Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

111 profesori vor preda Cultura si civilizatie romaneasca pentru elevii romani din UE

de Liana Anghelescu     HotNews.ro
Joi, 24 iulie 2008, 16:37 Actualitate | Diasporă

Ministerul Educatiei a incheiat procedurile de selectie si repartizare a cadrelor didactice care au dorit sa predea cursul de Limba, cultura si civilizatie romaneasca (LCCR) in scolile din Statele Membre ale Uniunii Europene. In total, 111 cadre didactice vor preda cursul LCCR in Spania, Italia si in Belgia (Comunitatea Franceza), incepand cu anul scolar 2008/2009.

In Belgia, concursul s-a desfasurat in perioada 16 - 20 iunie 2008. In urma acestuia, 5 cadre didactice au fost selectate pentru a preda cursul in Comunitatea Franceza. In Spania, concursul s-a desfasurat in perioada 28 iunie - 8 iulie, 75 de candidati fiind repartizati in scoli din comunitatile si regiunile Madrid, Castilla la Mancha, Catalunya, Valencia, Tara Bascilor, Andalucia, La Rioja, Aragon, Castellon si Murcia. In Italia, concursul a avut loc in perioada 12 - 20 iulie 2008.

Comisia de selectie a repartizat 31 de cadre didactice pentru regiunile Lazio, Umbria, Lombardia, Veneto si Piemont. Persoanele declarate admise sunt numite prin ordin al ministrului Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Institutul Limbii Romane va incheia cu acestea un contract de colaborare, in care sunt stipulate drepturile si obligatiile partilor. Incepand din anul scolar 2007 - 2008, proiectul a fost implementat dupa cum urmeaza: in Spania in comunitatile Madrid, Castilla la Mancha si Catalunya au fost implicate 22 de cadre didactice si aproximativ 1500 de elevi, inscrisi in 113 grupe pentru care sunt predate, in medie in fiecare luna, 972 de ore de limba, cultura si civilizatie romaneasca.

La cursuri sunt inscrisi si elevi de alta origine decat romana (spanioli, ucraineni, marocani, moldoveni etc.) reprezentand aproximativ 3% din totalul elevilor inscrisi. In Italia, in regiunile Lazio, Piemonte si Veneto, au fost implicate 5 cadre didactice si aproximativ 400 elevi, inscrisi in 22 de grupe. In medie sunt predate in fiecare luna, 198 de ore de limba, cultura si civilizatie romaneasca.

Cursul are ca obiectiv pastrarea identitatii culturale si de limba pentru copiii de nationalitate romana si promovarea acesteia in randul familiei europene.
Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

725 vizualizari
Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri