Noile reglementari privind concediile medicale ar putea intra in vigoare in luna mai, au anuntat, miercuri, la o dezbatere organizata pe aceasta tema, reprezentantii Ministerului Sanatatii. Ministerul a organizat miercuri o dezbatere publica privind normele de aplicare a ordonantei de urgenta, la care au participat reprezentanti ai Ministerului de Interne, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate dar si presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu. Acesta sustine ca reglementarile discutate incalca drepturile si libertatile cetatenesti.

"In majoritatea prevederilor apare interventia Politiei, ceea ce nu este de admis. In primul caz in care veti ajunge la usa unui pacient insotit de politie vom ataca in justitie. Acest lucru poate da nastere la abuzuri", a afirmat Vasile Barbu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, pacientii sunt de acord ca sunt nereguli in sistem, dar problemele vin din ambele parti, nu doar din partea pacientilor. Vasile Barbu a apreciat ca dezbaterea asupra acestor reglementari s-ar fi facut "din scurt", fara sa dea posibilitatea si celorlalte organizatii, cum ar fi Colegiul Medicilor, sa participe.

El si-a exprimat si nedumerirea pentru faptul ca, in conditiile in care pacientii nu mai au medicamente - bolnavii cronic - iar ceilalti sunt trimisi sa-si faca examene paraclinice contracost, Ministerul Sanatatii se preocupa de concediile medicale.

Marin Caministeanu, reprezentantul la dezbatere al Ministeului de Interne, a afirmat, insa, ca prezenta politiei la usa bolnavilor nu este absolut necesara, iar politistii vor face parte din echipa de control numai daca exista o sesizare din partea angajatorului.

  • CNAS: Cheltuielile vor fi reduse cu 20%, in urma diminuarii numarului de concedii medicale

Georgeta Ghintuiala, reprezentanta Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a explicat ca efectuarea controlului la pacienti o face angajatorul sau, dupa caz, Casa de Asigurari si ca angajatorul poate sa sesizeze Casa dupa primele cinci zile de concediu medical ale angajatului. Georgeta Ghintuiala a mentionat ca in 2009 au fost acordate 3.250.000 de certificate medicale, dintre acestea 1.825.000 de catre medicii de familie, 532.000 in ambulatoriu si 843.000 de spitale.

Reprezentanta Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a adus in discutie cazul unui pacient care a avut un concediu medical pentru bronsita, apoi unul pentru hipertensiune, pentru hipertensiune din nou, ca mai apoi sa aiba pentru intindere de ligamente, concediile fiind prescrise de medici diferiti. Georgeta Ghintuiala sustine ca, in urma diminuarii numarului de concedii medicale, cheltuielile ar urma sa fie reduse cu 20%.

In ceea ce priveste vizita la domiciliu din partea reprezentantilor Casei de Asigurari, aceasta se va face numai la sesizarea scrisa a angajatorului. In situatia in care beneficiarul de concediu medical nu se afla la domiciliu, el nu va primi indemnizatia de asigurari sociale aferenta concediului medical, a aratat ea.

  • Cseke Attila: Nu dorim sa facem perchezitii la domiciliu

Prin noul sistem va creste si cuantumul amenzilor pentru cei care nu respecta prevederile legale in acordarea concediilor medicale. Refuzul nejustificat de plata indemnizatiilor, calculul si plata eronata a acestora se vor sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2.500 si 5.000 de lei. Mai mult, eliberarea de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000, fiind vorba despre medicul de familie, a precizat reprezentanta Casei.

Georgeta Ghintuiala a adaugat ca exista si o serie de afectiuni exceptate, pentru care se acorda certificat medical pentru perioade stabilite, altele decat cele se incadreaza la afectiunile comune. Este vorba de tuberculoza, neoplazii, SIDA, concediile pentru sarcina si lauzie, ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca si pentru carantina, precum si pentru riscul maternal.

Reprezentanta Casei a mai anuntat ca nu toti medicii de familie vor acorda concedii medicale, ci doar o parte dintre acestia, care vor semna o conventie in acest sens. Cei care nu semneaza aceasta conventie nu vor acorda concedii medicale si vor indruma pacientii in ambulatoriile de specialitate, la medicii care au semnat conventia.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat ca in urma aplicarii noilor reglementari, reprezentantii platitorului concediului, insotiti de un reprezentant al politiei, se vor deplasa la adresa indicata de pacient in declaratie si vor verifica din usa domiciliului prezenta acestuia. La politie se va apela numai in anumite cazuri, daca exista probleme: "Nu dorim sa facem perchezitii la domiciliu, ci o verificare a respectarii de catre pacient a recomandarilor facute de medicul prescriptor", a subliniat ministrul.