Noile reglementari privind verificarea angajatilor aflati in concediu medical intra in vigoare in luna mai

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 22 aprilie 2010, 9:16 DoctorH - DoctorH Actualitate


Noile reglementari privind concediile medicale ar putea intra in vigoare in luna mai, au anuntat, miercuri, la o dezbatere organizata pe aceasta tema, reprezentantii Ministerului Sanatatii. Ministerul a organizat miercuri o dezbatere publica privind normele de aplicare a ordonantei de urgenta, la care au participat reprezentanti ai Ministerului de Interne, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate dar si presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu. Acesta sustine ca reglementarile discutate incalca drepturile si libertatile cetatenesti.

"In majoritatea prevederilor apare interventia Politiei, ceea ce nu este de admis. In primul caz in care veti ajunge la usa unui pacient insotit de politie vom ataca in justitie. Acest lucru poate da nastere la abuzuri", a afirmat Vasile Barbu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, pacientii sunt de acord ca sunt nereguli in sistem, dar problemele vin din ambele parti, nu doar din partea pacientilor. Vasile Barbu a apreciat ca dezbaterea asupra acestor reglementari s-ar fi facut "din scurt", fara sa dea posibilitatea si celorlalte organizatii, cum ar fi Colegiul Medicilor, sa participe.

El si-a exprimat si nedumerirea pentru faptul ca, in conditiile in care pacientii nu mai au medicamente - bolnavii cronic - iar ceilalti sunt trimisi sa-si faca examene paraclinice contracost, Ministerul Sanatatii se preocupa de concediile medicale.

Marin Caministeanu, reprezentantul la dezbatere al Ministeului de Interne, a afirmat, insa, ca prezenta politiei la usa bolnavilor nu este absolut necesara, iar politistii vor face parte din echipa de control numai daca exista o sesizare din partea angajatorului.
 • CNAS: Cheltuielile vor fi reduse cu 20%, in urma diminuarii numarului de concedii medicale
Georgeta Ghintuiala, reprezentanta Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a explicat ca efectuarea controlului la pacienti o face angajatorul sau, dupa caz, Casa de Asigurari si ca angajatorul poate sa sesizeze Casa dupa primele cinci zile de concediu medical ale angajatului. Georgeta Ghintuiala a mentionat ca in 2009 au fost acordate 3.250.000 de certificate medicale, dintre acestea 1.825.000 de catre medicii de familie, 532.000 in ambulatoriu si 843.000 de spitale.

Reprezentanta Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a adus in discutie cazul unui pacient care a avut un concediu medical pentru bronsita, apoi unul pentru hipertensiune, pentru hipertensiune din nou, ca mai apoi sa aiba pentru intindere de ligamente, concediile fiind prescrise de medici diferiti. Georgeta Ghintuiala sustine ca, in urma diminuarii numarului de concedii medicale, cheltuielile ar urma sa fie reduse cu 20%.

In ceea ce priveste vizita la domiciliu din partea reprezentantilor Casei de Asigurari, aceasta se va face numai la sesizarea scrisa a angajatorului. In situatia in care beneficiarul de concediu medical nu se afla la domiciliu, el nu va primi indemnizatia de asigurari sociale aferenta concediului medical, a aratat ea.
 • Cseke Attila: Nu dorim sa facem perchezitii la domiciliu
Prin noul sistem va creste si cuantumul amenzilor pentru cei care nu respecta prevederile legale in acordarea concediilor medicale. Refuzul nejustificat de plata indemnizatiilor, calculul si plata eronata a acestora se vor sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2.500 si 5.000 de lei. Mai mult, eliberarea de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000, fiind vorba despre medicul de familie, a precizat reprezentanta Casei.

Georgeta Ghintuiala a adaugat ca exista si o serie de afectiuni exceptate, pentru care se acorda certificat medical pentru perioade stabilite, altele decat cele se incadreaza la afectiunile comune. Este vorba de tuberculoza, neoplazii, SIDA, concediile pentru sarcina si lauzie, ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca si pentru carantina, precum si pentru riscul maternal.

Reprezentanta Casei a mai anuntat ca nu toti medicii de familie vor acorda concedii medicale, ci doar o parte dintre acestia, care vor semna o conventie in acest sens. Cei care nu semneaza aceasta conventie nu vor acorda concedii medicale si vor indruma pacientii in ambulatoriile de specialitate, la medicii care au semnat conventia.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat ca in urma aplicarii noilor reglementari, reprezentantii platitorului concediului, insotiti de un reprezentant al politiei, se vor deplasa la adresa indicata de pacient in declaratie si vor verifica din usa domiciliului prezenta acestuia. La politie se va apela numai in anumite cazuri, daca exista probleme: "Nu dorim sa facem perchezitii la domiciliu, ci o verificare a respectarii de catre pacient a recomandarilor facute de medicul prescriptor", a subliniat ministrul.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4636 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  comentariu (Joi, 22 aprilie 2010, 9:15)

  lia [anonim]

  Stau si ma intreb in ce tara traim? Oare mai e mult pana ajungem ca tarile din lumea a treia sau suntem deja si eu nu stiu?!
  • 0 (0 voturi)    
   solutii simple sunt, nu aberatii de la handicapati (Joi, 22 aprilie 2010, 18:26)

   cc [anonim] i-a raspuns lui lia

   Aproape in orice boala te mai duci pe la spital sau policlinica si mai pierzi cate o jumate de zi pe la cozi. Fie ca trebuie un control sa vada evolutia, fie pentru tratament...Cum poti sa stai acasa ? De ce sa fii arestat la domiciliu sau sa te judeci cu statul sa dovedesti ca esti corect ?

   Solutie simpla: Concediul medical sa fie aprobat si de medicul/medicii intreprinderii. Daca vrei concediu te duci si la acel medic eventual se deplaseaza el la tine. Daca firma crede ca medicul sau nu e corect atunci face contract cu alt medic. Interesul e si al firmei pentru ca si firma plateste concediul.

   In cazul legii actuale: Daca am mana in ghips si am 3 saptamani de concediu...de ce sa stau in casa. Nu pot sa lucrez...dar pot sa merg...poate vreau sa stau in parc sa ma relaxez.
 • -3 (5 voturi)    
  Tara absurdului (Joi, 22 aprilie 2010, 9:25)

  John [anonim]

  Inca o reglementare nelegala.
 • 0 (2 voturi)    
  comunistii (Joi, 22 aprilie 2010, 9:32)

  zizi [anonim]

  N-am auzit o chestie mai comunista decat asta de mult. Ca sa poata aplica aberatia asta ar trebui sa se gandeasca si la faptul ca trebuie sa specifice in lege ca pacientul este obligat sa "zaca" in pat la domiciliu, ceea ce miroase a incalcarea drepturilor. Eu ce fac daca vreau sa zac la un prieten care ma ingrijeste, sau la mama... sau la o matusa sau la vecina de la 2 sau chiar la hotel? Daca am ceva boala buboasa si plec de acasa sa nu imi molipsesc copii? Ca sa nu mai spun de multitudinea de persoane care au domiciliul undeva si de fapt stau in chirie de aiurea .... gaseste-i pe aia.
  Evident ca sunt fraude la concediile medicale, dar nu e mai simplu sa scoti o lege prin care sa ceri ca in cazul in care un pacient depaseste un nr de zile de concediu medical pe an sa fie obligat sa anunte la un nr verde si sa stabileasca o intalnire cu un nene de la casa de asigurari care sa dea o parafa pe concediu ? In lipsa parafei nu se mai deconteaza. N-ar fi mai simplu si civilizat asa, in loc de "vizitele" astea comuniste?
 • +3 (5 voturi)    
  Propun altceva (Joi, 22 aprilie 2010, 9:42)

  Langosul nervos [anonim]

  Eu in 5 ani de zile am fost 3 zile in concediu medical,multumesc la D-zeu ca nu am probleme,dar ori unde mergi la medic trebuie sa platesti,incepand de la analizele medicale....Vreau si eu sa primesc inapoi contributia pe cei 5 ani de la CNAS
 • -1 (3 voturi)    
  aberatie (Joi, 22 aprilie 2010, 10:23)

  solo [anonim]

  "Nu dorim sa facem perchezitii la domiciliu, ci o verificare a respectarii de catre pacient a recomandarilor facute de medicul prescriptor", a subliniat ministrul.

  Citat din articol ....Intrebarea mea este : unde anume in certificatul medical , reteta sau ce o mai fi , medicul specifica : pacientul trebuie sa zaca la pat sau pacientul nu are voie sa paraseasca domiciliul...
  SI daca sunt la sedinta de fizioterapie (unde de regula se pierde peste 4 ore ) ? Nu ma gaseste acasa si de a doua zi nexa bani pe concediu medical ? Pai nu o sa-i dau in judecata si o sa cer si despagubiri morale pe deasupra? Sa vad atunci cum o sa faca economii....
 • -1 (1 vot)    
  Noile reglementari privind verificarea angajatilor (Joi, 22 aprilie 2010, 11:25)

  dcarmen [anonim]

  Cu banii economisiti din concediile medicale se vor face angajari pentru aparatul de control (opresiv) si astfel se vor mai asigura locuri de munca pentru familiile celor din sistem. Acesta va fi castigul lor. Deci noile reglementari sunt binevenite.........
 • -1 (1 vot)    
  Abuzuri (Joi, 22 aprilie 2010, 11:26)

  Ionut [anonim]

  Pana acum sistemul era lovit de abuzurile medicilor care dadeau comncedii medicale pe ochi frumosi. Acum se dechid portile catre o suita intreaga de abuzuri si din partea angajatorului si din partea casei de asigurari. Si mai este ceva...in hotarare se stipuleaza ca scad numarul zilelor de CM acordat de la 45 la 30 (ceea ce este strigator la cer in conditiile in care pentru un pacient operat in Romania perioada de recuperare este de 2-3 ori mai mare fata de tarile UE pe fondul lipsei echipamentelor si tratamentelor adecvate in spitale). Asta ca sa nu mai vb de cei ce au ghinionul sa fie bolnavi cronici. Eu sunt si doar pentru un set de analize ce trebuiesc facute lunar am nevoie de 2 zile de concediu medical astfel incat sa pot sta la cozile imense din policlinica de care apartin.
  Ma opresc aici ca ma coplesit scarba.
 • -1 (1 vot)    
  asociatia pacientilor ar trebui sa protesteze (Joi, 22 aprilie 2010, 12:08)

  Anamaria [anonim]

  Ma surprinde ca nici un reprezentant din domeniul sanatatii nu sesizeaza ridicolul acestei masuri. cu totii stim foarte bine ca exista un numar mare de afectiuni care - desi necesita acordarea concediului medical- nu il obliga pe bolnav sa stea in casa si la pat. Dimpotriva, plimbarile si aerul curat sunt recomandate de catre medici.
  am sa dau doar doua exemple si ma intreb ce vor face cei care vin in ancheta in asemenea situatii.
  1. Operatie de tiroida: concediul medical este de 30 zile ....dar asta nu inseamna ca persoana operata trebuie sa stea in casa ...dimpotriva, se recomanda efort moderat ...plimbari si activitati normale. deci, ce fac daca nu sunt acasa ?????sau trebuie sa zac mereu la pat ca sa dau intr-o depresie din care sistemul de ingrijire medicala din romania sigur nu ma va scoate?
  2. hemoroizi acut: concediu medical ....dar e recomandata plimbarea ,,deci din nou? ce facem?

  cred ca asociatiile pacientilor ar trebui sa sesizeze acest ridicol si sa ia masuri.
 • +1 (1 vot)    
  Traiasca birocratia! (Joi, 22 aprilie 2010, 14:16)

  _tudor_ [utilizator]

  "nu toti medicii de familie vor acorda concedii medicale ci doar o parte dintre acestia, care vor semna o conventie "
  Cum stiu eu daca medicul meu imi da sau nuconcediu medical? Nu mai bine merg eu direct la o camera de garda?
  Cu ce se deosebeste un medic "cu conventie de un medic "fara convestie" desi abmii au contract (!SIC) cu CNAS ca sa-mi asigure mie asistenta medicala.
  Traiasca birocratia! Si-un drum in plus. Poate doua. Plus al treilea pentru contzopistul de la CNAS ca se verifice cat e de idiot seful lui care a emis o idee asa de cretina!
 • 0 (0 voturi)    
  concedii medicale (Marţi, 27 aprilie 2010, 14:27)

  ungur diana [anonim]

  cine a spus ca atunci cand esti bolnav trebuie sa "bolesti" in pat ? medicul iti recomanda plimbari daca este frumos afara sau daca esti pt copil pe concediu medical daca nu are febra medicul iti spune sa il scoti afara sa se plimbe pt ca isi revine mai repede dar sa nu mearga la gradinita intre alti copii sa ii inbolnaveasca, si atunci ce faci daca nu te gaseste acasa? suntem o tara cu niste guvernanti ( ministri ) nici de 0,02 bani. o zi buna tuturor


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by