Per ansamblu, datele raportului PISA arată că există diferențe mari între țările participante și în privința performanțelor lor din 2015 și 2018. De exemplu, performanțele la matematică s-au îmbunătățit în 13 țări și economii particante: Albania, Islanda, Iordania, Letonia, Macao (China), Muntenegru, Macedonia de Nord, Peru, Polonia, Qatar, Slovacia, Turcia și Marea Britanie. Creșteri semnificative la matematică au avut loc în Turcia ( 33 de puncte), Albania (24 de puncte) și Macedonia de Nord ( 23 de puncte).
Consultă aici raportul PISA 2018 - vol I- ce știu elevii și ce pot face
Consultă aici raportul PISA 2018- volumul II
Consultă aici raportul PISA 2018 - volumul III - ce înseamnă viața școlară pentru viața elevilor
Consultă aici ce spune raportul PISA 2018 cu privire la România


În privința României, raportul arată că elevii au obținut scoruri mai mici decât media OECD la lectură, matematică și științe. Raportul arată că în comparație cu media țărilor OECD, o proporție mai mică a elevilor a obținut cel mai mare nivel de competență (nivelul nivel 5 sau 6 ) la cel puțin un subiect. În același timp, o proporție mai mică din elevii români a atins un nivel minim (nivel 2 sau superior) de competență la cel puțin un subiect.
Citiți și: Ce spun experții despre Rezultatele PISA 2018/ Ciprian Fartușnic: Rezultatele țin de modul în care profesorul reușeste să relaționeze cu copiii/ Noi avem două sisteme de educație în momentul de față
Rezultatele României de la testul PISA:
2006: Matematica 415 Științe 418 Citire 396
2009: Matematica 427 Științe 428 Citire 424
2012: Matematica 445 Științe 439 Citire 438
2015: Matematica 444 Științe 435 Citire 434
2018: Matematica 430 Științe 426 Citire 428

- Ce spun rezultatele de la CITIRE - 41% dintre elevi nu înțeleg ce citesc
- Ce spun rezultatele de la MATEMATICĂ
În România, 3% dintre elevi au obținut nivelul 5 sau mai mare la matematică, ceea ce înseamnă că ei pot modela situații complexe matematic și pot selecta, compara și evalua strategiile adecvate de rezolvare a problemelor pentru a le trata, media OECD este de 11%.
În această privință, 6 țări asiatice au avut cele mai mari scoruri: Beijing, Shanghai, Jiangsu and Zhejiang (China) (44%), Singapore (37%), Hong Kong (China) (29%), Macao (China) (28%), Taiwan (23%) și Corea (21%).
- Ce spun rezultatele de la ȘTIINȚE
În România, doar 1% dintre elevii români au avut performanțe la știință, adică au atins nivelul 5 sau 6 (media OECD fiind de 7%). Asta înseamnă că acești elevi își pot aplica în mod creativ și autonom cunoștințele învățate la știință într-o mare varietate de situații, inclusiv în cele necunoscute.
- Ce este PISA
PISA evaluează măsura în care elevii au dobândit cunoștințe și abilități esențiale pentru participarea deplină la viața socială și economică. Evaluările PISA nu caută să vadă doar dacă elevii care se află la sfârșitul învățământului obligatoriu pot reproduce ceea ce au învățat, ci examinează cât de bine pot ei extrapola din ceea ce au învățat și dacă își pot aplica cunoștințele în situații necunoscute, atât în școală cât și în afara acesteia.
La testarea din 2018, au participat aproximativ 600.000 de studenți din 79 de țări membre OEDC și partenere, reprezentând aproximativ 32 de milioane de tineri de 15 ani. În 2018 au luat parte prima dată la test țări precum: Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brunei, Maroc, Filipine, Arabia Saudită și Ucraina. Pentru participarea la PISA 2018, România a plătit 151.000 de euro.
M-am oferit sa ma duc in saptamana altfel la scoala sa le explic despre internet, motoare de cautare, cuvinte cheie... si am fost uimita ca toti copiii foloseau youtube, dar foarte, foarte putini stiau de dexonline...
Ati auzit de platforme de invatare/testare de genul kahoo kids? cati profesori le folosesc?Da-i unui copil sa se joace la ora cu asa ceva si o sa-l captivezi. De acord nu au toti copiii smartphonuri in clasa, dar ii poti grupa pe echipe si face ceva interesant...
Dar desigur asta inseamna munca in plus pentru un profesor in pregatirea orelor si nici salariile nu prea ii motiveaza sa iasa din zona lor de confort...
Dar desigur am vazut si reversul medaliei, cand profesorul vrea sa faca ceva, iar parintii vin cu argumente ca telefoanele sunt nocive pentru copii si oricum copiii stau prea mult pe telefoane acasa, de ce sa ii mai punem si la scoala, etc...
===========================
Da, sunt si parinti responsabili. In afara de "nocivitatea" lor fizica (afecteaza vederea, fac zob creierul uman in procesul de crestere), exista si o nocivitate indusa - comportamentala: "de ce sa mai invatam, cand totul se afla la distanta de un click?" cu varianta "de ce sa mai gandim, cand totul se afla pe Internet".
Ce spui matale este chiar mamica si taticul analfabetismului functional: "dexonline" cand copilul nu stie cand se scrie "v-a" si "va", "ati" si "a-ti", cand nu e in stare sa faca relationarea simpla: A=200, B=150, deci A>B.
Despre asta e vorba.
PS: In US, Canada, in special in scolile private, tableta nu e permisa decat de la 6th grade sau mai mult in sus (din clasa a 6-a).
China are 555 puncte la citit și România doar 428 deși în romană se citește de 100 ori mai ușor ca în chineza unde trebuie sa înveți vreo 2000 de logograme (din 50000) ca sa poți citi la nivel de analfabet.
Ce compara PISA??!!
Unde vedeti dumneavoastra China in acest tabel? Si chiar credeti ca Republica Populara Chineza s-ar lasa comparata?
In afara de Japonia si Coreea, toate celelalte tari au scriere latina, asa ca PISA are destule informatii de comparat.
Unde vedeti dumneavoastra China in acest tabel?"
========================
Nu draga, nu analfabetism functional ci prostie si marlanie degaja postarea ta. Bagare in seama specifica romanilor rupti in koor si slinosi care intra cu ciubotele noroite in muzeu ca "iata ce mandri suntem"!
China se afla pe pozitia 1 in tabelul nr 2, draga! Pe acelasi tabel cu Romania, intamplator, desigur.
daca-ti faci treaca NU conteaza daca te ajuti de tehnologie sau nu.
hai sa nu avem o mentalitate din secolul trecut!
problema e ca soala nu te invata nici cum sa folosesti tehnologia
scoala iti baga multa marerie in cap, a carei importanta si utilitate o sa o aflii 10 ani mai tarziu!
am zis ca strict faptul ca nu este o problema ca te ajuti de tehnologie sau ca ai cautat intr-o carte. evident in functie de meserie: un medic pe salvare nu are timp sa caute in carte, dar un inginer, da!
dar sigur o sa apara postacii psd care o sa urle ca "pnl e la guvernare, e vina pnl"
ce sa zic... viitorul suna bine... psd isi antreneaza urmatorii votanti!
Motiv arhisuficient pentru ca Partidul SfertoDoctilor sa fie pus sub acuzare pentru atentat la siguranța naționala...
Ca sa vezi chestie: elevii care invatau pe vremea regimului "analfabetului si <<academicienei>>" castigau pe banda olimpiade internationale si atingeau proportii de reala alfabetizare de peste 80%, nu 50%+, precum cei de azi. Deci nu regimul, nu conducatorii sunt determinanti, ci alti factori.
Eu as spune ca mediul social si mediul familiar sunt de baza. Nu poti avea performanta in invatamant cand Andreea Esca este model (si ma abtin sa dau alte exemple de idoli pentru noua generatie).
Nu te poti astepta la altceva decat la analfabetism functional pe termen lung cand parintii isi aduc odraslele ca sa-i foloseasca pe post de scuturi vii, la manifestatii unde - prin natura lor - copii nu au de ce sa fie adusi. Cand <<M--E>> iese din mocirla vocabularului si este transformat in simbol, asta-i rezultatul previzibil.
Nu mai spun despre tableta daruita la 3 ani si smartphone-ul la 4.
Dar fii bucuros, dupa cum zicea Murphy: maine va fi mai rau. La testele de peste 3 ani, astia de acum vor parea genii pe langa cei ce vin din urma. Si vor fi condusi glorios de Sica Mandolina, nu de pesedoi...de parca asta ar conta.
De ce mai postezi? Te bagi in seama?
1. 4000 ron lunar ? Unde ai vazut asa ceva?
2. 4-5 ore pe zi ? Poate in catunul unde ai invatat tu...
Sunt multe probleme in invatamantul romanesc, dar ele incep de la "cap", de la minister si inspectorate.
Daca de doctori buni e nevoie si sunt platiti bine, atunci si profesorii ar trebui sa fie platiti bine, apoi sa avem pretentii referitor la munca lor.
Cauze sunt multe, dar prima e saracia, viata fragmentata a parintilor multi,multi cu salarii minime pe economie, care nu au timp sa se ocupe de copii. La tara nici atat...
Fara educatie , aproape toti elevii astia vor fi someri peste 10 ani-15 ani.
E nevoie de proiecte de tara : educatie si dezvoltare.
Cine are nevoie de o tara in care cineva nu intelege ce citeste, atunci cand citeste, de fapt silabiseste?
PSD.
FSN, PSDR, Romania Mare, ALDE, UDMR si alte forte politice de natura similara, toate au profitat, profita si vor sa profite in continuare de analfabetismul functional.
"Nu doar PSD...
...ci orice forta politica formata din ticalosi si hoti al caror obiectiv fundamental e sa aiba acces la Buget." Luk [utilizator]
=======================
"Forta aia politica" se naste din spuma marii? Nu, e doar natia, asa cum e.
PS: Cand parintii vor intelege sa fie parinti, natia va avea o sansa.
Cand parintii isi iau copiii la manifestatie (pe post de scut uman, nu-mi fac iluzii) si nu inteleg riscurile imediate si pe termen lung ale unei astfel de actiuni...rezultatele la testul de azi se vor parea uriase la testul urmator.
PS: Am cunostinta despre o intamplare recenta. La o dezbatere publica despre pistele de biciclete, luand cunostinta ca erau prezenti si copii, primarul a oprit dezbaterea, a cerut indepartarea copiilor, lucru care s-a facut. Iti pot da amanunte, daca vrei. A, locul faptei: Canada!
- "cand parintii vor incepe sa fie parinti, natia va avea o sansa". Din asta e compusa o natie: din parinti si copii. Tautologic.
- cand parintii isi iau copiii la manifestatie (pe post de scut uman)". Nimeni in Romania nu si-a luat copilul la manifestatii pe post de scut uman. Asta-i o magarie gratuita. Pana la 10 august nu am avut istoric de represiuni la nicio manifestatie sau adunare (exceptie fac represiunile cu minerii din anii Iliescului, dar nu si-a adus nimeni copiii la alea tocmai pentru ca era limpede ca urmau violente). Revin si spun ca-i o afirmatie deplasata si o magarie.
- nu stiu ce legatura are o dezbatere despre o pista de biciclete din Canada, o decizie de indepartare a copiilor de la ea cu testele PISA sau cu analfabetismul functional in general. Nu cred ca are.
Te-ai strofocat sa scrii o multime de partide si partidulete "nasoale" da' taman alea care au condus caderile economice din '96-2000 si 2009-2013 nu ti-au iesit din tastatura: PNL, PD, PNTCD.
Da, inteleg dilema ta. Nu poti vedea legaturi simple; spre exemplu legatura intre parintii responsabili si capacitatea de a anticipa "nasoale" cand tot internetul urla despre "next level" in sensul de "sa le luam gatul"!
Mititelule, legatura intre dezbaterea evocata de mine si cresterea responsabila a copiilor este ca adultii normali la cap stiu ca dezbaterile aprinse inseamna si cuvinte si atitudini nu tocmai potrivite pentru cresterea copiilor. De aceea e bine ca sa se evite aducerea copiilor in anumite locuri, conjuncturi. Dar pentru tine, "M--E PSD" e atitudine civica, nu-i asa? D-aia nu intelegi.
Dar stai linistit: cu sau fara intelegerea ta, mititelule, testele PISA confirma ceea ce spuneam eu: ca in Romanika societatea si-a pierdut busola. "Tautologic, deh".
N-ai nicio vina: Galaxia e rea ca te-a pus sa dai testul PISA si n-a iesit ca la manifestatie. Ce destept erai la manifestatie, este?
================================
Pai asta a fost proiectul lui Klownus, 5 ani, singurul dealtfel.
A reusit; romanii l-au apreciat pentru asta; i-au mai dat 5 ani de continuare.
Ah si pentru ca HN nu a dat link-ul catre studiu, o lectura nu foarte plăcuta dar ar trebui citita:
https://read.oecd-ilibrary.org/education/pisa-2018-results-volume-i_5f07c754-en#page1
plus am remarcat cum se face notarea la admiterea in licee si care creeaza confuzii. ce ii spui unui copil care a picat la Lazar cu 9.90 ? Cum poti sa ai sute de elevi in 10 sutimi? Ce-i diferentiaza ?
Cand scrollezi toata ziua pe instagram si cand rupi tik tok-ul cu clipuri, gandirea abstracta si logica si comunicarea sunt ultimele chestii pe care sa te astepti sa le inveti.
Are cineva un link?
De asemenea, unde exista informatia legata de cati elevi din total au participat si cum a fost facuta selectia (esantionul)?
https://adevarul.ro/educatie/scoala/ce-exercitii-primit-elevii-romani-15-ani-testele-pisa-puteti-rezolval-1_52a0a260c7b855ff5679bc38/index.html
Pentru matematica foarte multe exemple sunt aici.
https://www.oecd.org/pisa/pisaproducts/pisa2012-2006-rel-items-maths-ENG.pdf
pdf-ul este de pe site-ul:
https://www.oecd.org/pisa/pisaproducts/pisa-test-questions.htm
Cateva observatii:
1. Exercitiile folosesc o matematica pentru clasa a 6-a, maxim a 7-a. Faptul ca jumatate nu se descurca inseamna ca nu inteleg mai nimic la matematica.
2. Exercitiile nu au nici o legatura cu manualele pe care le folosesc elevii in Romania.
3. Exercitii mai apropiate de ceea ce rezolva copiii Romania sunt cele de la TIMSS (https://timssandpirls.bc.edu/timss-landing.html). Romania nu mai participa insa din 2011.
4. Rezultatele dovedesc ca ar trebui sa recunoastem ca este imposibil sa avem o programa buna pentru toti elevii.
Rata PROSTIEI ABSOLUTE
(In engleza: Share of low achievers in all 3 subjects (Reading, Math, Science) )
Adica procentajul celor prosti SI la Mate, SI la Citire/intelegere SI la Stiinte:
29,8%
29,8% din populatia adolescentina din Romania!!!
Acest procentaj este aproape similar celui din Emiratele Arabe Unite, unde scoala pentru fete e descurajata.
Sa mai vorbim despre celalalt indicator? Excelenta in macar unul dintre cele 3 domenii testate? (Excelenta insemnand cu aproximatie o nota intre 8,5 si 10)
Romania are 4,9% "excelenti", desi daca iei rezultatele la testele de clasa a 9-a, peste 25 % dintre elevi au obtinut mai mult de 8,5 macar la unul dintre examene. In Europa, singura care sta mai prost ca Romania la criteriul de "excelenta" este Albania.
De ce nu se publica testele propriu-zise, asa cum au fost ele traduse in romana si date elevilor? Ar fi foarte relevant, ca sa stim exact despre ce discutam. Altfel, concluziile noastre sunt bazate pe ipoteze false.
Concret, ce contin testele adevarate, nu presupuneri.
Au promovat ignoranta si incultura prin admiterea la liceu a celor care nu pot sau pur si simplu manifesta indolenta fata de scoala.... pentru ca oricum trec dintr-un an scolar in altul pentru a da bine in statistici!
Admiterea la liceu prin repartitie fara niciun barem este in factor determinant pentru lipsa de interes a celor mai multi elevi/parinti fata de rezultatele din scoala....oricum ne ajung copii la liceu si apoi ii aranjam noi pentru viata cumva! ca deh.... romanul s-a nascut descurcaret nu-i asa?
curand ne vom plange ca si absolventii de facultate pica cu brio testul PISA si nu voi fi mirat de loc! aceasta este din pacate perspectiva!
Probabil un postac psd fara minte.
De ce nu ne vorbesti despre renumitii abramburica, genunche si alte loaze psd si/sau sovietice ?
cine sa vina sa predea ? cu ce pensie se iese din invatamant ? si la ce varsta ? nu mai bine in armata/politie si la 47 ani stai acasa cu mii de lei ?
Unele tari au selectat studentii cei mai buni
Altele au ales la intamplare.
Testul nu mai este concludent.