial. Asa cum daca suflii in fiola si iti arata 0.03% (amenda si retinere de carnet) si ceri analiza de sange iti poate arata 0.05% (caz penal). Tot asa cum decizia curtii superioare suprascrie decizia curtii de justitie inferioare si poti lua mai multi ani de pedeapsa, respectiv poti castiga mai putini bani ca si compensatie.
 • +2 (6 voturi)    
  ... (Miercuri, 7 iulie 2021, 14:30)

  Dalla [utilizator]

  Vechea poveste: cine îi controlează pe corectori?
 • +5 (9 voturi)    
  bah baeti! (Miercuri, 7 iulie 2021, 14:31)

  nellino [utilizator]

  voi ati inteles ca in Romania educata ca draq un copil de 14 ani a suferit un soc la vederea notei primite pentru ca notele se trece pe borderouri de hartie cu pixul exact ca in Romania pasoptista?

  PS: se gandeste cineva la pozitia 2012 un alt copil de 14 ani tocmai a aflat ca a luat 3.25 in loc de 8.25? bonus: a trecut si perioada in care putea sa faca contestatie!...
 • +9 (11 voturi)    
  HA ! (Miercuri, 7 iulie 2021, 14:31)

  gmb72 [utilizator]

  Si explicatia asta, cum ca "s-a gresit la borderou", ar trebui sa ne linisteasca, ca uite, nu a fost vorba de un profesor incompetent ci a fost o "simpla" greseala birocratica ?!?
  Mai bine gaseau un profesor incompetent, caci prin explicatia data, tocmai s-au aruncat in derizoriu TOATE NOTELE obtinute....
  Pentru ca, metodologia birocratica, de nivelul evului mediu, de centralizare si afisare a notelor, prin utilizarea vesnicei si de nelipsit "hartie cu tabele" (pardon, borderouri....), e clar ca e predispusa unor astfel de erori. Mi ales pe fondul oboselii si dezinteresului in crestere al angajatilor din Invatamant.
  Poate garanta in acest moment, cinveva, ca notele nu sunt "amestecate" ? unul de 7 a primit 8, altul de 8 a primit 9, altul de 8 - 7, si tot asa ?. iar nivelul fiind apropiat, nu au mai facut contestatie, considerand ca aia e nota lor corecta. In timp ce, iata, pare pe borderouri notele zici ca sunt asociate cu lucrarile, prin tragere la sorti, daca e sa ne luam dupa numarul mare de contestatii ADMISE - adica care au modificat nota initiala.
  Si nu o spun eu, o spune matematica: daca din peste 20000 de contestatii, 10000 au fost admise si au moditicat notele initiale, la 170 000 de inscrisi, statistic, rezulta ca jumatate din ei, in fapt, trebuiau sa aiba alte note !!!
  ....Bai frate, mai merge ceva cat de cat bine, in tara asta ? .... In Romania educata ?....
 • -1 (3 voturi)    
  Schimbarea notelor este contra intereselor (Miercuri, 7 iulie 2021, 15:00)

  Con_stan_tin [utilizator]

  elevului notat cu 8.25 în loc de 3.
 • +6 (6 voturi)    
  Interesul este pentru elevi in primul rand (Miercuri, 7 iulie 2021, 15:28)

  TheRealGicaContra [utilizator]

  Oare? Si cum se va face corectia in acest caz pentru al doilea copil? A primit 8.25 cand de fapt el a facut de 3. N-a facut contestatie iar in metodologie nu exista prevazut ceva pt o asemenea situatie. Adevarul este ca va ramane cu nota mare, pt ca nu aveti ce face! Si sunt sigur ca au mai fost si alte inversari prin borderouri, dar diferentele au fost mai mici si au ramas doar rezultatele dupa contestatii. Nu s-au mai facut anchete peste anchete.
 • +4 (4 voturi)    
  ce putori (Miercuri, 7 iulie 2021, 15:53)

  Xorciser [utilizator]

  Sa distrugi viata unui copil "dintr-o eroare de borderou"....
 • +5 (5 voturi)    
  Notele trebuie trecute de cei care corectează (Miercuri, 7 iulie 2021, 16:13)

  Con_stan_tin [utilizator]

  direct în sistemul informatic, trecerea notelor pe borderou generează greșeli... și. muncă în plus.
 • +2 (4 voturi)    
  cifre (Miercuri, 7 iulie 2021, 17:31)

  atc [utilizator]

  "Peste 20.000 de contestații .... în cazul a 18.000 de lucrări notele au fost modificate." Asta acum. Stati sa vedeti ce-o sa fie cand o da peste noi "Romania Educata"!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by