Cercetătorii din Ad Astra cer Ministerului să renunțe la condiția ca olimpicii să rămână în țară în schimbul accesării unor granturi: Orice «legare de glie» e contraproductivă

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 21 mai 2018, 12:46 Actualitate | Educatie


Studenti
Foto: Agerpres
​Cercetătorii din Asociația Ad Astra cer Ministerului să nu mai condiționeze acordarea de granturi către olimpici de rămânerea lor în țară după studiile universitare. "Orice astfel de «legare de glie» este contraproductivă”, spun cercetătorii. Potrivit acestora,“pentru stoparea fenomenului de «fugă a creierelor», strategia de urmat este ca tânărul absolvent să fie lăsat și chiar încurajat să exploreze noi sisteme de educație și cercetare, din afara țării, acesta fiind singurul mod în care un tânăr poate ajunge la maturitate științifică”.

Ad Astra este o asociație importantă în cercetare, ce reunește sute de cercetători români din țară și din străinătate. Reacția Asociației vine după ce Ministerul Cercetării a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern care modifică Hotărârea Guvernului nr. 403/2017 privind aprobarea Programului de granturi pentru cercetare-dezvoltare şi inovare "Grantul pentru tineri cercetători Regele Carol I”.

Acordarea unor astfel de granturi este o idee foarte bună, dar nu trebuie condiționată de rămânerea în țară după absolvire. Orice astfel de «legare de glie» este contraproductivă”, spun cercetătorii Ad Astra.

Credem că, pentru stoparea fenomenului de «fugă a creierelor», strategia de urmat este ca tânărul absolvent să fie lăsat și chiar încurajat să exploreze noi sisteme de educație și cercetare, din afara țării, acesta fiind singurul mod în care un tânăr poate ajunge la maturitate științifică. În paralel, statul trebuie să contribuie prin măsuri legislative la crearea unui mediu propice întoarcerii specialiștilor. Avem în vedere concursuri transparente de angajare în învățământul superior și în institutele de cercetare, competiții naționale de proiecte organizate regulat și finanțate corespunzător, dar și susținerea, prin programe adecvate, a înființării unor unități de cercetare private”, susțin cercetătorii.

Ad Astra arată în comunicat că “există oricum beneficii de pe urma faptului că un fost olimpic studiază în țară: el poate participa chiar ca student la programe de cercetare, poate participa la concursuri profesionale etc. În plus, prezența lui creează emulație într-un grup. Nu în ultimul rând, foștii olimpici pot contribui la formarea elevilor în domeniul respectiv, prin lecții de pregătire oferite participanților la olimpiade”.

Concret, cercetătorii propun Ministerului Cercetării următoarele:
 • “1. Abrogarea articolelor care condiționează acordarea acestor granturi de angajarea beneficiarilor în țară imediat după terminarea studiilor de licență și/sau master. În speță, Art. 7, alin 2), lit. F și Art. 8, alin 2), 3) și 5).
 • 2. Modificarea Art. 7, alin 2), lit c) prin menținerea doar a obligativității studentului de a promova studiile universitare pe perioada grantului pentru ciclul 1, respectiv-licenţă, după caz, şi pentru ciclul 2 - master.”

Cum arată acum articolele pe care Ad Astra le vrea schimbate:

Art. 7, alin 2), lit. F:
(2) Instituțiile de învățământ superior acreditate din România care au înmatriculat studenții beneficiari ai Grantului REGELE CAROL I vor semna cu fiecare student în parte, în baza contractului-cadru multianual încheiat cu Ministerul Cercetării și Inovării, un contract de finanțare multianual, până la termenul de încetare a contractului asumat de părți, în care se vor stipula în mod obligatoriu:

c) obligația studentului de a promova studiile universitare pe perioada grantului pentru ciclul 1, respectiv - licență, după caz, și pentru ciclul 2 - master și de a se angaja pentru o perioadă minimă de patru ani după finalizarea acestora în unități și instituții din România care fac parte din sistemul de cercetare-dezvoltare de interes național, așa cum este acesta definit prin Ordonanța Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările și completările ulterioare, și de a desfășura activități CDI ca angajat al acestora. Se consideră la calculul duratei obligatorii de angajare și perioada efectuării și absolvirii studiilor doctorale într-o instituție organizatoare de doctorat din România, inclusiv în cotutelă;

f) obligația instituției de învățământ superior de a recupera integral, atât pe durata studiilor, cât și pe durata perioadei de angajare obligatorie, stabilită conform contractului, sumele plătite studentului, în cazul nerespectării de către acesta a obligațiilor prevăzute la lit. c), și de a returna aceste sume în contul comunicat de către Ministerul Cercetării și Inovării;

Art. 8, alin 2), 3) și 5):
(2) Absolvenții beneficiari ai Granturilor REGELE CAROL I vor notifica obligatoriu în scris, cu confirmare de primire, Ministerul Cercetării și Inovării și instituțiile de învățământ superior la care au absolvit studiile universitare despre unitatea sau instituția din domeniul CDI din România și funcția în care sunt încadrați în urma finalizării grantului, pe durata celor patru ani după absolvire.

(3) Notificarea menționată la alin. (2) se va transmite, în scris, la adresa menționată în contractul de finanțare multianual, în termen de 15 zile de la încadrare sau, dacă este cazul, în același termen la orice schimbare a locului de muncă.

(5) Reprezentanții Ministerului Cercetării și Inovării, precum și ai instituției de învățământ superior vor verifica la angajator încadrarea studentului, beneficiar de grant, în activități din domeniul CDI, așa cum acestea sunt definite în Ordonanța Guvernului nr. 57/2002, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările și completările ulterioare, pe durata de minimum patru ani de la absolvire.

Ce prevede Programul Grantul pentru tineri cercetători Regele Carol I

Legea prevede că olimpicii care rămân în țară pentru a face facultatea beneficiază de:
 • 3.500 de euro pe an: dacă au luat locul 1 la o olimpiadă internațională
 • 3.000 euro pe an: pentru locul 2 la o olimpiadă internațională
 • 2.500 euro pe an: pentru locul 3 la o olimpiadă internațională
 • 2.500 euro pe an: pentru locul 1 la o olimpiadă națională
 • 2.000 euro pe an: pentru locul 2 la o olimpiadă națională
 • 1.500 euro pe an: pentru locul 3 la o olimpiadă națională
Proiectul mai prevede suplimentar 500 euro/an, pentru fiecare beneficiar de grant, pentru participarea la evenimente științifice internaționale sau pentru “protecția drepturilor de proprietate intelectuală”, un maximum de 3.500 euro/an/echipă formată din cel puțin 5 studenți, provenind din una sau mai multe universități, “pentru materiale, subansamble și subcontractări pentru realizarea unor demonstratoare tehnologice sau promovarea unor idei realizate în echipă, cu care aceasta se prezintă și se clasifică la concursuri internaționale de prestigiu”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1199 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 21 mai 2018, 12:54)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Gindire tipic comunistoida... (Luni, 21 mai 2018, 13:10)

  bogdan1477 [utilizator]

  In primul rand legarea de glie va face ca mare parte din olimpici sa refuze grantul. In al doilea rind, ca sa tii un om valoros in tara, ceea ce trebuie sa faci e sa-i oferi posibilitatea de a isi desfasura activitatea in conditii decente, nu sa dai o lege.

  In UK, spre exemplu, statul iti finanteaza studiile, oricare ar fi nationalitatea ta, si isi recupereaza banii doar daca tu cistigi peste x lire/luna, si luindu-ti doar x% din venit. Si fara sa te conditioneze sa ramai in UK. Trebuie doar sa fii admis de o universitate.

  Iar la concurenta, noi dam 3500 eur/an pe care vrem mai apoi sa-i recuperam din salariul obtinut in Romania...
  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 21 mai 2018, 13:35)

   [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

  • +1 (3 voturi)    
   pina ajungem la nivelul uk, (Luni, 21 mai 2018, 13:58)

   iodixit [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   o sa mai curga muuuulta apa pe dunare. parerea mea este ca studentii care termina facultati la fara plata, sa ramburseze plata scolarizarii, camin, hrana, etc, daca vor sa plece afara. nu vad nici un motiv ca ei sa ajunga prin tari straine scolarizati din banul public. prefer ca taxele sa se duca pe alte investitii. sau sa le plateasca parintii scolarizarea de la bun inceput si nu am nici o pretentie.
   • 0 (0 voturi)    
    si banul public de unde se ,,culege'' ? (Luni, 21 mai 2018, 16:32)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

    are statul mii de ha insamantate cu bani, ii culege de prin paduri ca pe ciuperci, sau sunt din taxele si impozitele platite statului de parintii elevilor/olimpicilor ?
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 21 mai 2018, 19:53)

    [anonim] i-a raspuns lui iodixit

 • -1 (5 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 21 mai 2018, 13:57)

  andipetre [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 21 mai 2018, 16:27)

   [anonim] i-a raspuns lui andipetre

  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 21 mai 2018, 16:29)

   [anonim] i-a raspuns lui andipetre

  • +1 (1 vot)    
   OK, hai s-o lăsăm așa, dar... (Luni, 21 mai 2018, 16:58)

   Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Să zicem că ar fi OK ca statul să vrea înapoi performanță, rezultate, după ce "investește" în școală.
   Da, dar:
   - "investește" mai nimic;
   - de la toți luzării cu liceu care stau în ajutor social primește înapoi fix pix, și statul încurajează statul acasă pe ajutor social, deci la asta se așteaptă ca rezultate;
   - atunci sorry dar oricare olimpic d-ăla generează mai mult decât 100 de luzări care n-au loc de muncă sau care lucrează chestii ieftine. Numai faptul că olimpicul ăla nu o să toace banii statului pe ajutor social e un câștig.
   • 0 (0 voturi)    
    haide dom'le, (Luni, 21 mai 2018, 20:03)

    iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Maica Reteza

    vorbim de statul normal, nu de clica de politicieni de la noi care sint de fapt statul paralel cu tara.
    vb de statul care investeste in invatamint de calitate, in cercetare, etc, nu in vilele politicienilor si acolitilor lor!
 • +1 (1 vot)    
  Granturi Regele Carol I (Luni, 21 mai 2018, 15:31)

  Ronda [utilizator]

  Stie cineva sa se fi acordat granturile pentru anul trecut? Urmaresc site-ul de multa vreme si nu apare nici o informatie, desi aplicatiile au fost depuse inainte de inceperea anului universitar. Au fost disfunctionalitati in colectarea aplicatiilor si termene nerealiste dar in final s-au colectat. De rezultate, nu stim nimic. Am urmarit atat in calitate de cadru didactic universitar cat si ca parinte de student care ar fi putut fi beneficiar.
 • 0 (2 voturi)    
  Stie cineva , (Luni, 21 mai 2018, 20:50)

  A310 [utilizator]

  care sunt costurile pentru studii universitare in SUA .
  Eu as fi de acord sa se implementeze sistemul din SUA .
  Nu faci studiile "moca" si iti iei talpasita .
  Nu am nimic decat daca achitii cheltuielie de scolarizare , atat si nimic mai mult .
  Prea multa pomana in Romania .
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 mai 2018, 9:42)

   [anonim] i-a raspuns lui A310Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by