Rezultate PISA 2018 Performanțe slabe ale elevilor români/ Cel mai mic punctaj din 2012 până acum/ România este printre cele trei țări cu regres la matematică

de Andreea Ofițeru     HotNews.ro
Marţi, 3 decembrie 2019, 10:00 Actualitate | Educatie


PISA
Foto: Hotnews
Puțin peste 50% dintre elevii români sunt capabili să-și folosească cunoștințele învățate la școală în viața de zi cu zi. România a obținut rezultate mai slabe la testele PISA 2018 comparativ cu testările din 2015 și 2012, atât la matematică – 430 puncte, cât și la Științe – 426 puncte și la Citire – 428 puncte, potrivit raportului publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Rezultatele de la testarea din 2018 sunt mai slabe decât la cea din 2015, an în care România a fost în ușor regres față de 2012. Rezultatele PISA din 2018 mai arată că România se înscrie în rândul celor trei țări în care performanțele la matematică au scăzut. Raportul PISA 2018 arată că numai în Malta, România și Taiwan, scorul la matematică este mai mic în 2018 față de 2015.

Per ansamblu, datele raportului PISA arată că există diferențe mari între țările participante și în privința performanțelor lor din 2015 și 2018. De exemplu, performanțele la matematică s-au îmbunătățit în 13 țări și economii particante: Albania, Islanda, Iordania, Letonia, Macao (China), Muntenegru, Macedonia de Nord, Peru, Polonia, Qatar, Slovacia, Turcia și Marea Britanie. Creșteri semnificative la matematică au avut loc în Turcia ( 33 de puncte), Albania (24 de puncte) și Macedonia de Nord ( 23 de puncte).

Consultă aici raportul PISA 2018 - vol I- ce știu elevii și ce pot face

Consultă aici raportul PISA 2018- volumul II

Consultă aici raportul PISA 2018 - volumul III - ce înseamnă viața școlară pentru viața elevilor


Consultă aici ce spune raportul PISA 2018 cu privire la RomâniaÎn privința României, raportul arată că elevii au obținut scoruri mai mici decât media OECD la lectură, matematică și științe. Raportul arată că în comparație cu media țărilor OECD, o proporție mai mică a elevilor a obținut cel mai mare nivel de competență (nivelul nivel 5 sau 6 ) la cel puțin un subiect. În același timp, o proporție mai mică din elevii români a atins un nivel minim (nivel 2 sau superior) de competență la cel puțin un subiect.

Citiți și: Ce spun experții despre Rezultatele PISA 2018/ Ciprian Fartușnic: Rezultatele țin de modul în care profesorul reușeste să relaționeze cu copiii/ Noi avem două sisteme de educație în momentul de față

Rezultatele României de la testul PISA:

2006: Matematica 415 Științe 418 Citire 396

2009: Matematica 427 Științe 428 Citire 424

2012: Matematica 445 Științe 439 Citire 438

2015: Matematica 444 Științe 435 Citire 434

2018: Matematica 430 Științe 426 Citire 428
 • Ce spun rezultatele de la CITIRE - 41% dintre elevi nu înțeleg ce citesc
În România, 59% dintre elevi au atins cel puțin nivelul 2 la citire, media OECD fiind de 77%, se arată în analiza dedicată României. Asta înseamnă că acești elevi pot identifica ideea principală într-un text de lungime moderată, pot găsi informații bazate pe criterii explicite, deși uneori complexe, și pot reflecta asupra scopului și formei textelor atunci când sunt direcționați explicit în acest sens. Numai 1% dintre elevii români sunt performanți în privința citirii, adică au putut să atingă nivelul 5 sau 6 (nivelul maxim), media în OECD fiind de 9%.
 • Ce spun rezultatele de la MATEMATICĂ
În privința matematicii, aproximativ 53% dintre elevii din România au atins nivelul 2 sau mai mare la matematică (media OCDE fiind de 76%). Asta înseamnă că acești elevi pot interpreta și recunoaște, fără instrucțiuni directe, modul în care o situație (simplă) poate fi reprezentată matematic (de exemplu, compararea distanței totale pe două rute alternative sau convertirea prețurilor într-o monedă diferită).

În România, 3% dintre elevi au obținut nivelul 5 sau mai mare la matematică, ceea ce înseamnă că ei pot modela situații complexe matematic și pot selecta, compara și evalua strategiile adecvate de rezolvare a problemelor pentru a le trata, media OECD este de 11%.

În această privință, 6 țări asiatice au avut cele mai mari scoruri: Beijing, Shanghai, Jiangsu and Zhejiang (China) (44%), Singapore (37%), Hong Kong (China) (29%), Macao (China) (28%), Taiwan (23%) și Corea (21%).
 • Ce spun rezultatele de la ȘTIINȚE
Aproximativ 56% dintre elevii din România au atins nivelul 2 sau mai mare în știință (media OECD fiind de 78%). Asta înseamnă că acești elevi știu cel puțin să dea explicații posibile în contexte familiare sau pot trage concluzii pe baza unor investigații simple.

În România, doar 1% dintre elevii români au avut performanțe la știință, adică au atins nivelul 5 sau 6 (media OECD fiind de 7%). Asta înseamnă că acești elevi își pot aplica în mod creativ și autonom cunoștințele învățate la știință într-o mare varietate de situații, inclusiv în cele necunoscute.
 • Ce este PISA
PISA este prescurtarea pentru Programme for International Student Assessment (în traducere Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor) și este o testare care se desfășoară o dată la 3 ani și arată nivelul elevilor de 15-16 ani la matematică, știință și citire.

PISA evaluează măsura în care elevii au dobândit cunoștințe și abilități esențiale pentru participarea deplină la viața socială și economică. Evaluările PISA nu caută să vadă doar dacă elevii care se află la sfârșitul învățământului obligatoriu pot reproduce ceea ce au învățat, ci examinează cât de bine pot ei extrapola din ceea ce au învățat și dacă își pot aplica cunoștințele în situații necunoscute, atât în școală cât și în afara acesteia.

La testarea din 2018, au participat aproximativ 600.000 de studenți din 79 de țări membre OEDC și partenere, reprezentând aproximativ 32 de milioane de tineri de 15 ani. În 2018 au luat parte prima dată la test țări precum: Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brunei, Maroc, Filipine, Arabia Saudită și Ucraina. Pentru participarea la PISA 2018, România a plătit 151.000 de euro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12258 vizualizari

 • +22 (24 voturi)    
  . (Marţi, 3 decembrie 2019, 10:05)

  tirolez [utilizator]

  copiii se viseaza vloggeri de succes, nu mai au timp de matematica si citit. Era o stire ieri, mai mult de un sfert dintre ei stau minim 6 ore pe telefon.
  • +12 (12 voturi)    
   E teroare (Marţi, 3 decembrie 2019, 10:40)

   Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   E normal sa nu le mai placa scoala , s-au redus orele dar materia a ramas aceeas. Diferenta este ca au si mai multe teme acasa , eu sunt obligat sa-l invat acasa parca as fi eu profesor,nu zugrav.
   • +9 (9 voturi)    
    ... (Marţi, 3 decembrie 2019, 11:05)

    tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

    S-or fi redus orele de matematica/romana, dar per total copiii stau foarte mult la scoala si au foarte multe teme si proiecte. Dupa noroc/ghinion unii pot nimeri profesori cu pretentii mari inclusiv la desen, muzica, educatie tehnologica sau educatie sociala.
    • +6 (6 voturi)    
     si ghinionul... (Marţi, 3 decembrie 2019, 12:09)

     frum [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

     Da, dar ghinionul este ca profesorii cer, dar nu se si asigura ca acesti elevi stiu cum sa caute informatia...
     M-am oferit sa ma duc in saptamana altfel la scoala sa le explic despre internet, motoare de cautare, cuvinte cheie... si am fost uimita ca toti copiii foloseau youtube, dar foarte, foarte putini stiau de dexonline...
     Ati auzit de platforme de invatare/testare de genul kahoo kids? cati profesori le folosesc?Da-i unui copil sa se joace la ora cu asa ceva si o sa-l captivezi. De acord nu au toti copiii smartphonuri in clasa, dar ii poti grupa pe echipe si face ceva interesant...
     Dar desigur asta inseamna munca in plus pentru un profesor in pregatirea orelor si nici salariile nu prea ii motiveaza sa iasa din zona lor de confort...
     Dar desigur am vazut si reversul medaliei, cand profesorul vrea sa faca ceva, iar parintii vin cu argumente ca telefoanele sunt nocive pentru copii si oricum copiii stau prea mult pe telefoane acasa, de ce sa ii mai punem si la scoala, etc...
     • 0 (4 voturi)    
      Da, sunt si parinti responsabili (Marţi, 3 decembrie 2019, 13:59)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui frum

      "....parintii vin cu argumente ca telefoanele sunt nocive pentru copii si oricum copiii stau prea mult pe telefoane acasa, de ce sa ii mai punem si la scoala"

      ===========================

      Da, sunt si parinti responsabili. In afara de "nocivitatea" lor fizica (afecteaza vederea, fac zob creierul uman in procesul de crestere), exista si o nocivitate indusa - comportamentala: "de ce sa mai invatam, cand totul se afla la distanta de un click?" cu varianta "de ce sa mai gandim, cand totul se afla pe Internet".

      Ce spui matale este chiar mamica si taticul analfabetismului functional: "dexonline" cand copilul nu stie cand se scrie "v-a" si "va", "ati" si "a-ti", cand nu e in stare sa faca relationarea simpla: A=200, B=150, deci A>B.

      Despre asta e vorba.

      PS: In US, Canada, in special in scolile private, tableta nu e permisa decat de la 6th grade sau mai mult in sus (din clasa a 6-a).
    • +3 (5 voturi)    
     Comparam citirea în chineza cu cea în romana?!!?? (Marţi, 3 decembrie 2019, 12:44)

     simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

     Este evident ca testele PISA au zero relevantă atâta vreme cât compara citirea în Chineza, care folosește o scriere simbolica silabică de tip sumerian, cu romană în alfabet latin și fonetica pe deasupra, adică simpla.

     China are 555 puncte la citit și România doar 428 deși în romană se citește de 100 ori mai ușor ca în chineza unde trebuie sa înveți vreo 2000 de logograme (din 50000) ca sa poți citi la nivel de analfabet.

     Ce compara PISA??!!
     • -1 (1 vot)    
      Analfabetismul functional (Miercuri, 4 decembrie 2019, 12:26)

      oopsie_daisy [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

      Analfabetismul functional e si intre adulti, observ.
      Unde vedeti dumneavoastra China in acest tabel? Si chiar credeti ca Republica Populara Chineza s-ar lasa comparata?
      In afara de Japonia si Coreea, toate celelalte tari au scriere latina, asa ca PISA are destule informatii de comparat.
      • 0 (0 voturi)    
       Nu draga, prostie si marlanie (Miercuri, 4 decembrie 2019, 12:57)

       newlook [utilizator] i-a raspuns lui oopsie_daisy

       "Analfabetismul functional e si intre adulti, observ.
       Unde vedeti dumneavoastra China in acest tabel?"
       ========================
       Nu draga, nu analfabetism functional ci prostie si marlanie degaja postarea ta. Bagare in seama specifica romanilor rupti in koor si slinosi care intra cu ciubotele noroite in muzeu ca "iata ce mandri suntem"!

       China se afla pe pozitia 1 in tabelul nr 2, draga! Pe acelasi tabel cu Romania, intamplator, desigur.
 • +4 (10 voturi)    
  Mai multe tablete, viitorul educatiei (Marţi, 3 decembrie 2019, 10:21)

  xolv [utilizator]

  generatiei de asistati tehnologic.
  • +8 (10 voturi)    
   ar fi si nu prea .. (Marţi, 3 decembrie 2019, 10:49)

   sareta [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   ...... si mai multe Universitati de ”balcon” , furnizoare de diplome ieftine si viitorul e garantat la cosul istoriei.Totul pleaca de la catastrofala pregatire a celor cu asa zisa pregatire superioara .Tradatori de tara au pus umarul la distrugerea cu prioritate a invatamantului superior .Diplomele si doctoratele obtinute la tejghea au nenorocit tara.
  • +6 (12 voturi)    
   gresesti aici (Marţi, 3 decembrie 2019, 11:04)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   treaba ta este sa rezolvi o problema.
   daca-ti faci treaca NU conteaza daca te ajuti de tehnologie sau nu.
   hai sa nu avem o mentalitate din secolul trecut!

   problema e ca soala nu te invata nici cum sa folosesti tehnologia
   scoala iti baga multa marerie in cap, a carei importanta si utilitate o sa o aflii 10 ani mai tarziu!
   • +1 (1 vot)    
    Nici macar aia nu-ti baga in cap (Marţi, 3 decembrie 2019, 12:17)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Uita-te la rezultatele de la stiinte.
    • +4 (4 voturi)    
     nu am zis (Marţi, 3 decembrie 2019, 12:41)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     ca te invata asta. nu te invata sa te folosesti de tehnologie si probabil o sa mai dureze mult pana cand profesorii o sa acepte acest lucru.

     am zis ca strict faptul ca nu este o problema ca te ajuti de tehnologie sau ca ai cautat intr-o carte. evident in functie de meserie: un medic pe salvare nu are timp sa caute in carte, dar un inginer, da!
 • +4 (12 voturi)    
  bravo (Marţi, 3 decembrie 2019, 11:02)

  liviu_ [utilizator]

  inca un succes marca psd...

  dar sigur o sa apara postacii psd care o sa urle ca "pnl e la guvernare, e vina pnl"

  ce sa zic... viitorul suna bine... psd isi antreneaza urmatorii votanti!
  • +1 (3 voturi)    
   nu-i bai (Marţi, 3 decembrie 2019, 12:35)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Va asigura succesul PNL care vrea sa bage toti elevii in liceu chiar daca nu iau un 5 la capacitate si profesorii care invata si mai putin decat elevii
 • +9 (9 voturi)    
  Va așteptați la altceva (Marţi, 3 decembrie 2019, 11:16)

  Calin_file_de_dosar [utilizator]

  in condițiile in care între 2012 si 2019 educația a (re)devenit bătaia de joc a guvernului?! Sub guverne conduse de analfabeți și cu miniștri și educației sfertodocți, rezultatul nu putea fi decât unul: regres pe toată linia!
  Motiv arhisuficient pentru ca Partidul SfertoDoctilor sa fie pus sub acuzare pentru atentat la siguranța naționala...
  • -1 (7 voturi)    
   Nu Caline, nu te poti astepta la altceva... (Marţi, 3 decembrie 2019, 12:46)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Calin_file_de_dosar

   Dupa modul in care gandesti, e mirare mare ca romanii au obtinut chiar si rezultatele astea.

   Ca sa vezi chestie: elevii care invatau pe vremea regimului "analfabetului si <<academicienei>>" castigau pe banda olimpiade internationale si atingeau proportii de reala alfabetizare de peste 80%, nu 50%+, precum cei de azi. Deci nu regimul, nu conducatorii sunt determinanti, ci alti factori.

   Eu as spune ca mediul social si mediul familiar sunt de baza. Nu poti avea performanta in invatamant cand Andreea Esca este model (si ma abtin sa dau alte exemple de idoli pentru noua generatie).
   Nu te poti astepta la altceva decat la analfabetism functional pe termen lung cand parintii isi aduc odraslele ca sa-i foloseasca pe post de scuturi vii, la manifestatii unde - prin natura lor - copii nu au de ce sa fie adusi. Cand <<M--E>> iese din mocirla vocabularului si este transformat in simbol, asta-i rezultatul previzibil.

   Nu mai spun despre tableta daruita la 3 ani si smartphone-ul la 4.

   Dar fii bucuros, dupa cum zicea Murphy: maine va fi mai rau. La testele de peste 3 ani, astia de acum vor parea genii pe langa cei ce vin din urma. Si vor fi condusi glorios de Sica Mandolina, nu de pesedoi...de parca asta ar conta.
 • +6 (6 voturi)    
  Unde o fi buba? (Marţi, 3 decembrie 2019, 11:20)

  Parerolog [utilizator]

  Daca suntem de acord cu faptul ca nu suntem idioti din nascare, inseamna ca e ceva putred in sistemul de invatamant de la noi. Cum ar fi pregatirea proasta a profesorilor (pana nu demult nu era o meserie pentru cei cu potential, salariile fiind mici). Sau felul cum privesc parintii scoala (personal nu cred ca aici e problema). Sau o problema la nivel organizatoric (Management neorientat spre elev).
  • +7 (9 voturi)    
   Invatamantul e centrat pe Profesori (Marţi, 3 decembrie 2019, 12:11)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Parerolog

   Multi dintre ei la fel de analfabeti. Va rog sa cititi niste enunturi de probleme de matematica scrise de anlfabetii de astazi (care-si spun profesori si sunt platiti ca atare). O sa aveti probleme in a intelege ce se cere, va garantez asta.
   • +2 (4 voturi)    
    Corect!!!! (Marţi, 3 decembrie 2019, 14:43)

    mirceaaldea [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    Mare dreptate ai. SUNT PLATITI REGESTE ptr ce rezultatae au. Sunt invatatori,ATENTIE invatatori,cu studii superioare, in mediul rural,care au la clasa max 20 copii,care sunt platiti foarte bine, aprox 4000 lei NET/lunar. Nu am nimic cu acestia,dar ptr munca depusa de aprox 4-5 ore/zi, banii astia sunt mult peste media salariului net lunar,in conditiile in care foarte putini copii ajung dupa 4 ani de scoala sa nu stie sa citesca corect.
    • 0 (0 voturi)    
     Prietene, e evident ca vorbesti aiurea (Miercuri, 4 decembrie 2019, 10:35)

     midufi [utilizator] i-a raspuns lui mirceaaldea

     si ca nu cunosti situatia profesorilor, nici a elevilor.
     De ce mai postezi? Te bagi in seama?
     1. 4000 ron lunar ? Unde ai vazut asa ceva?
     2. 4-5 ore pe zi ? Poate in catunul unde ai invatat tu...
     Sunt multe probleme in invatamantul romanesc, dar ele incep de la "cap", de la minister si inspectorate.
     Daca de doctori buni e nevoie si sunt platiti bine, atunci si profesorii ar trebui sa fie platiti bine, apoi sa avem pretentii referitor la munca lor.
 • +8 (12 voturi)    
  Analfabetismul funcțional este de 44% (Marţi, 3 decembrie 2019, 11:31)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Analfabetismul funcțional este de 44%, asta spune acest test ,caci fel de fel de tabele si termeni tehnici ii pot incurca pe multi. In crestere fata de 2015 cand a fost 39% .

  Cauze sunt multe, dar prima e saracia, viata fragmentata a parintilor multi,multi cu salarii minime pe economie, care nu au timp sa se ocupe de copii. La tara nici atat...

  Fara educatie , aproape toti elevii astia vor fi someri peste 10 ani-15 ani.

  E nevoie de proiecte de tara : educatie si dezvoltare.

  Cine are nevoie de o tara in care cineva nu intelege ce citeste, atunci cand citeste, de fapt silabiseste?
  PSD.
  • +2 (4 voturi)    
   Nu doar PSD... (Marţi, 3 decembrie 2019, 12:09)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   ...ci orice forta politica formata din ticalosi si hoti al caror obiectiv fundamental e sa aiba acces la Buget.
   FSN, PSDR, Romania Mare, ALDE, UDMR si alte forte politice de natura similara, toate au profitat, profita si vor sa profite in continuare de analfabetismul functional.
   • +1 (3 voturi)    
    "Forta aia politica" se naste din spuma marii? (Marţi, 3 decembrie 2019, 13:10)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    ========================
    "Nu doar PSD...
    ...ci orice forta politica formata din ticalosi si hoti al caror obiectiv fundamental e sa aiba acces la Buget." Luk [utilizator]

    =======================

    "Forta aia politica" se naste din spuma marii? Nu, e doar natia, asa cum e.

    PS: Cand parintii vor intelege sa fie parinti, natia va avea o sansa.
    Cand parintii isi iau copiii la manifestatie (pe post de scut uman, nu-mi fac iluzii) si nu inteleg riscurile imediate si pe termen lung ale unei astfel de actiuni...rezultatele la testul de azi se vor parea uriase la testul urmator.

    PS: Am cunostinta despre o intamplare recenta. La o dezbatere publica despre pistele de biciclete, luand cunostinta ca erau prezenti si copii, primarul a oprit dezbaterea, a cerut indepartarea copiilor, lucru care s-a facut. Iti pot da amanunte, daca vrei. A, locul faptei: Canada!
    • +1 (5 voturi)    
     N-am afirmat ca-i din spuma marii (Marţi, 3 decembrie 2019, 15:13)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Sunt mai multe asertiuni in postarea dumneavoastra, o sa le iau pe rand:

     - "cand parintii vor incepe sa fie parinti, natia va avea o sansa". Din asta e compusa o natie: din parinti si copii. Tautologic.

     - cand parintii isi iau copiii la manifestatie (pe post de scut uman)". Nimeni in Romania nu si-a luat copilul la manifestatii pe post de scut uman. Asta-i o magarie gratuita. Pana la 10 august nu am avut istoric de represiuni la nicio manifestatie sau adunare (exceptie fac represiunile cu minerii din anii Iliescului, dar nu si-a adus nimeni copiii la alea tocmai pentru ca era limpede ca urmau violente). Revin si spun ca-i o afirmatie deplasata si o magarie.

     - nu stiu ce legatura are o dezbatere despre o pista de biciclete din Canada, o decizie de indepartare a copiilor de la ea cu testele PISA sau cu analfabetismul functional in general. Nu cred ca are.
     • -1 (3 voturi)    
      Pacat. (Marţi, 3 decembrie 2019, 16:36)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      Pacat. Am gresit crezandu-te mai inteligent decat altii de pe aici, dar esti tot un tonomat politic.

      Te-ai strofocat sa scrii o multime de partide si partidulete "nasoale" da' taman alea care au condus caderile economice din '96-2000 si 2009-2013 nu ti-au iesit din tastatura: PNL, PD, PNTCD.

      Da, inteleg dilema ta. Nu poti vedea legaturi simple; spre exemplu legatura intre parintii responsabili si capacitatea de a anticipa "nasoale" cand tot internetul urla despre "next level" in sensul de "sa le luam gatul"!

      Mititelule, legatura intre dezbaterea evocata de mine si cresterea responsabila a copiilor este ca adultii normali la cap stiu ca dezbaterile aprinse inseamna si cuvinte si atitudini nu tocmai potrivite pentru cresterea copiilor. De aceea e bine ca sa se evite aducerea copiilor in anumite locuri, conjuncturi. Dar pentru tine, "M--E PSD" e atitudine civica, nu-i asa? D-aia nu intelegi.

      Dar stai linistit: cu sau fara intelegerea ta, mititelule, testele PISA confirma ceea ce spuneam eu: ca in Romanika societatea si-a pierdut busola. "Tautologic, deh".
      • +1 (3 voturi)    
       Daca atata poti (Marţi, 3 decembrie 2019, 20:15)

       Luk [utilizator] i-a raspuns lui newlook

       Mi-am pierdut timpul.
       • -1 (3 voturi)    
        Ai inteles cat ai putut. N-ai nicio vina! (Marţi, 3 decembrie 2019, 23:51)

        newlook [utilizator] i-a raspuns lui Luk

        Ai inteles cat ai putut.

        N-ai nicio vina: Galaxia e rea ca te-a pus sa dai testul PISA si n-a iesit ca la manifestatie. Ce destept erai la manifestatie, este?
  • -2 (8 voturi)    
   Pai asta a fost proiectul lui Klownus, 5 ani (Marţi, 3 decembrie 2019, 12:53)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   "E nevoie de proiecte de tara : educatie si dezvoltare."
   ================================

   Pai asta a fost proiectul lui Klownus, 5 ani, singurul dealtfel.

   A reusit; romanii l-au apreciat pentru asta; i-au mai dat 5 ani de continuare.
  • +1 (1 vot)    
   exact (Marţi, 3 decembrie 2019, 13:25)

   DoarEUEUEU [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   59% au ajuns la nivelul 2 la citirea unui text...Adica 40% citesc un text simplu si nu pot înțelege/extrage ideea principala din acel text! Viitorul nu suna bine deloc dacă nu se schimba nimic.
   Ah si pentru ca HN nu a dat link-ul catre studiu, o lectura nu foarte plăcuta dar ar trebui citita:

   https://read.oecd-ilibrary.org/education/pisa-2018-results-volume-i_5f07c754-en#page1
 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 3 decembrie 2019, 11:39)

  [anonim]

 • +5 (7 voturi)    
  sa fie bine ca sa nu fie rau (Marţi, 3 decembrie 2019, 11:46)

  Itsoc [utilizator]

  ultima oara cand am calatorit cu autobuzul erau niste copii de a 5-a a 6-a si am auzit efectiv cum unul dintre ei i-a spus celuilalt: "tu nu du-te acolo!" in loc de "nu te duce acolo".
  Cand scrollezi toata ziua pe instagram si cand rupi tik tok-ul cu clipuri, gandirea abstracta si logica si comunicarea sunt ultimele chestii pe care sa te astepti sa le inveti.
 • -2 (12 voturi)    
  scoala? (Marţi, 3 decembrie 2019, 11:54)

  cucuveauamov [utilizator]

  ce ne trebuie? vrem F16 si rachete! ma lasati-ne cu domeniile astea nelucrative
 • +1 (3 voturi)    
  Matematica (Marţi, 3 decembrie 2019, 12:15)

  fokerul [utilizator]

  e greu!
 • +2 (6 voturi)    
  continuati cu reforma centrata pe elev (sic)... (Marţi, 3 decembrie 2019, 12:23)

  demaGOGU [utilizator]

  ...iar ecuatia liniara va deveni un mister absolut pentru absolventul de liceu lambda.
 • +2 (2 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 3 decembrie 2019, 14:01)

  andipetre [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   Cateva example (Marţi, 3 decembrie 2019, 16:08)

   Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Cateva exemple in limba romana:

   https://adevarul.ro/educatie/scoala/ce-exercitii-primit-elevii-romani-15-ani-testele-pisa-puteti-rezolval-1_52a0a260c7b855ff5679bc38/index.html

   Pentru matematica foarte multe exemple sunt aici.

   https://www.oecd.org/pisa/pisaproducts/pisa2012-2006-rel-items-maths-ENG.pdf

   pdf-ul este de pe site-ul:

   https://www.oecd.org/pisa/pisaproducts/pisa-test-questions.htm

   Cateva observatii:

   1. Exercitiile folosesc o matematica pentru clasa a 6-a, maxim a 7-a. Faptul ca jumatate nu se descurca inseamna ca nu inteleg mai nimic la matematica.

   2. Exercitiile nu au nici o legatura cu manualele pe care le folosesc elevii in Romania.

   3. Exercitii mai apropiate de ceea ce rezolva copiii Romania sunt cele de la TIMSS (https://timssandpirls.bc.edu/timss-landing.html). Romania nu mai participa insa din 2011.

   4. Rezultatele dovedesc ca ar trebui sa recunoastem ca este imposibil sa avem o programa buna pentru toti elevii.
   • -1 (3 voturi)    
    Si o observatie despre rezultate (Marţi, 3 decembrie 2019, 16:56)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

    Si o observatie despre rezultate. Imi pare rau sa constat ca cea mai dura rezultanta a analizei testelor PISA in Romanika nu este nici macar mentionata:

    Rata PROSTIEI ABSOLUTE

    (In engleza: Share of low achievers in all 3 subjects (Reading, Math, Science) )

    Adica procentajul celor prosti SI la Mate, SI la Citire/intelegere SI la Stiinte:

    29,8%

    29,8% din populatia adolescentina din Romania!!!

    Acest procentaj este aproape similar celui din Emiratele Arabe Unite, unde scoala pentru fete e descurajata.

    Sa mai vorbim despre celalalt indicator? Excelenta in macar unul dintre cele 3 domenii testate? (Excelenta insemnand cu aproximatie o nota intre 8,5 si 10)

    Romania are 4,9% "excelenti", desi daca iei rezultatele la testele de clasa a 9-a, peste 25 % dintre elevi au obtinut mai mult de 8,5 macar la unul dintre examene. In Europa, singura care sta mai prost ca Romania la criteriul de "excelenta" este Albania.
   • +2 (2 voturi)    
    Comment sters de user (Marţi, 3 decembrie 2019, 20:44)

    andipetre [anonim] i-a raspuns lui Paul_

 • +3 (3 voturi)    
  inainte la liceu cu medii la capacitate sub 5 (Marţi, 3 decembrie 2019, 15:17)

  Chitibusarul [utilizator]

  Acesta este rezultatul gandirii tembele a celor care "conduc" sau "au condus" invatamantul romanesc din 1989 si pana in prezent!
  Au promovat ignoranta si incultura prin admiterea la liceu a celor care nu pot sau pur si simplu manifesta indolenta fata de scoala.... pentru ca oricum trec dintr-un an scolar in altul pentru a da bine in statistici!
  Admiterea la liceu prin repartitie fara niciun barem este in factor determinant pentru lipsa de interes a celor mai multi elevi/parinti fata de rezultatele din scoala....oricum ne ajung copii la liceu si apoi ii aranjam noi pentru viata cumva! ca deh.... romanul s-a nascut descurcaret nu-i asa?
  curand ne vom plange ca si absolventii de facultate pica cu brio testul PISA si nu voi fi mirat de loc! aceasta este din pacate perspectiva!
 • -2 (4 voturi)    
  rezultatele proiectului "Romania educata" (Marţi, 3 decembrie 2019, 15:41)

  Stefan534324 [utilizator]

  se vad dupa 5 ani.
  • 0 (0 voturi)    
   Da, ma uit la tine si vad rezultatele. (Miercuri, 4 decembrie 2019, 10:39)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   Ranchiunos si fara valoare in comunicare.
   Probabil un postac psd fara minte.
   De ce nu ne vorbesti despre renumitii abramburica, genunche si alte loaze psd si/sau sovietice ?
 • +3 (3 voturi)    
  da (Marţi, 3 decembrie 2019, 20:25)

  iqwe [utilizator]

  asa se intampla cand salariile din invatamant sunt cat sunt
  cine sa vina sa predea ? cu ce pensie se iese din invatamant ? si la ce varsta ? nu mai bine in armata/politie si la 47 ani stai acasa cu mii de lei ?
 • -1 (1 vot)    
  cine participa (Miercuri, 4 decembrie 2019, 7:43)

  Delavale [utilizator]

  Nu se stie cine a participat la teste.
  Unele tari au selectat studentii cei mai buni
  Altele au ales la intamplare.
  Testul nu mai este concludent.
 • +1 (1 vot)    
  Pisa.... (Miercuri, 4 decembrie 2019, 18:57)

  acasa1284285656193 [utilizator]

  Nu numai ca nu stim sa facem invatamant,dar nu mai avem nici cu cine,cu asa zisii profesori care au cu totul alte preocupari decat meseria lor sau cu elevii incapabili sa lege doua fraze coerente din cauza vocabularului limitat pe care il au.Nici cu parintii nu stam mai bine,acestia neavand alta preocupare in afara facutului de bani caci,acum,traiam in epoca lui A AVEA;epoca lui A FI a apus cam demult !Cu o ministreasa a invatamantului care spune CLASA A DOISPREZECEA sau ORA DOISPREZECE ce pretentie sa avem ? P.S. E vorba de abramburica chimista!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by