​Peste 150.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ, adică mai mult de o jumătate, au fost vaccinaţi anti-COVID până în prezent, la nivel naţional, a declarat Maria Ştefania Manea, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, potrivit Agerpres.

Pregatiri scoalaFoto: Agerpres / Digi 24

În opinia sa, acest nivel de vaccinare este "îmbucurător", dar pentru revenirea la "normalitate" numărul angajaţilor imunizaţi ar trebui să crească, iar în prezent s-a atins un „platou”.

"La nivel naţional, procentul cadrelor didactice vaccinate este unul îmbucurător, dacă ar fi să ne raportăm şi la procentul personalului auxiliar şi personalului nedidactic, vorbim de peste 50% din angajaţii unităţilor de învăţământ care la acest moment sunt vaccinaţi. Suntem a doua categorie socio-profesională, după medici, vaccinaţi într-un procent atât de mare. Pentru a reveni însă la această normalitate atât de dorită de noi toţi, profesori, elevi părinţi deopotrivă, evident că procentul ar trebui să crească şi noi constatăm, cel puţin în ultimele zile, că ne aflăm pe un platou, însemnând că nu mai creşte numărul de profesori care participă la vaccinare. Şi în felul acesta se prea poate ca dorinţa noastră de reîntoarcere la şcoală să fie îngreunată de acţiunile pe care le întreprindem. La nivel naţional ne aflăm la următoarea cifră: peste 150.000 dintre angajaţii din învăţământ (au fost vaccinaţi anti-COVID n.r.), procentul acesta de peste 50%", a declarat Manea, citată de Agerpres.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit marți despre ipoteza în care, la presiunea tot mai mare din partea părinților, profesorii care nu sunt vaccinați împotriva Covid-19 să predea exclusiv online, chiar dacă școala se desfășoară cu prezență fizică.

„Vă împărtășesc o experiență din ceea ce primesc eu ca ministru și ministerul. E o presiune din ce în ce mai mare din partea părinților de a solicita reluarea școlii cu prezență fizică doar cu cadrele didactice vaccinate. Deci sunt din ce în ce mai mulți acei părinți, care... Sigur, există probleme de confidențialitate a actului medical, există foarte multe aspecte care trebuie luate în discuție. Dar, vă spun, că este această presiune. Care s-ar putea să ne ducă la un moment dat... Cu tot dragul, colegii cadre didactice care nu sunt vaccinate vor preda online, chiar dacă în școala respectivă vor fi activități cu prezență fizică”, a spus Cîmpeanu marți, la Ploiești, în cadrul conferinței „Vaccinare și testare pentru învățare”.