Masurile adoptate de catre Italia pentru a rezolva situatia taberelor ilegale ale nomazilor - demontarea taberelor de la marginea oraselor si amprentarea cetătenilor străini in cadrul recensământului inceput in luna iulie, nu sunt discriminatorii. Aceasta este concluzia Comisiei Europene care a analizat raportul trimis la Bruxelles de catre autoritatile italiene la inceputul lunii august.

Agentia de presa ANSA, citata de Rador, anunta ca potrivit, purtatorului de cuvânt al comisarului european pentru justitie Jacques Barrot, Michele Cercone, deciziile luate de catre Italia in ceea ce priveste recensamântul taberelor improvizate respecta dreptul comunitar.

Michele Cercone a precizat ca buna cooperare dintre Bruxelles si Roma a dus la verificarea normelor adoptate in taberele de nomazi si acolo unde a fost cazul la corectarea acelor masuri care ar fi putut crea contestatii ulterioare.

Purtatorul de cuvant al lui Jacques Barrot a subliniat ca nici decretele de lege, nici modul in care acestea au fost aplicate si nici chestionarul cu informatiile referitoare la originea etnica sau religioasa nu au fost discriminatorii.

In ceea ce priveste amprentarea, in documentul Comisiei Europene se precizeaza ca aceasta s-a facut doar in anumite cazuri in care identificarea persoanelor nu se putea face intr-un alt mod. Va reamintim ca in luna iulie, Comisia Europeana a criticat masurile guvernului italian si a cerut Romei explicatii. Ulterior, la 1 august, autoritatile italiene au trimis la Bruxelles un raport referitor la recesamântul acestor tabere.