"Dreptul la satira nu se poate transforma intr-o actiune exclusiva cotidiana si arbitrara, de criminalizare a unei etnii intregi sau a unei comunitati nationale, cu atat mai putin a unor grupuri precise, cum ar fi membrii comunitatii LGBT (Lesbian Gay Bisex Trans n.r.), asa cum de altfel s-a si intamplat exact pe postul de Radio 105". Cu aceste cuvinte, Massimiliano Monnanni, directorul UNAR - Biroul National Antidiscriminare Rasiala din cadrul Presedintiei Consiliului de Ministri din Italia -, a confirmat deschiderea unui dosar in ceea ce priveste emisiunea "Lo Zoo di 105" a postului de Radio 105, anunta agentia Agenparl. Pe 22 noiembrie 2011 va fi lansat in Italia un CD realizat de Radio 105, care contine o melodie in care romanii sunt descrisi ca infractori si criminali.

In timpul emisiunii, autorul interpreteaza un personaj pe nume Zlatan, care se ocupa cu activitati criminale si care provine din "Zingaria, Romania sau Albania". In Zlatan se regasesc toate stereotipurile si cele mai semnificative prejudecati atribuite comunitatii rome si celei romanesti.

"Vom semnala si Autoritatii pentru Garantia in Telecomunicatii faptul foarte grav, pentru a evita difuzarea prin intermediul mass media a acestor stereotipuri negative si pentru a garanta principiul de egalitate de tratament si de non discriminare, indiferent de rasa sau origine", a precizat Monnanni.

Monnanni incheie: "Ne-ar face placere ca in emisiunea Lo Zoo di 105 sa apara din cind in cand scenete satirice in legatura cu numeroasele episoade de discriminare, rasism si xenofobie care ruineaza convietuirea civila in Italia si impotriva carora UNAR lupta cu indarjire, in fiecare zi".

Pe 22 noiembrie 2011 va fi lansat in Italia un CD realizat de Radio 105, care contine o melodie in care romanii sunt descrisi ca infractori si criminali.

Melodia se numeste "Faccio bordello" (Fac un macel) si este interpretata de Zlatan - unul din personajele emisiunii radiofonice cu caracter satiric "Lo Zoo di 105" de pe Radio 105, un post de radio cu mare audienta in Italia.

Zlatan O Rei (interpretat de actorul Alan Caligiuri), un personaj similar cu faimosul Borat, isi povesteste, cu un accent balcanic, viata din Romania, unde lua bataie in familie, si sosirea in Italia, unde se ocupa de afaceri "necurate".

MAE roman a condamnat aparitia melodiei.