Rusia a anunțat luni amplasarea de sisteme de apărare antiaeriană S-400 în arhipelagul Novaia Zemlea, regiune strategică în Arctica, unde Moscova își întărește prezența în toate domeniile în ultimele luni, scrie AFP.

Sistem de aparare antiaeriana S-400Foto: mil.ru

Sistemele S-400 au fost amplasate pe acest arhipelag situat între marile Barents și Kara și înlocuiesc sistemele mai vechi S-300, a anunțat Flota Nordului, citată de agențiile rusești de presă.

"Trecerea la noile S-400 sporește semnificativ zona de control a spațiului aerian în Arctica", potrivit sursei citate.

Rusia întărește de ani de zile infrastructurile militare în Arctica, unde dispune de mai multe baze moderne care pot funcționa autonom și de noi aerodromuri.

Sistemele S-400 au mai fost amplasate în Arctica în regiunile Murmansk și Arhangelsk, precum și în republica Saha.

Arctica, pe lângă vastele rezerve de hidrocarburi, stârnește interesul Rusiei și din cauza pasajului Nord-Est pe care speră să-l exploreze în viitor ca mare rută comercială care leagă Europa de Asia. Această rută maritimă, care devine tot mai practicabilă grație încălzirii globale, ar urma să joace un rol în creștere în schimburile internaționale.

În iulie, numărul doi în industria gazului rusesc Novatek a anunțat că a doborât noi recorduri de rapiditate în apele arctice pentru a livra gaze Chinei, cu un drum de doar 16 zile, jumătate din timpul necesar pentru ruta tradițională prin canalul Suez.

La sfârșitul lui august, Rusia a lansat prima centrală nucleară plutitoare din lume, Akademik Lomonosov, destinată facilitării dezvoltării economice a regiunii arctice și alimentării platformelor petroliere din zonă.