Initiativa cetateneasca 6% pentru Sanatate

Sondaj online: 77% sunt pentru 6% din PIB pentru Sanatate. Propune solutia ta pentru reformarea sistemului

de Dr. H     HotNews.ro
Joi, 26 noiembrie 2009, 16:36 DoctorH - DoctorH Actualitate


Sondaj Buget Sanatate
Foto: HotNews.ro
77% dintre respondentii unui chestionar online, publicat de HotNews.ro, sunt pentru alocarea a 6% din PIB pentru Sanatate. Chestionarul a fost publicat in perioada 3 – 26 noiembrie 2009.
 • La chestionar au participat 14.000 de persoane, care au raspuns la intrebarea:
 • Ce procent din buget credeti ca ar trebui alocat Sanatatii in anul 2010? In anul 2007, bugetul sanatatii a fost de 3,9% din PIB. In 2008 a fost de 4,5%, iar in 2009 bugetul a scazut la 3%.
 • 77% (reprezentand 11.000 de persoane) sunt pentru majorarea cotei de Buget destinate Sanatatii, de la 3,9% la 6% din PIB.
 • 13,5% (reprezentand 1.900 persoane) considera ca este suficienta o alocare de 4% din PIB, in timp ce 9% prefera ca alocarea sa fie mai mica decat in prezent, adica 3% din PIB.
 • Recent, in Parlament a fost inaintat un proiect de lege, sustinut de peste 200.000 de cetateni, prin care bugetul Sanatatii sa fie, anul viitor, de 6%. [detalii]

Vezi sondajul si la finalul articolului


Solutii pentru sistemul sanitar - propuse de cititorii HotNews.ro

“Mecanismul care functioneaza in afara se numeste triangulatie” - Postat de Andrei [anonim]

Spitalele trebuie sa aduca specialisti foarte buni si sa ii plateasca bine

Totul porneste de la sintagma “Keep it simple!” Stau intr-o tara in care sistemul este functional si nu are probleme. Exista citeva premise de la care trebuie sa pornim :
1. Orice spital, clinica sau cabinet trebuie sa functioneze pe bani reali, nu pe bani iluzorii (recte bugetul pe care ti-l da pe hirtie CAS-ul)
2. Spitalele, clinicile cabinetele trebuie sa isi angajeze singure medici, asistenti, personal, fara o alocare centralizata. Daca spitalele vor sa ramina in viata, trebuie sa aduca specialisti buni si sa ii plateasca bine. Si ar exista bani daca s-ar aplica acest sistem.
3. Ministerul are rol de reglementator si nimic altceva. El creeaza cadrul de desfasurare a examenelor si de exercitare a profesiei. Nimic mai mult. Si CAS-ul nu este un SRL sa faca profit. El trebuie sa inchida anul pe 0, sa publice toate datele economice pentru ca sunt banii asiguratilor. Daca ramine ceva se reporteaza pe anul viitor, insa nu este un venit, impozabil. NU este profit. Este un sold al unui cont. Atit.
4. Toate tarifele, inclusiv pentru cea mai mica operatiune, si toate materialele care se folosesc sunt publicate intr-un nomenclator cu pretul exact. Poti sa verifici exact ce iti este facturat. Toate investigatile sunt procedurale, se stie exact ce se foloseste la o anumita operatiune medicala, cit timp ia, cit costa…tot.
5. Iar pentru intretinerea spitalului, ai intrat in spital sa iti faci un control la medicul specialist, se plateste o taxa de spital. Banii aia sunt utilizati exclusiv pentru intretinerea spitalului. Si credeti-ma ca nu miroase a nimic decit a aer curat.

Si acum mecanismul:
Poate fi numit simplu. Triangulatie.
 • Pacientul merge la spital, isi face investigariile, operatia, intr-un cuvint isi vede de sanatate, primeste factura acasa si plateste tot. 100%. Apoi cu documentele de plata si factura merge la casa de Sanatate si i se ramburseaza intre 20 si 80% in functie de ce investigatii sau operatii si-a facut. Exista termene clare, nu o poti scalda de nici o parte.
 • NU platesti factura, la a 3-a somatie te executa silit, fara judecator fara nimic. NU iti da CAS-ul banii tie ca platitor inapoi…ii recuperezi imediat cu un avocat. Sistemul este facut sa functioneze simplu. Spitalele, cabinetele private, nu ofera servicii CAS-ului, deci nu CAS-ul trebuie sa plateasca spitalele. Serviciile sunt oferite pacientilor.
 • Pacientul trebuie sa plateasca serviciile. Asiguratorul este cel care il despagubeste pe pacient, caci de aia se numeste asigurator, nu? Asiguratorul are o relatie contractuala cu pacientul, nu cu spitalul. Exista si operatii mari, sau proceduri enorm de scumpe…..care sunt platite direct de catre CAS. Insa tot pacientul trebuie sa faca demersurile astea sau cineva din familie ca urmare a documentelor medicale si a unei proforme eliberate de spital. In felul acesta fiecare isi face treaba.
 • Medicii si spitalele lucreaza pe bani adevarati, de asemenea, se produce si o selectie naturala a profesionistilor (daca nu esti bun ca medic, nu sunt conditii in spital – intri in faliment si asta este). De aceea, spitalul trebuie sa fie cel care alege medicul, asistentele, infirmierele, asigura standardele de calitate. Cind e vorba de bani, devii pragmatic, chiar daca fratele tau te roaga in genunchi sa il angajezi. Nu e bun profesionist, nu il angajezi. Simplu. De asemenea, nu se mai pot face minarii, de genul ii dau doctorului ceva si e ok, pentru ca asiguratul nu mai recupereaza nimic. Totul trebuie sa apara pe hirtie si sa coincida cu realitatea. Medicul este platit exclusiv pentru serviciile sale.
Dana: Am optat pentru o asigurare medicala privata

Unde stau eu exista asigurare medicala publica si asigurare medicala privata. Eu personal am avut posibilitatea sa optez pentru o asigurare privata; contributia lunara este mai mica decat cea publica, dar persoanele cu deficiente cronice de sanatate sunt cateodata respinse de privati sau platesc lunar mai mult. Personal nu cred ca in Romania sistemul de plata de catre pacient s-ar putea aplica generalizat in urmatorii doi ani, pentru ca batranii nu au bani, pensiile sunt mici si ei sunt cei care merg la medic cel mai des. Stiu ca banii rezolva si pun in miscare roata, dar toti trebuie sa ii aiba, ceea ce nu este cazul pentru toti romanii.

In Franta, de exemplu, ai o asigurare medicala numita Carte vitale care iti ramburseaza 70 la suta din valoarea actului medical. Deci tu platesti restul de 30 %. Mai simplu, te duci la ghiseu, ii arati secretarei trimiterea la medicul respectiv cu toate datele tale inclusiv ora programarii, ea iti cere cardul de asigurat, cu ajutorul caruia esti identificat, te introduce in baza lor de date. In final iti vine acasa o factura cu cei 30 % pe care trebuie sa ii platesti, daca nu ai o asigurare completa, care costa mai mult. Deci nu trebuie sa platesti 100%. Asa e in Franta.

“Toate contributiile sociale sa mearga direct la ministerul sanatatii”
[Tom Macaragiu]
 • 1. toate contributiile sociale sa mearga direct la Ministerul Sanatatii. Sa nu mai fie filtrate sumele de catre ANAF, care mai ia din bani si acopera gaurile lasate de ritzipoance.
 • 2. salariile cadrelor medicale si ale personalului auxiliar sa fie aduse la nivel competitiv.
 • 3. sistemul sanitar sa fie curatat de toti lacheii care incaseaza salarii fara sa aiba un aport minim.
 • 3. emiterea unor noi legi care sa pedepseasca aspru medicii si personalul medical care pretind foloase necuvenite.
 • 4. stabilirea unui buget anual pentru investitii in aparatura si instructia personalului.
Daca se vor lua aceste masuri, in mod cert sistemul sanitar va evolua in 4-5 ani, pana acolo incat sa nu il mai recunoastem.

Linkuri solutii propuse de cititorii HotNews.ro - in comentariile din articolele

Initiativa cetateneasca pentru sanatate

Initiativa cetateneasca pentru sanatate

In anul 2007, bugetul sanatatii a fost de 3,9% din PIB. In 2008 a fost de 4,5%, iar in 2009 bugetul a scazut la 3%.
Ce procent din buget credeti ca ar trebui alocat sanatatii in anul 2010?
(Un singur răspuns posibil)
 • 3%
 • 4%
 • 6%

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

827 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Cum s-au ales procentele? (Joi, 26 noiembrie 2009, 17:49)

  NEMERNIC(fost stefan) [anonim]

  1. Cum ati ales procentele astea? De ce nu si 10% din PIB? Atunci sigur lumea ar fi ales acest raspuns. E ca la referendum. Vreti o camera legislativa in loc de 2? Vreti maxim 300 de parlamentari? Peste 70% au raspuns Da. Fara dezbateri serioase, fara argumente logice de o parte sau de alta.
  2. Nu-s de meserie, deci nu stiu ce solutii sa dau. Parerea mea e ca Romania n-a inventata si nu trebuie inventat nimic. Trebuie trimisi doar afara cu contract/schimb de experienta niste oameni specialisti, invatat cum e pe acolo (Franta, Germania, Anglia) si aplicat pragmatic aci.
  Dar asa cum se zicea mai sus, sa lucram cu bani adevarati si cu competente adevarate. Restul e gargara politica.
  Personal n-am auzit citit ca sefi de state si de guverne de aiurea sa fie tratati in alte tari. (vorbesc de tari serioase, cu oameni politici responsabili).
  Ai nostri stiu ce jalnic e sistemul si pentru o banala tuse tusti la Viena, Paris sau Zurich.
  • 0 (0 voturi)    
   manipulare de cacao (Joi, 26 noiembrie 2009, 21:45)

   mim [anonim] i-a raspuns lui NEMERNIC(fost stefan)

   un sondaj frumos si corect ar fi daca s-ar pune pe hartie toate cheltuielile de la bugetul de stat si s-ar cere oamenilor sa imparta bugetul. facem pariu ca ar fi alt rezultat?
 • 0 (0 voturi)    
  reforma (Joi, 26 noiembrie 2009, 18:12)

  tomescu laurentiu [anonim]

  in SUA este o dezbatere in senat o lege de reformare a sistemului american de sanatate poate merita tradusa si citita sau doar citita .macar vedem viziunea lor .
 • 0 (0 voturi)    
  tot inainte (Joi, 26 noiembrie 2009, 18:31)

  gurka [anonim]

  deocamdata avem o gaura de peste 6% din pib in buget. inca citeva initiative de genul asta si de putem declara in stare de faliment. ce-ar fi sa nu mai sarim de la 3% si ceva la 6%? 5% suna mai realist. exact la fel se intampla si cu educatia. in jur de 3.5% pina in 2007, acuma hopa, hai la 6%. get a life!
 • 0 (0 voturi)    
  De ce 6% din PIB (Joi, 26 noiembrie 2009, 18:42)

  Mihaela [anonim]

  Cand exista un impozit separat pentru sanatate? De ce nu se da drumul la asigurarile private?
  In 2008 bugetul a fost mai mare dar s-au facut analize inutile prin programul de sanatate al lui Nicolaescu, s-au cumparat leptopuri si imprimante portabile pentru medicii de familie, si nu au trait mai bine decat medicii de familie si laboratoarele de analize.In rest...jale.Acum medicii de familie sunt suparati pentru ca li s-a redus la jumatate veniturile, iar specialistii sunt suparati ca nici macar nu le-au crescut veniturile.Cat despre cheltuielile din spitale si policlinici..Ganditi-va ca de casa de asigurati se dau niste sume pentru prestatii medicale de toata betjocura.Nici daca ai avea 100 de pacienti/zi nu ai putea avea un salariu decent
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 26 noiembrie 2009, 19:17)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  idee (Joi, 26 noiembrie 2009, 20:49)

  c [anonim]

  Cel mai corect e sa se stabileasca niste preturi de baza pentru serviciile medicale si sa se dea posibilitatea clinicilor private sa ofere servicii medicale la acelasi pret sau eventual sa poata percepe maxim 15% in plus peste tariful decontat in functie de o clasificare de la minister similara ca pentru hoteluri. Ai o stea atunci n-ai voie sa iei bani in plus sau eventual ti se deconteaza doar 90% pentru serviciu, ai 2 stele poti sa iei 5% in plus daca vrei, ai 3 stele atunci poti sa percepi 10% in plus. In acest fel si pacientii vor beneficia de servicii in plus in functie de situatia financiara, bogatii se vor duce la 3 stele. Clinicile particulare sa fie verificate de medici de la stat din 3 judete diferite, in fiecare an din alte 3 judete.

  Daca ar fi un 90% din sistem asigurat de clinici private si controlate intr-un sistem bine pus la punct atunci probabil si doctorii o sa aiba salarii mai mari, o sa-si dea silinta mai mult, n-o sa se mai faca asa multe angajari pe pile ci pe valoare, n-o sa se mai piarda banii in gaurile negre ale partidelor sau guvernului.
 • 0 (0 voturi)    
  CASCO (Vineri, 27 noiembrie 2009, 1:45)

  gigi [anonim]

  stiti cum vad eu asigurarile de sanatate? exact ca la CASCO te asiguri suplimentar cat vrei, nu ai treaba cu "service-ul" cazul nostru spitalul, te-ai imbolnavit (fereasca Dumnezeu) de duci la spital faci dovada ca esti asigurat CASCO la unul dintre asiguratorii agreati, dupa ce te pune pe picioare ai 15 zile sa platesti cheltuielile, ti se da o factura proforma te duci cu ia la "ADAS" :o) si se vireaza bani in contul clinicii. Sa nu mai ai ganduri cat sai dau lui al, cat lui ala..... cu factura nene..... asta CASCO. Paralel sa existe si URGENTELE, SMURDU, AMBULANTA etc cu un pachet " de prim ajutor" dupa care esti transferat la clinica cu CASCO.... simplu nu.
  Apropo ... am un prieten care a castigat la loteria vizelor pt america, un tip modest cu bani modesti, stiti ce a facut prima data cand a ajuns in America? cu o parte din bani care ii avea de acasa sa asigurat medical el si familia...intreband de ce mi-a raspuns ca daca nu ai card de asigurat....primesti doar primul ajutor....
 • 0 (0 voturi)    
  reforma in sanatate (Marţi, 1 februarie 2011, 14:19)

  adriana_papadopol [anonim]

  buna ziua ! lucrez in sanatate de 15 ani,as vrea sa stiu ce se va intampla cu serviciile de medicina legala din subordinea spitalelor. Activitatea acestor servicii nu are nimic comun cu spitalele si nu mi se pare normal sa fie in subordinea acestora.In afara de asta aceste servicii sunt defavorizate in ceea ce priveste activitatea de facturare si incasare a veniturilor proprii , de achizitii , de incheierea de contracte de prestari servicii,si toate astea din cauza ca in aceste servicii nu exista in schema de personal decat personal medical(medici,asistenti,ingrijitoare) dar pentru a functiona corect acestea au nevoie de contabil,de operatori calculator pentru redactarea actelor medico-legale.Ce credeti ca se poate face pentru ca si aceste servicii sa apartina de institutele de medicina legala - acolo unde le este locul.Multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  reforma in sanatate (Marţi, 1 februarie 2011, 14:19)

  adriana_papadopol [anonim]

  buna ziua ! lucrez in sanatate de 15 ani,as vrea sa stiu ce se va intampla cu serviciile de medicina legala din subordinea spitalelor. Activitatea acestor servicii nu are nimic comun cu spitalele si nu mi se pare normal sa fie in subordinea acestora.In afara de asta aceste servicii sunt defavorizate in ceea ce priveste activitatea de facturare si incasare a veniturilor proprii , de achizitii , de incheierea de contracte de prestari servicii,si toate astea din cauza ca in aceste servicii nu exista in schema de personal decat personal medical(medici,asistenti,ingrijitoare) dar pentru a functiona corect acestea au nevoie de contabil,de operatori calculator pentru redactarea actelor medico-legale.Ce credeti ca se poate face pentru ca si aceste servicii sa apartina de institutele de medicina legala - acolo unde le este locul.Multumesc


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by