Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor spun că, vineri, au discutat la Ministerul Educației o hotărâre de guvern privind aprobarea procedurii de decontare a cheltuielilor aferente transportului elevilor navetiști, dar că acest document conține noi tarife maximale care nu vor permite decontarea integrală a navetei elevilor.

Microbuz scolarFoto: Agerpres (editat)

În plus, elevii spun că la întâlnirea de la Ministerul Educației nu a participat niciun reprezentant de la Ministerul Transporturilor.

”Condamnăm, cu fermitate, faptul că în cadrul acestui grup de lucru nu a fost prezent niciun reprezentant al Ministerului Transporturilor, întrucât suntem de părere că problema transportului elevilor trebuie să constituie o prioritate pentru întregul Guvern, aceasta neputând fi rezolvată fără o politică coerentă asumată de toate ministerele implicate”, arată elevii.

Elevii susțin că în cadrul consultărilor de la Ministerul Educației au observat faptul că, din cauza tarifelor maximale de decontare impuse de minister, ei nu beneficiază de decont integral.

”Mai mult decât atât, dorim să reiterăm faptul că este necesară o mobilizare reală a parlamentarilor în vederea respingerii Ordonanței de urgență nr. 51/2019. Această ordonantă elimină transportul din sfera serviciilor publice, defavorizând miile de elevi aflați în situații de risc și favorizează transportatorii pentru ca aceștia să poată face profit fără nicio obligație ca statul să regleze raporturile dintre transportatori și cetățeni. Drept care, putem conchide asupra faptului că având Ordonanța de urgență nr. 51/2019 în vigoare, orice aparentă soluție privind decontarea integrală a navetei pentru elevi este nefundamentată”, mai arată elevii.

”Elevii din România s-au săturat de acțiuni asumate doar pentru imagine, fără ca acestea să aibă un impact tangibil. Sunt convinsă că domnul Lucian Bode, Ministrul Transporturilor, a avut lucruri mult mai importante de făcut decât să vină și să lucreze alături de noi la identificarea și implementarea unei soluții cu privire la transportul elevilor. Mai mult decât atât, a refuzat să delege măcar o persoană care să se prezinte în grupul de lucru care are ca obiectiv (cel puțin declarativ) rezolvarea unei probleme stringente pentru elevii din România. Tarifele maximale sunt motivul pentru care elevii nu primesc decont integral, noi nu vom mai accepta nicio soluție de compromis, nicio soluție care să nu livreze în mod real decont integral pentru cei pe care îi reprezentăm”, a declarat Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.