Alessio Burtone, italianul in varsta de 26 de ani acuzat de uciderea asistentei romance Maricica Hahaianu in octombrie 2010, a fost gasit vinovat de omor prin imprudenta si condamnat la 9 ani de inchisoare, relateaza Corriere della Sera.

Maricica HahaianuFoto: La Repubblica

Maricica Hahaianu a fost lovita, la Roma, la iesirea din statia de metrou Anagnina pe 8 octombrie 2010, cu un pumn in fata, dupa o altercatie verbala cu tanarul Alessio Burtone. Romanca in varsta de 32 de ani a decedat in spital, cateva zile mai tarziu (15 octombrie). Cazul a tinut prima pagina a ziarelor din Peninsula dupa ce a fost pus in circulatie un video in care se poate observa momentul cand Burtone o loveste pe Maricica Hahaianu. In urma loviturii, femeia cade la pamant si ramane nemiscata. Agresorul a fost arestat cateva zile mai tarziu. Alessio Burtone a sustinut ca Maricica Hahaianu l-a insultat si l-a amenintat de mai multe ori.

In urma anuntarii sentintei, Burtone a declarat: "m-am temut de mai rau. […] Insa nu ma simt vinovat de omor prin imprudenta. Nu am vrut sa o omor pe femeia aceea."

Burtone a fost judecat sub acuzatia de omor prin imprudenta agravata iar procurocul de caz a cerut o sentinta de 20 de ani de inchisoare. Apararea a incercat sa puna moartea femeii pe seama medicilor de la sectia de terapie intensiva unde a fost internata. La audieri, Alessio Burtone a declarat: "am lovit-o pentru ca mi-a fost frica. […] Era mica, prin comparatie cu mine, insa a continuat sa ma jigneasca si sa ridice din maini; insistenta ei m-a facut sa cred ca ar fi putut fi inarmata pentru ca isi baga mainile in buzunar si incepuse sa ma palmuiasca."

Sotul victimei, Adrian Hahaianu, a declarat ca "este multumit cu sentinta data, pentru ca recunoaste fapta de omor prin imprudenta" insa a adaugat ca se astepta la o pedeapsa mai dura".

Pe 15 octombrie 2011, la un an de la moartea Maricicai Hahaianu, primaria sectorului X din Roma - unde se afla statia de metoru Anagnina - a dezvelit o placheta in memoria asistentei romance, cu urmatoarea inscriptie: "Impotriva oricarei violente, pentru ca asemenea lucruri sa nu se mai intample niciodata".

Gestul a fost motivat de catre primarul sectorului, Sandro Medici, astfel: "asa ne vom aduce aminte de tragicul sfarsit al unei persoane, care mi se pare ca a fost un pic uitata de catre orasul nostru, si tocmai de aceea trebuie amintita. E vorba de o femeie care lucra aici si care era apreciata de multe persoane".

Citeste si: