Testele de sange menite sa detecteze tuberculoza activa sunt inexacte si ar trebui interzise, sustine Organizatia Mondiala a Sanatatii, potrivit BBC. Peste 2 milioane de teste sunt realizate anual, insa OMS sustine ca sunt nu sunt exacte si duc la diagnosticare eronata si tratament gresit administrat pacientilor.

Evaluarea OMS a kit-urilor pentru depistarea tuberculozei arata ca aceastea dau rezultate gresite in 50% din cazuri. Kit-urile sunt vandute in special in tarile in curs de dezvoltare, insa mare parte din cele 18 de seturi sunt produse in Europa si America de Nord.

Potrivit lui Mario Ravilone, directorul departamentului Stop TB, teste trebuie interzise. "Un test de sange pentru diagnosticarea cu TB reprezinta o practica proasta. Testele sunt neconcludente, imprecise si risca viata pacientilor", a declarat el.

Teste functioneaza prin detectarea de anticorpi sau antigeni in sange, care sunt produsi ca raspuns la bacterie. Ele nu sunt folosite in statele din vest, unde sunt produse, datorita unui sistem de regularizare si preventie, insa acesta nu este cazul unor tari din Africa sau India si China.

Insa o parte dintre testele comerciale au o "sensibilitate scazuta", care faca ca multi pacienti sa afle ca nu au tuberculoza desi in realitate sunt bolnavi.

"Rezultatele pe care le-am urmarit in ultimele doua luni arata ca unul din doi pacienti va fi diagnosticat gresit, ori ca fals negativ ori fals pozitiv", a declarat un alt membru al departamentului de lupta contra tuberculozei.

Tuberculoza ucide 1,7 milioane de oameni in feicare an, si este principala cauza de deces in randul persoanelor infectate cu HIV.