​​Un dialog cu Dorin Popa - profesor, degustător de vin și președinte al Asociației Millésime din Oradea, despre criteriile de selecție ale vinurilor, atât pentru consum curent, cât și pentru un dar sau un cadou. Cu această ocazie, am aflat detalii și despre Salonul Vinurilor Millésime, primul eveniment major de acest gen organizat la Oradea în 2021.

Dorin Popa, despre cum alegem un vinFoto: Captura YouTube

Interviul integral:

Fragmente din interviu:

De unde cumpărăm vinul?

Avem diferite opțiuni de cumpărare a vinului: din supermarket, din magazine specializate, din magazine online.

Criterii de bază

Pornim de la câteva noţiuni de bază: originea vinului (românesc sau de import), culoarea vinului (alb, rozé sau roşu), soiurile de struguri şi producătorul/brandul.

Criteriul legislativ

Există o diferenţiere de calitate și din punct de vedere legislativ: vin varietal, vin cu Indicaţie Geografică (IG), vin cu Denumire de Origine Controlată (DOC). Aceste trepte de calitate sunt acordate, în baza legii viei şi vinului, de către ONVPV (Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole), fiecărui vin în parte şi ele exprimă o rigoare legislativă legată de compoziţie.

Criteriul de preț

Preţul are mai multe componente: costul materiei prime, costurile tehnologice, costurile de ambalare şi costurile de marketing. Producătorul decide în ce marjă de preţ îşi încadrează vinul, ţinând cont de toate costurile de mai sus, dar şi aplicând un criteriu subiectiv, de orgoliu. Din fericire, există mecanisme de piaţă care îi determină pe producători să-şi auto-evalueze vinul la un preţ corect.

În prezent, raportul preţ/calitate este un criteriu valid de cumpărare. În România, pentru un vin de consum curent, preţul corect variază între 20 şi 40 de lei, pentru o sticlă de 750 ml. Peste 40 de lei, intrăm în zona vinurilor premium.

Vinul în supermarket

Avantaje: multe opţiuni şi preţuri accesibile.

Dezavantaje: nu există consiliere la raft.

Premii și medalii

Un atribut de calitate sunt premiile şi medaliile pe care producătorii le afișează pe etichetă. Acestea sunt argumente de cumpărare, mai ales în supermarket.

În special la vinurile de import, se pot regăsi pe etichetă punctaje date de evaluatori internaţionali: Robert Parker, Jancis Robinson, James Suckling, Guia Penin etc.

Vinul în magazinele specializate

Avantaje: consiliere, interacţiune cu vânzătorul şi selecţia de vinuri.

Dezavantaje: criteriile de selecţie reprezintă viziunea proprietarului.

Vinul în magazinele online

Avantaje: marea diversitate a opţiunilor de cumpărare, transport direct acasă.

Dezavantaje: dacă nu eşti documentat, poţi irosi mult timp pentru a alege.

Diferență între a dărui un vin și a oferi vinul cadou

Darul se face unui prieten apropiat sau unui membru al familiei şi ar trebui să ne pliem pe gustul acestuia, ca să-i facem o bucurie. De multe ori, darul se deschide în prezenţa celui care a dăruit. Criteriul de preţ nu este cel mai important. Nu trebuie neapărat să dăruim un vin mare, ci un vin care i se potriveşte celui vizat.

Cadoul este ceva mai formal și îl facem, cu anumite prilejuri, unor persoane pe care nu întotdeauna le cunoaştem îndeaproape. Cadoul face apel la alte aptitudini ale vinului: notorietate, simbol, modă. Un cadou făcut neglijent ţi se întoarce înapoi, ca imagine, pentru că el te reprezintă, ca educaţie şi ca informaţie.

Salonul Vinurilor Millésime de la Oradea

Salonul Vinurilor Millésime este primul eveniment major de acest gen organizat în Oradea anul acesta și el se dorește a fi punctul de întâlnire al iubitorilor de vin din nord-vestul țării și nu numai. Tema centrală a ediţiei din 2021 (a treia) a Salonului Vinurilor Millésime este Feteasca Neagră. Va exista un stand dedicat unde se vor face degustări comparative doar cu vinuri din acest soi, din mai multe regiuni. De asemenea, soiului Fetească Neagră îi vor fi dedicate şi două Masterclass-uri, unul pentru producători şi altul pentru consumatori. Salonul are loc între 3 şi 5 septembrie 2021, în Cetatea Oradea.

Concluzii

La vin, nu trebuie să te opreşti niciodată la prima iubire. Poţi avea în fiecare zi câte o relaţie, fără ca să fie ilegal sau imoral şi doar excesul poate crea probleme. Soluţia pentru a şti să apreciezi un vin este, de fapt, relaţia efectivă cu vinul, cât mai frecvenţă şi cât mai diversă.