Cine a inventat termenul de “rau necesar” probabil s-a gandit la durere. Nimeni nu si-o doreste, insa durerea este modul prin care organismul ne avertizeaza ca ceva nu este in regula. Ne place sa credem ca stim mai bine cand ea este trecatoare, asa ca amanam un control amanuntit. Ce facem insa daca durerea nu cedeaza? Citeste in articol informatii despre durerile care nu trebuie trecute cu vederea.

1. Cea mai grava durere de cap pe care ai avut-o pana acum

“Daca sunteti racit, poate fi o durere provocata de sinusuri”, spune Sandra Fryhofer, purtator de cuvant al American College of Physicians, scrie Webmd. “Dar ar putea fi vorba despre o hemoragie cerebrala sau o tumoare. Daca aveti o durere si nu stiti ce a provocat-o, consultati un medic”.

Sharon Brangman, purtator de cuvant al American Geriatrics Society, spune ca daca cineva se plange ca are “cea mai mare durere de cap a vietii lui”, acesta e un semn clasic de anevrism cerebral.

2. Durere sau disconfort la nivelul pieptului, gatului, maxilarului, umarului, bratului sau abdomenului

Durerea in piept poate fi semn al unui atac de cord. Afectiunile inimii de obicei se manifesta printr-o senzatie de disconfort, nu de durere. “Nu asteptati sa va doara”, spune cardiologul Jerome Cohen. “Pacientii care sufera de probleme cardiace spun ca simt ca un fel de presiune la nivelul pieptului.” Ei descriu senzatia ca si cum “un elefant s-ar fi asezat pe pieptul lor”.

Disconfortul asociat cu bolile cardiace ar putea fi de asemenea localizat la nivelul gatului, maxilarului, umarului stang, mainii, sau abdomenului si poate fi insotit de senzatia de greata.

Astfel de disconfort, dar care apare cu intermitente, trebuie de asemenea tratat cu seriozitate. “Poate exista un tipar, precum disconfortul asociat cu nervozitatea, supararea sau efortul. De exemplu, daca se intampla de obicei cand munciti in gradina dar dispare cand va asezati sa va odihniti, este vorba de angina pectorala”, spune dr. Cohen.

“In cazul femeilor, simptomele sunt si mai subtile”, explica dr. Cohen. “Bolile de inima pot sa treaca drept simptome gastro-intestinale, precum balonarea sau alt tip de discomfort la nivelul abdomenului. De asemenea, se pot asocia cu senzatia de oboseala. Riscul de boli cardiace creste foarte mult dupa menopauza.”

3. Dureri de mijloc sau intre omoplati

“Cel mai adesea este vorba de artrita”, sustine Sharon Brangman. Durerea mai poate sa fie si un semn al atacului de cord sau al unei afectiuni abdominale. “Un alt pericol este disectia aortica. Aceasta poate fi semnalata fie printr-o durere brusca, fie printr-o durere peristenta”

4. Durere abdominala puternica

Consultati un medic, deoarece poate fi vorba de apendicita, ulcer, blocaj intestinal, o afectiune a pancreasului sau alte afectiuni care se pot agrava si necesita tratament imediat.

5. Durere la nivelul gambei

Unul din pericolele de care se vorbeste foarte putin este tromboza venoasa profunda, provocata de formarea unui cheag de sange in venele profunde ale membrelor inferioare, pelvisului sau membrelor superioare. Tromboza venoasa profunda poate fi o boala fatala. Pericolul este reprezentat de faptul ca o bucata de cheag s-ar putea desprinde si da nastere unei embolii pulmonare, care poate aduce moartea pacientului. Intre factorii de risc se numara: cancerul, obezitatea, imobilizarea in pat o perioada mai lunga de timp, sarcina si imbatranirea.

“Uneori se manifesta doar prin umflaturi nedureroase”, explica dr. Brangman. “Daca aveti umflaturi si dureri la nivelul muschilor gambei, consultati cat mai repede un medic”.

6. Senzatia de arsura la nivelul picioarelor

Aproape un sfert din cei 24 de milioane de bolnavi de diabet din Statele Unite nu sunt diagnosticati, sustine Asociatia Americana pentru Diabet. Senzatia de arsura in picioare este unul din primele semne ale diabetului. Pacientul are senzatia ca picioarele ii sunt intepate de mii de ace, ceea ce poate indica o deteriorare a nervilor.

7. Dureri difuze, combinate sau pe care nu vi le puteti explica

“Depresia da frecvent o serie de manifestari fizice si chiar dureroase”, explica doctorul psihiatru Thomas Wise. “Pacientii se plang de dureri difuze de cap, dureri abdominale, dureri la nivelul membrelor sau dureri combinate”.

Persoanele depresive, familiile lor si uneori chiar personalul medical poate uneori sa nu ia in seama aceste dureri, care de multe ori sunt cronice dar nu foarte deranjante. “Mai mult, cu cat depresia este mai grava, cu atat pacientul exprima cu mai multa dificultate starile prin care trece”, sustine dr. Wise.

El sfatuieste pacientii care sufera de depresie sa “ceara ajutor atunci cand constata ca isi pierd interesul pentru activitati altadata considerate placute, isi pierd eficienta la locul de munca sau nu se mai inteleg cu persoanele din jurul lor”. “Nu suferiti in liniste!”, a adaugat el. Depresia deterioreaza profund calitatea vietii. “Depresia trebuie tratata deoarece provoaca modificari structurale la nivel cerebral”.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.