Cadrele didactice de la Universitatea „Cuza“ şi de la Universitatea Tehnică au decis prin vot, cum cere noua legislaţie, modul de desemnare a rectorului: prin concurs sau prin vot general. La Politehnică s-a votat varianta a doua. La „Cuza“ s-a anunţat ieri că rezultatul va fi făcut public la sfârşitul săptămânii viitoare, relatează Ziarul de Iași.

HotNews.roFoto: Hotnews

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC) şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI) au stabilit modalitatea de alegere a rectorului, în cadrul a două referendumuri organizate la fiecare universitate în parte.

La TUIASI, 83% dintre cei care au participat la referendumul pentru alegerea rectorului au optat pentru varianta votului universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din cadrul universităţii şi al reprezentanţilor studenţilor din Senatul universitar şi din Consiliile facultăţilor. Prezenţa la referendum a fost de aproape 65%, dintr-un total de 740 de persoane cu drept de vot. Acest referendum a avut loc marţi, 18 iunie, iar rezultatul a fost validat a doua zi de către Senatul TUIASI.

„Este vorba de cele două moduri de conducere: managerială sau colegială. În România există o singură universitate care a adoptat modul managerial de conducere, pe lângă universităţile militare, care nu intră în discuţie. În rest, toate universităţile au adoptat conducerea colegială, mai flexibilă, mai apropiată de nevoile corpului profesoral şi al personalului didactic auxiliar şi nedidactic. Semnalul esenţial este acela că întreaga comunitate academică doreşte să-şi exercite dreptul democratic de a-şi alege rectorul dintre ai săi, ca persoană de maximă reprezentativitate. Este un câştig important care rezultă din Legea 1, şi care a schimbat mult situaţia care a existat multă vreme în învăţământ înainte, când rectorul era ales numai de Senatul universitar. Acest sufragiu general este mult mai democratic, mult mai reprezentativ, dă o legitimitate foarte puternică rectorului“, a precizat prof.dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică şi asigurarea calităţii.

La Universitatea „Al.I. Cuza“, referendumul a avut loc joi, dar rezultatul - una dintre cele două metode de alegere a rectorului - s-a anunţat că se va şti abia vinerea viitoare.

Asta pentru că astfel prevede metodologia adoptată acum 6 luni: rezultatele sunt analizate în următoarea şedinţă de Senat, şi abia apoi făcute publice. Scrutinul a avut o prezenţă de aproximativ 57%, votând 489 dintre profesorii, cercetătorii şi studenţii cu drept de vot înscrişi pe listele electorale. În total, la UAIC sunt 859 de persoane cu drept de vot. Astfel, a fost întrunit cvorumul necesar validării referendumului, iar rezultatele acestuia vor fi supuse validării în şedinţa de pe 27 iunie, şi vor fi făcute publice pe 28 iunie.

Conform Legii Educaţiei nr. 1/2011 şi Ordinului de Ministru 3.751, există două metode prin care poate fi ales rectorul: 1 - pe baza unui concurs public şi în baza unei metodologii aprobate de Senatul universitar nou-ales, conform cu prezenta lege, sau, 2 - prin vot universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din cadrul universităţii şi al reprezentanţilor studenţilor din Senatul universitar şi din Consiliile facultăţilor.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!