Primaria Sectorului 3 este singura unitate administrativ-teritoriala din Romania care a implementat, inca din anul 2013, sistemul subteran de colectare selectiva a deseurilor menajere. In cadrul acestui program functioneaza pana in prezent 200 de containere, urmand ca numarul acestora sa ajunga la 400.

Colectarea selectiva a deseurilorFoto: HotNews.ro

"Pentru ca suntem in permanenta preocupati de imbunatatirea calitatii vietii si de mentinerea curateniei in sector, ne-am orientat spre sisteme moderne de colectare a deseurilor care functioneaza deja in marile capitale europene. Suntem singurul sector din Bucuresti care dezvolta astfel de programe si am constatat cu satisfactie ca Primaria Generala vrea sa introduca aceste masuri in strategia de salubritate pe Capitala", a declarat primarul Sectorului 3, Robert Sorin Negoita.

Sistemul pentru colectarea selectiva a deseurilor menajere si asimilabile consta in amplasarea de containere in subteran, aducand un design nou, integrat in peisajul urban. Containerele subterane sunt amplasate pe o platforma care se ridica la suprafata in momentul golirii lor. Astfel, se evita imprastierea gunoiului de catre oameni sau animale si raspandirea mirosurilor neplacute.

De asemenea, sistemul este ideal si pentru colectarea selectiva a deseurilor reciclabile (hartie, plastic sau sticla). Costurile de mentenanta sunt mai mici, deoarece containerele sunt amplasate in subteran si sunt protejate de intemperii si de riscul incendierii.

Monitorizarea containerelor se realizeaza cu ajutorul unor dispozitive de verificare a volumului de umplere a masei, astfel obtinandu-se o mai buna centralizare a datelor si o colectare mai eficienta a deseurilor.

Sectorul 3 este un exemplu de bune practici la nivel national si in ceea ce priveste colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice de mici dimensiuni. Astfel, la sfarsitul anului au fost amenajate 15 puncte de colectare in Sectorul 3, in cadrul proiectului "Dezvoltarea unui sistem de colectare stradal DEEE in Sectorul 3".

Toate aceste masuri implementate de Primaria Sectorului 3 vor duce la atingerea tintelor de reciclare si depozitare a deseurilor, asumate de catre Romania in conformitate cu cerintele UE.