​Proiectul de buget a fost adoptat de Guvern vineri seară și trimis spre aprobare la Parlament. Ministerul Educației, care a primit o sumă de 28,5 miliarde lei, echivalentul a 2,55% din PIB, prezintă într-un comunicat mai multe cifre legate de finanțarea totală a învățământului prin care susțin că există o creștere față de anul 2020 și chiar „cel mai mare, în valoare absolută, în ultimii 30 de ani.

Dezbatere buget la Ministerul FinantelorFoto: Hotnews

Precizăm că din cele 28,5 miliarde lei, circa 20 miliarde ar urma să se ducă pe cheltuieli de personal (-1,5%), 86,5 milioane lei pe bunuri și servicii (-70,8%), 5,6 miliarde lei pe transferuri între unități ale administrației publice.

Este un buget cu 0,81% peste execuția anului 2020.

Descarcă aici proiectul de buget de la Educație(înainte de adoptarea de către Executiv vineri seară și trimiterea la Parlament)

Întrebat de ce nu se alocă 6% din PIB educației, așa cum prevede legea educației, premierul Florin Cîțu a răspuns: „Guvernul alocă resurse suplimentare în Educație, discuțiile pe care le am cu toate sectoarele sunt foarte simple - putem aloca mai multe resurse dar trebuie să vedem și rezultatele. Aș vrea să vad in toate sectoarele o analiză nu numai cantitativă dar și calitativă și apoi vom aloca mai multe resurse. Aș vrea să văd și eu, și românii să vadă pe ce s-a dus banii în acest sector. Nu ajungem la 6% din PIB, dar suntem cu mai mult decât am avut anul trecut când a fost o sumă record.”

În comunicatul de presă de vineri seară mnisterul afirmă că bugetul de la educație „înregistrează o creștere de finanțare a domeniului învățământ, în valoare absolută, de 241,8 milioane lei. Precizăm ca această creștere este înregistrată în condițiile în care bugetul anului 2021 nu mai cuprinde o serie de cheltuieli, precum vouchere de vacanță, plată diferențe salariale cf. Legii 85/2016 sau alocări de la fondul de rezervă”.

„Acțiunea învățământ (total finanțare educație) înregistrează, conform proiectului de buget pentru anul 2021, o valoare de 39,65 miliarde lei, în creștere cu 6% față de 2020 (creștere cu 2,24 miliarde lei). Cele mai relevante creșteri constau în asigurarea, în premieră de la bugetul de stat, prin bugetele locale, a finanțării pentru bursele elevilor (535,7 milioane lei). De asemenea, o creștere substanțială înregistrează finanțarea de bază a unităților de învătământ preuniversitar de stat, componenta destinată cheltuielilor materiale și pregătirii profesionale (creștere de 26%, de la 1,259 miliarde lei la 1,585 miliarde lei)”, adaugă ministerul.

În comunicat se precizează că acestui buget i se va adăuga finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Publicăm mai jos tabelele transmise presei de Ministerul Educației:

Citește și: Bugetul Educației, din nou mic și fără investiții

Mircea Miclea, despre alocarea a 2,5% din PIB educației: „O sabotare a economiei naționale din viitor. Vrem o economie bazată pe cules de sparanghel sau pe tehnologie de vârf?”