Dezbatere SAR: "Prioritate pentru medicamente sau pentru serviciile medicale in alocarea fondurilor de catre sistemul sanitar"?

de M.B.     HotNews.ro
Luni, 28 septembrie 2009, 12:49 DoctorH - DoctorH Actualitate

Taxa ghearei
Foto: Comisia Europeana
 documente
(28 Sep 2009) PDF, 955KB
Numeroase disfunctionalitati in sectorul farmaceutic si o posibila criza pe piata medicamentelor care abia de aici inainte este posibil sa inceapa, sunt principalele concluzii ale raportului "Sfarsitul Medicamentelor?" publicat luni de Societatea Academica din Romania. "Am vrut prin aceasta analiza sa vedem ce se intampla si cum rezolvam acele procese globale: cum echilibrezi nevoia guvernelor de a asigura acces la sistemul de sanatate si la medicamente, cu nevoia companiilor farmaceutice de a inova", a spus Sorin Ionita, directorul de cercetare al SAR.

Concluziile raportului SAR "Sfarsitul medicamentelor?":
 • exista numeroase disfunctionalitati in sectorul farmaceutic
 • exista interventii pur administrative in mecanismele economice care genereaza disfunctionalitati majore ale caror efecte sunt contrare celor dorite de autoritati
 • din politicile haotice, impredictibile si arbitrare nu castiga nimeni pe termen lung
 • trebuie instituite reguli clare care sa stimuleze un comportament corect
 • este nevoie de limitarea serviciilor si medicamentelor oferite de stat, pana la nivelul sustenabil financiar in limitele bugetului disponibil; acest lucru se poate face prin: stabilirea unor prioritati de tratament la nivel national, identificand bolile frecvente si care trebuie tratate prioritar; evaluarea starii de sanatate a populatiei printr-un studiu epidemiologic ar permite identificarea mult mai corecta a acestor prioritati
 • stabilirea unor arii terapeutice prioritare, care sa fie privite integrat (alocare echilibrata de fonduri pentru tratament si medicamente)
 • dezbatere publica si transparenta in stabilirea acestor arii prioritare si a medicamentelor ce vor beneficia de subventii de la stat (liste de compensate), pe baza eficientei de cost si a efectului terapeutic, echilibrand reducerea costurilor cu stimularea inovatiei sau a intrarii pe piata a medicamentelor noi utile
 • instituirea unor ghiduri terapeutice pentru a evita subiectivismul in alegerea unui medicament reducerea costurilor prin licitatii, acolo unde acest lucru este posibil
 • masurile administrative ar trebui evitate pe cat posibil, iar atunci cand sunt luate, decizia sa vina dupa consultarea cu cat mai multi actori implicati, pentru a limita riscurile de practici anticoncurentiale
 • In locul interventiilor administrative direct asupra preturilor, se pot imagina masuri de politica publica care distorsioneaza mai putin concurenta pe piata farmaceutica
 • Nu este exclus ca unele masuri cu efect anticoncurential sa intre in vizorul Comisiei Europene si sa se ajunga la amenzi usturatoare
 • Inlocuirea reglementarilor de pret cu intelegeri cost-volum, recomandate si in Raportul Comisiei Prezidentiale : in contractele dintre producator / distribuitor si beneficiar (Casa sau spitalul) se stabileste un pret al medicamentelor pentru un anumit volum de vanzari, urmand ca pretul sa scada pe masura ce volumul creste
 • este nevoie de o dezbatere publica inteligenta la nivelul celei din Europa de vest privind prioritatile relative ale sectorului de sanatate publica in general si al politicilor de medicament in special.
SAR argumenteaza ca nu atat evolutia pietei globale sau costul in crestere pentru cercetarea-dezvoltarea de medicamente sunt factorii care impovareaza bugetul sanatatii care anul acesta a primit 3,2% din PIB, ci:
 • vechile deficiente de sistem
 • deciziile opace si intempestive in stabilirea preturilor
 • alocarea distorsionata a fondurilor in sistem, procese care nu urmaresc nevoile reale din societatea romaneasca actuala.
"E foarte important ca intr-o societate sa existe astfel de organizatii care sa efectueze paralel evaluari si analize cu sistemul de stat", a spus presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Irinel Popescu.


Citeste mai multe despre   706 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  O idee. (Luni, 28 septembrie 2009, 13:49)

  AlinN [anonim]

  Pe timpul lui Nicolaescu era o prostie cu privire la medicamentele compensate: Aveam medicamente compensate 90% dar aveam plafon. Adica 1 om din 10 reusea sa prinda medicamente la 90% ceilalti, platitori si ei, nu prindeau. Nu mai bine se renunta la "ipocrizia 90%"? Adica sa se spuna : din datele studiate vedem ca in Romania s-ar consuma 3miliarde de euro/an pe medicamente. Fondurile pe care le avem noi sunt de 1 miliard. In loc sa dam doar la o treime 90% compensat de acei 1 miliard mai bine recunoastem ca doar atat avem, si dam 30% compensare la toti asiguratii in orice moment? Nu este mai moral?
  Sa alegi intre servicii medicale si medicamente mi se pare o tampenie la fel de mare. Adica operam 3 copii de apendicita gratis sau lasam sa moara 20 de copii la tara de pneumonie pentru ca nu au bani sa-si ia antibioticele? Aceeasi solutie de mijloc ramane valabila: La spitale se consuma 6miliarde pe an si nu primim decat 4. 33% din serviciul medical poate fi platit cu cash sau, ca si pensiile private, cu asigurari private. Simplu. Toti platitorii au dreptul sa beneficieze, dar vor beneficia in procentul (mic) in care contribuie. Cine vrea mai mult merge pe asigurari private.
 • +1 (1 vot)    
  dupa principiul... (Luni, 28 septembrie 2009, 13:55)

  zdragomir [utilizator]

  Uite o gaura; peteceste gaura!

  Produsele farmaceutice, fiind ultimele petece, merita cea mai mica prioritate. Daca ajungi la spital un brat taiat si nu au pansament sau deinfectant pentru ca a fost nevoie de ceva pastile pentru altcineva... e stupid. Transforma spitalele in institutii futile.

  In orice caz, pana nu intervine statul la radacina problemelor cronice de sanatate, costurile vor creste. Romanii mananca prost, beau prost si respira prost; nu e vina lor, dar un sistem de sanatate inteligent/durabil trebuie sa functioneze si in special prin prevenire, si nu numai cu spoturi la tv, altfel socialismul asta cu juma' de masura face mai mult rau. Pana atunci ciuma romaneasca ramane coruptia si conflictul-de-interese.
 • 0 (0 voturi)    
  loc de dezbatere a raportului (Luni, 28 septembrie 2009, 18:01)

  Anna [anonim]

  Raportul si alte detalii si materiale pe acest subiect se gasesc la:

  http://www.sar.org.ro/index.php?page=articol&id=392

  Primim comentarii la raport pe blog, la:

  http://www.sar.org.ro/blog/?page_id=278


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version