Strategia de educație parentală, în centrul unui scandal. Părinții și sindicatele cer Ministerului Educației să o anuleze: Pentru noi, conceptul de familie este definit în Constituția României, nimic mai mult

de R.P.     HotNews.ro
Joi, 5 iulie 2018, 16:47 Actualitate | Educatie


Iulian Cristache, Asociația parintilor
Foto: Agerpres
Părinții și sindicatele din învățământ îi cer Ministerului Educației să “anuleze” Strategia de parenting pusă în dezbatere în luna iunie, dar scoasă între timp de pe site-ul edu.ro. “Suntem conștienți că la nivelul societății avem nevoie de toleranță, responsabilitate și asimilarea conceptelor europene, dar nu prin impunere, ci prin dialog și informare. (…) Pentru noi, conceptul de familie este definit în Constituția României, nimic mai mult sau mai puțin”, se arată într-un comunicat semnat de președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache.
 • Nicio critică dintre cele aduse nu se referă la obiectivele strategiei sau la propunerile de fond; acuzațiile se referă la partea introductivă, care face referire la definirea familiei
 • Poziția celor trei federații vine după ce Platforma civică pentru drepturi şi libertăţi "Împreună" a cerut, într-o scrisoare deschisă transmisă premierului Viorica Dăncilă, ca Strategia Naţională de Educaţie Parentală 2018 - 2025 să fie retrasă. Platforma, care susține că este formată din 500 de ONG-uri, a catalogat strategia drept “o creaţie a propagandei progresiste”, transmite Agerpres
 • Și Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, a publicat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj: “Da educației parentale; avem mare nevoie. Dar în nici un caz educația de tip gender”
Ministerul Educației a lansat în dezbatere, pe 11 iunie 2018, un proiect de Strategie națională de educație parentală pentru perioada 2018-2025. Proiectul prevede introducerea Educației parentale în fișele de post ale profesorilor, asistenților medicali și sociali, cu 2 ore pe săptămână alocate parentingului care să fie incluse în normă. În plus, autoritatea propunea ca fiecare părinte să participe la cursuri de educație parentală, în momentul în care copilul intră într-un nou ciclu de învățământ. Detalii aici

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” cer anularea strategiei

La aproape o lună de la punerea în dezbatere a strategiei, Federația Părinților și sindicatele din educație spun că nu susțin documentul, dar argumentele lor nu se referă la fondul strategiei, la obiectivele propuse de Minister și la rezultatele așteptate după implementarea strategiei de parenting. Acuzațiile țintesc partea introductivă, în care este definit conceptul de familie. Concret, la pagina 3 a draftului de Strategie este următoarea frază: «Strategia națională de educație parentală are ca fundament abordarea teoretică conform căreia familia nu este inteligibilă ca realitate obiectivă, ea este mai degrabă un produs socio-cultural, "o constelaţie de idei, imagini şi terminologii” 2 creată şi recreată permanent de practicile socio-culturale». Acesta este paragraful care a atras cele mai multe critici.

Într-un comunicat de presă, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți - Învățământ Preuniversitar anunță că, împreună cu Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și cu Federația Sindicatelor din Educație (FSE) “Spiru Haret” "solicităm anularea prezentei Strategii, precum și elaborarea, de către Ministerul Educației Naționale, a unei noi Strategii, după consultarea partenerilor și a factorilor interesați".

"Ca federații din domeniul educațional, suntem parteneri de dialog ai Ministerului Educației Naționale, în tot ceea ce înseamnă legislație și strategie în învățământ, cu atât mai mult suntem nedumeriți că am fost ignorați în totalitate", se arată în poziția semnată de Iulian Cristache.

Potrivit acestora, "fără discuție, suntem pentru o strategie națională de educație parentală, o strategie care să fie inițiată de către Parlamentul României și continuată de către MEN cu sprijinul inspectoratelor școlare, astfel încât să avem un punct de vedere unitar care să reflecte dorințele părinților și specialiștilor în educație. Faptul că Patriarhia Română susține că documentul supus dezbaterii publice nu corespunde în totalitate cu ce s-a discutat la nivelul grupului de lucru constituit de Ministerul Educației ridică un mare semn de întrebare. Faptul că inclusiv Academia Română se opune acestei strategii, întărește hotărârea luată de cele trei federații, de a nu susține strategia Ministerului Educației".

"Proiectul are și puncte de vedere pertinente. Suntem conștienți că la nivelul societății avem nevoie de toleranță, responsabilitate și asimilarea conceptelor europene, dar nu prin impunere, ci prin dialog și informare. Strategia propusă lamentează, în mod explicit, mentalitatea conservatoare a părinților României privind creșterea și dezvoltarea copiilor", precizează asociațiile.

"Pentru noi, conceptul de familie este definit în Constituția României, nimic mai mult sau mai puțin! Dreptul la viața intimă este un drept garantat de legislația în vigoare, în consecință valorile transmise copiilor/elevilor noștri trebuie să țină cont de propriile convingeri morale și religioase", spun cele trei asociații. 

Descarcă de aici poziția integrală a Federației de părinți, FSLI și FSE Spiru Haret

Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București: Nu strategiei de (re)educare parentală gender!

Francisc Dobos
Foto: Facebook
Proiectul de strategie a fost criticat și de purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, Francisc Doboș. Într-un comunicat intitulat “Nu strategiei de (re)educare parentală gender!", Francisc Doboș spune că a participat în februarie la conferința de final a proiectului „Promovarea Strategiei Naționale pentru Educație Parentală”.

"O doză de încredere mi-a conferit-o și participarea reprezentantului Bisericii Ortodoxe Române la această conferință care a fost prezentată și s-a desfășurat în formă curată, deschisă, fără dedesubturi evidente. Pliantele care ne-au fost oferite le-am parcurs în grabă, dar cu atenție și interes, pentru a vedea dacă ceea ce se prezenta ar fi fost cumva în contradicție cu morala și doctrina Bisericii Catolice. Nu am remarcat nimic care să mă preocupe nici din pliante și nici din toate discuțiile la care am luat parte în acea dimineață de 22 februarie 2018. Ba mai mult, am avut și o intervenție de câteva minute, alături de alți invitați de seamă. Înregistrarea cred că o au organizatorii sau TVR. De acolo se poate vedea că tema întâlnirii nu făcea deloc vreo referire la ideologia de gen", spune purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.

Acesta precizează că "tot ceea ce s-a prezentat cu acea ocazie nu aveau nimic de-a face cu draft-ul documentului prezentat pe site-ul MEN (mai apoi retras) și care a stârnit, pe bună dreptate, indignarea tuturor cultelor creștine din România".

"Acea propunere de document este din start în contradicție vădită cu antropologia creștină, cu viziunea și învățătura creștină despre om. Iată o frază din introducerea generală care încadrează și viciază din punctul de vedere al moralei creștine întreaga propunere de document: „Strategia națională de educație parentală are ca fundament abordarea teoretică conform căreia familia nu este inteligibilă ca realitate obiectivă, ea este mai degrabă un produs socio-cultural, «o constelație de idei, imagini și terminologii» creată și recreată permanent de practicile socio-culturale.” Draft-ul documentului propus spre discuție încearcă să impună pe față ideologia de gen, altfel spus „gender”, o „dogmă” a „religiei” marxismului cultural și a corectitudinii politice. Gender este în flagrantă contradicție cu morala și învățătura creștină. Deci Biserica Catolică nu se poate asocia în nici un caz cu acest proiect „educativ” care are la bază colonizarea ideologică de tip gender a naturii umane", spune Francisc Doboș.

Acesta face referire la următoarea declarație a Papei Francisc: „O spun cu durere: astăzi se vorbește despre familii diversificate, despre diferite tipuri de familie. Da, este adevărat că termenul «familie» este unul analog, se spune şi «familia» stelelor, «familia» arborilor, «familia» animalelor. Dar familia umană, ca imagine a lui Dumnezeu, formată din bărbat şi femeie, este una singură. E una singură. Se poate întâmpla ca un bărbat și o femeie să nu fie credincioși, dar dacă se iubesc şi se unesc în căsătorie, sunt după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, chiar dacă nu cred. Pentru aceasta căsătoria este un mare sacrament”. (Papa Francisc, 16 iunie 2018)"

 • HotNews.ro a trimis o solicitare oficială Ministerului Educației, pentru a afla în ce stadiu se află în prezent Strategia pusă în dezbatere.
 • UPDATE 6 iulie 2018 Ministerul Educației a răspuns următoarele, la solicitarea HotNews.ro: "Proiectul de strategie la care vă referiți a fost elaborat în cadrul programului „Promovarea strategiei naționale pentru educația parentală”, implementat de Fundația Copiii Noștri (FCN), în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC) și Organizația Formation des Parents din Elveția și a fost co-finanțat printr-un grant din partea Elveției. Draftul Strategiei Naționale pentru Educație Parentală a fost definitivat de către UNICEF și Fundația Copiii Noștri, ca urmare a contractului de consultanță încheiat între UNICEF și Fundația HoltIS. În acest moment, proiectul „Strategiei Naționale pentru Educație Parentală” a fost retras de pe site-ul Ministerului Educației Naționale și din consultare publică și a fost retransmis inițiatorilor. Dat fiind feedback-ul colectat din partea persoanelor interesate, precum și necesitatea de a îmbunătăți proiectul de strategie, MEN nu își poate asuma în actuala formă acest document."Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7403 vizualizari

 • +12 (34 voturi)    
  Obiectiv versus subiectiv (Joi, 5 iulie 2018, 18:08)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  In primul rand, ce este incorect in modul in care au definit "familia"? Nu asa si este? conceptul a fost dependent de istorie, de tipul de civilizatie, si acum variaza functie de loc, mentalitate, samd.

  In al doilea rand , zbaterea asta maxima indica si nivelul de bigotism si de habotnicie si ipocrizie din societatea romaneasca- unul extrem de ridicat, in care milioane de romani "crestini ortodocsi' fac cruci (si anume sa si fie vazuti) dar suntem pe ultimele pozitii in ce priveste cultura voluntariatului, grijii fata de semeni, fata de animale, de netura, deci fata de Creatie. Dovezile sunt peste tot prin tara, saracie contrastanta cu bogatia unora, gunoaie peste tot pe oriunde mergi, mizerie si gri, locuri in paragina, etc.

  In al treilea rand, daca suntem unde suntem acum, cu o societate profund divizata, cu un Parlament ce voteaza legi pt corupti, samd, suntem in primul rand din cauza unui parenting imbecil (mai bine zis din lipsa unuia responsabil): prea multi parinti fie isi ignora copii, fie exagereaza cu "protectia" si astfel nu avem nici macar la tinerele generatii dovezi de civilizatie mai inalte decat ale varstnicilor, din contra; analfabetismul functional si nu numai face ravagii, nu se cultiva respectul pt valori autentice, pentru munca, pentru cultura, consumul de carte ne situeaza printre ultimele locuri din Europa samd.

  E firesc ca multe organizatii (inclusiv religioase) sa protesteze fata de o Strategie ce propune o abordare diferita, mai apropiata de cea din tarile UE. Cu o asemenea Strategie implementata si-ar pierde bazinul de aderenti in maxim o generatie. Ori, evident ca nu au niciun interes sa schimbe paradigma actuala, in care ele (bisericile, sindiicatele, partidele) fac legea, nu?

  Dar, va intreb pe d-voastra va convine ce se intampla acum? ganditi-va doar ca este produsul influentei lor!
  • -5 (23 voturi)    
   Papa Francisc-16 iunie 2018 (Joi, 5 iulie 2018, 20:27)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   "Familia umană, formată din bărbat şi femeie, este una singură. Se poate întâmpla ca un bărbat și o femeie să nu fie credincioși, dar dacă se iubesc şi se unesc în căsătorie, sunt după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, chiar dacă nu cred. Pentru aceasta căsătoria este un mare sacrament”.
   • +6 (14 voturi)    
    profesore (Vineri, 6 iulie 2018, 10:01)

    gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    si de ce ar trebui sa aiba vreo greutate fraza asta? doar pentru ca e mentionat prietenul tau imaginar preferat? nu toata lumea crede in basme si nu ii poti obliga sa-si traiasca viata dupa bigotismul tau
    • -6 (16 voturi)    
     atunci de ce ar avea vreo greutate (Vineri, 6 iulie 2018, 11:19)

     yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

     viziunile "asa zis progresiste" pe care vor sa ni le vare pe gat unii?
     • +3 (11 voturi)    
      Viziunea progresista se bazeaza pe ratiune (Vineri, 6 iulie 2018, 17:38)

      keres [utilizator] i-a raspuns lui yyyxxx1981

      Viziunea contestatarilor se bazeaza pe "asa scrie in biblie".
    • -8 (16 voturi)    
     Reactia altor"prieteni imaginari": (Vineri, 6 iulie 2018, 12:25)

     Altiro [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

     Academia Romana: "Proiectul inseamna legiferarea unui sistem de educaţie parentală fără nici un specific românesc, cu implicaţii enunţate explicit împotriva familiei tradiţionale, ca nucleu al vieţii sociale, culturale, morale şi creştine, milenare a românilor, presupune o educaţie uniformă a copiilor, fără diferenţe de sex, de particularităţi antropologice şi psihologice, de mediu comunitar, etnic.
     Proiectul echivalează cu încercarea celor din statele cu regimuri totalitare internaţionaliste sau globaliste, de obţinere a ceea ce s-a numit mereu „omul nou“, fără familie, fără naţionalitate, fără ţară, fără identitate."
     • +8 (16 voturi)    
      Dan Puric deghizat (Vineri, 6 iulie 2018, 12:37)

      Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

      AR= salasul unor dinozauri comunisti, fara etica, morala, simt estetic, fara rezultate in cercetare, o organizatie care toaca banii statului pe stipendii grase, cu rezultate nule. Mda, ce mai organizatie v-ati gasit sa "citati".
      • -4 (8 voturi)    
       Academia Romana (Vineri, 6 iulie 2018, 23:16)

       Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

       este cel mai înalt for de știință și de cultură din România. A fost fondată la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literară Română, devenită la 1 august 1867 Societatea Academică Română, iar în 1879 Academia Română. Conform statutului, rolul principal al Academiei constă în cultivarea limbii și literaturii române, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii române, studierea istoriei naționale române și cercetarea în cele mai importante domenii științifice. Cele mai reprezentative lucrări academice sunt Dicționarul limbii române, Dicționarul explicativ al limbii române, Dicționarul general al literaturii române, Micul dicționar academic și Tratatul de istoria românilor. Academia Română are 181 de membri activi aleși pe viață(Wikipedia).
       • 0 (6 voturi)    
        amintiri... (Sâmbătă, 7 iulie 2018, 15:29)

        mihai32 [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

        AR a devenit cimitirul elefantilor comunisti si securisti.
  • +12 (22 voturi)    
   Biserica minciunii noastre (Joi, 5 iulie 2018, 20:29)

   contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   @român cetatean
   Şcoala părinţilor ( mai pe romgleza snobismului actual - parenting) a devenit tribuna de la care este proclamată căderea unei alte redute : cea a laicităţii liberatoare. Oricum laicitatea a fost, ca multe "găselniţe" politicianiste, o cacialma demonstrativă. Ce poate fi mai demonstrativ decât mâna pe Biblie a politicianului corupt şi aceasta într-o republică, constuţional, laică. A critica "progresismul" alaturat, manipulator, marxismului, est echivalentul termenului de "dezbatere" definit de dictionarul PSD.
   Părinţii nu vor să fie bruscaţi. Ei vor să "parlamenteze", să fie convinşi prin "dialoguri". Este aceeasi atitudine neaoşă pe care o vedem şi pe forumuri. : "Nu mă-mpinge c-ameţesc!"
   Nimic despre o reflecţi personală, despre o căutare iniţiatică. Nimic alceva decât truismele, repetate, clişee, la nesfârşit, într-un dialog de surzi fără mâni.
   Mândria ignorantului, fie el şi părinte, sau mai ales dacă este părinte, este foarte primejdioasă. Copiii învaţă prin mimetism. Aşa e constituit creierul uman…
   Într-o societate "strâmbă" nu poţi educa copii "drepţi". Mai ales când "Societatea" a abandonat rolul său educativ, ce-i revenea de drept. În curând părinţi vor avea doctorate sau diplôme plagiate. Ar fi încununarea unui societăţi suprarealiste româneşti, un fel de tablou de Bosch , dar mult mai sinistru căci plin de cinismul sperjurului.
   Educaţia părinţilor, este o spoială ale cărei singure certitudini se regăsesc în Geneza biblică. Asta în anul de graţie 2018. Biserica se strecoară în patul nostru şi-n sufletele neprihănite, dar maleabile, ale copiilor, viitori rataţi ai unei societăţi ignorante dar pline de agresivitatea angoasei existenţiale rău tratate.
   În acest context, un Dragnea devine o ficţiune ce-si poate căra toate averile în Brazilia fără să fie deranjat de nimeni.
   Suntem orbi şi surzi şi plini de prejudecăţi.
   "Regele este gol!" dar nu mai avem copii care să ne strige adevărul. Ei sunt deja contaminaţi de mediocritatea noastră naţională.
 • -7 (31 voturi)    
  Care este cadrul discutiei (Joi, 5 iulie 2018, 18:11)

  danielion [utilizator]

  Este destul de simplu de fapt.

  Orice document serios incepe cu stabilirea unui cadru prin care sa poata fi inteles mai departe. Este, daca vreti, perspectiva esentiala a autorului asupra problemei dezbatute, cheia in care trebuie citit textul care urmeaza si ideile care se desprind din el.

  Cu alte cuvinte, si eu si preopinentul meu putem cadea de acord ca parintii au (si ei) nevoie de educatie. Am stabilit insa ca motivele noastre sunt similare? Intelegem educatia la fel? Vrem sa o aplicam pentru toti parintii sau numai pentru unii? Cand discutam, are vreunul dintre noi ascuns sub haina un revolver? Etc, etc.

  Cadrul acesta al discutiei nu este ceva secundar, cum se incearca sa se induca in mentalul public, inclusiv de autorul/autorii Hotnews. Cat timp baza unui document il reprezinta REEDUCAREA OBLIGATORIE A PARINTILOR pentru ca acestia sa nu mai sustina familia in forma traditionala, absolut tot ceea ce urmeaza este susceptibil de a mirosi foarte, foarte urat.

  Ganditi-va la un document care incepe asa: "Pentru ca nu ii pot suferi pe tigani, va propun o serie de masuri care sa rezolve problemele sociale ale comunitatii rome".

  Un document de acest tip prezuma cam multa buna-credinta acordata unor entitati (experti ai ministerului de resort si ong-urile afiliate documentului) care numai prin buna-credinta nu isi definesc faptele de zi cu zi.

  Da, este nevoie de multa educatie in tara asta. Evident, nu de orice fel de educatie, nu facuta de oricine, nu cu restrangerea de drepturi constitutionale (unde scrie aproximativ ca: "parintele isi poate creste copilul potrivit propriilor convingeri"), nu impusa "noaptea ca hotii" (documentul este scris acum nu stiu cat timp, e pus pe site-ul edu abia de o luna, e retras brusc, nimeni nu stie daca inca mai este in dezbatere sau nu) samd.

  Luati cele de mai sus ca pe o simpla parere.
  • +10 (24 voturi)    
   cred ca ati inteles eronat si cadrul (Joi, 5 iulie 2018, 19:09)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui danielion

   Din ce am citit, Strategia nu isi propune "reeducarea obligatorie a parintilor pentru ca aacestia sa nu mai sustina familia traditionala"!!!!

   Isi propune "educarea" parintilor pentru ca acestia sa transmita valori umaniste copiilor: gen toleranta, bun-simt, bun-gust, respectul pentru valori, munca, diversitate.

   Da, stiu, prea multora "diversitatea" le suna echivalent cu LGBT, dar nu e deloc asa, diversitatea se refera la diferentele de:opinie, de gen, de religie, de culoare, de fizic (mai grasi sau slabi) , de dizabilitate, etc.

   Copii in general sunt mai atenti si tind sa fie mai agresivi cu colegii lor "diferiti" si sa se ajunga la "bulying"- fie ca e vorba de copii grasi, cu dizabilitati, introvertiti, etc, sunt supusi unui stres suplimentar de alti copii.

   Educarea copiilor pentru toleranta si diversitate, in sensul Strategiei, fix la astfel de aspecte se refera!

   Ce este rau in asta? Ce nu concorda cu teza crestina"iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti" in asa ceva, sa il accepte pe celalalt asa, mai "urat"?

   Faptul ca acolo unde scrie de toleranta si diversitate intelegeti automat LGBT, "sexo-marxism" si altele asemenea, arata de fapt ca ati ajuns conditionati sa reactionati complet nepotrivit la orice, putin...salbatic, as zice.

   Nu deriva orice de la oculta iudeo-masonica ce ar dori distruerea Gradinii Maicii Domnului, sa stiti.

   Daca se degradeaza Romania, este pentru ca fix "familia traditionala" asa cum o intelegeti voi si cum intelegeti acest concept, este zilnic implementat, cu agresivitatea, habotnicia si ipocrizia de rigoare!
   • -6 (14 voturi)    
    din pacate, nu am inteles "gresit" nimic (Vineri, 6 iulie 2018, 10:35)

    danielion [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

    Stimate domn,

    Va contrazic, strategia fix asta scrie si fix asta isi propune:
    - Educarea institutionala in cadrul celor mai noi cerinte ale modernitatii a unor oameni deja educati institutional, adica parintii. Deci am zis bine: reeducare.
    - Reeducarea se va face parintilor. Nu scrie nicaieri ca este ceva optional. Se va face, deci este obligatorie.
    - In fine, reeducarea se va face tuturor parintilor. Acuma, exista unii parinti care isi cresc copiii in mod decent, iar altii care nu o fac. De aici concluzia strategiei ministerului este ca toti parintii trebuie reeducati.

    Prin urmare, Dvs, in calitatea de parinte, trebuie sa fiti reeducat de un "educator parental" o perioada, care va va transmite un nou mod de gandire pe care aveti a-l adopta si transmite copilului. Nu stiu, va suna bine ceea ce tocmai am scris?

    Nici mie, nici Dvs. cuvantul "diversitate" nu ne spune in mod automat lgbt. Dar aici nu este vorba despre modestele noatre persoane. Este vorba de cei care au scris documentul, i.e. corpul de experti al Ministerului (care nu este format neaparat din angajati ai MEC) si de locurile de unde dansii sustin ca s-au inspirat. O simpla privire peste document arata doua astfel de surse majore, majoritare, esentiale, cum vreti sa le spunem: Conventia de la Istanbul si un ONG care rimeaza cu "plex".

    Repet, nu este vorba de ceea ce intelegem unul sau altul prin "educatie", "diversitate: etc, ci de ceea ce doresc sa faca dansii cu copii nostri si cu noi parintii. Cu absolut toti. In mod absolut obligatoriu. E, cu asta eu nu sunt de acord.

    Daca v-am lamurit punctul meu de vedere, dati-mi voie sa va atrag atentia asupra unei confuzii pe care o faceti si care este foarte raspandita. "Iubeste-ti aproapele" nu inseamna ca trebuie sa iubesc si ce face acesta. Ar insemna sa fiu un pic decerebrat. Luati exemplul vreunei rude apropiate care se intampla sa faca vreo tampenie in viata: un furt sa spunem. Veti continua sa il iubiti, dar nu cred ca veti sustine furtul.
  • +11 (19 voturi)    
   aberatiile pesediste... (Joi, 5 iulie 2018, 20:57)

   contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui danielion

   @ danielion
   Domnule, nu se propune nicăieri o spălare a creierelor şi aşa lipsite de circumvoluţiunile necesare înîţelegerii. Se propune (aparent) o idee de dezbatere, de reflecţie personală şi/sau colectivă.Nu există obligaţia de a obţine note de trecere.
   Dacă până acum, la venirea pe lume a copiilor, nu ai reuşit să "vezi" cum funcţionează lumea asta în lipsa micilor si a berii obligatorii, îmi vine greu sa cred că vei mai evolua prea mult. (Folosesc a doua persoană "tu" în sens general si neutru…)
   Dacă însă o mare "cumpănă" a vieţii, te va pune în faţa unor evidenţe ce nu vor putea fi negate (te va vindeca un medic homosexual, te va salva de la moarte un ţigan sufletist, etc), poate că perspectiva vieţii ţi se va schimba.
   Personal mă îndoiesc, considerând în acelaşi timp această iniţiativă ca un plasture pe un picior de lemn. Este o mişcare politicianistă inutilă, ca tot ce-a ieşit din şcoala de idei a PSDului până acum.

   Educaţia se începe cu copiii, nu cu părinţii, indiferent de logica unui sau altuia. Dacă nivelul de înţelegere al copilului se va dezvolta ajungând la o autonomie analitică si morala confortabilă pentru toţi (societate inclusiv), atunci el va putea singur să se desprindă de rigiditatea ignoranţei părinteşti, şi asta fără să-i renege. Copilului îi trebuie un sistem referenţial solid (adică încadrare blândă dar fermă şi modele familiale şi societale coerente), inteligenţă, educaţie şi repere comparative demne de acest nume.
   Aceasta se va extinde pe câteva generaţii, dar dacă nu avem un proiect de societate coerent, nu vom face decât să peticim cu cârpăceli inutile, autostrăzile vieţilor noastre niciodată construite ca să reziste.
   Personal nu zaresc niciunde partea plina a paharului...
   • -5 (15 voturi)    
    aberatii? (Vineri, 6 iulie 2018, 10:48)

    danielion [utilizator] i-a raspuns lui contributor.bis

    Stimate domn,

    Sunteti, sper, de acord ca nu se poate avea o discutie pe o tema data cu cineva care aduce argumente "ad hominem".

    Doar pentru linistea dvs.: nu sunt "pesedist" (vedeti pesedism la cineva care se opune unei strategii promovate de PSD in stilul sau cunoscut prin propriul guvern), nu ma hranesc cu mici, bere sau altceva similar metaforic cu acestea, nu fac confuzie intre viata privata si cea profesionala a medicului meu (care nu cu viata privata ma vindeca, ci cu cunostintele sale), nu am scoala de idei de partid samd.

    Vedeti care e problema cu argumentele proaste? Discutia a divagat catre nicaieri.

    Va multumesc totusi pentru tonul decent.
 • +9 (29 voturi)    
  De unde apar toate organizatiile astea? (Joi, 5 iulie 2018, 19:00)

  emil bobu [utilizator]

  Si in ce procent sunt finantate de Rusia sa sustina valorile Rusiei in Romania?
  • +10 (10 voturi)    
   Rusia? :)) ar fi fain sa fie asa...dar... (Joi, 5 iulie 2018, 19:13)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   eu cred ca avem o societate atat de dezbinata, ca nu e deloc nevoie ca rusii sa investeasca ceva pe aici, facem singuri tot ce ar dori ei - slabirea institutiilor statului de drept, coruptie, demoralizare, samd..cu mult, mult succes, cred ca e incantat Putin ca de banii economisiti de la noi poate face altceva "util" oligarhiei lui, "investitii" in alte parti, unde populatia e mai educata si mai rezistenta!
  • -11 (13 voturi)    
   In acelasi procent ca SUA (Joi, 5 iulie 2018, 19:34)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Sau SUA nu are voie sa sustina si ea? Sunt foarte multe sustinute de Rusia, sunt foarte multe sustinute de SUA.
  • -11 (17 voturi)    
   Adica... (Joi, 5 iulie 2018, 21:18)

   ber [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   numai unii au voie sa-si faca organizatii? Si daca apare o organizatie de care nu stiu unii, insemna ca s-a facut cu acordul lui Putin? De ce nu plimbati voi ursul prin tarile nordice, ca aici e prea cald?
  • +10 (20 voturi)    
   Ai uitat (Joi, 5 iulie 2018, 23:24)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Ai uitat de BOR ? Ai uitat de Asociatia parintilor pt ora de religie? AI uitat de Coalitia pt Famile ?

   Habar nu ai ce masinarie de propaganda are BOR, ca sa nu mai vorbesc de bugetul alocat pt aceasta propaganda ... crezi ca din miile de lei pe care popii le incaseaza fara chitanta la nunti si botezuri ajung in buzunarelele lor 100% ? Toti popii cotizeaza la masinaria de propaganda BOR !


   Vai de steaua votantilor din tara asta demna de evul mediu !
 • -6 (12 voturi)    
  Who cares (Joi, 5 iulie 2018, 19:19)

  subcultura [utilizator]

  si de ce m-ar interesa pentru copilul meu ce zice unul cu fata de parcagiu sau un nene care prin natura ocupatiei nu are copii.

  toata discutia e atat de ridicola si sistemul de educatie atat de praf ...
 • +7 (19 voturi)    
  Ce prostii (Joi, 5 iulie 2018, 19:48)

  kthor7 [utilizator]

  Acum daca maine spune papa ca o curva ii fecioara neprihanita asa e dom'le! O coasem jos si gata, n-a facut nimic! Este o prostie sa crezi ca religia uneste. Omul se naste si simte diferit de anumite concepte pe care i le impune cineva. E ca si cand ne intoarcem la momentele casatoriilor aranjate. Nu poti sa simti ceva daca nu simti. Punt. Slabiti-ma cu predici de doi bani. Faceti copii cand lumea e plina de ei si sunt lasati sa moara cu miile in saracie, boala, razboi. Putin imi pasa de o imbecila definitie de prin constitutie sau alta carte. Morala? Valori? Glumiti? Asta va manca pe voi cand romania pute de interlopi care schimba legea sa scape de puscarie si sa fure si mai mult? Ce gluma proasta!
 • -1 (5 voturi)    
  important (Joi, 5 iulie 2018, 21:03)

  ber [utilizator]

  Am putea afla cine a semnat din partea Romaniei conventia de la Istanbul?
 • -7 (25 voturi)    
  Declaratia de la Paris-mai 2017. Fragment: (Joi, 5 iulie 2018, 23:47)

  Altiro [utilizator]

  Căsătoria și familia sunt esențiale. Căsătoria stă la temelia societății civile și a armoniei între bărbați și femei. Este legătura intimă centrată pe susținerea gospodăriei și creșterea copiilor. Afirmăm că cele mai importante roluri pe care le avem în societate și ca ființe umane sunt cele de tată, respectiv mamă. Căsătoria și copiii sunt de nelipsit din orice viziune a prosperității umane. Copiii necesită sacrificiu din partea celor care îi aduc pe lume. Acest sacrificiu este nobil și trebuie onorat. Susținem politicile sociale judicioase care încurajează și consolidează căsătoria, nașterea și creșterea copiilor. O societate care nu este deschisă față de nașterea propriilor copii nu are viitor.
 • +6 (10 voturi)    
  Hai fugiti de aici (Vineri, 6 iulie 2018, 17:00)

  delco [utilizator]

  " Platforma, care susține că este formată din 500 de ONG-uri..."
  500 ?! de unde frate atatea ? le scoateti din burta pe modelul duamnelor alea justitiare de la halena3 care cica reprezinta judecatorii din Romania. Bagati fara numar ca sa pareti importanti.

  Degeaba, pute de la distanta a CPF, BOR si Rusia dughinista.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by