Comunitatea romaneasca din Scotia critica documentarul controversat difuzat de postul de televiziune Channel 4, care se concentreaza pe saracia cu care se confrunta imigrantii romi in cautarea unei vieti mai bune in Marea Britanie, relateaza The Scotsman, citat de Mediafax.

Al doilea episod al documentarului "The Romanians Are Coming", care urmeaza sa fie difuzat marti seara, la ora 21.00 (23.00 ora Romaniei), sustine ca prezinta "clasa de mijloc" a imigrantilor, inclusiv o infirmiera. Comunitatea de romani din Scotia considera insa ca acesta nu merge suficient de departe pentru a prezenta diversitatea fortei de munca din Marea Britanie care provine din Romania.

Romanii stabiliti in Scotia au semnat petitii nationale si sustin ca intentioneaza sa protesteze daca urmatorul episod al documentaruui nu prezinta ceea ce ei descriu ca fiind o viziune "mai echilibrata" a persoanelor care vin in Marea Britanie din Romania.

Documentarul, al carui prim episod a fost difuzat saptamana trecuta, a generat resentimente in Romania. Majoritatea persoanelor care apar in documentar sunt romi care traiesc intr-o saracie extrema in Romania, deseori in ghetouri, precizeaza cotidianul scotian, adaugand ca 3,3% din populatia Romaniei este formata din romi.

"Aceasta este o alta incercare, ca multe altele inainte, de a prezenta o realitate distorsionata. Romanii decenti care studiaza si lucreaza in Marea Britanie, platindu-si taxele si contribuind la economie, sunt vizibil ofensati de ceea ce a prezentat Channel 4", sustine o asistenta sociala romanca, Ioana di Mambro, din Glasgow, care conduce un grup social al romanilor ce locuiesc in Scotia.

Criticii au argumentat ca in timp ce documentarul expune saracia cu care se confrunta familiile de romi in comunitatea lor de acasa, mare parte din romanii care locuiesc in Scotia lucreaza ca dentisti, ingineri sau medici.

Peste 100 de romani au protestat in fata sediului Channel 4 din Londra la sfarsitul saptamanii trecute. Ambasadorul roman in Marea Britanie, Ion Jinga, a cerut saptamana trecuta postului de televiziune sa isi editeze programele astfel incat sa prezinte o imagine "mai putin distorsionata".