Toate tarile trebuie sa aiba acces la vaccinarea impotriva gripei provocate de virusul A/H1N1, in conditiile in care pandemia este "de neoprit", a declarat luni un oficial din Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), citat de AFP.

Potrivit concluziilor unui grup de experti in vaccinare, "pandemia de gripa porcina nu poate fi oprita si, prin urmare, fiecare tara trebuie sa aiba acces la vaccinuri", a declarat Marie-Paule Kieny, directorul initiativei pentru cercetare in domeniul vaccinurilor, in cadrul OMS.

Oficialul OMS a declarat ca un vaccin impotriva gripei porcine va fi disponibil cel mai devreme in luna septembrie.

Specialistii vor trebui, de asemenea, sa decida, in cadrul unei intalniri ce va avea loc in septembrie, daca vaccinul ar trebui sa fie una dintre tulpinile ce vor fi incorporate in urmatorul vaccin sezonal, pentru emisfera de sud. Productia de vaccinuri pentru urmatorul sezon gripal din emisfera de nord este aproape terminata.

Statele Unite a pus la dispozitie, duminica, un miliard de dolari pentru achizitionarea "ingredientelor" pentru vaccinul antigripal. Oficialii americani au precizat ca vaccinul ar putea fi gata pentru testare luna viitoare.