Oamenii de stiinta lucreaza la un vaccin pentru preventia atacurile de cord iar acesta ar putea fi disponibil in cinci ani, informeaza The Montreal Gazette. Vaccinul stimuleaza productia unor anticorpi ce impiedica depunerea grasimilor pe peretii arterelor prevenind astfel bolile cardiace.

Vaccinul in discutie are drept tinta cauza bolilor cardiace. Tratamentele pentru acest grup de afectiuni urmaresc, in general, reducerea colesterolului si a tensiunii.

Depunerile de grasimi cauzeaza ingustare arterelor fortand inima sa lucreze mai mult pentru a pompa sange, actinune ce poate rezulta intr-un atac de cord.

Testele realizate de cercetatorii de la universitatea suedeza Lund arata ca vaccinul poate sa reduca depunerile de grasimi pe peretii arterelor cu pana la 70%.

Profesorul Peter Weissberg, directorul British Heart Foundation, a descris vaccinul ca fiind "foarte promitator".

Vaccinul a fost prezentat in cadrul conferintei "Frontiere in biologia cardiovasculara", organizata de Imperial College London. Cercetatorii au explicat ca lucreaza la dezvoltarea mai multor moduri de administrare si ca vaccinul ar putea primi aprobare in urmatorii 5 ani.

Jan Nilsson, profesor de cercetare cardiovasculara experimentala la Universitatea Lund, a precizat ca tratamentele pentru afectiunile cardiovasculare reduc cu 40% riscul unui atac de cord insa a adaugat ca "nu trebuie sa uitam ca 60% dintre evenimentele cardiovasculare continua sa se intample."

Echipa de cercetare sustine ca, in testele pe soareci, vaccinul a redus cu pana la 60-70% depunerile de grasimi pe artere. Vaccinul, care fi administrat prin injectie sau ca spray nazal, asteapta aprobarea pentru a intra in teste clinice. Va fi testat pe 144 de pacienti cardiaci din SUA si Canada.