Standul General Dynamics de la Black Sea Defence and Aerospace (BSDA) 2022 - cea mai mare expoziție de tehnică militară din Europa de Est - era dominat cu imagini cu tancul american Abrams și mesaje care-l promovau ca o variantă de dotare posibilă pentru România.

„Abrams pentru Romania” la BSDAFoto: Hotnews

„Abrams for Romania”, „Tehnologie de viitor”, „Rapid, cu descurajare decisivă”, „Putere prin interoperativitate” - toate aceste mesaje însoțite de imagini video și foto cu tancuri Abrams au dominat practic standul celor de la General Dynamics. Compania americană deja operează în România un joint-ventură prin care construiește în București transportoarele blindate Piranha 5, un vehicul de luptă pentru care turelele, tunurile, mitralierele și mortierele sunt deja construite în România de alte companii precum Elbit.

Mesajele despre Abrams aduse acum atât de pregnant la BSDA par a semnaliza destul de clar ce alegere are la îndemână România pentru un viitor contract de achiziție de tancuri (n.r. speculația autorului).

Reprezentanții General Dynamics nu au dorit să discute în detaliu despre semnificația mesajelor, dar au precizat că „sosirea tancului M1A2 Abrams în Europa de Est este un pas substanțial înainte într-o nouă eră a războiului modern definit de amenințări avansate, un câmp de luptă mai dispersat și un număr tot mai mare de provocări multi-domeniu”.

„De mai bine de 40 de ani, tancul de luptă principal Abrams s-a dovedit a fi un adversar formidabil pe câmpul de luptă, apărând libertatea și oferind apărarea necesară pentru a proteja și apăra aliații de pe tot globul. Se cuvine ca țări precum România și altele să caute puterea și tăria lui Abrams pentru a-și proteja și apăra țările”, au transmis pentru HotNews.ro reprezentanții General Dynamics.

„Tancurile Abrams, cu capabilitățile lor de următoarea generație și tehnologia de neegalat, mențin un loc unic, distinct și de neegalat pentru a apăra și proteja aliații noștri”, au mai transmis reprezentații General Dynamics.

Pe lângă mesajele afișate la standul General Dynamics, pe platforma Romaero armata americană a expus un tanc M1A2 Sepv2, unul dintre cele mai moderne tancuri ale armatei SUA în prezent.

„Noi îl folosim ca principalul tanc de luptă, este foarte mobil și are un sistem foarte avansat de control al focului. Are un echipaj format din patru oameni, un tun de 120 de mm cu diferite tipuri de muniție, dar și trei mitraliere de tipuri diferite”, a detaliat sergentul american Jesse Boell pentru HotNews.ro.

„Tancul acesta e folosit în medii diferite. L-am folosit în zone diferite din lume, din Asia ți Orientul Mijlociu. Reprezintă un sistem de arme foarte eficient. E foarte mobil, are o protecție balistică foarte bună și e rezistent, dar în același timp e foarte letal, are o foarte mare putere de foc”, a spus sergentul Boell.

Polonia cumpără 250 de tancuri Abrams modernizate pentru 4,7 mld dolari

Ministrul Apărării al Poloniei a semnat pe 5 aprilie contractul pentru achiziţionarea a 250 de tancuri de luptă americane Abrams, în versiunea lor modernizată, pentru o sumă totală de 4,74 miliarde de dolari (4,32 miliarde de euro), conform anunţurilor făcute anul trecut.

Potrivit mass-media poloneze, este vorba de 250 de tancuri Abrams în versiunea M1A2 SEPv3, fabricate de grupul american General Dynamics, de 26 de tancuri de depanare Hercules M882 şi de 17 poduri de asalt M1110.

Primele tancuri vor fi livrate Poloniei chiar de anul acesta, iar livrările vor continua până în anul 2026.

Vezi și: