Cercetătorii din Ad Astra cer Ministerului să renunțe la condiția ca olimpicii să rămână în țară în schimbul accesării unor granturi: Orice «legare de glie» e contraproductivă

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 21 mai 2018, 12:46 Actualitate | Educatie


Studenti
Foto: Agerpres
​Cercetătorii din Asociația Ad Astra cer Ministerului să nu mai condiționeze acordarea de granturi către olimpici de rămânerea lor în țară după studiile universitare. "Orice astfel de «legare de glie» este contraproductivă”, spun cercetătorii. Potrivit acestora,“pentru stoparea fenomenului de «fugă a creierelor», strategia de urmat este ca tânărul absolvent să fie lăsat și chiar încurajat să exploreze noi sisteme de educație și cercetare, din afara țării, acesta fiind singurul mod în care un tânăr poate ajunge la maturitate științifică”.

Ad Astra este o asociație importantă în cercetare, ce reunește sute de cercetători români din țară și din străinătate. Reacția Asociației vine după ce Ministerul Cercetării a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern care modifică Hotărârea Guvernului nr. 403/2017 privind aprobarea Programului de granturi pentru cercetare-dezvoltare şi inovare "Grantul pentru tineri cercetători Regele Carol I”.

Acordarea unor astfel de granturi este o idee foarte bună, dar nu trebuie condiționată de rămânerea în țară după absolvire. Orice astfel de «legare de glie» este contraproductivă”, spun cercetătorii Ad Astra.

Credem că, pentru stoparea fenomenului de «fugă a creierelor», strategia de urmat este ca tânărul absolvent să fie lăsat și chiar încurajat să exploreze noi sisteme de educație și cercetare, din afara țării, acesta fiind singurul mod în care un tânăr poate ajunge la maturitate științifică. În paralel, statul trebuie să contribuie prin măsuri legislative la crearea unui mediu propice întoarcerii specialiștilor. Avem în vedere concursuri transparente de angajare în învățământul superior și în institutele de cercetare, competiții naționale de proiecte organizate regulat și finanțate corespunzător, dar și susținerea, prin programe adecvate, a înființării unor unități de cercetare private”, susțin cercetătorii.

Ad Astra arată în comunicat că “există oricum beneficii de pe urma faptului că un fost olimpic studiază în țară: el poate participa chiar ca student la programe de cercetare, poate participa la concursuri profesionale etc. În plus, prezența lui creează emulație într-un grup. Nu în ultimul rând, foștii olimpici pot contribui la formarea elevilor în domeniul respectiv, prin lecții de pregătire oferite participanților la olimpiade”.

Concret, cercetătorii propun Ministerului Cercetării următoarele:
 • “1. Abrogarea articolelor care condiționează acordarea acestor granturi de angajarea beneficiarilor în țară imediat după terminarea studiilor de licență și/sau master. În speță, Art. 7, alin 2), lit. F și Art. 8, alin 2), 3) și 5).
 • 2. Modificarea Art. 7, alin 2), lit c) prin menținerea doar a obligativității studentului de a promova studiile universitare pe perioada grantului pentru ciclul 1, respectiv-licenţă, după caz, şi pentru ciclul 2 - master.”

Cum arată acum articolele pe care Ad Astra le vrea schimbate:

Art. 7, alin 2), lit. F:
(2) Instituțiile de învățământ superior acreditate din România care au înmatriculat studenții beneficiari ai Grantului REGELE CAROL I vor semna cu fiecare student în parte, în baza contractului-cadru multianual încheiat cu Ministerul Cercetării și Inovării, un contract de finanțare multianual, până la termenul de încetare a contractului asumat de părți, în care se vor stipula în mod obligatoriu:

c) obligația studentului de a promova studiile universitare pe perioada grantului pentru ciclul 1, respectiv - licență, după caz, și pentru ciclul 2 - master și de a se angaja pentru o perioadă minimă de patru ani după finalizarea acestora în unități și instituții din România care fac parte din sistemul de cercetare-dezvoltare de interes național, așa cum este acesta definit prin Ordonanța Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările și completările ulterioare, și de a desfășura activități CDI ca angajat al acestora. Se consideră la calculul duratei obligatorii de angajare și perioada efectuării și absolvirii studiilor doctorale într-o instituție organizatoare de doctorat din România, inclusiv în cotutelă;

f) obligația instituției de învățământ superior de a recupera integral, atât pe durata studiilor, cât și pe durata perioadei de angajare obligatorie, stabilită conform contractului, sumele plătite studentului, în cazul nerespectării de către acesta a obligațiilor prevăzute la lit. c), și de a returna aceste sume în contul comunicat de către Ministerul Cercetării și Inovării;

Art. 8, alin 2), 3) și 5):
(2) Absolvenții beneficiari ai Granturilor REGELE CAROL I vor notifica obligatoriu în scris, cu confirmare de primire, Ministerul Cercetării și Inovării și instituțiile de învățământ superior la care au absolvit studiile universitare despre unitatea sau instituția din domeniul CDI din România și funcția în care sunt încadrați în urma finalizării grantului, pe durata celor patru ani după absolvire.

(3) Notificarea menționată la alin. (2) se va transmite, în scris, la adresa menționată în contractul de finanțare multianual, în termen de 15 zile de la încadrare sau, dacă este cazul, în același termen la orice schimbare a locului de muncă.

(5) Reprezentanții Ministerului Cercetării și Inovării, precum și ai instituției de învățământ superior vor verifica la angajator încadrarea studentului, beneficiar de grant, în activități din domeniul CDI, așa cum acestea sunt definite în Ordonanța Guvernului nr. 57/2002, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările și completările ulterioare, pe durata de minimum patru ani de la absolvire.

Ce prevede Programul Grantul pentru tineri cercetători Regele Carol I

Legea prevede că olimpicii care rămân în țară pentru a face facultatea beneficiază de:
 • 3.500 de euro pe an: dacă au luat locul 1 la o olimpiadă internațională
 • 3.000 euro pe an: pentru locul 2 la o olimpiadă internațională
 • 2.500 euro pe an: pentru locul 3 la o olimpiadă internațională
 • 2.500 euro pe an: pentru locul 1 la o olimpiadă națională
 • 2.000 euro pe an: pentru locul 2 la o olimpiadă națională
 • 1.500 euro pe an: pentru locul 3 la o olimpiadă națională
Proiectul mai prevede suplimentar 500 euro/an, pentru fiecare beneficiar de grant, pentru participarea la evenimente științifice internaționale sau pentru “protecția drepturilor de proprietate intelectuală”, un maximum de 3.500 euro/an/echipă formată din cel puțin 5 studenți, provenind din una sau mai multe universități, “pentru materiale, subansamble și subcontractări pentru realizarea unor demonstratoare tehnologice sau promovarea unor idei realizate în echipă, cu care aceasta se prezintă și se clasifică la concursuri internaționale de prestigiu”.


Citeste mai multe despre   
1110 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  3000 de euro pe an?!? (Luni, 21 mai 2018, 12:54)

  iPig Pro [utilizator]

  Adica salariul pe o luna intr-o firma de IT din afara daca ai un nivel mai mare decat rasfoitor de hartii sau scrolator de cod.

  Un expert in retele, consultant, intr-o tara fosta comunista poate face 4-6000 euro pe luna. Da, ce-i drept, trebuie sa munceasca si sa isi faca treaba dar poate lucra si de acasa uneori. Si nu vorbesc de SUA sau Germania.
 • +2 (2 voturi)    
  Gindire tipic comunistoida... (Luni, 21 mai 2018, 13:10)

  bogdan1477 [utilizator]

  In primul rand legarea de glie va face ca mare parte din olimpici sa refuze grantul. In al doilea rind, ca sa tii un om valoros in tara, ceea ce trebuie sa faci e sa-i oferi posibilitatea de a isi desfasura activitatea in conditii decente, nu sa dai o lege.

  In UK, spre exemplu, statul iti finanteaza studiile, oricare ar fi nationalitatea ta, si isi recupereaza banii doar daca tu cistigi peste x lire/luna, si luindu-ti doar x% din venit. Si fara sa te conditioneze sa ramai in UK. Trebuie doar sa fii admis de o universitate.

  Iar la concurenta, noi dam 3500 eur/an pe care vrem mai apoi sa-i recuperam din salariul obtinut in Romania...
  • +2 (2 voturi)    
   Grantul nu trebuie refuzat (Luni, 21 mai 2018, 13:35)

   iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Banii trebuie luati. Pana la returnarea lor poate moare magarul, poate se schimba legea. Eu unul am beneficiat de asa ceva si trebuia sa ma intorc in tara. M-am intors o saptamana, am primit o hartie de la facultatea de la care plecasem ca m-am intors, am predat hartia si am plecat inapoi. Din acest punct de vedere i-am tras statului o teapa de 4000 de Euro. Ce-i drept 1000 din ei mi-au fost furati in tren la unguri deci am ramas cu netto 3000 Euro, respectand toate conditiile din contract.

   Odata ce sunt educati vor castiga pe luna suficient cat sa achite datoria intr-un timp minimal. In plus, daca emigreaza intr-o tara cu care nu exista posibilitatea de recuperare, prinde orbul, scoate-i ochii. Daca Mazare poate, sunt convins ca un olimpic poate gasi o idee si mai buna.
  • +1 (3 voturi)    
   pina ajungem la nivelul uk, (Luni, 21 mai 2018, 13:58)

   iodixit [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   o sa mai curga muuuulta apa pe dunare. parerea mea este ca studentii care termina facultati la fara plata, sa ramburseze plata scolarizarii, camin, hrana, etc, daca vor sa plece afara. nu vad nici un motiv ca ei sa ajunga prin tari straine scolarizati din banul public. prefer ca taxele sa se duca pe alte investitii. sau sa le plateasca parintii scolarizarea de la bun inceput si nu am nici o pretentie.
   • 0 (0 voturi)    
    si banul public de unde se ,,culege'' ? (Luni, 21 mai 2018, 16:32)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

    are statul mii de ha insamantate cu bani, ii culege de prin paduri ca pe ciuperci, sau sunt din taxele si impozitele platite statului de parintii elevilor/olimpicilor ?
   • 0 (0 voturi)    
    Absolut de acord (Luni, 21 mai 2018, 19:53)

    iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

    Insa atunci cand platesti trebuie sa si primesti: invatamant de calitate, actualizat, bazat pe intelegere si nu pe repetare papagal, materii in acord cu ceea ce se cere pe piata muncii, etc.

    Din ceea ce stiu azi 15% mi-a dat scoala si 85% am invatat eu. Sunt asadar de acord sa rambursez cei 15% ai taxei de scolarizare cu conditia ca statul sa le returneze parintilor partea de impozit retinuta, in procent egal cu cat se acorda din PIB la educatie.
 • -1 (5 voturi)    
  principiu de piata: investesc, vreau rezultate (Luni, 21 mai 2018, 13:57)

  andipetre [utilizator]

  Oricat se lamenteaza pe aici noii socialisti, treaba e simpla. Statul roman (adica noi toti cei care ne platim contributiile) ii plateste olimpicului si, de fapt, oricarui elev sau student, studiile. Iar in acest caz, o bursa. Mi se pare normal sa nu vreau, ca investitia mea, ca stat, sa se piarda, finantand de fapt forta de munca inalt calificata pentru alte state.

  Romania ar trebui, in realitate, sa ceara banii pentru toate studiile facute in Romania celor care pleaca imediat dupa absolvire in strainatate. Nu are sens sa alimentam cu banii nostri putini economiile altora.

  Vrei sa inveti si sa pleci la altii? Finanteaza-te, nu fi un asistat social!
  • 0 (2 voturi)    
   Investitia (Luni, 21 mai 2018, 16:27)

   iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Ti-o recuperezi prin profit: bani. Nu prin prezenta fizica a unui om intr-un loc. Punct. Dai bani, primesti bani, nu 70 kg de carne in scaun. Deci statul trebuie sa acorde bursa cu conditia ca sa vada suma + un bonus returnati in X ani. Unde lucrezi si unde te duci este treaba ta. Tie cand banca iti acorda un credit nu vrea frigiderul si o usa de rezerva in plus, vrea bani.
  • +1 (1 vot)    
   Am uitat (Luni, 21 mai 2018, 16:29)

   iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   "Romania ar trebui, in realitate, sa ceara banii pentru toate studiile facute in Romania celor care pleaca imediat dupa absolvire in strainatate."

   In Romania in primul rand invatamantul ar trebui sa fie de calitate, actualizat si cursurile publice pentru oricine vrea sa asiste la ore (la invatamantul de stat) - in limita locurilor si cu conditia sa se mentina linistea si igiena in timpul cursului. Orice contribuabil trebuie sa aiba dreptul sa vada pe ce anume se duc banii, parintii sa vada ca proful nu pierde timpul la ore, etc.
  • +1 (1 vot)    
   OK, hai s-o lăsăm așa, dar... (Luni, 21 mai 2018, 16:58)

   Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Să zicem că ar fi OK ca statul să vrea înapoi performanță, rezultate, după ce "investește" în școală.
   Da, dar:
   - "investește" mai nimic;
   - de la toți luzării cu liceu care stau în ajutor social primește înapoi fix pix, și statul încurajează statul acasă pe ajutor social, deci la asta se așteaptă ca rezultate;
   - atunci sorry dar oricare olimpic d-ăla generează mai mult decât 100 de luzări care n-au loc de muncă sau care lucrează chestii ieftine. Numai faptul că olimpicul ăla nu o să toace banii statului pe ajutor social e un câștig.
   • 0 (0 voturi)    
    haide dom'le, (Luni, 21 mai 2018, 20:03)

    iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Maica Reteza

    vorbim de statul normal, nu de clica de politicieni de la noi care sint de fapt statul paralel cu tara.
    vb de statul care investeste in invatamint de calitate, in cercetare, etc, nu in vilele politicienilor si acolitilor lor!
 • +1 (1 vot)    
  Granturi Regele Carol I (Luni, 21 mai 2018, 15:31)

  Ronda [utilizator]

  Stie cineva sa se fi acordat granturile pentru anul trecut? Urmaresc site-ul de multa vreme si nu apare nici o informatie, desi aplicatiile au fost depuse inainte de inceperea anului universitar. Au fost disfunctionalitati in colectarea aplicatiilor si termene nerealiste dar in final s-au colectat. De rezultate, nu stim nimic. Am urmarit atat in calitate de cadru didactic universitar cat si ca parinte de student care ar fi putut fi beneficiar.
 • 0 (2 voturi)    
  Stie cineva , (Luni, 21 mai 2018, 20:50)

  A310 [utilizator]

  care sunt costurile pentru studii universitare in SUA .
  Eu as fi de acord sa se implementeze sistemul din SUA .
  Nu faci studiile "moca" si iti iei talpasita .
  Nu am nimic decat daca achitii cheltuielie de scolarizare , atat si nimic mai mult .
  Prea multa pomana in Romania .
  • 0 (0 voturi)    
   Ai idee ce invatamant superior are SUA (Marţi, 22 mai 2018, 9:42)

   iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui A310

   Ce centre de cercetare, cati laureati Nobel? Cand vom avea si noi un MIT, un Berkeley, un Stanford, DA, sunt de acord sa ai invatamant platit cu bani grei.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version