Confesiunea unui medic roman catre pacientii sai
Si ce mi-as dori sa obtin odata aruncata piatra? Sa sparg un cap? Sa omor o femeie adultera? Sa imi revendic dreptul de a fi (si) eu cel care gandeste normal doar pentru ca am starpit deviantul dintre noi? Mi-e greu pentru ca, pentru un moment, am nevoie sa revin la mintea mea din urma cu sapte ani cand am plecat din Romania.
Vreau sa explic de ce am plecat din Romania.
Am intrat la facultate la UMF Carol Davila in 1998. N-am sa irosesc atentia cititorului cu anecdota din spatele aventurii mele de licean. In primavara respectiva Cristina Daia, diriginta mea draga si una dintre profesoarele mele de suflet a fost diagnosticata cu cancer de san. A refuzat sa faca vreo incercare de-a se trata. A stat langa mine: "tu trebuie sa ajungi doctor, Gabi". Asa mi-a zis.
A apucat sa ma vada admis la Medicina. A mai trait doua saptamani dupa ce am devenit student si s-a prapadit. Intr-o zi de vineri. Ultima oara cand am vazut-o era la ea in casa, cu oasele frante, chinuita de durere. Avea 38 de ani.
Ar fi ieftin sa zic ca am facut facultatea in memoria ei. Dar m-a urmarit prin ani. M-a urmarit cand doctorul Lascu, la vremea aia sef de lucrari la Catedra de Anatomie, m-a acostat intr-o joi sa ma intrebe daca stiu sa lucrez pe calculator. Obisnuit cu filosofia Cristinei Daia am raspuns, clar, da. Nu mi-a fost niciodata rusine de munca. Si am muncit. Am muncit 3 ani in Catedra de Anatomie a UMF Carol Davila ca preparator.
Am avut studenti. Am pregatit oameni de multe ori mai varstnici decat mine.(...)
Am fost bursier in toti anii de facultate. In primul an am terminat cu 9.90. Ironic sunt mai multi oameni care isi aduc aminte de mine decat imi aduc eu aminte de ei. E posibil ca memoria nu ma ajuta foarte mult. Am tocit-o foarte mult in anii aia. Am invatat, calculat la sfarsitul facultatii, vreo patru metri cubi de cursuri. Pagina cu pagina.
Am batut spitalele Bucurestiului. Am pierdut nopti fara numar si in anul VI de facultate aveam 68 de kilograme. Un an mai tarziu, dupa absolvire, aveam 86 de kilograme. In facultate fumam mult. La anatomie, cand disecam pentru studenti, tocam repede un pachet. Puneam pudra de talc intr-o masca de chirurgie ca sa ia mirosul acru, toxic, de formaldehida.
Mancam la cadavru. Râdeam la cadavru. Intre halatele albe ne simteam complici. Stiam ca noi, medicinistii, incepem primii anul si terminam ultimii. Cand ASE-ul pleca la mare noi inca mai dadeam o luna de examene. Si multe examene au mai fost.
In fiecare an, la examene, se strangea un fond de protocol. Pentru domnii sau doamnele profesor. Captatio benevolentiae. Majoritatea stiam de la secretare ce vor. Unul un stilou de lux. Altul un ac de cravata cu diamante. Unul o carte scumpa, veche, invelita in piele. Altul fonduri ca sa-si publice dracul stie ce carte de-a lui.
Toti vroiau ceva, mai mic sau mai mare. Pe unii ii gratulam doar ca sa ne lase in pace sa ne ocupam de ce ne interesa mai tare. Pe mine, pe vremea aia, ma interesau si alte lucruri in afara de medicina. De la spital plecam la televiziune. Sunt oameni care asa m-au cunoscut. (...)
Mi-am facut lucrarea de diploma in neurologie la clinica profesorului Bajenaru. Cand l-am rugat daca pot sa-mi fac diploma la el mi-a zis ca e o singura conditie. Care? Sa iei 10 la mine la examen. Nu prea se lua 10 la el la examen. Am luat 10 la el la examen. A insistat sa o fac “pe bune”. Nu prea faceau studentii lucrari de diploma pe bune la UMF Carol Davila. Teoria o luau de unde puteau, practica o faceau din burta.
Profesorul Bajenaru m-a luat cu el la cursul de Movement Disorders al profesorului Tolosa la Poiana Brasov. Cu o saptamana inainte mi-am rupt mana la sala. La cursul profesorului Tolosa am luat notite cu stanga.
Mi-am dat examenul de licenta in vara/toamna lui 2004. Pe 30 septembrie mi-am sustinut lucrarea de diploma in fata profesorilor Bajenaru si Ion T. Popa. Am luat 9.50 la examenul scris si 10 la licenta. A doua zi ma suiam intr-un avion si plecam spre Montreal unde am stat urmatoarele doua luni ponderand daca merita sa ma intorc in Romania sa dau rezidentiatul sau sa raman definitiv acolo.
Pentru ca, dupa sase ani de facultate, eram sleit moral. Pentru ca stiam ce urmeaza sa se intample: aranjamentele la rezidentiat, munca sub-valorizata prin spitale si destinul mediocru de-a continua sa fiu sustinut de parinti pana la adanci batraneti. Pentru ca aveam 24 de ani si vroiam sa traiesc. Vroiam sa cutreier. Vroiam sa invat lucruri pe care Romania nu mi le daduse niciodata dar eu le gandeam si mi-era foame de ele. N-am plecat din Romania de rau. Am plecat din Romania de foame. Intelectuala.
M-am intors totusi, si mi-am dat rezidentiatul. Am ales psihiatria, nu neurologia. Ceva m-a indemnat. N-am sa insist pe motivele de-a alege psihiatria aici. Pe data de 13 ianuarie, cu ordinul numarul 13, am fost confirmat in rezidentiat ca viitor specialist psihiatru. Am nimerit, aiurea, la clinica directorului spitalului Obregia, doctorul Radu Mihailescu. E al doilea om care m-a impins, indirect, sa plec. Imi ramane drag, am ramas aproape departe peste ani.
Mi-am facut jumatate din doua treimi din rezidentiat in Canada, si restul in Romania. Ma amuza gandul ca, din varii motive, specialitatea mea am terminat-o in 5 ani si jumatate, nu doar in 5 ani cat se face training-ul in psihiatrie in Romania. Am formatie de suicidolog si psihotraumatolog.
Cand m-am intors in Romania, un domn profesor care era indrituit de statul roman sa echivaleze studiile mi-a zis ca el nu poate sa-mi dea o recunoastere pentru competenta mea pentru ca in Romania nu exista. Pana sa ajung la dansul a trebuit sa ofer flori, bautura si cafea unor doamne.
Asa m-a invatat o doamna doctor. Eu venisem naiv de peste ocean cu gandul ca birocratia functioneaza doar pentru ca ai dosarul/hartiile complet. Dupa 8 luni de asteptare, un buchet de trandafiri si o punga bine plasata mi-au rezolvat situatia de drept in trei saptamani.
Rezidentiatul in Romania a fost minunat. Cu unii dintre oamenii respectivi, indeosebi cu cei de la Spitalul Universitar, inca mai lucrez indeaproape. Am revenit, la ani distanta, la profesorul Bajenaru cu care imi incep o teza de doctorat. E la fel de tanar. Mi-e la fel de drag. Altora le-am ramas ca un pai in ochi. (...) Am cinci ani de cand sunt inapoi in Romania si sunt multumit de ceea ce fac aici.
Vreau sa va spun de ce m-am intors in Romania.
In toamna lui 2007, tatal meu a avut o pierdere de memorie. Ne-am ras, cum se zice. El era foarte serios cand spunea ca nu are nici cel mai mic detaliu al unei discutii la care asistasera mai multe persoane. A urmat un RMN facut imediat dupa sarbatori, si un diagnostic de meningiom de lob frontal. O tumoare pe creier.
Am asteptat sase luni sa vedem daca tumora ramane pe loc. N-a ramas. Decizia a fost luata. Pe 28 august 2008 am aterizat pe Bucuresti. Doua luni mai tarziu, tatal meu a fost operat de profesorul Ciubotaru la spitalul Bagdasar din Bucuresti.
Cateva amintiri raman pe retina si am sa le mentionez ca om, nu ca medic.
Imaginea tatalui meu iesind bandajat din operatie iara eu tinandu-i mana: "E ok, tata. S-a terminat cu bine". Mai tarziu urma sa aflu ca nu a fost tocmai bine. Profesorul Ciubotaru mi-a explicat ca a trebuit sa disece “la rasul durei” ca sa-i scoata toata tumora, adica foarte aproape de sinusul sagital.
Apoi tata la lift. Era frig in ziua aia. Ca sa ajunga la salon trebuia sa stam in fata liftului in timp ce pe scari, de jur imprejur, oameni urcau cu papornite si cu pungi de iuta, murdari, cenusii, intunecati, unii stranutau, altii puteau a transpiratie. Pe tata era halatul lui de molton sa nu-i fie frig.
Seara in care am urlat la niste apartinatori care intrasera in salonul postoperator in haine de strada si urmau sa desfaca parizerul pe ziar. Toaleta de pe culoar care refulase si o pelicula galben-maronie colorase podeaua.
Criza de grand-mal a tatalui meu, 24 de ore mai tarziu, cand maica-mea m-a sunat si mi-a spus urland in telefon sa vin ca tata moare.
Asistentele de acolo, gratia lor, in special una – Elena – blonda si buna, care i-a ciuruit tatalui meu venele in saptamana care a urmat pentru ca a trebuit sa primeasca un anticonvulsivant in perfuzie ca sa nu se repete incidentul. Venele tatalui meu n-au mai fost niciodata la fel. Dar ea, cu gratia unui consumator de droguri, i-a gasit cele mai ciudate cai incat medicamentul sa ajunga la destinatie.
Ii dadeam, stangaci si ciudat, cate 10 lei cand venea. Profesorul Ciubotaru a refuzat. Tata i-a facut cadou o carte cu "Cave Minerals of the World" cu autograf. Tatal meu e mineralog. Unul dintre cei mai buni mineralogi din lume.
Profesorul Ciubotaru a fost foarte miscat. Am ramas in relatii bune pana in prezent. In fiecare dimineata, in fata cabinetului lui erau cel putin 50 de persoane pe care le vedea incepand cu ora 8. Uneori opera pana la orele 12 – 1 ale diminetii. In fiecare zi era la fel.
Am stat un an la spitalul Universitar. Am facut garzi cu cei de acolo. Eram sus pe sectie, garda avea patru linii, etajul are 4 sectii fiecare cu aproximativ 60 de bolnavi. Uneori erai singur pe toata sectia, toti medicii erau prinsi jos, in garda, cu diverse cazuri.
La spitalul Universitar sectia de Neurologie vedea in medie, in fiecare garda, peste 120 de bolnavi. Asta inseamna ca la o garda de 24 de ore vedeau cam 5 bolnavi pe ora, ora de ora, neintrerupt.
Am resuscitat oameni. Unii au trait. Altii au murit. Am vazut drame. Am vazut durere. Am vazut oameni urland si am vazut oameni razand. Au fost oameni care mi-au sarutat mana. N-a fost om care sa ma injure. Am tratat tigani. Am tratat somalezi si ugandezi. Am tratat VIP-uri.
Lucruri pe care le-am vazut n-ar fi corect sa le dezvalui. Nu ma consider un delator. Da, se primeau cadouri. Da, se primeau bani. Da, oamenii scoteau plicuri si medicii intorceau obrazul. N-am vazut un medic sa ceara ceva. Dar da. Era implicit.
Au fost oameni care, cand am refuzat, s-au simtit jigniti si au venit dupa aia suparati ca "Domnule doctor, banii nostri ce au? Nu sunt buni?" Le era frica de faptul ca daca nu primesc bani, n-am sa le tratez ruda. Le explicam la toti ca tot aia e, ca nu de-aia imi fac eu meseria. (...)
In Romania, in orice spital, pe orice sectie, oricarui medic i se ofera bani sau bunuri si medicul va primi. Sunt gesturi care sunt atat de incetatenite in constiinta individului incat au un caracter aproape spontan. Noi, medicii, vorbim intre noi (desi e secret sacerdotal) despre “cat ia fiecare”.
Unii – spunem noi – sunt de-a dreptul nesimtiti. Ca ia 400 de euro pentru o operatie, sau 100 de euro pentru o consultatie. Suntem cumva neobisnuiti inca – in 2013 – ca medicul ar trebui sa aibe un tarif.
Caci medicul, inclusiv in copilaria mea ca medic, nu avea tarif. Iar daca avea tarif, era ceva atat de confidential incat nimeni nu stia; iti dadeai seama dupa costumele poate un pic mai scumpe sau masinile poate un pic mai bune. Dupa aia s-a ajuns la vile si limuzine de lux. Doar un oligofren nu si-ar da seama ca doctorul ala nu si-a luat ML din salariul de la stat.
Stiu sa fac diferenta dintre bine si rau. Teoria e simpla si la indemana. Stiu sa fac diferenta si ca medic, si ca pacient.
Mi-a fost rusine de asistenta aia cand tata era internat in spital, de ochii ei incercanati si de tenul ei pergamentos, de mainile ei bune si de calmul ei incredibil in timp ce tata gemea sub acul ei cand nu-i mai ramasesera cai venoase patente. Mi-a fost rusine sa zic "Stii ce? Eu sunt doctor, deci nu cumva sa ceri."
Si i-am dat. Si nu-mi pare rau. Si nu-mi pare rau pentru nimeni care a dat vreodata ceva unui medic.
Mi-as fi dorit sa fie un medic pentru Cristina Daia. Mi-as fi dorit ca diriginta mea iubita sa fi trait. Mi-as fi dorit, contra oricarei sume de bani, ca cineva sa-i fi bagat mintile in cap si sa-si fi facut mastectomia aia. Si sa-si fi luat citostaticele. Cineva sa-i fi zis: uite ai un copil mic de 3 ani si o viata inainte. Nu ti-o irosi. Acolo e medicina. Acolo sunt medicii. Oamenii aia pot sa te ajute. Pentru ea, adevarurile astea au venit prea tarziu.
Am 33 de ani. Si eu sunt medic azi. Am vazut mii de oameni. Am salvat cateva vieti. In fiecare zi, in drum spre munca, imi spun, cand ma sui la volan, hai Gabi, jocurile sunt facute, azi dai ce poti tu mai bine.
In urma cu trei saptamani a murit bunica mea. Intr-o noapte de duminica spre luni. M-am trezit la 7 dimineata cu un mesaj de la mama mea. Am vorbit cu sora mea. Ne-am suit in masina si i-am dus la Fagaras, acolo unde am crescut eu. A trebuit sa-mi anulez primele 3 consultatii. La ora patru eram inapoi. Am plans tot drumul inapoi. E femeia care m-a crescut. Am plans in parcare. Dupa care mi-am zis: hai Gabi, jocurile sunt facute, azi dai ce poti tu mai bine. Mi-am terminat consultatiile la ora 9.
In Romania sunt undeva la 30 de mii de medici. Numarul lor scade in fiecare zi. Traiesc intr-o lume a moravului universal ca, la fel ca la orice administrator de vraji si magie, trebuie sa dai un ban. Ca lui Chairon vaslasul. Ca banul pe care il pui pe ochii mortului in anumite parti ale Romaniei. Ca banul pe care il primesti in portofel pentru ca, superstitios, sa traga banul la ban.
In afara de gesturile lor ocazional reprobabile, in afara de scandalurile si can-can-urile si tabloidele care mustesc, din cand in cand, de savoarea mizeriei risipita de vreun deject al profesiei noastre, umbletul nostru prin vietile voastre e tacut.
Noi v-am plans mortii cand nu ne-ati vazut. Noi, cand ati primit o veste oribila - "ai cancer sau tata nu mai are nici o sansa sau copilul tau va ramane cu un handicap" - am fost acolo, aparati doar de halat.
Noi n-am avut pe cineva care sa ne mangaie dupa ce tiganul ala a urlat, si a scuipat, si a scos cutitul la noi. Asistentele de la spitalul Grigore Alexandrescu, cu care am lucrat in grupuri de terapie, se mangaiau una pe alta cand se mai decompensau.
Mie, cand o pacienta a venit cu un cutit sa ma omoare la mine la cabinet, nu m-a intrebat nimeni cati bani fac, daca or fi multi, daca or fi putini. Daca mi-am dorit neaparat sa fac meseria aia si daca nu-mi convine, de ce nu plec?, ca e o tara libera.
Nu cer compasiunea nimanui, n-am nevoie de ea. Dar uneori, cand ma intalnesc cu colegi si trecem de penibilitatile afabile ale saluturilor, stiti despre ce vorbim?
Despre voi.
Despre cazuri.
Despre bolnavii pe care i-am mai avut. Despre ciudateniile pe care le-am intalnit. Despre cum am facut unii sau altii sau ce-ar fi mai bine sa faci cand te intalnesti cu o problema noua pe care nu stii sa o rezolvi.
Da, vorbim si de masini. Da, vorbim si de bani. Da, vorbim si de spaga luata de cutarica si de can-can-uri si barfet-uri. Ok, nu suntem sfinti. Halatele noastre nu sunt albe. Sunt patate.
Atunci cand nu sunt patate cu sangele vostru sau cu solutii dezinfectante, atunci cand nu sunt patate cu pranzul mancat pe fuga in timp ce alergi pe scari la vreo urgenta, atunci cand nu sunt patate cu cerneala de la stilou sau de la parafa care a curs pentru ca ai incarcat-o cu tus ieftin, atunci cand nu sar manusile cumparate din salariu de la farmacie pentru ca spitalul nu mai are, atunci cand nu ne caram noi vata hidrofila si spirt-ul de la noi de acasa, abia atunci halatele noastre sunt patate cu plicurile slinoase in care oamenii isi pun banutii pentru doctor.
Ca sa ii dea ce e al lui.
Onoarea pe care altcineva i-a luat-o.
Traiesc bine din meseria mea in Romania. Am un angajator caruia i-am spus in prima zi cand m-am dus la el: “asteptam un copil, uite abilitatile mele, ajuta-ma sa nu plec din nou din Romania pentru ca a doua oara nu ma mai intorc”. A inteles asta.
Anul trecut i-am zis: ”uite munca mea, am nevoie sa circul, am nevoie sa invat, am nevoie sa imi platesc formarea in terapia asta noua, am nevoie de mai multi bani”. Si a inteles din nou. Angajatorul meu nu e statul roman. E un roman la fel ca si mine, dar nu e statul.
Daca angajatorul meu a inteles lucrurile astea atat de simple, statul roman unde se impiedica? Unde are mai exact dificultati?
In prima zi, cand am ajuns la Montreal la Universitatea McGill unde am fost fellow, am dat 1000 de dolari la librarie, pe carti. Doctorul Rusu, arestat recent pentru “luare de mita”, avea 1000 de dolari in buzunar. Contravaloarea a doua tratate de medicina.
Vreau sa cititi lucrurile astea. E foarte posibil ca a doua oara n-am sa le mai scriu in formatul asta. Pe mine, medicina m-a otravit. Mi-a scrintit mintile. E foarte putin posibil sa mai fac altceva in viata decat meseria asta. Doctorul Lascu, s-a spanzurat saracul. Ne spunea intr-o zi, la o tigara: “Sunt blestemat, voi va dati seama? Daca eu nu mai pot opera copii, am sa mor de foame”. N-a mai apucat sa moara de foame. A murit de streang.
Dar ceilalti?
Asta nu poate sa ramana asa. Atata cat tine de mine, in memoria oamenilor frumosi pe care i-am intalnit, pentru numele inaintasilor mei si a tot ce e bun si sfant in meseria asta a mea, pentru halatul ala alb pe care l-am pus acum 15 ani de zile prima oara pe mine si pentru cinstea de-a fi doctor in fata parintilor si-a copilului meu, asta nu are voie sa ramana asa.
Nota: Acest articol poate fi citit in varianta sa needitata si pe blogul andreanum. "De profesie: medic in Romania" este o serie de articole HotNews.ro care descriu viata mai multor medici care, in ciuda conditiilor, raman sa lucreze in Romania, oricat de incredibile ar putea parea motivele lor.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Traim in Romania, o tara in care politicienii ne-au tradat. Traim intr-o tara care promoveaza nonvalorile.
In prostia mea, inca mai sper in tara asta. Inca mai sper ca intr-o zi lucrurile vor reveni la normalitate. Traim intr-o tara care are prea multe boli cronice. Situatia doctorilor este una dintre bolile critice ale Romaniei. Imi doresc s-o vad cat mai repede vindecata.
Va salut si va doresc toate cele bune.
E extraordinar! Spagarul arestat avea 1000 de dolari in buzunar intr-o zi, pe care nu ii adusese de acasa, deci ii luase in ziua respectiva, iar noi ii gasim justificari spunand ca doua tratate de medicina costa 1000 de dolari. Cate tratate de medicima isi cumpara pe an nu stiu, dar stiu ca spaga aia de 1000 de dolari o ia in fiecare zi, de multe ori dand de inteles clar (fara sa ceara explicit) ca e posibil sa nu te opereze pana nu dai banii respectivi.
Eu sînt medic și am plecat din România. De ce? Pentru că nu am vrut să trăiesc din șpagă. La nivel de sistem medicii nu sînt plătiți corespunzător. Nici ei și nici dascălii.
Ajungem tot la politică și la politicieni. Practica politicienilor este ”Dă-i dracu pe ăștia că se descurcă ei”. ”Descurcatul” acesta omoară țara aia. Sigur, politicienii se tratează în străinătate.
Spuneți că profesia trebuie să își facă curățenie în ogradă. Cum e posibil așa ceva într-un sistem în care se împarte un pai la trei măgari de ani de zile?
Eu nu justific șpaga și nu o apăr. Sînt sătul pînă în gît de dilemele morale în care te împinge traiul în România. Sînt sătul și de excesele șefilor de clinică și ale medicilor primari care și-au moștenit posturile de la tata, mama, unchiul, mătușa și de care n-ai loc prin spitale etc.
Cunosc problemele sistemului chiar dacă nu am lucrat ca medic în România niciodată.
Ca să supraviețuiesc moral am ales să plec din România. E simplu: nu face nimănui plăcere să trăiască din șpagă. Dar ori trăiești din șpagă ori nu poți funcționa ca medic în România pentru că salarul nu este suficient.
Medicina este un serviciu care costă. Poziția guvernelor prin politica pe care au făcut-o este că ”nu ne permitem să-i plătim pe medici mai bine”, că ”ce produc medicii? Ăștia numai cheltuie”. Sigur, cînd n-ai viziune și gîndești pe termen scurt așa este.
Bolnavii nu pot ieși cu bîte în stradă (ca minerii de exemplu). Medicii prin lege NU au dreptul la grevă - convenabil,nu?
Eu unul vă doresc să nu fiți bolnav și să nu aveți nevoie de servicii medicale.
În încheiere vă salut din Marea Britanie. Aceasta nu este o ironie - ci, dacă vreți, un bilanț.
Vă îndemn să vă aruncați o privire la item-ul 26 din acest document.
http://www.degarda.org/medicina-uk
Serios? Si pentru ca salariul nu e suficient se justifica sa iei 5 milioane pentru o SINGURA operatie de polipi de la un om care traieste cu 10 milioane pe luna? (care ar lua mai mult de 10 daca nu ar plati asigurarea de sanatate).
SERIOS??? Pai ce-ar fi sa-ti ceara tie politistul 5 milioane ca sa-ti salveze nevasta de la un viol? Ca si ei au salarii mici. Ce-ar fi sa stii ca pompieriilor trebuie sa le dai 8 milioane inainte sa se apuce de stins incendiul din apartamentul tau in care ti-a ramas blocat copilul?
Traiul nu te impinge in dileme morale. Esti singurul responsabil.
Mentalitatea asta de "scopul scuza mijloacele" strica toate sistemele de stat, de la cel mai inalt pana la cel mai jos nivel al lor, iInclusiv medicii care dorm mai linistiti cu banii de spaga sub perna, convingandu-se ca au salvat totusi o viata. Imi cer scuze fata de cei care reusesc, cu eforturi, sa isi faca meseria fara sa bage mana in buzunarul altora.
Stii, e uimitor ca totusi medicii salveaza vieti.
Cu sau fara spaga.
Salveaza vieti.
Tu ce faci? pierzi vremea pe formuri sterile aruncand cu pietre. Ai salvat tu vreo viata?!
Ti-a murit cineva in brate? Ai dat cuiva o veste crunta? Daca nu, vezi-ti de treaba, de munca ta plictisitoare de birou, sa ce altceva anost faci tu in viata....
”Eu sînt medic și am plecat din România. De ce? Pentru că nu am vrut să trăiesc din șpagă.”
Eu nu am luat niciodată nici o șpagă Emma. NICIUNA, NICIODATĂ.
Sunt medic rezident, si sunt de parere ca acei medici care cer bani merita sa le fie ridicat dreptul de libera prectica sau cel putin inchisi la fel de mult cum merita cei care mor cu zile pentru ca statul roman baga bani (O GROAZA DE BANI) in sistemul privat. Da, spitalele private arata frumos, sunt dotate, dar mananca din banii pe care ii dati voi, la stat, FOARTE MULT. Dar nimeni nu isi pune problema asta. "Ma duc la privat si platesc". Da, si plateste si statul. Pe nimeni nu deranjeaza faptul ca sectii din spitalele de stat sunt preluate de privat. Stiti doar sa va cereti "drepturile" ca pacienti.
Nici nu ma gandesc sa raman in tara, dupa ce voi deveni medic specialist. Nu m-am gandit niciodata, nici macar o clipa la asta. Si nu pentru bani, nu pentru conditii. Ci pentru societate. Sunteti niste caini si meritati ce primiti.
Și repet ca să fie clar - aceeași procedură are același cost indiferent de regimul de proprietate al spitalului; CNAS are stabilite sume fixe pe care le decontează pacienților care își plătesc contribuția.
Banii vin după pacienți, așa cum e normal (deocamdată că se zvonește ca legea se va schimba...).
mita asta de care scrii tu si situatia doctorilor e din vina lor"" nu sta in picioare atata timp cat niciun pacient nu merge la medic fara bani in buzunar, doar sa se asigure ca il va trata medicul. e vina ta, a educatiei tale, pacientule, care iti dicteaza sa recurgi la gesturi de acest gen! dai bani fara sa ti se ceara doar ca sa fii tu sigur! nu demult mama mi-a spus, la un timp dupa operatia de hernie de disc pe care a avut-o, ca nu are bani sa mearga la control - intr-un spital de stat!!!! si am rabufnit, pentru ca mentalitatea cretina pleaca de la pacient, din familie, din educatie si din valorile morale egale cu zero cu care vii de-acasa!! procentul medicilor din Romania care cer bani pentru a-si trata pacientii este infim comparat cu restul medicilor care sunt platiti mai putin decat femeile de serviciu din spitale... si ei totusi vin si isi fac treaba cu respect cu onestitate! cei care nu renunta la cariera medicala sunt cei pasionati de ceea ce fac, nu de banii care le intra in buzunar! sarim ca arsi cand auzim de 2 medici ca au fost prinsi cu "spaga" de 1000 de dolari in buzunar si criticam oameni cu poate cea mai admirabila meserie existenta, pt ca fara ea, nu ajungeai tu, Michelangelo, sa traiesti pana in ziua de azi sau poate chiar mureai la nastere ca nu stia nimeni ca ai cordonul ombilical infasurat la gat!! nu vrei sa dai bani cand medicul iti cere? cheama procuratura, marcheaza banii, fa ceva sa schimbi sistemul si mentalitatea!!!
Observati ce complicatii teribile s-au creat: daca un doctor refuza spaga, e tratat cu suspiciune de pacient. Ca si cum refuzandu-i-se spaga i se refuza sansa celui mai bun tratament posibil in conditiile date. Intr-atat s-a schingiuit si contorsionat mentalitatea romanului... In situatiile astea bolnavul nu da banul din empatie pentru medic, ci din neincredere si suspiciune fata de cadrul medical. Medicul ar trebui sa inteleaga bine cum e privit de pacientul pe care il are in fata si care in acel moment e strans cu usa. Sa vada ce mentalitate gireaza si incurajeaza atunci cand intinde mana sa accepte plicul, sau mai rau, cand il pretinde. Si inca ceva, nici un doctor nu e mai moral doar pentru ca a luat o spaga mai mica! Cei care se cred mai buni si barfesc nesimtirea colegilor mai spagari nu sunt cu nimic mai presus decat ei!
As vrea sa subliniez cu toata puterea ca sunt de acord cu gesturile de recunostinta din partea pacientilor fata de medici! Asta ar trebui sa se intample doar DUPA actul medical si sub nicio forma sa nu il conditioneze. Abia atunci poti stii ca nu e vorba de frica sau suspiciune ci de recunostinta autentica. Nu e nimic de condamnat la medicul care lasa un pacient sa-si manifeste recunostinta, asa cum doreste el, atunci cand lucrurile au ajuns la un deznodamant! Este un beneficiu meritat pentru sacrificiile pe care le indura un medic traind in Romania, iar acest beneficiu va fi receptat de primitor dincolo de valoarea lui materiala (care, de ce nu, poate sa fie concreta si palpabila). Multi medici probabil n-au simtit asa ceva pana acum.. Ce diferenta imensa intre spaga si darul venit din recunostinta pacientului!
un indian venit din UK, unde nu a dat spaga (la ei bacsisul e pentru chelneri, taximetristi, ziare, inghetata si hot-dog) si aici da. la fel un american din MS. cred ca e un fel de obicei al locului.
probleme apar la implicatii, pt ca nimic nu ramane fara urmari. spaga te umileste, uneori te jicneste, chiar daca nu-ti recunosti. inseamna ca nu faci din dedicatie ci pentru bani ceea ce nu e intotdeauna adevarat. nici nu ar putea, pentru ca unele lucruri pot fi facute bine doar din pasiune.
cu recunostinta e altceva.
dar e firesc, ca pacient eu insumi am avut emotii cand am fost internat - oare vor face tot ce trebuie din proprie initiativa sau pot sa ma asigur. si atunci cand esti in oala... nu e usor sa fii obiectiv.
prin urmare este intr-adevar o problema de PR, de educatie si a unora si a altora, o hiperpermisivitate a unui sistem care s-a obisnuit sa functioneze bine numai asa.
la mures, raed arafat facuse la smurd o regula, cine vrea sa-si arate recunostinta, sa o bage in cutia din fata. asa am facut si eu cand am avut nevoie de ajutorul lor si apoi mi-au spus ca nu-mi pot incasa, fiindca sunt serviciu de urgenta: m-am dus si i-am bagat in cutie.
si asta se intampla tot in romania. deci se poate.
Nu jignind pacientii ii sustineti pe medici. Ci intelegandu-i si pe unii si pe celallti.
Aia tineri de care zici tu vor fi nevoiti sa primeasca sau sa emigreze.
Salutari din Suedia si toata stima autorului!
Exemplul cu chelnerita nu are nicio legatura. In restaurant merg din proprie optiune, in spital nu. Dar stiti asta foarte bine! Cautati insa sa justificati niste comportamente subumane cu argumente extrem de "subtiri".
Cum sa ii minerim in urgenta pe cei care prin atitudinea lor nu cer atentii si nu uita, nu putini sunt cei care atunci cand cu placere le oferim un buchet cu flori si o sacosa frumos aranjata o spun cu o franchete demna numai de un medic"cu bani cumparam orice, ca piata e plina".Unii au nesimtirea sa intrebe ce contine pachetul si esti obligat sa raspunzi;iar atunci primesti in loc de multumesc o intrebare grea''De unde stiati ca mi-as dori parfumul asta,gusturile mele sunt altele".Si ma intreb daca oare ar merita ceva astfel de oameni;exact nici multumesc pt consultatie,nici la revedere.Poate mai intelept ar fi sa imi iau inapoi sacosica cu cadoul nenimerit...si sa il sfatuiesc sa isi cumpere ce vrea numai din salariul amarat pe care il are ca si mine.
Lucrez in provincie si am vazut doctori care nu stiu anatomie. Eu i-as baga in inchisoare, pt nonsalanta cu care trateaza pacientii dupa ureche.
Cei care scriu pe aceste forumuri, in marea lor majoritate, habar n-au cum arata medicina in strainatate. Da, medicii au conditii mai bune dar muncesc pe rupte. Noi avem, in ultimele decenii, tot mai multi medici care au senzatia ca tot ce le trebuie este parafa, nu cunostintele de medicina.
Mi-e rusine cu NOI !
pate nu va-ti ales meseria dupa spaga, ci dupa vocatie, dar cu timpul s-a pierdut si banul a inceput sa guverneze aceasta meserie.
dupa umila mea experinta ne alegem meseriile astfel incat sa ne fie bine si financiar, daca salariile sunt stiute a fi mici, de ce mai merg tineri la medicina? toti studentii muncesc mult pentru o diploma nu numai medicinistiii
de 20 de ani cotizez la un sistem de sanatate si in 40 ani nu cred ca am apelat la el de 5 ori, poate e mai bine sa nu platesc nici o contributie si sa imi strang bani ca sa am ce da pentru tot personalul medical . Cred ca nu ati inteles nimic toti cei care sustineti SPAGA, dar de demnitatea umana ati auzit? Nici voi si nici toti cei care o primesc nu respectati omul, ne injosim cand va dam bani, ne injosim cand ii luati si ii numarati in fata noastra, ne injosim cand ne dati afara ca mai trebuie sa aducem, ne injosim cand ne prostiti in fata cu tratamente care nu sunt bune de nimic doar sa ne luati banii - luati bani dar nu va asumati nici o raspundere, ne injosim cand imprumutam bani (circa 80% dintre romani nu au posibilitatile pe care le cereti voi de la ei, dar strang din dinti si fac rost de ei umilindu-se). Sa va ajute Dumenzeu sa traiti multi ani, multi ani si sa nu apucati sa vedeti ce inseamna sistemul medical romanesc din postura de pacienti.
am terminat chimie si crede-ma ca muncesc pe rupte si nu imi da nimeni nici 1 leu spaga si nu am primit nici cand aveam 200.000 lei (in 1997) pe luna de nu imi ajungeau banii nici sa ajung acasa - la vremea aia ajutorul de somaj era 120.000 (stiu si asta pentru ca nu am avut pile si a trebuit sa trec si prin etapa de somer) - si nu am trait asa doar 1 luna ci 4 ani pana am reusit sa imi gasesc altceva la un privat care ...., dar asta e o alta buba a societati. asa ca domnilor si doamnelor din sistemul medical romanesc nu sunteti cei mai oropsiti si nici nu raspundeti daca gresiti, poate doar in fata lui Dumnezeu, intr-o buna zi, desi cred ca multi nici nu se gandesc la asta si nici nu va pasa.
in incheiere ca deja sunt scarbita: langa blocul meu din 1966 in perioada de bum economic 2006 a rasarit o superba vila cu 2 etaje, ghici ce meserie au propretarii: el medic, ea educatoare - toate astea din amaratul de salariu de medic si educatoare - sau poate au mostenit-o pe matusa Tamara si sunt eu invidioasa. nu sunt doar scarbita ca de voi depinde viata mea si a celor dragi mie.
Sanatate si sa nu avem neoie de voi.
Asa este, sunt si alti oameni bine pregatiti care NU iau spaga, si muncesc pe bani mai putini ca uni doctori. Poate nu-i vorba de banii de pe fluturasul de salariu, dar cum sa te compari cu un medic care pe 'tarif' pleaca de la serviciu cu 3000 de lei pe zi. PE ZI?!
Si sunt atatia multi altii care castiga 500 de lei, sa nu mai spun, venitul total mediu pe persoana in trim.4/2012 era de 894 lei (vezi insse.ro).
Nu zic nu, cred ca oricine este de acord sa fie recompensati medicii, poate chiar mai mult decat alte categorii profesionale, ca sunt 'dumnezei', foarte bine, sa ia si 'cadou', dar NU pe tarif, NU conditionand actul medical (cine nu stie despre asta?), cadoul sa fie mai in concordanta cu veniturile pacientului, nu cu nevoile de ferrarri ale medicului.
Intelegem ca vreti sa spalati imaginea medicilor, stim ca nu toti sunt asa de lacomi, mai sunt medici si cu suflet, dar nici noi, pacientii, cand devenim pacienti, nu ne dorim asta, si inca mai avem dreptul sa traim. Asa prost, si cu putinele venituri pe care le avem.
Nu va indoiti, domnilor doctori, va iubim, avem nevoie de voi, stim ca faceti lucruri uneori mari, dar si noi, ceilalti (zidari,maturatori,agricultori,asistenti,etc.) facem ceva pe lumea asta de care e nevoie, nu se poate acorda premiu numai medicinei. Fara pacienti, nu ar mai fi nevoie de medici! Nu putem judeca precum ca 'numai medicii sunt buni', restul ce este, pleava?
Si da, stim, de acelasi cancer este extins in aparatul de stat, acolo sus...
Si nici noi n-am avut 'pe nimeni' sa ne mangaie cand ne-au amenintat unii cu cutitul, nu sunteti singurul, domnule doctor, am mai fost si noi, mai suntem si noi..
PS: Tin sa ii dau dreptate si ancai de mai sus: <<plicul cu 50 lei poate cumpara sanatatea unui copil, daca nu il ai te trimt in aripa "sugarilor"...>>
Cand curge sangele si simti ca pierzi pacientul printre degete nu mai ai timp de intrebari pro si contra...
Si nici sa iei pauza nu mai ai timp.
Nici scrierea unui cereri de finantare pentru obtinerea de fonduri europene pana la un anumit termen, pentru dotarea unui spital, nu permite pauze sau greseli. Ai gresit, ai pierdut finantarea. Dar desigur, medicii nici nu stiu ca in unele situatii au existat oameni care au facut asa ceva. Ei cred ca banii au picat din cer, fara niciun efort, cum le pica lor spagile.
Si daca doamne fereste, dupa ce le-ai atras finantarea, ai nevoie de un serviciu medical in spitalul respectiv, e foarte putin probabil sa gasesti altceva acolo in afara de vechii mitocani pe care noile conditii (la care ai contribuit tu din plin) nu i-au schimbat deloc, care te trateaza desigur, in continuare, cu dosul si iti cer spagi. In spitalul partial facut de tine, pentru ei! Niste gunoaie.
Toate astea, in afara programului, fara a fi sarcina de serviciu, sau obiectul vreunui contract, da?
Problema pe care o ridicasem tinea, insa, de faptul ca medicul functioneaza acolo unde normalitatea dumneavoastra inceteaza. Poate veniti sa petreceti 12 ore la UPU intr-un spital de urgenta, ca sa vedem cum decurge chestia cu pauzele?
Sa va spun ceva despre mine, cel care nu munceste. Sunt cadru didactic universitar. Cand am constatat ca cei 1500 de lei pe care ii iau salariu dupa 10 ani de munca (si un doctorat) nu imi ajung stiti ce am facut? Va spun in primul rand ce nu am facut: nu am luat spaga de la studentii mei niciodata (cu toate ca mi s-a oferit si ca probabil dupa unii ar fi trebuit sa iau "ca sa le dau incredere").
Revenind la ceea ce am facut: mi-am mai luat un loc de munca. Si stiti ce am facut cand am vazut ca nu imi ajung nici banii de acolo: mi-am facut o firma in care imi petrec de cand o am tot timpul pe care il mai aveam. Dar nu iau si nu am luat spaga, pentru ca spre deosebire de niste pseudooameni, eu am principii. Exista o multime de medici care fac ceea ce am facut si eu, infiintand cabinete particulare, dar cu toate astea, gaunosi fiind pe dinauntru, continua sa ia spaga la spitalul de stat (de fapt, pentru asta continua sa lucreze acolo). Asa ca lasati-ma cu jertfa suprema a medicilor pe altarul umanitatii! Toti facem lucruri utile.
Ati mai vorbit si de idealism. Idealismul presupune ca v-ati indragostit de o idee, nu neaparat de oameni. Diferenta intre cele doua e enorma. Cred ca e mai cinstit sa spuneti asta, daca e mai aproape de adevar.
Exista oameni pasionati de masini, de exemplu, sau de calculatoare, si e vorba de o pasiune foarte puternica, care le solicita mult timp si consum sufletesc. Dar daca pasiunea asta e tot ce au, totul e egal cu 0 din punct de vedere uman! E foarte bine ca exista, dar trebuie sa fie si ALTCEVA in sufletul tau ca sa fii om. Altfel, esti un simplu depanator de trupuri umane si nimic mai mult! Sigur, poate esti unul foarte pasionat de ceea ce faci. Dar te face asta OM? Daca nevoia si durerea pacientului din fata ta nu iti inspira sentimente de compasiune, ce altceva o sa ti le inspire? Pasiunea? Daca nu e dublata de dragostea pentru oameni te poate chiar indeparta de ei si de nevoile lor, indiferent ca esti doctor, om de stiinta, manager, inginer sau orice altceva.
Pentru oricine se regaseste in randurile de mai sus, punctul asta poate fi un inceput de drum. Cunoasterea de sine, a faptului ca ceva nu e in regula, poate sa genereze o dorinta de schimbare. Cu totii avem nevoie sa fim oameni mai presus de pasiunile noastre.
Chiar nu realizati ca e ca si cum ati spune ca fiindca vecinul a omorat-o pe soacra-sa pot sa o omor si eu pe a mea?
Un lucru pe care forate putini concetateni il realizeaza, desi toata lumea il cunoaste: actuala clasa politica NU BENEFICIAZA DE INCREDEREA omului de rand. stai 5 minute intr-o statie de tranvai si intreaba-i pe necunoscutii din jur care politician e demn de incredere? Nici unul, o sa ti se raspunda in majoritatea cazurilor. Sunt toti niste hotzi. Toti o apa si-un pamant.
Daca s-ar trezi un lider care sa ceara un "reset" total al clasei politice, ar castiga orice alegeri. Daca s-ar trezi un lider care sa ofere o solutie pentru implementarea unei legi a parlamentarului normale, ar fi sprijinit de 90% din populatie. O lege care sa:
-reduca imunitatea parlamentarului la activitatile din parlament. Nu vad de ce un politician are imunitate cand jigneste un ziarist sau cand trece cu masina peste un om pe trecerea de pietoni
-interzica oamenilor de afaceri accesul in politica. Un afacerist e afacerist, nu are ce cauta in politica sau in administratie
-amendeaze absenteismul sau lipsa de activitate. Parlamentul functioneaza cel mai bine atunci cand toti membri lui sunt prezenti. Prin absenta unui parlamentr, se reduce (teoretic) eficienta parlamentului. Eu vad absenta parlamentarului de la locul de munca ca pe o TRADARE. ganditi-va la un sofer care trage un pui de somn in timp ce masina merge cu 90 km la ora. Ce amenda merita soferul ala, ce amenda merita parlamentarul care doarme la servici?
-amendeaza orice abatere de la regula prin : a) excludere din viata politica (pentru o anumita perioda de timp) si b) in cazul in care s-a produs un prejudiciu economic, confiscarea averii (mai mult sau mai putin)
si probabil o gramada de alte reguli
Ne trebuie un lider care sa ne spuna ca se poate implementa o lege de genul asta si sa ne arate cum.
Astea-s gandurile care ma muncesc in ultima vreme. Sau...sa emigrez? De ce sa fug eu? Sa fuga ei!
In rest, prefer sa incerc sa-mi formulez ideeile in modul cel mai constructiv cu putinta.
Am intalnit doctori EXTREM DE BINE PREGATITI care nu au acceptat niciodata bani de la mine sau de la oricare din pacientii lor pe care i-am intrebat.
Dar asta nu se limiteaza doar la doctori...la fel de mult dispretuiesc si niciodata nu o sa am o farama de consideratie pentru secretare, functionari publici, profesori, si lista e foarte lunga care te trateaza fara respect atunci cand nu le oferi ce asteapta.
Sunt si multi prin toate taberele care sunt buni..dar prea putini.
toate astea nu schimba nimic. fiecare tara are politicienii pe care ii merita, pentru ca pana la urma i-a ales. iar salariul stiai care este cand ai acceptat jobul, si de fapt il stiai si cand ai intrat la facultate.
nu merge asa domnilor. lipsa de morala tot lipsa de morala este, chiar daca o imbracam intr-un strat frumos.
Sunt medic pediatru si crede-ma ca dupa 14 ore de stat in picioare nici nu iti mai ai putere sa refuzi, sa insisti si sa te certi cu parintii care iti baga mana in buzunar cu cei 5, 10 sau rar 50 de lei. Unii se arunca cu banii in buzunarul tau imediat dupa ce ii saluti respectuos.
Consider ca termenul de "spaga" este mult prea dur pentru ceea ce se intampla de cele mai multe ori in sistemul nostru medical...cand pacientul pleaca mai linistit de la tine daca stie ca a dat.... si a primit o reteta.
E drept ca in fiecare padure exista uscaciuni si dpdv meu de vedere sunt aceia care conditioneaza actul medical, care isi stabilesc pretul dar nu trebuie generalizat. Este extrem de mare procentum celor care muncesc cu daruire inca, as spune pasiune, dar cred ca pasiunea se disipa in momentul in care tiganul te ameninta, te scuipa si chiar te loveste.
Ok, doctorul nu-i de accord cu sistemul. Trebuie schimbat radical.
Ok, salariile medicilor sint mici. Dar oare numai ale lor? Cum e cu restul milioanelor de romani? A uitat doctorul ce-i aia onoare si demnitate? A uitat doctorul juramintul lui Hippocrates?
"...abia atunci halatele noastre sunt patate cu plicurile slinoase in care oamenii isi pun banutii pentru doctor.
Ca sa ii dea ce e al lui.
Onoarea pe care altcineva i-a luat-o."
Dar cum e cu onoarea restului de romani care nu sint medici? Ce, aia care nu salveaza vieti omenesti, aia n-au drept de onoare? Doctorul, inainte de a se apuca de medicina, n-a stiut cu ce se maninca medicina in RO?
De ce nu se pune doctorul in situatia unui amarastean care cistiga putin, care are o sotie somera, 3 copii, unul din ei grav bolnav care trebuie operat , iar operatorul ii cere 400 €? De ce?
De ce nu se pune in situatia altor zeci de mii de romani, saraci, care numai ei stiu cum fac rost de bani pt. a plati o operatie sau o consultatie?
De ce bagatelizeaza doctorul 1000 de dolari luati INTR-O ZI de colegul lui arestat? Citi dolari a luat ala intr-un an? Cit lucreaza un amarit pt. 1000 de dolari?
Asi fi avut TOATA STIMA daca doctorul s-ar fi spovedit si daca nu s-ar fi "murdarit"!
Din Viena
In mainile unui medic stau vietilor altor oameni. Ar trebui sa intelegeti ca munca pe care o depunem sa putem profesa nu se poate compara cu nicio alta pregatire, de asemenea nici meseria. toata revolta asta a societatii e cauzata de media, care prezinta intr-un fel deformat realitatea.
Mie nu mi s-a intamplat niciodata - nici inainte sa intru in breasla, sa imi ceara un doctor bani pt o operatie, pt un tratament, pt orice, sa nu ma bage in seama daca nu scot plicul sau cutia cu bomboane. Nu stiu cat de dese sunt aceste cazuri in comparatie cu cei care nu cer nimic si isi fac meseria asa cum trebuie.
Dam o groaza de bani pe carti, pierdem o groaza de timp sa invatam, sa stim sa va tratam, sa va ajutam cand aveti nevoie - si ne strigati ca ar trebui sa ne multumim cu banii pe care ii primim - care abia de ajung de chirie si eventual intretinere.
Evident ca acest lucru nu justifica conditionarea actului medical de o suma de bani. dar nici nu pot fi de acord cu aruncarea medicilor in derizoriu sau cu asemuirea lor cu alti "prestatori de servicii".
dar de ce nu te pui TU in situatia unui medic care munceste de 12 ani si are 11 mil salariu, 3 copii si o nevasta "somera" care se ocupa de copii. si care pe deasupra nu cere nici un ban nimanui, ba mai mult, mai da si bani de tren pacientilor care nu mai au cu ce sa se intoarca acasa. despre ce vorbim aici?
de unde ura asta nebuna, stupida? da, probabil ca sunt cativa care cer, care conditioneaza si este urat din partea lor, dar ce ne facem cu majoritatea, oameni care au invatat de si-au sucit mintile, care invata in continuare zi de zi, care au la activ enorm de multe nopti nedormite, care, atunci cand vin acasa sunt macinati in continuu de griji si de stress pentru fiecare pacient in parte, care se gandesc daca au facut chiar tot ce au putut pentru toti, care noaptea in somn arata ca niste cadavre de atatea ore nedormite si cu adrenalina in dinti, care de-abia le mai zambesc copiilor lor atunci cand vin la ei sa cerseasca atentie si dragoste. sa nu mai vorbim de alte lucruri. vin frustrati, amarati, obositi aproape de epuizare si mai ales UMILITI de oameni si de SISTEM... cand au inceput facultatea asta, au inceput-o din pasiune, nu stiau ce ii asteapta... abia atunci cand au intrat in sistem au realizat; unii au fugit mancand pamantul, altii s-au reprofilat, altii s-au nesimtit, altii s-au blazat, dar mai sunt multi aceia care nu merita ceea ce li se intampla. si asa nu avem medici si putini mai sunt aceia care sunt buni cu adevarat si inca plini de pasiune (breasla asta, sa stiti ca in general este formata din oameni cu vocatie, pentru ca altfel putini ar reusi sa termine facultatea). si da -poate omul nu vrea sa plece din tara. ce, mai suntem pe vremea comunismului? poate se gandesc ca viata e scurta si nu vor sa-si paraseasca parintii sau cine stie ce alte motive au, poate se simt legati de glie si atunci ce sa faca? ai dumneata o asemenea profesie?
se compara macar cu asta? faci dumneata voluntariat acolo in viena o viata intreaga?
CRED CA TOTI MEDICII AR TREBUI SA DEPUNA ARMELE DEFINITIV,SA FACA ALTE MESERII MAI BANOASE SI FARA PREA MULT STRESS; CA SI ASA TARA NU ARE NEVOIE DE EI,TOATA LUME -I URASTE !LASA-TI BALTA!!
Din pacate ne-am vandut pe noi, nu tara, din pacate ne-am apucat sa facem meserii care nu ne apartin, din pacate suntem neinspirati si nesabuiti. Avem capacitatea sa ne judecam unii pe altii si sa uitam sa ne facem autocritica.
Pe aceste principii strainii si nonvalorile, analfabetii in limba romana castiga, VALORILE se spanzura, dispar in sanatorii psihitrice.
Incerc sa citesc dincolo de cuvintele doctorului... multe dintre aceste lucruri nu sunt nici MADE medicina, nici MADE Romania
Imi ramane in final ceea ce am avut de cand m-am nascut: Romania te iubesc si voi "consuma romaneste indiferent unde voi fi".
sa platesc doctorul dupa ce toata viata am cotizat la sanatate.Am ramas fara paine la copii ...ca sa pot sa merg la doctor sa i tratez...Ce poti face din 700 lei.....sa iti cresti copiii, sa dai spaga, sa te intretii...Tata mi a murit de cancer.....am dat spaga cu varf si indesat....pana si seringa am cumparato...tratamentul din terapie,doctorul....etc
E normal sa fie platiti bine de stat,dar din spaga ....o fac pe nefericirea altora.Banii aceia ,SPAGA ,poate
insemna pentru cei mai multi dintre romani....sa si vanda tot ca sa poata oferi ceva zile celor apropiati...DACA AU NOROC DE ZILE....
Mai suntem vinovati cu totii ca atunci cand se schimba un popa la vreo biserica, f multi sunt in fata bisericii si nu il lasa pe noul popa sa intre in biserica. Cand se pune un bir nou sau se mareste unul vechi ca nu sunt bani la stat ce se intampla? sau care ati creat petitii catre Guvern, Parlament, etc? care a vociferat in vreun fel? tacem cu totii si barfim pe la colturi asta facem si ne minunam de traiul din ce in ce mai greu.
Da stiu, faceti un serviciu populatiei, dar acest servicu va este renumerat si din impozitele mele. La fel cum polisistul, pompierul, profesorul, gunoierul sau vidanjorul fac un serviciu retribuit.
Pai prietene, baga plicu' in buzunar la gunoier sa-ti ia mizeria, plateste-l pe polistis sa-ti schimbe buletinul ( si nu taxa de eliberare), plateste-lpe profu care te-a educat... si ei au salarii mici. Mai poti sa-i dai un ban, cind vezi (rar cei drept) la muncitorul care iti asfalteaza strada pe care cu onor mergi cu ML-ul... si el are salariul mic. Desigur, nici unul dintre acestia nu au avut privilegiul sa-si completeze studiile in afara acestei mirobolante tari.
Numai bine!
Ma găndesc când ne vom scutura de puricii nefolositori pentru popor, dar care pentru ei distrug tot populaţie şi ţară.
Trist dar adevarat tot ce ai scris si din pacate nu cred ca se va schimba ceva in urmatorii zeci de ani.Din poporul viteaz,frumos,bine crescut se pare ca nu am mai ramas mare lucru.Felicitari inca o data .
Speram ca vor fi din ce in ce mai multi ca dvs domnule doctor
Cu stima
Am avut ocazia de a cunoaşte şi modul de viaţă de dincolo, respectiv Montreal, Canada. Şi am ales să mă întorc şi să lupt aici.Acolo era bine. Imediat după ce am revenit aici am avut pe cineva apropiat internat in Spitalul B. Bagdasar la secţia dl. prof. Ciubotaru. OM şi oameni deosebiţi şi luptători acolo (dedicaţie, sacrificiu şi luptă pentru a salva vieţi) şi nu numai. Ma plangeam uneori ca aveam un program incarcat 12- 14 ore. La acel spital era ca in transee. Nu e vina medicilor sau asistentelor că nu au tot ce le trebuie. Nu e vina lor ca sistemul de sănătate este subfinantat şi că salariul unui rezident este de 900-1000 de Lei. Cu ce să trăiască? Nu iau apărarea tagmei medicale dar cred că normalitatea este alta.
Cred că ceea ce spune dl. dr. Diaconu este perfect adevărat. Ce se întâmplă prin sistemul de sănătate nu prea e normal şi cred ar trebui să dea de gândit la cei care fac legi şi gândesc sistemul unitar de salarizare şi finanţare. Respect pe cei care rămân să lupte şi nu îi acuz pe cei care aleg să plece.
Numai bine şi respect pentru ceea ce faceţi dl. dr. Diaconu.
E important si altceva in text: atat abordarea profesionala (cercetarea e fundamentala, ea costa, ea cere bani, e necesar sa fii foarte bun, sa fii la varf), cat si cea etica (nimeni nu-si pune inca la modul sistematic, foarte serios, problema eticii medicale, a relatiei medicului cu pacientul, a drepturilor reciproce, conexe).
Un atribut fundamental al gradului de dezvoltare al sistemului medical este dat de etica profesionala, de raporturile om-om, intre medic si pacient. Mostenim, si e important sa meditam mai acut la aspectul acesta, o relatie medic pacient din anii comunismului. Adica una in care pacientul este un "caz", printre alte cazuri, caruia nu ii este necesar sa-i explici complexitatea unei afectiuni, sa-i explici punct cu punct ce vei face cu el, sa-i explici in detaliu natura unei interventii, consecintele, riscurile etc. Nu avem o cultura etica a drepturilor, ci mai curand una mostenita si intretinuta a servitutii in fata autoritatii. Medicul este autoritatea profesionala, lui trebuie sa i te supui. Sau, in sens invers, autoritatea descentrata a banilor, pe care o aplica, mai nou, pacientii agresivi, care vor sa-si adjudece medici, sa ceara imperios un act medical, sa pretinda, dincolo de autoritatea profesionala-strict medicala.
Suntem departe de respectul necesar intre cele doua parti, depotriva necesar a fi privite ca persoane umane, profilate etic, cu drepturi, responsabilitati, vulnerabilitati, etc.
Statul comunist, din nefericire, a supravietuit mai ales in relatiile interumane, prin extrema atomizare sociala, lipsa solidaritatii și a responsabilitatii fata de persoana celuilalt. E mult mai comod sa te comporti in aceasta paradigma, din nefericire.
Multumesc autorul
Mi-am retinut lacrimile,citind -traind emotii marturisite in adevaruri pe care omenia unui medic le asterne dintr-o suflare..
Multumesc !....Mi-as dori sa nu plecati din nou....imi doresc tot atat de mult cu cat si eu vreau sa ma-ntorc!
Toata consideratia si admiratia d le doctor.
Un parinte.
Pricep multe lucruri, dar refuz sa inteleg si mai ales sa accept multe alte lucruri. Jos palaria, doctore, mi-ar parea nespus de rau sa pleci din tara.
Pentru serviciile medicale private ar trebui ca CNAS-ul sa suporte parte din costuri, la nivelul costurilor pt. aceleasi servicii din sistemul de stat, iar diferenta sa fie suportata de pacient, cu deducere pt. impozit.
In ceea ce priveste platile informale, nu ma refeream la deducerea lor din impozitul meu pe venit, ci la impozitul pe care ar trebui sa-l plateasca cei care incaseaza platile informale. Un fel de impozit pe norma de venit. Daca tot se cunosc tarifele (inclusiv autorul articolului face aceasta afirmatie), ba chiar exista studii referitoare la piata spagii pe sectoare, de ce nu intra bani in buget?!
Pot sa confirm si eu spusele din articol,e absolut adevarat. Nimeni nu vede cita jertfa si suferinta este cu fiecare caz. Toti vad doar ce e rau si vb pe la spate
Sunt inspaimantata,de aceea va rog sa-mi dati un sfat:
Copilul meu in varsta de 17 ani,se pregateste pt. medicina.La varsta de 6 ani,i-a murit bunicul,care i-a fost si tata.Atat de mult a suferit,incat,atunci a hotarat ca o sa se faca medic si o sa descopere o pastila - sa nu mai moara oamenii.
Nu si-a schimbat optiunea nici pana acum,insa eu sunt bulversata de sistemul medical romanesc.
Ce sfat imi dati?
Va multumesc si va admir!
P.S. sunt bugetara si-l cresc singura.
Ganditi-va ca o chirie in Bucuresti incepe de la 250EUR iar salariul lui de rezident va fi de cca. 1000RON...
Si mama mea m-a crescut singura, si a muncit foarte mult, 2 si 3 slujbe, ca sa imi plateasca meditatiile sa intru la facultate si apoi sa ma tina 6 ani in scoala. Am muncit ei si eu mult si munca ei m-a impulsionat sa imi gasesc calea mea. Mama mea m-a eliberat - m-a lasat sa decid ce sa fac cu viata mea. Am ales sa practic medicina in strainatete pentru ca nu vroiam ca lipsa de moralitate din tara sa ma contamineze. Sunt foarte bine, atat de bine incat pot sa o ajut financiar si sa o am aproape.
Poate ca drumul meu in viata, la fel ca si drumul baiatului d-voastra, ar fi putut fi mai usor daca alegeam o alta cariera. Dar am razbit in felulul meu si sunt un om fericit si multumit cu viata mea, fara nici un fel de regret. Cred ca asta este mai important.
Va doresc succes!
Diana
si daca dupa ce dai banii iti mai si moare pacientul, intrand in alte cheltuieli cu inmormantarea ....
eu cunosc persoane din sistem si stiu sigur ca sunt tratati diferit cei care dau - poate la bucuresti este altfel dar si drumul la bucuresti este de multe ori prea scump... si atunci nu mai speri decat la o vorba buna din partea medicilor, dar nici pe aia nu o primesti ...
eu , avnd ceva probleme ( mici , multumesc Cerului ) de sanatate, am mers la cabinet particular sa fiu tratata cu atentie , dar surpriza : nici daca dai banii ceruti nu esti tratat mai bine pentru ca doctorii de spital asa s-au obisnuit - nici o informatie pacientului, nici o explicatie, doar o reteta scrisa repede ca mai asteapta si altii la usa.
Fiica mea va da examen la medicina in acest an, ii voi da sa citeasca acest articol.
Sint insa oameni care nu au de unde, sint oameni care nu isi permit sa mearga la o clinica particulara unde contra a nenumarate sume de lei primesc atentia pe care ar trebui sa o primeasca in mod normal
E, reversul medaliei este ca un doctor invata toata viata, aici in tara sint tratati atit de stat , cit si de oamenii furiosi pe buna dreptate, prost, in cel mai rau mod posibil.
Sint platiti atit de prost incit sint nevoiti sa primeasca
Categoric, ii condamn pe cei care cer si conditioneaza
Pina la urma vinovatul este statul roman care isi bate joc si de pacienti si de medici
Si atunci, sa nu ne mai miram ca pleaca si vor pleca in masa
Am vazut la stiri deunazi ca pleaca zilnic in jur de 4-5 medici romani
Trist si ingrijorator...
Mama mea nu a primit niciodata atentii de la pacienti. Doar flori si cate o ciocolata pentru mine (era in anii '80, eu eram copil, imi aduc aminte cat de bucuros eram cand aducea o ciocolata). Bani, Kent sau cafea nu accepta. Sa pretinda spaga i s-ar fi parut un sacrilegiu.
Raspunde te rog ca sa imi pot face si o imagine despre mediicii care traiesc numai din salariu.
Stii de care precizie vorbesc: de cea cu care banii de spaga se baga pe sest de catre medic in buzunar, sau se dau asistentei in plic. De unde se iau tot pe sest
Cu respect pentru misiunea pe care o aveti si pentru vietile pe care le-ati salvat.
pana acum, n-am intalnit doctori care cer. mi-e frica cand il voi intalni, si nu doresc nimanui sa il intalneasca.
am intalnit un doctor care a refuzat sa primeasca. i-am multumit cum am putut mai bine, recunostinta pentru efortul rutinat si epuizant dar atent totodata.
mi-as dori sa se schimbe lucrurile astea si am incredere ca se vor schimba in bine.
Nu am pe nimeni care sa lucreze in sistemul sanitar, dar mi-am pierdut tatal pentru ca acest sistem nu l-a putut ajuta.
Asa cum spuneti: "nu are voie sa ramana asa" dar se mai poate oare?
Ne-am transformat intr-un popor de oameni bolnavi si tristi, ne mai bucuram doar de Paste si de Craciun in rest... plangem in noi. Pana cand?
Ma inclin cu sufletul in fata Dumneavoastra.
As vrea sa-l cunosc pe acest Domn (nu, nu am gresit cand am folosit majuscula D).
Dupa parerea mea, este mult peste Raed A pentru care niste romani au iesit in strada.
Eu din articolul de mai sus,nu am inteles ca le ia apararea celor 2 medici din Bucuresti,ce pur si simplu am inteles ca acest medic ,incearca sa arate si ce sta in spatele unui halat alb,ca suntem toti oameni cu greseli si ca problema cu spaga este de condamnat dar trebuie rezolvata cauza ,
Dar daca ai fi inginer? Sau economist? Sau jurist? Muncind cinstit, la stat sau la privat, pe un salariu similar.
Cine v-ar mai da plicul slinos, dar cu ceva in el, mult-putin, cat o vrea bolnavul?
Sau oamenii aia nu ar avea nevoie de bani?
- ori iti plangi peste tot de mila...
- ori cauti un "job" mai bine platit...
- ori te angajezi "part-time" si la o alta firma...
- ori incerci sa te specializezi...
- ori iti schimbi meseria... te faci "militian" si iei si tu spaga cu radarul din dotare!
PS: Sunt inginer si iti pot spune ca se poate trai bine si fara "plic" si fara servici la "stat'.
spui ca dupa 12 ani de studii ai salariul aproape ca un maturator de strada de parca maturatorul ala nu e important. ia sa nu mai mature nimeni strada, sa nu mai lucreze nici o femeie in croitorii pe un salar mizer de 600 ron, sa vedem domnule doctoras cum e cand ti se strange gunoiul la usa ca nu ti-l ridica nimeni. Nu mai desconsiderati celelalte meserii mai putin platite sau mai putin scolite ca fara ele nu prea ar fi usor. Ia incearca sa pui tu caramida pe caramida sa-ti faci casa singur. sau cum faceau bunicii sa-ti faci tu singur caramizile din pamant sa vezi atunci ce important e zidarul ala si hamalul ala ce cara roaba cu beton si cate si mai cate. multi pt ca au familii acasa, copii, ca provin dintr-o familie care nu l-a sprijint catre un liceu macar. dar asta nu-l face mai putin sau mai mult onorabil decat un doctor. indiferent de meseria pe care o ai fa-o bine si fara spaga si vei avea onoare. restul sunt vorbe in vant. multi au salarii mici in Romania, nu doar doctorii . Nu zic ca nu ar fi bine sa primeasca mai mult, la fel si ceilalti, dar asta nu scuza spaga.
dupa cum au spus si altii fiecare stie la ce se inhama. studentii la medicina stiu care e situatia financiara, la fel stie si tanti de la croitorie, si zidarul, si maturatorul de strada, si fiecare stie cand isi alege o meserie care sunt compensatiile.
ai pantofi? ai haine? ai casa ? ai masina?
te rog dezbarca-te , descalta-te, fa-ti singur cort ori casa, mergi pe jos... descult... daca pt tine nu valoreaza nimic pantofii, hainele, casa, masina la care cineva a muncit ca tu sa le ai. nu le-a facut gratuit dar si medicii au salar, poate e mic, dar si tanti de la croitorie tot salar mic are. as vrea sa vad pe careva sa zica: mie nu-mi trebuie haine (nu vorbesc de triburile din africa sau mai stiu eu unde, ci de aici de la noi) tu spui ca nu se compara ca munca pt a face haine nu e importanta. te rog nu te mai imbraca. vezi cat ai putea rezista. fiecare meserie isi are rostul ei. tot ce folosim si luam de-a gata ca nefiind important sa vezi ce important devine cand nu-l mai avem.
Penibil, domnule doctor !
Adica un doctor ia spaga 1000 de euro ca sa nu lase sa moare cu zile un om si noi trebuie sa il plingem ca sunt scumpe cartile de medicina !
Ce-ar fi sa-i cereti vreo mie doua spaga in Canada unui pacient pe moarte domnu doctor ? Aveti tot dreptul ca un ceas Rolex este mult pentre salariul dumneavoastra !
Nu sunt de acord cu conditionarea actului medical. Pe de alta parte, daca nu se institutionalizeaza sistemul de plati suplimentare, indiferent de aspectul acestora dar cu o reglementare prealabila, lucrurile vor merge tot asa si de aici inainte, iar efectul secundar va fi ca vor pleca si mai multi medici din Romania. S-ar putea sa fie mai scump atunci sa ni-i aducem inapoi - vezi cazul Poloniei
Cat despre medicii canadieni, veniturile lor incep de la 700.000 dolari (canadieni) anual si sunt cu muuuuuult peste media veniturilor celorlalte profesiuni.
Cand sunt bani, medicina devine extrem de politicoasa si de eficienta. Totul e ca toti actorii sa inteleaga acest lucru. Masinile costa bani, telefoanele costa bani, hainele costa bani - aflati ca medicina costa SI mai multi bani...
Si da, este extrem de mare nevoie sa cumperi carti daca practici medicina!
problema este ca atunci cand doctorul s-a angajat a stiut pe ce se angajeaza, prin urmare faptul ca i se pare ca salariul lui mic justifica coruptia este cam deplasat
Multumesc!
Ca sa ii dea ce e al lui.
Onoarea pe care altcineva i-a luat-o."
Eu as spune ca aici nu este echitate. Sunt de acord ca onoarea a fost luata, fara doar si poate, dar totusi, nu este treaba si nici vina omului care asteapta sa fie operat sau asteapta pe hol un parinte sau un copil sa fie operat de a-i restaura onoarea medicului pentru care actul medical ar trebui sa fie prioritar.
Pot sa adaug de exemplu, fara a incerca sa fiu zeflemitoare, unde este onoarea celui care, desi cotizeaza ca orice salariat/pensionar la stat pentru Sanatate, poate nu mananca o saptamana pentru a avea sa dea unui medic de a carui pregatire depinde viitorul lui sau al celor dragi lui? Doar o intrebare.
Nu vreau sa spun ca este vina sistemului, deoarece am invatat, avand tot 33 ani, ca fiecare dintre noi alegem modul de a trai si de aceea nu pot gasi justificarea unui astfel de mod de a gandi prin recapatarea onoarei.
Povestea este trista, dar tot nu poate sa scuze mijloacele, IEI SPAGA, NU AI VALORI MORALE !
Cum credeti ca se simte o mama care intra cu copilul de un an si trei luni in cabinet la medic si i se spune textual:" Ah, dermatita atopica, cu asta nu se castiga bani, preferam un astm bronsic" urmat de "Facem un tratament injectabil, nu te priveste ce contin doar ca sa stii ca o sa-ti vinzi casa pentru ele". Am plecat trantind usa. Intre timp copilul a dezvoltat si astm bronsic alergic, am gasit un medic pediatru alergolog care l-a tratat ani buni, l-a stabilizat si caruia ii voi pastra recunostinta vesnica.
Dar pe un medic care are in buzunar doar intr-o zi 1000 dolari (salariul pe 2 luni pentru unii pacienti) nu il voi respecta niciodata si il voi evita mereu indiferent de motivatia banilor.
Sunt perfect de acord cu tine in privinta ACELOR medici pentru care cinismul a depasit limitele bunului simt, iar juramantul lui Hipocrat e doar o poveste de adormit copiii.
Cred că anumiţi jurnalişti fac mult rău cu ştirile lor "senzaţionale".
Avem medici mari în România şi îmi doresc să fiţi bine plătiţi, pentru că doar un om fără grija zilei de mâine, se poate dedica în totalitate unei profesii atât de nobile.
Felicitări pentru articol!
Felicitari! Sincer si concret! Dar, precis ceva asemanator ar scrie si un judecator sau un politist, sau un profesor, sau un inginer sau un primar sau chiar un politician, daca ar fi sinceri. Despre mizeria din sistem!
Insa nu sunt destui inca, cei care sa le ajunga cutitul la os si sa aibe si o asemenea influenta ca domnul doctor! Adica nu auzim inca sau ne facem ca nu auzim despre regretele,reprosurile, plansetele celor de langa noi! Ele de fapt exista, se aud, e plina presa si tv-urile de ele! Nu le auzim inca suficient de tare ca sa si facem ceva pentru schimbare! A venit vremea sa invatam ca tara asta nu se poate salva singura, si ca depinde de noi, adica de noi toti! Nu poate veni salvare (sau mai bine spus o ameliorare, caci vreo salvare nu se intrevede inca) de la un singur om, ci de la noi toti, fiecare din locul lui!
Sau mai bine sa ne intrebam, mai vrem sa fim o natiune?
Fiecare e important,si femeia de serviciu si presedintele tari! La fel de importanti suntem fiecare dintre noi, oriunde am fi! Dar sanatatea e cea mai importanta mai de pret si mai scumpa! De aceea si medicii sunt foarte importanti!
Sa aveti sanatate,
Ciprian
Am cativa prieteni doctori, multi lucreaza sau au lucrat in strainatate, cu totii imi spuneau ca in spitalele romanesti de stat sunt prea multi medici specialisti, multi care au functii inalte, salarii grase insa care nu fac mai nimic pentru pacienti, de exemplu dr. Bradisteanu de la spitalul Floreasca care opera doar VIP-uri, daca ma duc eu sau voi sa ma operez la el, sa imi puna un stent, mi s-ar fi spus ca nu functioneaza aparatul, nu sunt materiale si sa ma duc la Municipal sa ma operez nu la Floreasca sau alti medici se orienteaza pe alte surse de venit, cum ar fi medicina alternativa, de exemplu medicul Constantin Erena, specialist în cardiologie la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca din Bucuresti care le recomanda pacientilor cumpararea unor holograme energetice care ar avea actiuni revoluţionare fata de toate medicamentele si remediile existente actualmente pe piață (poate face hotnews o analiza ..).
Prietenii mei imi mai povesteau ca in strainatate spitalele functioneaza foarte mult pe baza rezidentilor si doar a câțiva specialisti care ii monitorizeaza si ii indruma.
Interesanta campania Hotnews insa as dori sa aflu parerea medicilor care au plecat, pana la urma asta e problema, ce i-a determinat sa plece, ce i-ar determina sa se intoarca.
Văd că eşti omniprezent, Alex.
Dacă ai avea simţul ridicolului... n-ai mai milita aşa de înflăcărat pentru ŞPAGĂ.
Prietene, Arafat afirma despre medici că li s-a creat posibilitatea de A AVEA BANII LOR. Prin colaborări cu clinicile private.
Tu, ca viitor medic, n-ai putea să-ţi iei ADIO de la şpagă - in favoarea unei colaborări cu clinicile private ? În afara CRITERIILOR foarte dure DE COMPETENŢĂ, nimeni, dar nimeni nu te ţine pe loc să câştigi LEGAL câţi bani doreşti.
Ca ai plecat din tara din cauza dezastrului din sistemul de sanatate ? stiai asta dinainte sa incepi facultatea.
Daca as fi medic, probabil ca si eu as pleca, dar nu as incerca sa aburesc pe nimeni cu argumente de genul "sistemul m-a invins". as pleca pentru mai multi bani.
De aia doctorii iau spaga - vor mai multi bani punct.
Vor masini scumpe cu numere cu "DOC".
Nu vreau sa generalizez, nu toti vor numere cu "DOC".
Sora mea este medic primar intr-un spital din Bucuresti care arata ca toate celelalte. Si nu vrea sa
plece. Desi garzile i s-au triplat (nu si salariul, care a scazut chiar) de cand unii dintre voi s-au carat. Iar conditiile sunt mai rele ca acum cativa ani.
Pentru sanatatea noastra, sper ca sunt mai multi ca ea si mai putini ca voi. Altfel, vom ajunge sa mergem la policlinica in Bulgaria.
Dupa operatie a mai trait o luna.
am trimis RMN-ul la clinici in Ungaria, Turcia, Elvetia si Germania. Clinici private, unde o operatie sa face pe bani multi. De la toate a venit acelasi raspuns: inoperabil. Ca o anecdota, dupa ce ne-au raspuns detaliat problemei noastre, si ne-au recomandat sa nu il transportam, cei din Ungaria ne-au emis o factura de 150 EUR; pe care evident am platit-o, desi nimic nu ne obliga.
Ma intreb de ce romanii l-au operat si l-au chinuit? Orare pentru cele mii de eur platite?
Oare ce i-a oprit pe Elvetieni din tentatia de a ne lua niste zeci de mii si nu i-a oprit pe romani sa ne ia 2000? oare ONOAREA?
In concluzie, principalii vinovati sunt sefii colegiului medicilor din romania, pentru ca acestia ar fi responsabili cu initierea acestei masuri (demisie in masa a intregului sistem sanitar).
La fel au fost luati la suturi si judecatorii de cleptocrati acum cativa ani. Judecatorii au oprit lucrul si pana nu li s-a rezolvat ce au cerut nu au venit inapoi.
Din pacate.
Sunt ferm convins ca medicul. atunci cand apuca bisturiul, seringa, cateterul, etc, si incepe sa controleze pacientul prin cap, prin burta, prin plamani, prin ochi, nu trebuie sa se gandeasca la ziua de maine, la ce va pune copilului pe masa sau daca mai are bani de o pereche de manusi pentru urmatoarea operatie.
la aceste lucruri trebuie sa se gandeasca angajatorul, care trebuie sa si raspunda de rezultatele muncii medicului, in solidar cu acesta.
in cazul statului, banii colectati ca asigurare medicala sunt (spune guvernul) insuficienti. Spun eu; insuficienti cat sa fure ei si sa mai ramana ceva si la doctori.
Uite as vrea ca domnul Doctor Diaconu sa fie numit macar secretar de stat la MS Si alti colegi ai sai si acesta sa fie inceputul reformarii sistemului medical din tara noastra in asa fel incat sa se piarda mai putin de 5% din banii asiguratilor prin manariile guvernantilor. Si cred ca atunci medicii nu vor mai fi nevoiti sa se umilesca in fata taranului cu plic slinos...
RESPECT D-LE DOCTOR!!!
: *
Ma amuza ca "bacsisurile" luate de chelneri, taximetristi, coafeze samd (la fel de nefiscalizate) nici nu ne scandalizeaza atat de tare, nici nu intra in zona penalului, in schimb la medici sau profesori intra imediat politia pe fir. Sa fie oare pentru ca sumele sunt mai mari? Sau pentru ca avem asteptari mult mai mari de la acestia din urma?
Povestea este frumos spusa, dar nu pot sa empatizez deloc cu autorul care apara in general medicul, acela care se face vinovat de conditionarea actului medical de primirea unor bunuri sau bani.
Nu imi place cand spune ca nu a vazut niciodata un medic sa ceara ceva, aceasta este o facatura contextuala. In acelasi timp insa ma bucur ca spune 'noi nu suntem sfinti', pt ca multi medici traiesc cu o aura de aroganta deasupra capului, pe care o confunda cu aura unui sfant, ceea ce nu este cazul, binenteles.
De ce stiti sa va comportati frumos cu noi si sa va faceti job-ul doar dupa ce primiti plicul??
SA VA FIE RUSINE! Trebuia sa ramaneti in afara tarii!! Nu avem nevoie de alti hoti!!
2. un medic specialsit in romania, care lucreaza cam 6 h/zi la spital +niscaiva garzi si are si un cabinet privat cu contract cu casa unde sa zicem ca mai presteaza o medie de nca 4h/zi ajunge lejer la 3000 de euro/luna net, cu care se traieste decent in orice oras din Romania.
Aci nu intra atentii, pacienti veniti la cabinet in regim privat, bani complet nefiscalizati etc etc...
O fi putin poate in comparatie cu vest, dar e un venit suficient pentru o ipoteca la o casa, un leasing la 2 masini si niscaiva concedii, si raportat la un salarii medii din romania, se apropie de nivelul de salarizare din vest.
Mitul asta cu medicii prost platiti.. sa fim seriosi..
Sunt de acord cu atmosfera de lucru, starea spitalelor, stress etc.. dar nu cu venitul...
rezident spania 1400-2200
romania 200
Saracii rezidenti din vest.
si nu te gandi ca in spania sau in germania cu un salariu de medic rezident esti mare rege.
Ce iti permiti e intr-adevar mai mult decat aici. Dar asta pentru ca acolo toata lumea isi permite mai mult. In general majoritatea isi permit un apartament mai frumos, mancare mai buna etc
E suficient sa te uiti la ce inseamna un apartament urat in Romania si unul urat in alte tari. Imi povestea la un moment dat un baiat din Australia ca el intelege ce inseamna sa fii sarac. Pentru ca el cand era student avea foarte putin bani si provenea dintr-o familie de imigranti. Si mi-a zis. imagineaza-ti ca eram fortat sa gatesc pentru ca nu imi permiteam sa manac zilnic in oras. -----Pai parintii mei nu si au permis niciodata sa manance zilnic in oras. Nici macar la fast food, ca sa nu mai vorbim de restaurante. Si au salarii peste salariul mediu oficial din Romania
Cred ca se pot oferi salarii mai mari pentru medici, si pentru alte profesii. Dar ce cred ca este clar e ca pentru nivelul de dezvoltare economica din Romania statul nu si-ar permite oricum sa plateasca medicii suficient pentru ca unii dintre acestia sa aiba stilul de viata pe care il au acum. Cati medici ar lupta, in aceste conditii, pentru salarii mai mari dar nici o spaga?
Cat despre cifrele care le-am dat sunt reale, ma ocup de retele in cateva cabinete private, si vad toate raportarile am ceva rude doctori care muncesc si la stat si au si cabinete private si stiu ce vorbesc.
nu mai compara 2000 in mana cu 200 in mana, ca te rad si curcile.
pot sa mor de foame si eu tot nu plec si am sa merg pana in panzele albe ca sa schimb ceva pentru ca nu vreau sa ajung tot ce am mai de pret pe lume din cauza unei atitudini comune vicioase!
si da, am sa iau spaga atunci cand mi se va da, nu ai cum sa te intretii cu 1000 de lei pe luna sau 1700 de lei si cu un copil in facultate! am sa iau spaga aia nenorocita, dar nu am sa o cer si nu am sa-mi neglijez viitorii pacienti doar pentru ca nu au dupa ce bea apa!
Vai de noi, viitor de aur, tara noastra are!
Din pacate, orice salariu ar avea domnii medici vor considera ca este prea putin pentru efortul depus atat de inradacinata este notiunea de spaga in sistemul sanitar.
In doi ani am realizat cat in 10-15 ani de lucru la stat!
Am o singura intrebare pentru ei: PE NOI CUI NE LASATI? PE NOI, CARE NU NE PERMITEM TRATAMENTE IN STRAINATATE, CINE NE TRATEAZA? Cei care obtin o diploma pe bani si apoi nenorocesc oameni in loc sa-i vindece?
Ati devenit medici pentru satisfactiile personale, sau pentru a-I ajuta pe cei in nevoie?
1. Da, medicii sunt printre categoriile cele mai prost platite pentru munca pe care o fac si raspunderea pe care o au. Ei si profesorii. Dar e si vina lor. Nu prea am auzit de proteste ale acestora. Nu am auzit ca i-ar invata pe elevii si studentii lor (profesorii) sa ia de guler guvernantii si sa dea cu ei pe jos. Si e forta exista in tinerii elevi si studenti!
2. Cineva spune ca noi suntem de vina ca am votat. Si daca nu votam nu era la fel? Pai venea UE si ii punea tot pe cei care au iesit la vot. Ca altii nu au nici dreptul de a candida. Imediat sunt taxati ca nationalisti, rusofili, antieuropeni, antiamericani, antidemocrati etc.
3. Sigur plecarea peste mari si tari ar fi o solutie personala. Dar nu cumva tocmai asta urmaresc cei care ne tin in starea actuala? Sa le ramana un teren vigin ieftin sa gratuit?
4. A plati omeneste medicii (si alte categorii) este prea scump si nu sunt bani. Prea scump este a plati decent un muncitor necalificat. Numai atunci se va misca ceva in tara asta cand salariul minim va fi la nivelul altor tari din UE (nu Luxemburg, evident, dar Spania si Italia, da). Atunci nu se vor mai duce aiurea oamenii simplii, vor lucra la noi, vom produce propriile rosii, mere, pere etc, iar cei care le vor lucra vor castiga, statul va castiga si le din impozite pe salarii mai mari, va putea sa-si plateasca medicii si profesorii, etc.
5. Sigur ca mai este ceva important: unde se duc banii (chiar mai putini cati sunt ei)? O analiza pe aceasta tema ar scoate in evidenta niste lucruri extraorinara.
6. A compara acest om cu Raed Aafat este ca si cum ai copmpara varza cu suruburile. Alt context, alte imprejurari. Oricum, daca fiecare roman ar fi facut in tara asta cat a facut Raed Arafat, poate autorul articolului nu ar fi avut mtive sa il scrie.
M-ai suspendat pentru cateva minute, m-ai plimbat prin ani, prin oameni, prin lume. M-ai scos din amorteala zilelor mele cenusii, m-ai facut sa simt gustul nebun, maret si mizerabil din adancurile vietii. Nu te aprob, nu te condam, nu te analizez. Continua, oricum vei fi crezand de cuviinta.
bullshit!!
NU ESTE ADEVARAT!
poate ca 99% asa fac, dar nu cu totii!!
Pt. mine doctorul neonatolgo Andreica S. din Cluj este un etalon din toate punctele de vedere. (om. medic).
Textul de sus ma jigneste rau de tot, dar cred ca il jigneste si pe dr.ul aminit.
Un lucru e clar: indiferent daca vorbim de medic, invatator, artist, sportiv, om simplu, needucat, nespalat etc. etc.. tot sa ajunge la concluzia urmatoare:
La noi nu a fost pe vremuri Evul Mediu. Si incercam sa recuperam aztazi. Asta e..
de fapt trebuia sa ma opresc de a citi textul mai departe cand am ajuns la faza: "Au fost oameni care mi-au sarutat mana. N-a fost om care sa ma injure. Am tratat tigani"..
Ca sa ii dea ce e al lui.
Onoarea pe care altcineva i-a luat-o."
Cum ramane cu onoarea noastra, a celorlalti, domnule doctor, cei care platim pentru onoarea dumnevoastra nereperata? Cum ramane cu onoarea mea, care am un salariu de 300 de Euro pe luna si conduc o Dacie? Nu sunt medic, nu-mi da nimeni spaga, in schimb trebuie sa platesc pentru viata rudelor bolnave, sa platesc pentru onoarea medicilor, furata de altcineva. Textul dumnevoastra lacrimogen e o zeflemea, o insulta aproape, la adresa oricarui doctor care nu ia spaga (mai sunt si din acestia). Va plangeti de umilinta pe care trebuia sa o suportati atunci cand luati plicul slinos, ganditi-va la umilinta si revolta pe care o simte cel care da plicul slinos, cu salariul lui pe 3 luni! Luati apararea unor domni prinsi cu ma-ta-n sac! 1000 de dolari intr-o zi- pare un fleac pentru dumneavoastra, echivalentul a doua tratate de medicina- este salariul pe 3 luni al multora dintre noi, mancarea, transportul, hainele, facturile..Si eu m-as simti umilita sa cobor dintr-un ML si sa iau plicul cu salariul pe 3 luni al conducatorului unei Dacii. Suntem suficient de umiliti ca si pacienti si apartinatori intr-un spital. Pentru pacienti si apartinatori, spitalul este un loc in care banii dispar ca si cum n-ar fi fost, incepi cu domnii bodyguarzi de la intrare, apoi brancardieri, infirmiere, asistente, medici...cam asta e ierarhia. Le dai bani tuturor, in stanga si-n dreapta, "ca sa fie bine". Astepti ore intregi pe holuri, fara sa te bage nimeni in seama, fara sa ti se dea nici o explicatie, fara sa ti se explice detaliat si pe intelesul tau ce se intampla, pas cu pas, in ce consta tratamentul si ce optiuni ai.
Poate ca diriginta dumneavostra a vrut sa fie vazuta ca un om, nu ca o statistica pentru o boala care oricum nu este bine definita. Si oricum ce promite medicina traditionala de fapt? O statisica din care aflii ca ai sansa la 5 ani din care 3 te recuperezi dupa masectomie si inca 2 in care ai toate simptomele inrautatite.
Oamenii ar trebui sa ramana oameni nu sa devina cazuri si statistici.
Am intalnit doctori EXTREM DE BINE PREGATITI care nu au acceptat niciodata bani de la mine sau de la oricare din pacientii lor pe care i-am intrebat.
Dar asta nu se limiteaza doar la doctori...la fel de mult dispretuiesc si niciodata nu o sa am o farama de consideratie pentru secretare, functionari publici, profesori, si lista e foarte lunga care te trateaza fara respect atunci cand nu le oferi ce asteapta.
Sunt si multi, prin toate taberele, care sunt buni..dar prea putini.
Sa multumim tovarasilor conducatori care de-a lungul a doua decenii, si din TOATE partidele politice, au adus tara intr-un dezastru total.
Diferenta intre politicienii din Romania si cei din alte tari, e ca ai nostrii nu numai ca doar fura, dar fura mult si nu le pasa deloc de populatie.
Politica e gresita din radacini.
Ganditi-va cine dracu' vrea sa ajunga ministrul al Economiei sau al Invatamantului pentru un salariu de 1000 de Euro.
Un eminent in economie lucreaza in privat pentru castiguri mult mai mari sau pleaca sa lucreze pentru corporatii straine, pentru salarii de 10,000 Euro pe luna.
Absolut toti politicienii astia sunt niste oameni de cacat, singurul lor motiv fiind jmenul si furtul.
Nici un om onorabil si invatat nu are motive sa devina ministru sau premier sau presedinte
Ar trebui sa se faca o organizatie care sa incerce sa educe oamenii in felul voteaza.
Daca nu stiu pe cine sa voteze, sa nu mai voteze deloc.
Eu nu votez si nu voi vota, atata timp cat nu am pe cine.
Oricum .... toata stima
Da, am plecat, si nu e e usor , dar nici nu pot spune ca regret alegerea facuta. Pot macar sa traiesc putinul timp liber pe care il lasa munca , asa cum imi doresc , si sa imi ajut familia din tara.. mi-a fost rusine destul sa ma intretina parintii 6 ani in facultate , nu pentru ca as fi fost lenes, dar nu era timp pt un "job" pe langa facultate. Si nu, nu amfost nici un student de 10 , departe de asta... dar pacientii nu vad note , nu vad examene, ci ceea ce esti astazi.
Da , sunt si aici (rar) oameni care incearca un plic cu bani , o atentie , ceva..doar ca totul e la externare . Ce e si mai bine, e posibilitatea de a refuza , neavand grija lunii viitoare.
Nu am luat niciodata , nu am avut nevoie. In timpul facultatii, in practica noastra de vara, m-am trezit cu un plic in buzunar.. nu stiam ce e cu el, de unde si pt ce. M-am simtit prost , si nu l-am pastrat.
Intoarcerea in tara.. suna bine, dar cred ca un angajator care sa inteleaga si sa si reactioneze cum se cuvine..intalnesti rar, si nu in toate domeniile medicale.
in fond este o crima ca nu se amelioreaza substantial sitemul medical in Romania. si ar costa mai putin decat eforturile risipite si daunele/prejudiciile din societate.
Este vorba de o elita a unei societati, medicii, care sunt impinsi spre o zona neclara si perversa.
Un comentariu pe fapte: 1000 USD (in buzunar) sunt totusi bani multi ptr orice medic din lume iar conditionarea actului medical de primirea unui cadou este inacceptabila si tot crima este. Si la fel cand conducatorii de unitati medicale dreneaza puternic fondurile alocate.
Sanatate!
si in Germania am dat "spaga". O atentie scumpa pentru atentia cu care soacra mea a fost tratata. Medicul a fost foarte impresionat, si a primit.
Chestia e ca acolo nu iti da nimeni de inteles ca daca nu dai, te lasa sa mori.
La noi sunt multi medici buni, altfel de ce si-ar pune cu mandrie pe cabinetele din Germania scoala de medicina pe care au facut-o in Romania?
Sa tinem medicii in tara si sa nu-i mai umilim. Nici noi pe ei, nici ei pe noi. Sa ne dea Dumnezeu sanatate!
BUN ARTICOL!
si eu sunt medic.....in romania....dar cu toate asstea in 2 saptamani plec in germania.....eu miam pierdut speranta in ceva mai bun in tara asta si de aceea am ales sa plec si eu si familia....
probabil vreodata am sa ma intorc.....dar nu se stie.....aici e o mizerie extraordinara
Ar fi mult mai instructiv si ne-ar scuti de scuze jenante.
Însă medicii ce condiţionează actul medical de încasarea şpăgii, să aibă în vedere că nu ştiu de unde poate sări FLAGRANTUL.
Cât despre hahalerele care ne ameninţă cu plecarea în străinătate... Ei, unde n-am avea noi norocul să se scuture sistemul de sănătate de leprele veşnic flămânde de şpagă...
Ne spui tu: "foarte probabil si eu voi lua şpagă ca altfel nu poti sa taiesti"...
Ei, în băloasa noastră democraţie, este respectabil să încasezi şpagă. Partea nasoală începe când şantajezi pacientul: "dă-mi bani pentru a te băga în operaţie, că altfel te las să mori în chinuri"
Nu va mai plangeti atat, daca se castiga asa putin in sistemul medical de ce va inghesuiti sa va duceti acolo?
Si daca va duceti din convingerea ca destinul vostru este sa salvati vieti atunci salvati-le fara sa asteptati altceva decat recunostinta pacientilor ( si in niciun caz materiala).
Pe langa asta nu vreau sa accept ca esti in masura sa ma critici pe mine si alegerile mele profesionale.....Daca nu te superi tu cu ce contribui societatii?Nu vreau sa fiu arogant dar realist vorbind trebuie sa existe o diferenta intre un MEDIC si un PANTOFAR,
P.S.: Majoritata doctorilor, asistentelor si infirmierilor isi schimba subit atitudinea adunci cand la bagi ceva in buzunar....din pacate.
- ai facut bine ca te-ai confesat.
ai calitati care te pot ajuta sa pui bazele a ceva care sa schimbe un pic viata doctorilor in Romania.
fa ceva in sensul asta.nu irosi timpul.
n-as putea sa-ti spun ce este acel ceva .
poate o organizatie profesionala sau habar n-am, voi doctorii ar trebui sa stiti ce e bine si ce nu e bine pentru voi, si voi ar trebui sa iesiti din starea asta in care sunteti impinsi de un sistem putred,corupt si meschin.
Faptul ca, incet-incet, se dezvolta medicina privata in Romania este un pas mare inainte (pentru medici; pentru pacientii care beneficiaza de abonament medical la astfel de clinici; pentru oamenii cu ceva situatie materiala; chiar si pentru turismul medical). Privatii isi permit sa ii plateasca mai bine pe medici, precum si sa investeasca in aparatura si materiale, ceea ce duce la cresterea performantei actului medical.
Ceea ce nu pot vedea, in continuare, cu optimism este situatia din unitatile medicale de stat - personal frustrat si neimplinit (de cele mai multe ori, pe buna dreptate), lipsa de echipamente si materiale, pacienti modesti tratati oribil.
In Romania, plata CAS-ului nu-l mai ajuta prea mult pe pacient care, deseori sarac fiind, mai trebuie sa dea si spaga, de multe ori, cand se afla in pragul mortii (altminteri, nu-l baga nimeni in seama). Trist, foarte trist!
In opinia mea, cel mai mare dezavantaj al saraciei pe pamant il reprezinta dificultatea/imposibilitatea de a beneficia de servicii medicale de calitate, mai ales atunci cand ai mare nevoie de ele.
Sanatate si fericire doctorilor omenosi!
Medicii care sunt interesati, in primul rand, de progresul lor financiar, pot foarte bine sa caute solutii mult mai demne: sa se angajeze la privat (unde isi pot negocia salariul in functie de experienta si competente), sa emigreze unde li se pare mai bine, sa isi deschida o afacere, etc.
Omul bolnav, plin de dureri si suferinta, nu cauta un medic care sa profite de nenorocirea lui. Altminteri, probabil ar fi preferat sa nu i se ia obligatoriu, din venit, CAS, ci sa-si puna el insusi acei bani la ciorap, pentru zile negre.
Cine se stie corupt, sa faca loc celor care isi practica meseria cu cinste si demnitate! Exista si asemenea caractere, dar nu au loc in sistem din cauza celor bine instalati acolo.
Fa si tu macar un semestru la facultatea de medicina si pe urma mai intreaba-te de ce doctorii merita un salariu mai bun.
Vreti sa fiti erou pt alegerea de a reveni in tara...America nu mai e de mult "tara tuturor posibilitatilor" , a fost detronata de Romania- vaca inca buna de muls dar nimeni nu se gandeste ca ne lasam generatiile viitoare in faliment....Bunica avea o vorba: "in viata asta e bine maica sa nu ai treaba cu 3 categorii de oameni - politisti,medici si preoti" si bine zicea
In conditiile de acum, cand exista clinici si spitale private, daca CAS-ul nu ar mai fi obligatoriu de platit cred ca multi dintre angajati ar migra catre sistemul de sanatate privat. La fel s-ar intampla si in cazul pensiilor. Asa ca ...., ar trebui sa fim mai umani si medicii sa inteleaga ca daca vor sa puna vina pe cineva acela este statul care dupa parerea mea nu vrea sa se faca nimic in multe domenii de activitate din Romania , nu pacientul.
Sincer sunt revoltata cand vad ca unii oameni sunt tratati ca niste gunoaie, doar pentru faptul ca nu au posibilitatea sa dea ceva medicului, preotului sau functionarilor publici pentru a obtine ceva. Sunt revoltata cand vad oameni bolnavi care nu merg la medic pentru ca nu isi permit.
http://jurnalul.ro/bani-afaceri/piata-asigurarilor-si-abonamentelor-private-de-sanatate-nu-trece-de-50-milioane-de-euro-636625.html
Cel mai recent produs de asiguare privata de sanatate costa intre 45 lei lunar, pentru pachetul de baza, si aproape 265 lei lunar pentru o asiguare serioasa.
Cati dintre asiguratii de azi pot plati aceste asigurari? 27% din salariatii romani au salarii la nivelul salariului minim sau putin peste.
Romania nu isi poate permtie sa renunte la asigurarile sociale de sanatate, doar cateva procente din populatie dispun de venituri care sa le permita asigurari private pentru toti membrii familiei.
Altfel, e destul de trist sa observi atatia oameni ipocriti.
Daca printr-un miracol totii medicii romani ar fi ca cei din Germania, daca intreg sistemul medical ar fi ca cel din Germania, multi dintre voi ati fi socati de cat de "hahalere" (ca sa citez pe invers un comentator) sunt cei mai multi dintre pacienti.
Evident ca sistemul este mai mult decat putred. Este diabolic. Dar ma deranjeaza mai tare politicienii si bugetarii cu vile si masini scumpe, decat ma deranjeaza doctorii cu vile si cu masini scumpe. Asta
in afara spitalului.
In spital, evident ca ma deranjeaza ca trebuie sa dau spaga. Dar si mai mult ma deranjeaza lipsa personalului medical (in iarna sectia cardio de copii din targu mures nu mai opera pt ca cei 2 anestezisti plecasera la privat), lipsa medicamentelor, lipsa conditiilor etc.
Pentru ca in Romania, din pacate, poti muri, oricata spaga ai da, de boli care afara sunt tratate fluierand. Si asta este mult mai grav decat 100 sau 1000 de euro spaga. Iar aici statul roman este muuuuult mai vinovat decat medicii care iau spaga.
Omenia, etica si morala nu au pret. Va folositi educatia sa militati pentru spaga.
Mesaj bolnav imbrobodit in cuvinte bine alese si propozitii bine cladite.
O telenovelistica elevata. Felicitari.
Ma iertati ca nu pot sa va simt durerea, ma dor mai mult povestile omului de rand, omului simplu care face credite si vinde case pentru plicul ala slinos fara de care nu faceti meseria pe care ati ales-o de bunavoie si nesilit de nimeni.
Adevăr elementar!
haideti sa nu generalizam pozitiv o natie destul de inculta.
PS: nu am studiat medicina, dar nu mi se pare "fair" sa comparam vita kobe cu "tacamuri" de pui.
Chiar până pe ultimul drum !
Când poţi pleca liniştit, dacă ai dat peste un asemenea OM !
Vei ştii atunci cu siguranţă că numai atât ai avut de trăit, şi că nu numai atât ai avut să dai şi de asta te-ai oprit acolo !
Sănătate, Doctore !
Mai mult decât sunt plătiţi acum, să nu mai plece aşa mulţi din ţară, şi să nu se mai aştepte toată lumea să dea şpagă, conştienţi că ar fi inuman ca medicii să trăiască doar din salarul mic pe care îl au ţinând cont de responsabilitatea pe care o au şi de cât de greu este să fii un medic bun.
2. Cum trebuie plătit un medic?
Nu prin şpagă cerută înaintea actului medical, dar nici prin recompensă după actul medical.
Nu prin şpagă fiindcă este imoral şi neprofesionist, şi... ilegal. Cine cere şpagă pentru a îşi face datoria trebuie să ajungă la închisoare şi să fie oprit să profeseze.
Şi nici prin recompensă, fiindcă deşi unii merită recompensa, alţii nu o merită, dar dacă este/devine normal să recompensezi medicii, atunci devine o necesitate:
,,păi cum, dom'le, nu ţi-am operat fata, nu a ieşit totul perfect, mie nu-mi dai nimic? Colegu' a fost recompensat pentru aceeaşi operaţie cu 300 euro azi de dimineaţă, şi el tot de la un funcţionar la bancă ca mata a primit. Deci dacă ăla poate, mata de ce nu poţi? Lasă, că te ţin eu minte pe mata, data viitoare nu te mai primesc...!"
Unde tragi linia între şpagă şi recompensă? În ţările civilizate, nu se oferă nici una nici alta. Este destul să îi mulţumeşti sincer medicului care te-a ajutat - este toată recompensa la care se aşteaptă!
3. Doar sfinţii trebuie să devină medici?
Nu. Nu avem dreptul să cerem de la medici să fie sfinţi. Sunt oameni normali cărora le place să rezolve probleme medicale. Nu avem dreptul să cerem de la ei să fie plătiţi mai puţin decât merită.
4. Dar nu trebuie să şi iubească oamenii, să vrea să îi ajute?
Ba da, dar nu mai mult decât profesorii, agenţii de vânzări, avocaţii... toţi care lucrează cu publicul, cu oamenii. Nu avem dreptul să cerem de la ei să se sacrifice pentru ,,omenire".
Piaţa trebuie să decidă. Cerere şi ofertă.
Studenţii/rezidenţii ar trebui să ia/primească un împrumut de la stat care să le permită să se întreţină decent în timpul studiilor. Apoi, când încep să lucreze, încep să plătească înapoi împrumutul.
Pe de-o parte, nu este nevoie ca în România doctorii să fie foarte specializaţi, la standardele cele mai înalte pe plan mondial, devreme ce această specializare nu este justificată dpdv economic. Nu are rost tu, ca medic, să dai bani mulţi să ştii tehnicile de ultimă oră dacă pacienţii tăi nu şi le pot permite. Avem nevoie în România de doctori mai mulţi, şi mai puţin buni, (dar mai ieftini ca în ţările bogate).
Pe de altă parte, doctorii trebuie să fie plătiţi în funcţie de contribuţia economică pe care o au - mult mai mare decât indică salariile mizerabile la stat. Asta nu se va putea decât în momentul în care medicii vor decide, în mare parte, să lucreze mai mult la privat.
6. Ce trebuie să se schimbe?? (Concluzii)
i. Doctorii NU trebuie să mai ia şpagă.
ii. Doctorii NU ar trebui să accepte/să aibă voie să accepte nici recompense
iii. NU trebuie să ne aşteptăm de la doctori să fie sfinţi sau să se sacrifice pentru ,,omenire''. Au dreptul să câştige bani buni în mod cinstit, fără să se umilească, pentru că contribuţia lor este foarte valoroasă.
iv. Doctorii NU trebuie să se aştepte să câştige mai mult decât valorează contribuţia lor dpdv economic în societatea în care trăiesc. Cu alte cuvinte, fiindcă sănătatea românilor valorează mai puţin dpdv economic decât sănătatea americanilor (fiindcă într-o oră, un american sănătos produce mult mai mult decât un român sănătos), doctorii din România nu se pot aştepta să câştige cât doctorii din America.
sau alta la fel de tare: sa faca imprumut de la stat si sa dea treptat datoria inapoi. pai din salariul asta mizer poti sa mai si platesti "creditul" luat de la statul roman fara sa iei spaga? pai oamenii astia castiga mai putin pe luna (oficial) decat am platit eu pe decembrie intretinerea.
din pacate aveti foarte multa teorie in cap, fara practica. nu tehnologia, nu banii, nu valoarea economica fac diferenta dintre medicii romani si cei americani dpdv competenta.
Sunt foarte mari diferente intre specializarile acestui vast domeniu ca sa generalizam.
Americanul munceste mai mult decat romanul.
Americanul respecta regulile si legile mai mult ca romanul.
Americanul ii respecta pe oamenii valorosi mai mult ca romanul.
Americanul este mai serios ca romanul.
Americanul se plange mai putin ca romanul.
Americanul este mai optimist ca romanul.
Americanul se lupta mai mult decat romanul.
Americanul munceste pentru progres mai mult decat romanul.
....
Americanul isi respecta propria viata mai mult decat romanul - de aceea valoreaza viata americanului mai mult decat viata romanului.
Americanii investesc mai mult in ei insisi, in viata lor, in familiile lor, in comunitatile lor, in tara lor, si de aceea se bucura de o viata mai buna! Nu fiindca i-a picat din cer!
Dar matale ce iti pasa, ca esti dac! Vezi-ti de tara ta, Dacia!
Vad ca studiati istoria Americii doar pe pasaje.
Ce rost ar avea sa va aduc aminte de amerindieni, de impuscaturile din scoli, de ipocrizia politicienilor si de ignoranta americanilor de rand.
Da, suntem muuuuult in urma, dar sper ca nu pe acelasi drum.
Ar trebui sa-mi fie rusine ca sunt dac?
Totul se rezuma la sistem: fiecare va cauta sa ia cel mai mult din el fara sa se intereseze de ce ramine pentru ceilalti. Fiecare medic care pleaca se gindeste la cit de bine ii va fi lui si nu se gindeste la cit de rau va fi pentru pacientii care ii lasa in urma. Unde e sufletul aici? Ca pleci cu amaraciune din tara? Vax! Amaraciunea e pentru tine si ai tai, pentru ce pierzi TU nu pentru pacientii care ramin cu mai putini medici. Si unde e sufletul aici?
Sistemul permite oricui sa sa bata pe holurile spitalelor, sa injunghie un medic si sa cafteasca o asistenta. Permite si nu pedepseste.Si de aceea se intimpla asa ceva.
Sistemul permite ca medicii sa ia spaga. Si medicii o fac. Pentru ca se permite.
Sistemul permite ca asigurarile de malpraxis sa valoreze fix cit un sul de hirtie igienica atunci cind vrei sa te folosesti de ele. Permite companiilor de asigurari sa-si umple buzunarele vanzind iluzia asigurarii de malpraxis. Permite managerilor sa faca avere din renovarea spitalelor. Si lucrurile se intimpla. Pentru ca se permite.
Hai sa nu ne mai plingem de mila. Acesta este sistemul si SINGURII VINOVATI SUNT POLITICIENII. Hai sa intelegem asta si sa-i aratam cu degetul. Sa nu mai aruncam mortul de la medici la pacienti si apoi la media.
De ce să fie un politician cinstit, responsabil, competent, muncitor, performant, când vede că are şanse mai mari să fie votat de electorat dacă minte, fură, înşeală, îşi bate joc...?
Cererea şi oferta - acest mod de gândire se aplică şi la morcovi, şi la doctori, şi la politicieni!
vi. Doctorii care vor să fie cei mai buni TREBUIE să plece din ţară şi să lucreze în sistemele cele mai performante, unde şi pretenţiile cele mai mari se justifică dpdv economic. Nu se pot aştepta să le fie oferite condiţii să facă mare performanţă aici.
vii. Statul român/societatea românească/cetăţeanul român plătitor de taxe investeşte în studenţi/rezindenţi care apoi devin medici. Nu se justifică investiţia dacă sunt plătiţi prea puţin să dorească să rămână în ţară!
Concluzie: Trebuie privatizată medicina. Cine nu poate plăti cât valorează actul medical pe piaţă, trebuie să primească ajutor de la stat (sub formă de asigurare, etc.) sau de la semeni prin organizaţii caritabile, sau ...poate face şi doctorul o operaţie pro bono... că suntem oameni, nu?
1) studenti prea slabi, de ani de zile se intra aproape automat la medicina, daca nu pe locurile fara taxa pe cele cu taxa. Bani sa ai ca de intrat se intra la medicina.
2) Cine sa pregateasca studentii, profesorii fiind ei extrem de slabi? Cu exceptia catorva nume grele in fiecare universitate de medicina - din an in an mai putine- restul sunt profesori deveniti universitari la marea imbulzeala academica ce tine de vreo 20 de ani. Nivelul: maculatura sau pe aproape si se continua in acest fel cu sute de doctorate pe an in facultatile de medicina si zeci de preparatori, asistenti , care pe urma ajung profesori intr-un ritm alarmant de usor si rapid.
3) Nu se doreste -de catre cadrele didactice- pierderea studentilor mai slabi pe parcursul facultatii pentru ca fiecare student inseamna bani , asa ca s-au inventiat sesiuni si para-sesiuni de examene care fac ca si ultimul tocilar fara multa minte dar cu memorie buna reuseste sa treaca anul.
4)coruptia este omni prezenta iar spaga face legea. Nu generalizez, nu e vorba de 100% din examene dar dupa ce aud de la sursa, procentul e destul de mare ca sa fie ingrijorator.
Asa ca sa lasam discutiile savante despre specializare in medicina -situatia e si in alte domenii, sa o recunoastem- deoarece nu ai nici cu ce si nici cu cine.
4) Medicii care pleaca nu sunt neaparat buni: doar lipsa foarte mare de medici in majoritatea tarilor dezvoltate fac ca acestia sa fie cautati si faptul ca acum se recunosc diplomele. E doar oportunitate de moment, nu trebuie sa-si imagineze lumea ca moare occidentul dupa nivelul medicinii romanesti.
In ceea ce priveste privatizarea medicinii, ma abtin de la orice comentariu pe din acelasi motiv: cu cine, domnule, cu cine? Ca avem nevoie si de medici, nu numai de negustori.
nu are rost ca doctorii din Romania sa fie la curent cu practicile de ultima ora/ sa faca practica pe aparatura de ultima ora, devreme ce nu vor avea sansa sa o foloseasca prea mult. Si daca sunt la nivelul doctorilor de acum 10-15-20 de ani in tarile foarte avansate, e destul de bine, tinand cont de cerintele noastre si de situatia de la noi.
2. Vis-a-vis privatizarea: nu inteleg ce doriti sa spuneti. Medicii ofera un serviciu, la fel cum ofera un serviciu un avocat care te reprezinta la tribunal, un agent care iti vinde o asigurare, un profesor care te invata sa canti la pian, etc. Nu are rost sa mistificam medicina si nici sa facem din doctori lucratori de minuni. Doctorii ofera un serviciu, un serviciu medical.
Intr-un sistem privat, doctorii concureaza cu altii care ofera servicii, dupa cum concureaza avocatii, profesorii de pian, agentii de asigurari, intre ei etc.
Acestia din urma ar fi la fel de mult sau de putin negustori cat ar fi si doctorii - diferenta fiind felul in care se face vanzarea. Cu cat serviciul pe care il oferi este mai specializat, mai personal, mai deosebit, mai valoros, etc. cu atat mai mult conteaza reputatia ta, si cu atat mai putin conteaza cat de bine te vinzi. Dar de vandut, tot te vinzi. Si de vandut, se vand si doctorii din Romania care lucreaza la stat, prin colegii care ii recomanda, etc.
Deci, nu inteleg ce spuneti cand intrebati: cu cine (se poate face privatizarea).
Cat despre cat de rea ar fi privatizarea asta, uitati ca nu este rea pentru dentisti. In plus, si asa doctorii care pretind mita se comporta in mare masura de parca ar lucra la privat - asta e pretul, vrei, bine, nu vrei - tot bine! Diferenta ar fi ca daca lucrurile s-ar face legal, pe fata, am duce-o cu totii mult mai bine - ar fi mai multi doctori in Romania, ar fi platiti mai bine, ar plati impozite mai mari, ar fi mai putina coruptie, pacienti multumiti
In aceeasi Olanda, daca veneam dintr-o zona endemica pentru streptococ hemolitic trebuia obligatoriu sa fiu testat si o saptamina nu intram la pacienti. Aici, cu 50 de lei, orice persoana poate intra cu cizmele de pe strada in sectia de ATI. Pentru ca SE PERMITE.
Putem continua la nesfirsit si sa vedem un singur lucru: ceea ce diferentiaza Romania de vestul Europei este apartenenta la ssteme diferite. Aici e "democratie" acolo este regula si ordine. Aici ne facem ca platim asigurari si ne facem ca plaim salarii acolo e "pe bune". Aici mintim (PENTRU CA SE PERMITE) acolo spunem adevarul - pentru ca la prima minciuna platesti de te ustura. Aici porcaim medicii la televizor ( PENTRU CA SE PERMITE) acolo la depasirea granitei deontologice postul plateste daune morale de abia mai respira.
DRAGI POLITICIENI,
Puneti mana si faceti-va treaba, faceti o lege a sanatatii care se nu mai permita spaga, sa nu mai permita ca un director de spital sa-si cumpere Rols-Royce cita vreme pacientii nu au nici Betadina, care sa nu mai permita ca un om din minister sa decida de capul lui daca un medicament e compensat sau nu in ciuda oricaror evidente, care sa nu mai permita IMBOGATIREA VOASTRA DRAGI POLITICIENI. O veti face? NU! Cine e prost sa-si traga un glont in talpa?
Si atunci, ce ne ramine? Circul mediatic, melodrama cu accente religioase, suparari si angoase, injuraturi si delatiuni. A spune ca toti suntem vinovati este o metoda convenabila de a evita sa aratam cu degetul spre Parlament. Ei ne dau legea sanatatii, ei ne dau justitia, ei ne dau educatia. Noi raminem sa ne scobim in nas si sa plingem ca nu ne valorizeaza nimeni suferinta. Si sultetul! Sculati-va romania: suntem pe cale sa mim mi mult decit ce-am fost!
Păi dacă tot ţipi "vai, mie foame" - în dispreţ pentru gramatica limbii română... ce-ar fi să încerci pe scări la Metrou ? Că poate, pe scările Metroului, vei câştiga banii mai uşor decât de pe urma pacienţilor, care nu vor să-ţi lase ŞPAGĂ.
Viaţa este grea pentru fiecare. Iar tu dacă ai fi aşa valoros în activitatea ta medicală, ar curge banii după tine şi fără a te închina atât Zeului ŞPAGĂ.
Pe undeva, răstignit printre cuvintele aurite mai era un ceva...un fel de parteneriat..încheiat cu măria sa, Moartea..
Cu ochii la Viață nu am simțit când, tăcută și zâmbăreață, Moartea mi s-a așezat alături..ca un elev sârguincios care caută să ”fure” de la dascălul lui..Numai că ea, Moartea, îmi este dascăl Mie și nu vicerversa..
Dar atenția ei este de admirat!
Este fantasctic cu câtă răbdare așteaptă să ”scap” ceva printre degete ca ea să înhațe rapid..Și ceea ce ea ia este bun luat! Nu mai returnează nimic niciodată.
M-am obișnuit cu prezența ei dinainte să-mi dau seama că-mi este.
Dar este cuminte, ascultătoare..de multe ori îmi zâmbește binevoitoare când îi dau șah...mă lasă pentru că știm amândouă că mat-ul este al ei, mereu al ei. Eu numai îi amân mișcarea. Și ea mă lasă s-o fac.
Alteori o chem eu.. Când ea parcă uită să mai dea mat și viața este mult prea obosită de șah-urile mele...Mă gândesc la ea chiar în timp ce îi dau ”șah” și știu că mutarea ei, a Morții, este cea ..salvatoare..și parcă o aștept, parcă îmi cer ”mat”-ul... Curios, nu?
Alteori este vicleană..și mă fură! Și o privesc cu furie și din ochi îi arunc săgețile de ce-urilor mele..iar ea zâmbește ironic a ”Așa e viața!”..și atunci îmi vine s-o omor! Da! Câteodată aș vrea să omor moartea! Dar nu pot! Și nu ar fi bine să pot!..Și plâng nedreptatea și mă doare..apoi o accept și merg înainte.
Câteodată o întreb..de mine..dar ea se face că citește ceva, privește pe geam sau prin mine, se face că nu mă aude.. Apoi uit de ea și ea..mă trage de mânecă. Îmi amintește că îmi este și mie datoare cu un mat.
......
Când m-am născut mi-a fost scris să..trec prin Viață cu Moartea la braț.
A.
http://arramia.blogspot.ro/2013/02/la-brat-cu-moartea-prin-viata.html
Multe realizari in tot ceea ce faceti!
Multi furati de lectura au neglijat titlul "CONFESIUNE" ,nu numai ca au neglijat ,dar au ignorat esentialul -confesiunea nu o faci cu sensul de a te disculpa ci in sensul de ati cere iertare cind consideri ca ai gresit cu ceva.
In Romania situatia a degenerat in toate domeniile si la toate nivelele asa ca daca va adresati celor peste 40 de ani veti avea un raspuns ,iar de la cei tineri altul.Multi s-au oprit si n-au mai invatat pentru ca voiau sa faca bani,altii au mers inainte si sunt huliti.
Daca n-ai fi bun cu adevarat Dle Doctor n-ai fi hulit,
de o cioata uscata nu se apropie nici pasarile .
De cind am inceput sa pricep eu ceva si l-am cunoscut pe tata si pina a inchis ochii la vro 89 de ani
nu-l vedeam decit cind statea la masa sau dormea,in rest era tot timpul plecat ori la spital ori sa-si vada pacientii ,mereu batea cineva in poarta si-l chema ,nu auzeam decit "hai ca moare ",daca intimplator era acasa afla de la apartinator cite ceva,daca nu ,mergea la el acasa si-l vedea ce are,fie iarna, vara,ploaie sau viscol sau miezul noptii nu l-am auzit vrodata ca nu se duce oriunde era chemat.Acu 60 de ani erau putini cei care terminau medicina,dar daca se intimpla sa vina un medic ,tata il lua de crescut ii purta de grija pina-i devenea coleg ,cind se puneau pe picioare multi plecau.
N-am auzit pe tata cerind de la careva ceva,dar cei mai multi veneau si-ii dadeau bani atunci cind puteau .Abia atunci cind a iesit la pensie si am vazut ca nu si-a schimbat modul de viata l-am intrebat-bine dar nu mai sunt si altii ?,m-a privit lung ,mi-a zimbit si mi-a zis ii vezi ii stiu de cind au iesit din masa ,stiu ce boli a avut fiecare ,nu trebuie sa ma mai uit in fisele lor,iar cind prinzi incredere in cineva te ajuta sa lupti si cu boala.Fii tare,ajuta-l pe cel cazut.
- una care se refera la medicii tineri, la inceput de cariera, care au salarii de te apuca mila, care isi gasesc cu greu un loc de munca mai ales de cand s-au inghetat locurile in sistemul public, acesti medici sunt nevoiti sa emigreze.
- a doua directie este cea a medicilor care iau spaga, din experienta mea cu spitalele publice, se cere spaga pe faţă doar daca esti tratat de un medic specialist, care are multi ani de profesat, daca ai contact cu un medic tanar mie nu mi s-a intamplat niciodata sa mi se conditioneze tratamentul medical de o anumita suma de bani, din contra mi s-a refuzat acordarea unor atentii, pentru ca, sa fim sinceri, si cand mergi la restaurant si manci si bei laşi bacsis, ce sa mai vorbim cand te vindeca un medic.
Solutia pentru un sistem curat este demascarea medicilor care cer bani inainte de tratament, de operatie, acum orice român are telefon, de ce nu-i inregistrati fratilor ? dati stirea la tv sau mergeti la politie pentru a organiza un flagrant, doar asa putem stârpi medicii hulpavi si hapsâni.
Eu nu am dat niciodata bani intr-un plic slinos ...
D-nu doctor: dar nu este vina noastra ca aveti salariul mic.
1 ati iesit in strada sa manifestati? raspund eu- Nu pentru ca daca ati iesi ati avea camere de filmat si la toaleta in orice spital si normal ca nu o sa fie bine,puscaria ati infunda atunci.
2.Daca ati primi la stat 4500-5000 ron ati mai primi spaga? raspund eu - DA
3.Este normal sa ceri spaga sa ma operezi? raspund eu -NU,iti dau eu cat am si cat pot.
4.De ce nu vin doctori sa spuna pacientilor ca spitalul nu are material sa ii opereze si ca trebuie sa cumpere ei sau d-voastra,dar sa ceri exact cat ai platit la farmacie pe acele manusi,pansament,etc si se cere de la 500 Euro de operatie(asta una simpla) cand noi ca si voi castigam putin,am un amic care este doctor si fara 3000 ron pe zi nu pleaca de la spital pai eu banii acestia ii castig in doua luni,daca iti dau 50-100 ron te simti jignit,de ce? raspund tot eu - pai daca in 10 zile ai 30000 ron normal ca la 50-100 nu te mai uiti la ei ca sunt putini.
5.Iesiti in strada,si eu,si sunt sigur ca multi ca mine se vor alatura voua,doar asa putem reusi,daca nu suntem uniti ca romani,nu vom face nimic. O ultima intrebare voi ati iesit in strada din '90 si pana azi sa sustineti romani de la vreo fabrica sau o cauza???????????? NU PENTRU CA LA VOI CAND SE AJUNGE PACIENTUL TREBUIE SA PLATEASCA DACA MUNCESTE SAU NU... PUNCT
Cu toata stima,pentru ca v-ati intors in tara va apreciez enorm!
Atunci de ce aceptati oarcecum impacat acest obicei de a se lua spaga ?
Deci oricat de mult v-ar plati un angajator , poate la un moment dat chiar statul roman , spaga tot va ramane, nu?
Pai bai hotule, atunci trebuia sa luati batele si sa sariti pe ei. Asa ati invatat si voi cum e cu spaga, inca de la facultate. La poli nu s-au strans niciodata bani. A incercat odata un coleg, mai lenes la invatat, dar nu a dat nimeni. Atunci a mers el si a luat niste sucuri si ceva de rontait si le-a pus pe masa. Toata lumea se uita stramb la el. Profesorii nu au servit nimic! Asta inseamna sa ai coloana vertebrala.
La faculta inveti o meserie, dar sa fii moral trebuie sa inveti singur.
De ce ne-am inscris la medicina daca stiam situatia medicului roman? eu una m-am inscris pentru a face un bine, pentru a vindeca un om, pentru a aduce o bucurie, nu cred ca se inscrie cineva gandindu-se la posibilele spagi, rusine celor care gandesc asa, pentru ca nici un om intreg la mine nu ar face 6 ani de facultate ,cu tot ceea ce implica a face aceasta facultate, cu gandul la spaga, voi habar nu aveti ce inseamna sa nu dormi 3 zile la rand, sa iti tremure mana de la prea multa cafea, sau sa iti vezi parintii ca nu mai stiu de unde sa se stranga ca sa iti dea tie un ban sa poti sa iti tragi la xerox carti, a le cumpara pt unii dintre noi e un lux.
Vorbiti de stat la camin si de burse??? stau la camin si sunt si bursiera??? credeti ca e de ajuns??? bursa mea e de 125 ron, caminul numai e de 200 ron, imi fac mancare cand apuc ca sa am ce manca atunci cand ajung in camera si sa nu fiu nevoita sa imi cumpar.
Este usor sa spuneti: daca nu va convine plecati din tara!!!!!! dar daca am pleca, cine v-ar mai trata pe voi?
Nu sunt de acord cu medicii care nu acorda atentia cuvenita unui pacient doar pentru ca nu i-a dat spaga, este intradevar total dezgustator si de condamnat ceea ce fac, si pe deasupra fac de rusine pe multi cei ce nu fac asta.
M-am intrebat ce am sa fac atunci cand am sa fiu pusa in situatia de a primi o "atentie" de la un pacient. va pot spune de pe acum cu cea mai mare sinceritate ca inca nu stiu.
La Medicina este cel mai greu. Nici macar nu prea ai cum sa te angajezi, decat eventual noaptea. Fiul dumitale munceste noaptea full time? Asta e bull-shit.
E greu. Dar asta ai ales, altfel de faceai coafeza (eu am tuns in anii de camin, colegele, banii veneau usor dar... am decis ca vreau mai mult).
Am lucrat la negru, cu ...jumatate de salariu minim pe economie. 50-60 ore pe sapt. Si am fo la medic, si am dat spaga... de nevoie.
Drama care o vad pt tine e ca tu chiar inveti, dar sunt altii in facultate, ii stii tu, care au examene luate pe spaga, pe furat, care diploma o vor copia, si care la examenul de rezidentiat vor lua note mai bune ca tine si evident job-uri mai bune ca tine, si... vor face greseli si tu le vei repara. Si inghiti replici gen: medic prost si spagar.
Da, Doctore, fara zambet sau cu el in pumn si cu ochii tristi(priveste-te). Doctore, aripile pe care ti le-ai crescut nu pot fi taiate. Eu, lasul, am nevoie de aripile tale.
Du crucea, Doctore... pentru ca tu o poti duce.
"Hai Gabi, jocurile sunt facute, azi dai ce poti tu mai bine..." Si chiar daca medicina te-a otravit, mintile scrantite sunt ale noastre, Doctore, nu ale tale.
Cu plecaciune CI.
Atat!!!
P.S. Trebuie sa fi un mare retardat/a sa compari vreodata vocatia de MEDIC cu un economist/inginer/muncitor sau ce mai vreti voi, sau sa faci analogii intre cele doua cariere. Ce se aplica la Poli sau ASE nu se aplica obligatoriu si la MEdicina, miticilor. V-am salutat, ignorantilor!
Despre responsabilitate va pot reda o discutie dintre doi prieteni: unul doctor unul inginer de aviatie:
Doctorul: - Eu cand operez sunt raspunzator pentru viata unui om!
Inginerul: - Eu cand repar un avion sunt raspunzator pentru vreo suta de vieti!!!
Deci...
Iar acum trebuie sa ma intorc la invatat, va rog sa va ganditi totusi mai mult inainte sa aruncati cu noroi intr-un medic, nu toti sunt "rai" iar celea pana la titlul de medic este brazdata cu multe sacrificii.
Va multumesc
in cunostiinta de cauza.
Noi am plecat.
Pentru ca din doi medici care nu doreau ajutorul parintilor unul nu a mai practicat (si inca sufera) pentru cateva motive pragmatice, sau pur filozofice:
- leafa era mai mica decat Pampers-ii copilului si naveta (cu trenul) a sufletului pereche.
-la investitia in carti, truse de scule zgariate cu numele doctorului si tinute sub cheie, in dulapul de tabla s-au adaugat fire de sutura, campuri, pansamente, betadina etc- luate din salariul meu corporatist si din consultatiile private, suplimentare, ale perechii mele, ramase "in sistem".
-pentru ca, pacienta in sectia sotului meu, infirmiera mi-a spus, mandra si plina de respect "doamna doctor, pentru dumneavoastra am gasit un cearceaf negaurit" (in timpul asta, ametita inca de anestezie, eu ma jucam cu gaura de langa tivul cearceafului...)
- pentru ca, in acelasi loc, o prietena buna, proaspat operata si lipita de pat, ne-a sunat la miez de noapte sa ne roage sa o ajutam sa cheme infirmiera... una la 60 de pacienti si asteptata pret de doua ore
-pentru ca, daca fire de sutura iti poti permite sa aduci de acasa, presiunea de a te uita in ochii pacientului si a-i spune ca nu ai cu ce il opera (daca nu isi poate cumpara singur), de a ruga colegii de pe alte sectii sa iti imprumute un aparat, o asistenta, un pachet de campuri etc incepuse sa stinga lumina calda si sa otraveasca sufletul omului care imi e cel mai drag.
Am plecat pentru copii, pentru parinti (pentru a nu-i mai sui singuri in avion cand au nevoie de tratament in alte tari), pentru a iesi din promiscuitatea care nu mai era demult materiala, ci devenise morala.
Respect enorm pe cei ramasi.
Pot spune ca stiu cate deva despre aceasta profesie din mai multe perspective: a pacientului (tratat cel mai adesea cu profesionalism si decenta, desi am intalnit si medic care, profitand de faptul ca era singurul in judet pe o anumita specialitate, a dovedit, in final, lipsa elementarilor 7 ani de-acasa ), dar și a apartinatorului, caruia i s-au cerut in urma cu 10 ani 10000 euro pentru un stent (si nu asta a durut cel mai mult, cat faptul ca lucrul acesta s-a petrecut de fata cu pacientul, dupa ce ni s-a comunicat faptul ca poate muri in orice moment, in urma oricarui factor de stress ). Si pot spune ca exista inca in sistemul medical romanesc oameni in fata carora poti spune cu maxima sinceritate: jos palaria, oameni epuizati dupa ture sau garzi in care nu au un minut de liniste si, inevitabil, te fac sa te intrebi cat vor putea sa continue asa, oameni care-și neglijeaza familia, care se neglijeaza pe ei insisi si dau totul pentru pacientul din fata lor.
Cunosc insa aceasta profesie si din perspectiva a angajatului in sistem, care lucreaza cu medici si contribuie la pregatirea acestora in primii ani de facultate... si din aceasta perspectiva stiu ca exista studenti total dezinteresati, dar cu pretentii sa treaca toate examenele (si nu cu nota mica – pentru ca fie sunt pila cuiva, fie pentru ca sunt pe locurile cu plata...) – studenti despre care imi spun adesea: sa ne fereasca Dumnezeu de serviciile lor.
Cunosc insa si rezidenti care, dupa cei 6 ani de studii de licenta si inca 4-5 de rezidentiat, dupa ce si-au luat examenul de specialist, negasindu-si loc de munca in specialitate, au devenit someri, ceea ce i-a obligat fie sa aplice pentru un alt rezidentiat, fie sa ia decizia sa plece din tara, fie sa se multumeasca cu cateva ore pe saptamana
1-politicieni care fura pana au ajuns la fundul sacului
2-angajatori care nu isi platesc darile catre stat desi angajatului i-a fost opritra contributia de sanatate
3-medici care iti spun de la obraz sumele care trebuie sa le imparti in stg. si in dr., daca nu iti recomanda sa mergi la alt spital
4-medici care se cearta pe pacienti care dau dovada ca au portofele mai grase, uitand ca langa ei mai sunt si altii care au nevoie de ajutor
5-directori de spitale care conduc atat de bine incat trebuie sa te duci la spital cu de toate, aici vorbesc de cele necesare unui tratament medical
6- pacienti care nu au norocul de a avea cate 10 lei de cate ori fac o injectie si care sunt tratati ca niste animale
7-pacienti care dupa ce cotizeaza din greu constata ca sunt si subiectul unei erori medicale
e adevarat tot personalul medical are salarii mici, dar mita tot mita ramane, indiferent cum vreti sa o justificati.
sunt multi pacienti care au locuri de munca la fel de prost platite, cu responsabilitati asemanatoare, dar nu primesc "donatii", voi de ce ar trebuii sa primiti? mai ales cand sunteti din ce in ce mai slab pregatiti? daca tot vreti, trebuie sa si raspundeti. la 26 ani am fost diagnosticata cu cancer la san, a urmat o perioada neagra care s-a dovedit o eroare medicala, au trecut 12 ani de atunci si nici pana acum acea doctorita nu a platit. si exemple de erori medicale simtite pe pielea mea, in ciuda donatiilor, au fost multe in cei 38 ani pe care ii am, noroc ca am capul pe umeri si nu ma opresc la primul doctor care imi da un astfel de diagnostic, dar m-a costat viata primului copil si istoria era sa se repete si cu al doilea desi am cotizat inainte de a intra in sala.
ne tot plangem dar poate e cazul sa se ia atitudine, noi sa nu mai dam, sau sa dam doar daca vrem si daca meritati, si voi cadrele medicale o zi pe sapt. sa nu mai luat, poate o sa simtiti ca ati depus un juramant de care tot uitati .
Imi doresc din tot sufletul sa fiti auzit, sa fim auziti caci subscriu intregului mesaj!
meseria asta de medic, e o meserie total speciala, e pe undeva acelasi lucru ca si preotia: medicina salveaza vieti si destine (uneori), preotia salveaza suflete (uneori) si acest "uneori" din paranteza, se intimpla in general cind medicul sau proetul este dedicat meseriei respective, dar nu numai si aici este elementul cel mai important: o face din convingere, prin asumarea reala a responsabilitatii, indiferent daca i se da ceva sau nu!
cele doua sint meserii mesianice, care practicate respectind adevaratele lor filosofii, cu toata fiinta de catre ei, devin cele mai nobile meserii, indiferent de conditiile in care le practica.
ceea ce nu este cazul mai ales la medicii din romania, pe care ii blamez in marea lor majoritate, cu unele exceptii, pentru nepasrea lor pentru impertinenta lor fat de cei saraci si necajiti, fata de cei neputinciosi si lipsiti de mijloace materiale si de pile si relatii.
sa ne mai lase acest tinar jupin cu teoriile lui dulci-veninoase.... se vede de la o posta ca nu a inteles nimic despre spiritul meseriei pe care o practica.
Iisus le-a zis vamesilor: faceti-va datoria si multumiti-va cu cit sinteti platiti si sa nu aveti pretentii sa primiti de la cei pe care ii vanuiti ceva in plus!
orice om care munceste se tocmeste si cade la invoiala pentru un pret. prin urmare trebuie sa isi asume ceea ce a negociat si sa nu mai vina cu pretentii ulterioare. daca clientul va fi multumit, va avea grija, daca ii va fi posibil sa il recompenseze cu ceva in plus.
ii admir pe medicii care nu au vrut sa accepte sistemul existent in romania si au plecat intre straini, unde nu primesc spagi, dar sint platiti decent fara a fi nevoiti sa renunte la onoare, onoarea de a-si face datoria pentru cit sint platiti.
pacat. mare pacat! ma doare sufletul sa spun aceste adevaruri, dar sint adevaruri pe care NIMENI nu le mai poate schimba decit bunul Dumnezeu printr-o minune.
jupinashul asta tinerel, ar face mai bine sa nu mai caute atitea argumente si scuze pentru imoralitatea majoritatii medicilor, ci sa spuna mai degraba de ce aceasta majoritate a medicilor din romania nici nu ii baga in seama pe acei bolnavi neputinciosi, lipsiti de mijloace materiale si de pile.
sa ne mai lase....
de ce nu spune nici o vorba despre doctorul Pesamosca care s-a stins de curind si care o viata intreaga a salvat mii de copii fara sa ia un leu spaga????? si pe care nemernicii, inclusiv din breasla lui, voiau sa-l scoata cu forta din camaruta lui mica din spitalul de copii grigore alexandrescu, unde locuia, pentru ca el nu a luat spagi si nu si-a construit vile somptuoase! in acele momente cind il maltratau pe acest inger al lui Dumnezeu
pe pamint, s-a vazut fata adevarata a breslei medicilor din romania.... nu imi ramine decit un gust amara si scirba cind aud de ei ( cu, din pacate, prea putine exceptii).
In logica dv.de trei lei,ar trebui spaguiti toti.Actorul,
inginerul,profesorul,mecanicul de locomotiva,etc.Si
asta doar pt.ca isi face "meseria".Adunati-va confratii si
refaceti sistemul,nu incercati sa-l justificati.Sunt de acord ca aveti salariile mici,dar asta nu inseamna ca
aveti toate motivele sa-l completati cu salariile altora,la fel de mici.Confesiunea dv. e jenanta si nu va onoreaza
cu nimic.Ma chiar ingrozeste...
In logica dv.de trei lei,ar trebui spaguiti toti.Actorul,
inginerul,profesorul,mecanicul de locomotiva,etc.Si
asta doar pt.ca isi face "meseria".Adunati-va confratii si
refaceti sistemul,nu incercati sa-l justificati.Sunt de acord ca aveti salariile mici,dar asta nu inseamna ca
aveti toate motivele sa-l completati cu salariile altora,la fel de mici.Confesiunea dv. e jenanta si nu va onoreaza
cu nimic.Ma chiar ingrozeste...
......Haideti militantilor pt dreptate si adevar,cei care judecati omul si nu sistemul, care dintre voi va lasati nevestele acasa si veniti?
Vreau sa vad citi voluntari voi recruta?
Domnul,care trimetea pe cineva in inchisoare pe 5 ani nu vrea sa vina cu mine sa mobilizeze citeva batrinei cu gangrena? Domnule drag ei au nevoie de ajutor, te asteapta acolo sa-i ajuti, nu te mai gindi ca ti se plateste salariul minim ,te descurci cumva...
Ieri am intrat in cabinetul unui functionar public si am zis: "Domnule am nevoie de un certificat ca si bugetar de X ani,am scris cerere de 10 zile...." S-a uitat la mine si a zis: " Cine ti-a permis sa intri in cabinet asa....mai asteapta,iti va veni certificatul..."
M-am coborit la casierie si am platiti elib adeverintei in regim de urgenta ...Doamna de acolo a scos in acel moment o hartie micuta cu 2 parafe din sertarul mesei si mi-a scris doua cuvinte.....Era functionar nu medic....Nu tot mi-a conditionat plata?
Si atunci "toate doamnele" o sa sara in sus : Cum poti sa compari o adeverinta cu viata copilului meu?
"E cel mai tare copilul tau dm.draga dar Asigurarea medicala de stat asigura un pachet de baza de servicii medicale.....si cind s-ar termina acel pachet te-as trimite sa bati la usa ministrilor cu copilul in brate care te-ar intreba "Ce cauti in cabinetul meu?" .....ai zice: "Vai ce Doctor nesimtit...vrea bani" ....si nu te-ai gindi niciodata" Vai ce Ministri nesimtiti"
"Acela dintre voi care este fără de păcat să arunce primul cu piatra în ea". Evanghelia după Sfântul Ioan,
Capitolul 8
In mare, dincolo de conditiile mizerabile din saloane, doctorii au fost buni. Au facut cam ce se putea face si nu au conditionat actul medical. Am dat plicul totdeauna dupa, aproape toti l-au acceptat.
Situatia e nasoala in sistemul medical in Romania: mi se pare ca e vorba in primul rand de subfinantare. Nu e normal ca doctorii sa aiba salarii mizerabile. Mi se pare neproductiv sa aruncam totul in carca medicilor "lacomi".
Pur si simplu e un sistem gresit construit si trebuie sa ne gandim cu totii cum il reparam. In primul rand nu mai avem voie sa tinem doctorii cu salarii de mizerie, ca se "descurca".
Continuam sa presam in continuu asupra doctorilor? Rezultatele or sa fie clare: tot mai multi dintre cei buni, dintre cei care mai au dileme morale or sa opereze prin Canada si Germania. Si restul or sa ramana aici.
Iar coţcarul acesta pretins "medic" - nici măcar nu există în realitate.
Citiţi pe blogul acestui farseur ce scrie medicul Mimi Ionescu, despre nepotrivirile din CV-ul acestui pretins doctor psihiatru:
"cum ai resuscitat tu oameni (apropos, cum ai facut tu ma resuscitare la SCR?? Ca student nu puteai, ca rezident in psihiatrie nu prea aveai cum. Deci iar minciuna"
"cum ai facut tu rezidentiatul in Canada (sau macar o parte) atata timp cat baietii de peste ocean nu recunosc diplomele de facultati din Europa??? Despre USMLE ai auzit ? daca ai fi apucat macar o secunda sa primesti un job ca resident doctor acolo (evident dupa ce ai fi luat USMLE) nu mai veneai inapoi in Ro" by Mimi Ionescu | April 11, 2013 at 4:31 pm de pe http://andreanum.wordpress.com/2013/04/10/de-moravuri-medicale/
Psihiatrul Gabriel Diaconu (foto: google)
Gabriel Diaconu, psihiatru la o clinica privata, a devenit vizibil opiniei publice in "cazul Veronica Bereanda". Metodele inchizitoriale ale invatatoarei care teroriza psihic copii de clasa I , jignindu-i, intimidandu-i, tipand la ei - demisa din fericire de ministrul Ecaterina Andronescu - au starnit revolta, cazul fiind amplu mediatizat prin toate mijloacele media. Gabriel Diaconu a aparut ca un fel de purtator de stindard, de cuvant...ce vreti voi fiindca uite aici mi s-a rupt mie un pic filmul - mai exact n-am priceput cum a intrat el in ecuatie pe pozitia asta.
Dar de ce scriu despre el? Gabriel Diaconu, care semneaza simplu si determinat G - adica el e "G" , ce mai incolo si incoace, drept de proprietate absoluta pe litera - relateaza pe blogul andreanum.org cazurile copiilor care ii intra in cabinet. Unde e confidentialitatea medic-pacient? Unde e etica profesionala a psihiatrului Gabriel Diaconu?
Psihiatrul Diaconu a intrat in conflict si cu "Asociatia mame pentru mame"
Neam de traista...
Toate neamurile... vin sa spuna ca medicina se face din vocatie. Tu manamci vocatie, tarane? ce ai facut tu in viata ta din vocatie prostule care esti? Tu ai vrea sa isi bage mainile in matele tale puturoase unul care a mancat vocatie, azi la pranz? Si care cu mainile in intestinele tale se gandeste ca ii executa apartamentul asociatia de locatari ca nu a avut cu ce sa isi plateasca intretinerea? Si asta dupa ce a citit mai multe carti decat basini ai dat tu in viata ta? Ineamna ca ai si tu vocatie... de imbecil!
Sunt alaturi de dumneavoastra si in cu totul de acord cu tot ce ati scris.Am plecat si eu din tara in urma cu 6 ani dar m-am intors.
Sunt medic in Fagaras,am fiul student la medicina anul II si nu stiu ce sa-l incurajez sa faca.Sa plece sau sa ramana si sa sufere la fel ca mine.Va doresc tot binele din lume!!!
Dai daca vrei si pentru ca esti constient ce salarii de rahat are un medic.
Eu niciodata, dar niciodata nu am dat cuiva ceva daca nu a meritat!
Toti vin si tipa aici ca sunt corupti. Pai deschideti ochii cui ii dati si de ce!
Ca nu i de vina ala care ia. Ci ala care da.
lupi moralisti... dar pe nenea Statul Roman , cel care ne jupoaie de vii si ne trimite apoi obligatoriu la doctorii astia ''corupti'' , nu-l mai latrati?
Nu e nimic penibil in ce a scris omul asta. E un adevar. Medicii buni or sa plece, sa vad pe unde va mai oblijiti ranile cu astfel de gandire...
presupune demnitate, curaj, adevar, profesionalism, jertfa
Din pacate nimeni nu e dispus, ”nu este timp, trebuie sa traiesc, nu-mi pierd eu timpul intr-o tara care nu-mi ofera nimic”...
Uitam, ca ne-am nascut aici, ca tara nu are nici o vina si ca sistemul in veci va fi ticalos in conditiile in care uitam, ca fiecare in parte are o datorie morala fata de tara.
... pana la urma cred ca nu ar trebui sa uitam ca omul sfinteste locul si ca exista si uscaturi in orice profesie, dar asta nu inseamna ca marea masa a medicilor nu-si practica profesia zi de zi cu profesionalism, incercand uneori sa salveze vieti, alteori sa vindece sau, dupa caz, doar sa aline o suferinta. Cred ca ar fi mult mai benefic pentru toata lumea sa iesim in fata cu plusurile, cu performantele, sa dam exemple pozitive, sa invatam sa stimulam si sa apreciem munca bine facuta (atat cat se poate de bine, in limitele cunoasterii oferite de medicina). Este o profesie care cere numeroase renuntari, mari sacrificii uneori, de-a-lungul intregii existente. Pentru aceasta, in toata lumea, medicilor le este recunoscuta valoarea sociala...mai putin la noi in tara. ..
si mai cred ca nu e bine sa aruncam cu noroi in nimeni, pentru ca responsabilitatea trebuie asumata de toti participantii si ea trebuie impartita:
-o parte a responsabilitatii apartine intr-adevar politicului – care trebuie sa asigure salarii decente, incepand cu perioada rezidentiatului (sa fim cinstiti si sa recunoastem ca niciuna din profesiile dobandite in urma absolvirii invatamantului superior nu presupune atat de multe si mari investitii – de timp, de bani, de efort personal si in niciuna nu obtii o calificare si un statut social decat abia dupa 10 – 11 ani de invatatura); in conditiile in care, ulterior, se constata conditionari ale actului medical, sa fie aplicata legea
-o alta parte a responsabilitatii apartine medicilor – care, dincolo de un comportament etic și dincolo de informatiile medicale, trebuie sa invete sa comunice mult mai bine cu pacientii si apartinatorii acestora, sa-si aloce timp pentru a stabili mai intai o buna relationare (adesea sunt suficiente cateva minute!) si abia apoi sa desfasoare actul strict medical (ex. sa consulte / sa scrie reteta etc.) (studiile arata ca peste 50% din procesele pentru malpraxis ar putea fi evitate in conditiile unei bune si oneste comunicari)
- si nu in ultimul rand, o parte a responsabilitatii apartine pacientilor – lipsiti adesea de informatie, carora nimeni nu le explica mare lucru despre suferinta lor, care trebuie sa invete sa-si cunoasca drepturile, ca si obligatiile
Felicitari pentru curajul acestei confesiuni si mult succes in tot ce intreprindeti!
Atunci cand ai copii si sunt bolnavi, la doctor te duci ca la Dumnezeu. Intre mama si Dumnezeu sunteti dv, medicii, asa ca, macar pentru persoanele care nu vin cu banii pregatiti in plicuri, pentru ca nu-i au, nu ca nu ar vrea sa dea, fiti in continuare Dumnezeul lor. Mie mi s-a intamplat de cateva ori sa nu mi se ia bani. Odata, m-am dus la medicul care ii facuse o interventie destul de delicata la inima fetitei mele, la Fundeni, unul din cei mai mari medici din cardiologia pentru copii, si i-am pregatit o suma de bani. Imi era rusine sa-i dau, pentru ca nu sunt genul care sa caute buzunarul si sa inghesuie banii, considerand asta unul din cele mai vulgare si mai slinoase gesturi, dar nu stiam sigur ca nu primeste, desi asa parea, si oricum, suma i-as fi oferit-o drept multumire. Nu mi s-a sugerat nicio clipa ca ar fi nevoie, nici macar tacit, dar, in spital, vezi multe feluri de oameni- insotitori. Marea majoritate intra in salon cu problema destul de grava a apartinatorului, si prima intrebare este: nu stiti cat ia doctorul? sau incep sa fosneasca plicurile si sa inghesuie milioanele acolo si sa pandeasca medicul pe holuri iar cand vine in salon, vine cu o satisfactie imensa, ca si cum, unii, cei care "nu au de dat" vor ramane in urma cu tratamentul, pentru ca a venit el, cel care a dat si "se aranjeaza" . In contextul asta, mi-am chivernisit si eu banutii si m-am dus la d-l doctor sa-mi spuna ce a gasit la inima fetitei, si oricum suma pe care i-as fi oferit-o ar fi fost drept multumire. Cand am dus mana spre portofel, atat mi-a zis: "ma jignesti", si atunci mi-am dat seama ce fel de om este. Oricum, va ramane vesnic in memoria mea, cu respect si recunostinta.
Daca intradevar doriti ca mai multi medici sa aleaga sa stea in tzara cred ca e nevoie de mai mult decat o campanie media.Ce ar fi daca toti cei 7% pt sanatate s-ar duce intradevar la sanatate? Si ce-ar fi daca ar fi administrati cu bun simtz?
Si de ce meseria de medic este nobila doar atunci cand o faci pe bani putini si in conditii grele?
Toti medicii , chiar si cei plecati din tzara ajuta oameni , chiar daca alte nationalitati.
Salutari din UK!
Daca intradevar doriti ca mai multi medici sa aleaga sa stea in tzara cred ca e nevoie de mai mult decat o campanie media.Ce ar fi daca toti cei 7% pt sanatate s-ar duce intradevar la sanatate? Si ce-ar fi daca ar fi administrati cu bun simtz?
Si de ce meseria de medic este nobila doar atunci cand o faci pe bani putini si in conditii grele?
Toti medicii , chiar si cei plecati din tzara ajuta oameni , chiar daca alte nationalitati.
Salutari din UK!
-medicii trebuie sa traiasca si ei
-salariul din Ro nu le permite un trai decent
-medicii au cautare la export
ergo
-medicii tineri care nu pot cumpara post si nu au pile la mai marii din sistem, practic viitorul medicinei romanesti, vor pleca masiv (ma rog, cei care au mai ramas)
Cum se traduce asta pentru pantofarii revoltati?
-sanatate mai scumpa
-servicii si mai proaste din lipsa acuta de personal
ps nu sunt medic
2. sau sa se modifice sistemul: in loc sa platim aiurea cotizatie la asigurari (plus spaga), sa platim direct la spital (fara sa mai adaugam spaga).
3. ar fi fain ca atunci cand m-au operat de o simpla apendicita, cu anestezie locala rahie, dupa care in mod normal te intorci in salon, sa nu ma fi trezit seara la reanimare si sa mai stau o noapte acolo iar in fisa de externare sa scrie ca totul a fost ok (presupun ca nu degeaba de la o amarata de anestezie rahie s-a rupt filmul pentru o zi)
4. ar fi fain ca atunci cand eram copil si mi-au scos polipii, doctorul sa fi verificat daca anestezia si-a facut efectul si sa nu-mi fi scos polipii pe viu.
etc...
Inteleg atat nemultumirea medicilor (salarii mici), cat si pe cea a pacientilor (nu toti cotizeaza doar cu "5 lei" pe luna, ci cu mult mai mult, deci si ei au dreptul sa fie nemultumiti.)
De asemenea, spaga, hotiile, micile "ciubucuri" si, in general, "romanismele" pe care le stim cu totii nu sunt solutii, sunt probleme mari, atat sociale cat si morale, care angreneaza o multime de cetateni (atat pe cei care cer/primesc, cat si pe cei care dau - de voie, de nevoie)!
La multi indivizi din tari nu prea performante, mentalitatile problematice se creeaza inca din copilarie cand, la scoala, in loc ca elevul sa invete, atat cat poate, prefera in schimb calea mai scurta, si anume sa copieze acolo unde se poate, sa absenteze, sa fenteze prin tot ce-i sta in putinta efortul si munca. La asta se mai adauga si meschinaria fata de cel care depune efort. In opinia lenesului, acela care e cinstit si trudeste "e fraier".
Si uite-asa, elevul lenes se transforma in adultul neproductiv caruia nu-i place (da, asa motiveaza: "Nu-mi place.") sa faca nimic si prefera ocupatiile ocazionale, necalificate sau, mai rau, inactivitatea si cererea de ajutor social. Mai exista si categoria de indivizi care studiaza lucruri inutile si nepractice numai in scopul de a detine o diploma, care nu aduce niciun beneficiu material (nici invatacelului, nici societatii).
Evident ca asemenea cetateni nu vor putea contribui la crearea unor servicii publice performante.
E un intreg cerc vicios: cetateanul lenes si/sau neproductiv, politicianul corupt, profesionistul spagar.
Schimbarea tine de TOTI cetatenii sau macar de majoritatea, dar nu de o minoritate.
Cu siguranta, pe acest forum sunt si oameni merituosi care comenteaza (ei cotizeaza suficient la stat si se asteapta la servicii bune; sau: muncesc din greu si se asteapta la venituri bune). Din pacate, statisticile arata ca majoritari sunt lenesii.
- dr de medicina interna avand in fatza ecografie cu pietre la rinichi, colecist strangulat in 2 locuri si mal nivel mediu si rezultate la analize ok, zice ca nu are ce face, ca analizele sunt ok. pai si ecografia ai???
-dr gastroenterolog - ii arat 2 ecografii (facute anterior la alata clinica) pe care scrie colecist strangulat in 2 locuri si mal nivel mediu zice ca tre sa fac eco la ea, ca ea nu stie la ce scoala au invatat cei care au facut ecografiile alea si nu stie ce au interpretat ei. Si ma intreaba: dar de ce nu v-au spus ecografistii (scuze daca nu e denumirea corecta) ce trebuie sa faceti? de ce ati mai venit la mine????
si ex de doctori care "numai la pacienti se gandesc si la binele lor" pot continua din pacate :(.
Respect, doamna/domnisoara doctor!
Pot sa spun doar atat: Felicitari! Ma bucur ca mai exista astfel de oameni!
sunt putin mai batrana ca tine, si eu sunt unul din cei 14.000 de medici care au plecat din Romania, doar ca eu sper, vazand oameni ca tine ca putem cu adevarat schimba ceva. ca suntem poate generatia care va schimba lucrurile in medicina.
as vrea sa existe macar un om care reprezinta medicii din romania, in colegiul medicilor sau in minister care sa vorbeasca ca si tine. doar ca la fiecare drama din sistem e o tacere profunda sau cei ce ar trebui sa ne apere se alatura acuzatorilor
Dar hai sa va prezint sistemul din occident, vazut de mine ca pacient: la salariu eu platesc pana la 60% taxe(deci e ceva si pt sanatate), in plus alte 2 asigurari suplimentare. La spitale - vad greu un medic -evaluarile si directionari le fac asistentele, care au salariul...ceva mai mare decat minim pe economie. . Sa zicem de salariile medicilor: pt cei noi veniti in sistem, rezidenti sau emigranti, salariul le acopera o chirie modesta, si poate o parte din intretinere - de mers la munca nici nu se pune problema de Dacie: bicicleta! Ca sa se descurce locuiesc cate 2-3 impreuna, unii in spital, toti fac garzi de weekend (astea sunt platite bine, 200-300 euro brut) ,pt evolutia profesionala dau evaluari si examene si certificari, nu au concediu cu anii, sau il petrec ca voluntari pt a castiga un nr de ore pe directia dorita pt a primi o certificare in plus ( de ex. de ecografist). Dar cel mai important pt mine ca pacient este faptul ca etica nu e optionala ca in facultatea de medicina/asistente din Romania, ce daca nu stiu bine limba, medicul imi explica de 3 ori complicatiile si cand sa ajung la medic, ce daca ma costa salvarea 100 euro medicul imi explica de 3 ori pana e sigur ca am inteles si ca o chem la timp sa nu imi pun viata in pericol si sa ii fac reclamatie ca zboara.
Exista respect pt pacienti. Exista respect pt medici. Exista respect si pt femeia care a spalat pe jos si dezinfectat spitalul. Pt ca cei care nu le place ce fac sau sunt nemultumiti au plecat din spital si au alte joburi.
Eu as schimba ceva la sistemul de votare as face un chestionar pentru cei care voteaza cu cateva intrebari simple la care macar sa se gandeasca:
1. Daca un copil de-al tau ar fi implicat intr-un accident, ai vrea sa fie tratat cat mai bine posibil din asigurarea medicala pe care tu o platesti de ani sau zeci de ani de cand muncesti?
2. Este vreun canditat pe lista de vot care vrea ca banii platititi de tine ani sau zeci de ani sa se investeasca cat mai bine posibil pentru a da raspunsul da la prima intrebare?
3. Este vreun canditat pe lista care in trecut a facut sau a mediat pt a se face ceea ce scrie la intrebarea 2?
4. Vrei ca un copil de-al tau sa aiba job cand implineste 18 ani?
5. Vrei ca el sa invete intr-un sistem bun pe masura banilor pe care i-ai platit din impozit de ani sau zeci de ani la stat in fiecare luna pentru a avea acel job?
6. Exista vreun canditat pe lista...etc.
Eu cred ca este inutila incercarea de a explica cuiva din afara sistemului ce inseamna sa fi medic . Oamenii au fost prea mult intoxicati cu ideea ca medicii au doar obligatii si ca medicina trebuie sa fie si gratuita si de calitate .
Ei cred , sau vor sa creada ca spaga este scopul nostru pentru ca este mult mai usor sa dai cu pietre decat sa intelegi . Imi pare rau sa ii dezamagesc insa scopul majoritatii dintre noi este sa fim platiti decent , sa lucram in conditii civilizate si cu dotari tehnice corespunzatoare , ca sa nu mai trebuiasca sa tremuram ca nu am facut toate investigatiile necesare deoarece s-au terminat banii de la CAS si astfel daca flerul ne inseala ( erratum humanum est ) vom fi noi cei vinovati si nu sistemul .
Nu, domnilor si doamnelor , nu vrem spaga si nu vrem comparatii cu alti functionari publici !
Este usor sa judecati , sa condamnati si sa faceti judecati de valoare . Din pacate noi romanii la asta ne pricepem cel mai bine .
Nu pot insa sa spun ca apreciez medicii care conditioneaza actul medical de primirea spagii inainte! Sunt si astfel de medici din pacate care aduc deservicii mari corpului profesional. Dar personal admir pe toti cei care sunt prezenti in profesie si au rezultate indiferent de ce se spune despre ei.
Admir medicii rezidenti de la Budimex care stau noapte de noapte si trateaza copii cu daruire si nu asteapta nimic ba mai mult refuza si o mica atentie oferita de cate un parinte.
Felicitari tuturor celor care sunt pasionati si decid sa ramana in tara indiferent ce motive ar avea!
Ce inseamna pentru tine „jumatate din doua treimi de rezidentiat” ? O treime adica ? Cred ca nici tu nu stii ce vrei sa spui... sau poate ti-a zis vreunul pe strada sa-i s... o juma’ de p’la-ntreaga si ti-a placut cum suna...?
TOEFL-ul macar l-ai dat (stii ce-i ala ?) ca sa poti spune ca ai avut voie sa urmezi un rezidentiat la McGill ?... sau la tine s-a putut si fara, au facut aia o „iesceptzie” ca te stiu baiat bun ? De ce a trebuit sa cumperi 2 carti de $1000, cand biblioteca de la McGill are absolut tot ce iti doresti in ea, inclusiv in format electronic ?! Iar daca pe moment nu gasesti EXACT exemplarul de care ai nevoie si nu ai chef sa astepti 2 saptamani, stiai ca te poti duce frumos cu „carte crepuq” la UdeM si il iei de acolo, ca nu prea e inghesuiala... ca aia „vorbeleste” quebecoasa si... „nu stie la ei anglee”, dar strang ca harciogii carti in engleza ?! Stii ce e aia „carte crepuq” domnu’ asa-zis medic-rezident in Montreal ?
Si zi asa: ai terminat in Ro, ai plecat in Canada, te-ai intors in Ro sa faci rezidentiatul, apoi ai plecat iar in Canada sa il faci acolo, apoi te-ai intors in Ro sa il termini pe ala inceput initial... mah, da’ nu ma lasi ?! Asta imi aminteste de o gluma dintr-un wc de la o UM pe vremea cand eram TR: pe zidul din fatza scria uita-te-n stanga, in stanga scria uita-te-n dreapta, in dreapta scria uita-te-n spate, iar in spate... pisha-te si nu te mai foi atat !!! Cam asa si cu tine...
Si asta ti-o spune unul care nu e medic, dar care stie exact cu ce se mananca medicina si in Ro, si in Canada, si in State... si care stie exact de ce anume ai nevoie, legat de pregatirea profesionala, ca sa ai dreptul sa profesezi in toate cele 3 sisteme.
Halatul alb degeaba il pui pe tine, trebuie sa il mai si meriti. Si aia de la „atelier” in generala aveau halate albe si chiar si vanzatoarea de la aprozarul din coltz...
Bai nene, mai sunteti bah multi dereglati in tzara aia ?!
Am citit si recitit acest document !!! Nu am cuvinte in plus sau in minus, un singur aspect doresc sa vi-l prezint. Traiesc inn ELVETIA de 30 ans, cunosc sistemul de sanatate dela ROMANIA si l-am inteles in antiteza cu cel din ROMANIA. Un prieten moldovean m-a rugat sa-l pun la zi pe un alt moldovean, din IASI ajuns specialist in asanarea sistemului de sanate din ROMANIA Zis si facut am prezentat sistemul nostru din ELVETIA in particular GENEVE, l-a acceptat si confirmat aceasta este ce ne trebuie, recunoscând FRAUDA si MINCIUNA din sistem. A recunoscut ca NU finantarea sistemului este cauza ci lipsa politica aspune ADEVARUL dela inceput.
Mi a spus ca se FRAUDEAZA ca in CODRU.
Am propus solutia, pacientul in centrul sistemului si Medici si paramedicalul sa fie retribuit in functie d prestatia efectuata, mai precis www.tarmed.ch
I-am prezentat scheme si rapoarte statistici si exemple pentru a le implementa in ROMANIA.
Imediat s-a creat criza cu sistemul de urgenta de catre cei care in persepctiva au dat lovitura de stat, guvernul BOC si Ungureanu inlaturat si la loc comanda cu ARAFAT (bomba chimica)
Si iata sistemul trage la sicriu si asteapta prohodul, au dorit sa trateze CANCERUL cu ASPIRINA renuntand la chirurgul ADEVARAT a exterimina TUMOAREA !!!
Cred ca ati inteles cei care sunt cu ASPIRINA si chirurgul !!!
Urmariti pe HotNews.ro
schemele propuse specialistului ajuns ministru, indepartat si in prezent consilier !!!
Merci!!!
Un medic din Franta
Dar corb la corb nu-si scoate ochii!
Daca zilnic ar fi controlate 100 de de buzunare,sertare de medici s-ar gasi sume importante(mai mari decat salariul lor pe o luna) in pesta 50% dintre ele.
Problema e ca si-au pierdut respectul si unul din motive e ca nici ei nu stiu respecta din pacate, nu repecta pacientul, personalul si nici ei intre ei nu se respecta. Se cred Dumnezeu si cred ca toti le sunt datori.
Cineva dadea vina pe presa pentru inversunarea oamenilor, da clasic, toti gresesc numai ei au dreptate, de parca parerile ni le-am facut dupa 2-3 reportaje si nu din experientele personale!
Pacat de munca lor, ca nu e usoara nici meseria nici anii de studiu, dar isi strica singuri reputatia.
Toata stima pentru exceptii, sunt si profesionisti adevarati si se mai intampla sa mai gasesti si oameni printre ei, din pacate cam putini.
Pana la urma cine vindeca bolnavii? Medicul sau Banul?
Nu ai bani, nu ai parte de tratament. Asistenta nu trece pe la patul tau sa te intrebe cum te simti....nu vreau sa plictisesc, ati prins ideea.
Cu simpatie dar fara stima..salutari!
Nu vreau sa judec! dar am vazut atat de multe mizerii din partea doctorilor fata de pacienti si cat de umiliti erau, incat nici de voi nu imi mai este mila.
respect putinii medici care traiesc din umilele lor salarii si nu stau sa se bucure de plicurile slinoase trudite de oamenii care cu ultimile puteri ajung la voi sa vi le intinda sa va bucurati si sa ne umiliti in continuare.
imi pare rau ca sunt atat de putini medici pe care i-am intalnit si pe care ii respect. toata stima pentru ei
a creat 19 mil creiere incapabile sa gaseasca o metoda pt a-l impiedica sa fure
Nu mai departe de ieri discutam cu niste prieteni despre situatia din spitalele din Romania actuala, despre faptul ca nu poti merge sa-ti faci o interventie fara sa ai pe cineva care sa alerge sa-ti procure medicamentele si tot ce ai nevoie post operator. Retetele adesea contin erori de medicamente, poate dintr-o eroare pur umana sau poate doar pentru a te folosi de acest prilej pentru a oferi altcuiva un medicament trecut din "greseala" pe reteta .
Sistemul sanitar ca si cel de invatamant din Romania lasa foarte mult de dorit si am convingerea ca nu voi fi contrazisa .
Va multumesc pentru ca sunteti medic si va multumesc pentru ca ati ramas in Romania .
Poate ca ar trebui facut ceva intr-o colaborare pacient doctor in care fiecare sa experimenteze la un nivel cel putin minimal pozitia celuilalt . Nu poti intelege ce se-ntampla cu adevarat pana nu esti pus in situatia de a experimenta tu insuti ceea ce traieste celalalt .
Sunt medic la inceput de drum si de cand am intrat ca practicant in spitalele din Romania am vazut medici care au uitat ca inainte de toate sunt oameni...cineva spunea candva ca pentru a fi un bun medic trebuie, inainte de toate sa fie un om bun..si nimeni nu l-a ascultat... Domnule Doctor, nu suntem semi-zei...suntem oameni si avem de a face tot cu oameni...Incerc din rasputeri sa fiu de parte colegilor mei dar nu ma lasa constiinta...stiam foarte bine in ce ma bagam inca de la inceputul facultatii..pentru cei care nu isi pot face meseria decat pe bani multi, am un singur sfat: niciodata nu este prea tarziu pentru a renunta si pentru a face altceva. Hai sa nu ne ascundem dupa deget, sa nu credem ca sunt doar cateva cazuri izolate de medici care conditioneaza actul medical in schimbul foloaselor materiale, sunt cu miile cei ce fac asta. Sa nu uitam ca multi au uitat sa se mai uite in jos in timp ce urcau pe scara sociala, au uitat ca amaratul ala de boschet care vine la urgenta este si el tot om..poate ca si cu un animal de purtam mai civilizat..meseria asta inseamna pasiune...dar lacomia e mare. Multi dintre noi nu se mai satura de masini exagerat de scumpe, de case de sute de metri patrati si averi cu multe zero-uri in conturile bancare. Si va intreb eu Domnule Doctor, DE CE? Pentru niste amarati de bani ne calcam in picioare? II lasam sa moara pentru ca nu au plicul potrivit?
Eu am facut o alegere grea..oncologie...si credeti-ma ca nu imi pare rau...si nu as pleca...si nici nu ma consider un dumnezeu printre acei oameni batuti de soarta..sunt un om si daca trebuie sa fac pe infirmiera cu acesti pacienti o fac si pe asta fara sa imi para rau...Cu toata stima, dar acest articol este incercarea urata de a ridica la rang de zei, niste oameni care nu sunt tocmai genii, ci doar au invatat mai multi ca altii, asa ca haide sa incetam sa ne mai plangem, sau sa ne slavim pentru cat de destepti suntem si sa incercam sa fim oameni..
Pe mine replica asta ma intriga. Adica de ce doctore crezi ca e normal sa "dai" ceva unui doctor ? Sau sa mergi sa stai intr-un spital si sa vina doctorul dimineata prost dispus si sa tipe la tine ? cand esti bolnav si abia stai in picioare ? Doar ca e DOM DOCTOR ?
As mai avea multe de comentat dar ma opresc. Doar ca sunt aproape sigura ca intoarcerea in Romania a avut o latura egoista si nu pentru familie. Si cei care locuiesc in Canada stiu de ce.
Există, însă, locuri unde problemele se rezolvă fără şpagă. Sau cu şpagă mai puţină. Informaţia asta există la tine, cititorul anonim al acestor rânduri. Îţi mulţumim că ne spui şi nouă, celorlalţi cititori, care vrem să aflăm unde sunt locurile, unde funcţionează instituţiile şi unde lucrează oamenii care nu iau şpagă pentru orice, oricând... Poţi face asta rapid—selectează pe hartă oraşul/adresa unde ţi s-a întâmplat minunea sau păţania şi adaugă informaţia cu un simplu click pe dreapta mouse-ului :-)
Acest proiect este un instrument de informare, care îţi poate spune şi care e „preţul corect” de pe piaţa şpăgilor. Dacă simţi că nu ai alternativă, dacă tot eşti nevoit să plăteşti şpagă, măcar să plăteşti mai puţin, nu-i aşa? Pentru fiecare oraş, pentru fiecare domeniu, acest proiect îţi vorbeşte despre experienţa celor ca tine—cât (nu) au plătit, unde, când, pentru ce anume, respectiv cât s-a plătit cel mai mult, cât s-a plătit cel mai puţin, cat de mulţumiţi au fost de serviciile „şpăguite” aceia care au plătit înaintea ta.
Cu puţin noroc, vei găsi pe harta alăturată instituţia, locul şi omul care-ţi poate rezolva problemele pentru cel mai mic preţ; dacă eşti cu adevărat norocos (cu alte cuvinte, suficient de mulţi oameni ca tine au venit să ne spună), vei găsi unde să-ţi rezolvi problemele fără şpagă :-) Cu cât folosim mai mult acest instrument de informare, cu câţi mai mulţi venim să spunem aici (sub protecţia anonimatului) ce ni s-a mai întâmplat, cu atât mai mult avem şansa de-a reduce preţurile şpăgilor!
http://www.piatadespaga.ro/
nume spital, nume doctor/cadru medical si suna cotizata - nu ma pricep ca l-asi face eu, dar poate exista un pacient furios pe tot sitemul medical care sa il poata face. macar asa ne facem o idee cat ar trebui sa pregatim si scapam de niste umilinte sau poate ne ducem la turci ca tot e la moda si in unele situatii mai ieftin (ex: fertilizare in vitro in romania 3000-5000 euro, in turcia - 2500 euro, inclusiv cazarea din afara spitalului)\
haideti sa luam o atitudine si sa pornim cu pasi mici spre vindecarea unui sistem. haideti sa demascam spagarii, sa facem un top al lor.
Apreciez articolul in totalitate. Cuvantul "spaga" a tulburat pe multi comentatori, de trei zile ...
Sunt una din cei de la ASE care pleca la mare cand medicinistii mai dadeau o luna de examene si cand luau licenta cu doi ani mai tarziu.
Profesionisii isi aleg meseria, inca din copilarie.
M-am maritat cu-n medic, care, la varsta de 62 ani, dupa AVC, pe la UPU (spital de stat) a ajuns, intr-un salon (cu inca 7 pacienti din medii sociale diferite) fiecare cu insotitor, paralizat, la Neurologie.
Daca n-am solicitat "salon rezerva", am "ascuns" ecusonul cu Dr.
Doua saptamani, in fiecare zi, Medicul (sa-i dea D-zeu sanatate), acelasi, cu aceeasi atitudine ca-n prima zi de internare, a tratat pe toti 8, fara discriminare, cred, pentru ca de la mine, pentru (sotul) pacient n-a primit "spaga".
Apoi (zilnic), cinci luni, i s-a aplicat Fizio-kinetoterapie. Apoi a completat tratamentul (alopat), cu "ajuta-te singur". Cu 1,96m, de la 120Kg a ajuns la 100Kg.
Au trecut 4 ani de atunci.
"Pretinde" ca e sanatos. Il cred, pentru ca, in acest timp a redobandit permisul de conducere auto, face sport (tenis de camp), circula, zilnic cu bicicleta.
E viu ...
Daca s-ar face niste tarife exacte pe care sa le platim legal cand mergem la spital (daca tot trebuie dat) poate nu ar fi exagerat de mari si in plus ar avea si spitalul tot ce-i trebuie si medicii ar fi mai bine platiti. In Italia spre exemplu pentru o singura consultatie pentru baietelul nostru am platit 50 euro insa nu a trebuit sa-i platim pe loc. S-a emis o factura care oricare alta cu scadenta in 30 de zile.
Stim ca e greu sa fii strain,sa o iei de la capat,de aceea ne tot gindim.
Dar celor pe care ii lasam aici le va fi bine fara noi,noi cei care ne am sacrificat atitia ani cu salarii mici ,sa tinem steagul sus,sa muncim cit 3 ,cu putine pretentii.
Conducatorii nu se gindesc la noi,noi tot pe ultimul loc am ramas.
Despre voi.
Despre cazuri.
Despre bolnavii pe care i-am mai avut. Despre ciudateniile pe care le-am intalnit. Despre cum am facut unii sau altii sau ce-ar fi mai bine sa faci cand te intalnesti cu o problema noua pe care nu stii sa o rezolvi."'
Aici desi sustii c anu ceri compasiunea nimanui, voluntar sau nu o ceri pentru ca stii ce...absolut toti cand ne intalnim cu colegi de breasla dupa ce trecem de saluturi discutam despre stii ce? MUNCA NOASTRA, despre ultimele cazuri, despre problemele unor clienti, despre solutiile altora etc. E laudabil ca tu ti-ai ales sa lucrezi cu oamenii, nu e laudabil ca ne scoti ochii cu asta. In rest sa fiu sincera nu am prea inteles ce ai vrut sa spui, ca esti sau nu deacord cu mita, ca esti sau nu deacord cu sistemul, ca statul greseste si anagajatorul tau are solutia minune? Sau poate toate la un loc... Oricum mult succes in tot ce intreprinzi.
- articolul este lacrimogen si multimea de comment-uri extrem de pozitive denota ca s-a si vrut emotionant in mesajul catre cititorul roman. punct ochit, punct lovit. asa suntem noi romanii.
- canada si-a deschis destul de larg portile catre medicii europeni, de cativa ani. totusi, cate ceva din cele postate de ‘angry moos’ sunt inca adevarate. de altfel, sistemele medicale din america de nord sunt la ora actuala inca extrem de prost concepute. stiu ce zic.
- keyword ‘spaga’: am prieteni medici de familie in bavaria (mediu rural), si milano (nordul dezv. al italiei), cele 2 regiuni de dezvoltare sociala din fruntea uniunii europene. la nemti, se da si se primeste de catre medic, nu pentru ceva anume prestat: produse de agro bio de consum zilnic, pana la teren de casa sau cabana, ori cabana insasi, dezmembrata (de la cate vreun dulgher/ om cu firma locala de tamplarie). am citat doar extremele. in italia, chiar si in nordul bogat, daca te duci la medicul de familie si nu duci vreun cadou, se cam supara, chiar daca nu ti-o spune. la italieni sunt salarii mici la medici comparativ cu alte tari vestice. nu sariti, intrebati, caci oricine are precis vreo cunostinta mutata in italia .exemplele sunt doar cu titlu ilustrativ, si din nordul protestant (e drept, bavaria e mai ales catolica!), si din sudul mediteraneean insorit, lenes si sarac, insa oricum cu alte mentalitati decat ale nordului germanic. si canada e ‘murdara’ la tema asta, chiar daca aia de posteaza de acolo nu o recunosc. sigur ca pe la ei inca nu a ajuns ‘o lege nescrisa’ ca la noi. acela care crede ca cineva pe lume ‘da la medicina’ doar din noblete sufleteasca, e idiot! clar?! daca esti normal cu capu’, in orice tara traiesti, si stii ce inseamna sa fii medic, cu o viata personala plina de efort, obeseala, stress si absenta (incl. in viata sociala), deci, daca ‘te bagi’, e clar ca vrei un standard ridicat financiar, macar pentru ai tai (stiti
am invatat atatea lucruri in franta, operatii pe care profesori sau sefi de clinica in romania nu le cunosc sau nu le inteleg, m-as intoarce acasa sa dezvolt specialitatea mea ( ginecologia), dar mi s-ar pune bete in roate, esti subordonat sefului de clinica , nu esti lasat sa faci o operatie moderna, sa nu mai tai burtile, sa se intoarca pacientul in 0-2 zile acasa.
salariul este o problema importanta in ro, esti obligat sa iei spaga; imi amintesc ca am lucrat 1 an ca specialist dupa o scurta experienta in strainatate si am hotart sa nu mai iau spaga pacientele operate imi spuneau ca nu e in regula ca vor muri, ca au cancer, nu intelegeau ca nu mai doream asta.
e inca risipa mare in sistemul sanitar, bolanvi care se interneaza pt analize, tinuti mult timp dupa operatii ca sa fie paturile ocupate, calorifere care duduie pe scarile necirculate, in loc sa se cumpere de ex comprese ( se folosesc la mai multi bolnavi si se fierb pt a se steriliza dar e inadmisibil)
treziti- va romani !!!!! nu-i mai lasati sa va batjocoreasca
am nascut in romania primul copil - horor , dar am avut norocul sa nu patesc ceva si copilul sa fie bine. spre deosebire de alte fete ...
apoi , fetita am nascut-o in spania . nu am cuvinte sa exprim experienta traita acolo . m-am simtit cu adevarat o mamica nu un gunoi care nastea . nu au facut diferente ca sunt romana . in 2 zile eram acasa cu copilul in brate .
acum sunt iar gravida - sunt iar in romania . ma apuca groaza . ce fac , unde merg , cu cine nasc , sa plecam mai bine iar din tara?
si da sunt multe mai multe tratamente si operatii eficiente acum in ginecologie . dar in romania se folosesc instrumente si aparatura de acum 20-30 de ani . poate si mai bine .
pe cand in spania - aparatura moderna , doctori competenti care nu accepta spaga .
inainte de aceasta interventie , se stie ca se fac o miultime de analize pentru ca medicul sa stie cu ce se confrunta .
va jur ca nu am dat nici macar un euro.nici in timpul acestor analize si nici cand ma aflam in spital, nimic , absolut nimic .normal operatia trebuia facuta de un spital de stat dar cum nu erau locuri , m-au internat intr-un spital privat si a platit statul spaniol.ce parere aveti de asta ?noi toti invatati ca la noi in tara si va spun drept ca am ramas surprinsa de felul cum am fost tratata si de felul cum s-au desfasurat evenimentele in spital . in fiecare zi veneau sa imi schimbe lenjeria de pat . frumos si emotionant .fara fete lungi si rautacioase .
cu toate acestea , am un respect infinit fata de medici, fata de aceasta profesie si sunt constienta ca exista medici care o fac pentru ca sunt nascuti cu ea in sange .aici mi-am schimbat parerea despre ei .
Cred ca lucrul de care nu este constienta lumea este ca a da totul pentru pacient, dar sa fii cu stomacul gol si mintea obosita de garzi pentru 15-17 mil pe luna nu este lucrul la care am visat atunci cand am inceput facultatea.
In momentul de fata sunt medic specialist ATI de 2 ani, cu adevarat am salvat vieti si am informat apartinatorii si de pierderea omului drag , si va rog sa ma credeti ca nimic nu compenseaza pe lumea asta golul pe care il ai in suflet de fiecare data. (Vorbind despre asta cu diferiti psihologi am aflat ca de fiecare data cand se anunta decesul unui pacient, medicul sufera de un sindrom posttraumatic care lasa cicatrici)
Nu mi-a fost niciodata rusine de munca, fac cate 12-15 garzi pe luna de 2 ani, si abia daca reusesc sa-mi acopar creditul in banca pentru casa. Am un copil de crescut singura, care imi simpte lipsa in fiecare din ce 12-15 nopti si zile pe luna cat sunt in garda cat despre asta , "spaga" nu am cerut niciodata, dar este de mentionat educatia pe care o are pacientul: daca nu primesti inseamna ca ceva nu va merge bine...Este o mentalitate de care am incercat sa o dezvat chiar si pe mama mea: oriunde se duce la un medic ea este pregatita cu ceva ca doar "asa este frumos ".
Ca atare sa fii medic in Romania in ziua de azi inseamna doar sa fii ponegrit si pus in oala celor avari, fara a vedea si sacrificiile reale pe care le facem fiecare dintre noi......
Din pacate, ati reusit sa starniti comentarii nemeritate la adresa medicilor in general.
Eu personal am numai pareri constructive, spre exemplu cei care cred ca doctorii se apuca de medicina doar pentru plicul de bani sa INCERCE sa dea admitere la facultatea de medicina.
Pe dumneavoastra v-a motivat decesul dirigintei pe mine m-a motivat o serie de morti din familie si nu m-a speriat salariul de 9 milioane.
Ceilalti? de ce nu dau la medicina?
Numai bine!
Am avut si eu dubii cand am vazut pacienti carora le=am refuzat spaga dezamagiti. Si am discutat cu alti colegi. Majoritatea, intre care cativa pe care ii respect mult , mi-au raspuns ca ei nu ''impun'' spaga nimanui, ca ii trateaza pe toti, fac tot posibilul pt toti ( poate un pic plus pt cei ce au contribuit ''financiar'') dar ca nu refuza pe nimeni. Deci nu cer, nu impun, nu fixeaza tarife, dar nu refuza.
Eu am facut mai mult. Am refuzat pt ca nu mi se parea corect sa-i bag pe toti in aceeasi oala . Si am avut surpriza sa vad ca majoritatea erau usurati, incantati, deschisi, si doar cativa dezamagiti de refuzul meu, dar si acelora am incercat sa le explic de ce . Doar putini nu au inteles nici atunci.
Dar NU AVEM DREPTUL de a primi bani pentru ca asa e traditia, prostia, frica pacientilor, si situatia noastra financiara uneori dificila.
Incerc sa ma descurc cum pot si lucrez in mai multe locuri si mult ( cum se lucreaza si in alte tari) pt a completa ceea ce spitalul imi plateste.
Dar ma gandesc, incer intai de toate sa ma gandesc la cum se simte cel din fata mea, la durerea lui, boala lui, dar si la situatia lui poate uneori ff dificila.
Sunt oncolog. Un pacient mi-a spus odata : '' Vedeti , eu am Cancer. Nu eu l-am ales. Dar dumneavoastra sunteti Cancerolog si ati ales singura asta. Cred ca sunteti nebuna'' . Apoi am incercat sa meditez la ce mi-a spus si sa mim raspund la intrebarea daca e intradevar o eroare sa-ti aleigi o disciplina unde durerea si moartea sunt o obisnuita.
Da ,sunt de acord ca sanatatea costa. Peste tot costa. E o idee comunista sa spunem ca sanatatea e gratuita. Dar serviciile de baza,interventiile care se pot face in Romania in spitalul public , trebuie sa fie la indemana oricui, nu sa se stea acasa pt ca nu sunt bani de control, sau sa se ajunga la diagnostic cu cancer de san sau de col uterin st IV cand in tarile dezvoltate majoritatea sunt dg in stadii incipiente si deci vindecate. O situatie tragica si rusinoasa. Educatia poporului dar si obiceiurile unor colegi. Care ar trebui schimbate, ca sa nu plecam cu toti cand avem lehamete.
Deci dragi colegi, nu impuneti nimanui, tratatii pe toti cu acelasi drag si interes si incercati uneori sa ii refuzati pe cei mai amarati. Voi va veti descurca poate cu castiguri mai mici decat cei din occident sau daca nu plecati acolo. Veti putea sa va imbogatiti '' legal'-dar sa nu uitati impozitele
M-am oprit insa la justificarea "plicului", descrisa atat de frumos din punct de vedere literar, insa atat de dureros din punct de vedere uman.
"Ca sa ii dea ce e al lui.
Onoarea pe care altcineva i-a luat-o."
Mi-am permis sa imi scriu parte din parerea mea intr-un articol separat:
http://viatauneiromancutze.wordpress.com/2013/04/14/spaga/
Mai sus a scris un doctor aflat la inceput de drum . Imi doresc sa nu ajung niciodata la el avand in vedere specializarea- oncologie - insa doctorul acela va fi apreciat si sunt convinsa ca va face mult bine . Pentru ca este OM inainte de a fi medic , Asta a uitat autorul articolului , asta au uitat toti spagarii care te forteaza sa dai spaga INAINTE de indeplinirea actului medical .
Onoarea pe care altcineva i-a luat-o."
Onoare consta in satisfactia morala, nu in spaga!!!!!!!!
de competenta ce sa mai povestim ca majoritatea sant varza.numai la combinatii au capul.
or fi si doctori ok ,care mai deschid cate -o carte si nu alearga toata ziua de dimineata pana seara dupa bani.
multi dintre voi castigati mult peste aia din occident si stiti numai sa va vaitati si sa profitati de necazurile oamnelor.
stii mai bine ce vorbesc.multi sant mai jegosi si mai parsivi decat puscariasii .
Recomand cu caldura si un alt medic care scrie si literatura. Il gasiti aici, www.memoriidemedic.ro
banuiesc si imi doresc din suflet sa faci diferenta intre cei ce-si permit sa platesca si cei simpli, saraci, care si-ar dori sa supravietuiasca pt a-si ingriji copilul, parintele, bunicii.
una e sa ceri si alta sa ti se ofere bani, lucruri deosebite, fine sau sentimente adevarate din tot sufletul, desi cu acestea din urma, material nu ai ce face.
draga gabi fa ce-ti place si ai ales sa face in viata, dar mai ales vindeca. si primeste, primeste tot ceea ce-ti oferim din multumire profunda.noroc mult
...doua adevaruri ,cel de-al doilea mai puternic insa...mult succes si o viata plina de satisfactii si impliniri...
Am vrut de fapt, sa-ti spun un singur lucru: hai Gabi, jocurile sunt facute, azi dai ce poti tu mai bine!
In Ucraina medicii si profesorii sint cei mai prost platiti!!!???? deci am ajuns la nivelul; Ucrainei ca mentalitate-comunisti imbecili nu i asa? Dar nou am trecut si peste o revolutie!!!Pentru ce au murit tinerii aia pe strada-ca sa ajungem la nivelul Ucrainei ??
Acum cine plateste-Ministerul sanatatii, Asigurarile sociale, pacientii-sau toti-Asta este o alta discutie!
..dar o medicina de calitae costa mult!
Atunci cind poporul asta va intelege asta ,se va schimba probabil ceva! Ceea ce observ este ca in strainatate platesc bine romanii,fara comentarii si se mai mira multi foarte multi idioti de ce acolo merge!
In tara nu plateste nimeni dar pretentiile sint pina n tavan....e ca si cum, constructor daca as fi mi ai cere sa ti construiesc o casa cu un ciocan!!!! Imbecilitatea e clara -de ce nu vrea sa inteleaga nimeni??
Toti medicii din lume trec exact prin aceleasi emotii ca si medicii romani dar numai ai nostrii se malformeaza ....
Fapt real petrecut in spitalul judetean Galati la sectia de oncologie, unul dintre saloane (vegheam la patul mamei mele): o femeie de la tara care vedea ca operatia ei nu mai vine si cu curajul specific taranului il intreaba pe doctor "dom' doctor da' eu?" Doctorul " cand ai sa platesti, atunci vezi tu operatie!" "Nu am bani sunt de la tara" "da vaca ai ? Vinde vaca si plateste ".... si a venit si raspunsul care I/a inchis in sfarsit gura doctorului cretin (nu a deschis din pacate si usha la salonul de operatie ) "Pai daca vand vaca la ce sa mai TRAIESC!? "
Strang bani aici in Canada si unul din visele mele erotice este sa am suficienti incat sa pot da in judecata spitalul judetean de urgente din Galati....foarte naiv dar lucreaza fantastic ca si motivatie uite un lucru de cercetat ptr marele psihiatru pentru care am si un mesaj personal din partea parintilor mei morti cu care mai vorbesc din cand in cand : " te injur printre dinti cu respect, Gabi !"
Ps stai in Romania nu te mai gandi la plecat ca esti de/al lor nu veni aici cu obiceiurile astea proaste
Locuiesc de multi ani in Spania si, daca nu ma mai intorc (toti acesti ani am sperat ca voi reveni candva in tara) este tocmai din cauza sistemului sanitar din Romania si nu in ultimul rand a lipsei empatiei medicilor romani.
Iar vorbind de spaga, este uluitor cum se schimba atitudinea, privirea, tonul vocii medicului in cauza. Faceti proba.
Si vorbind de salarii, eu ma indoiesc ca este motivul pentru care tinerii romani vor sa ramana sa profeseze in alta parte, desi, in principiu, pleaca din tara pentru salarii. Ffara nici o indoiala ca sunt mai mari salariile in strainatate, dar intotdeauna cand se fac genul acesta de comparatii, in general nu raportam la nivelul salariile, la preturile si cheltuielele din tarile respectiv (acolo s-ar putea sa nu mai fie chiar asa de multi bani).
Dumneavoastra, in general, cei care vad lucrurile doar din cabinet, nu stiu ca pensionarii cu 3 milioane pensie si chiar cei cu 7 milioane nu merg la medic ca nu au de unde sa dea bani sau sa "cumpere ceva", cum am mai auzit.
Sau batranii care impart o pastila pentru doua zile din aceeasi cauza: lipsa banilor.
Recent am avut o experienta negativa in spitalele din Romania si prefer sa nu ma mai intorc in tara., Aici, medicii te lasa sa mori nu doar ca nu ai dat spaga ci si din cauza varstei: ai mai mult de 90 de ani te condamna la moarte sigura. Nu se deranjeaza sa mai faca ceva pentru un pacient: care "oricum va muri intr- un an". Sau medicii care fac in spitalele de stat consultatiile de la cabinetele particulare.
Lipsa aparatelor de performanta si in orasele mai mici este un alt handicap al sistemului.
Singurul regret pe care il am... ca nu am plecat mai demult si ca am irosit vreo 3 ani prin sistemul medical roman.
Un alt aspect interesant este faptul ca toata lumea tipa in gura mare ca plateste fondul de sanatate....nu e chiar asa....judetele bune platitoare au fost întotdeauna cele din Transilvania, Banat, Ardeal, Bucurestiul, Constanta si cam atat. In vreme ce in aceste judete de obicei o familie tipica are 2 parinti platitori si 1-2 copii, in Moldova
Sa nu vorbim de familiile de rromi care in general nu platesc nici o asigurare dar sunt primii la toate serviciile, imping plicurile cele mai grase si mai umilesc, ameninta si chiar recurg la acte de violenta fizica asupra bunurilor din spital sau chiar a personalului medical.
In alta ordine de idei, da, un medic cheltuieste mult pt pregatirea lui continua - care este obligatorie prin Colegiul Medicilor. Medicii platesc taxe anuale obligatorii la Colegiu, asigurari de malpraxis obligatorii, taxele de congrese si conferinte sau reviste la care trebuie sa se aboneze si sa le citeasca pt a obtine punctajul necesar in fiecare an pt a fi inscrisi sa practice anul urmator la Colegiul Medicilor. Sa nu mai vorbim de echipamentul de lucru(halate, stetoscoape, ciocan de reflexe, etc) in functie de specialitate. Am cunoscut chirurgi care si-au cumparat din strainatate trusa lor proprie de instrumente mult mai delicate decat ce oferea spitalul, cu varfuri aurite, pt a putea efectua operatii delicate la copii. Acum din pacate trebuie sa cumpere mai tot pt a intra intr-o operatie. Si toate acestea costa...mult...inclusiv mult râvnitele carti de chirurgie din care inveti protocoalele operatorii. Si sa nu mai vorbim de practica unor somitati medicale, care pt a invata meserie pe un rezident, acesta trebuie sa cotizeze pt fiecare operatie la care il asista pe marele maestru. Da, exista si astfel de practici chiar si printre medici, din pacate.
In tara in care traiesc eu, trebuie sa platesc aceleasi lucruri si anume Colegiul Medicilor, cursuri, congrese, simpozioane, carti, stetoscop, aparatura medicala...atata doar ca la sfarsit de an ma prezint la nenea contabilul unde declar, cu chitante, tot ce am folosit in scopul profesiei mele, iar inclusiv pe benzina folosita sa ajung de la o clinica la alta sau banii pe pixuri,
Iar asta este valabil si in Romania. Stiti careva cat castiga un director de banca in Romania? Zeci - sute de mii de RON. Dar sunt legali si nimeni nu zice nici malc. Au o asa mare responsabilitate ca un medic, pilot, controlor de zbor? Nu. Doar se joaca cu niste hartii pe care scriu niste cifre care te pot lasa pe tine fara casa daca nu ai platit la timp. Ii trebuie pregatire continua in domeniu ca sa-ti ia tie banii? Nu. Produce ceva tangibil sau vizibil? Nu. Doar da din pix si creaza scheme cum sa ia mai multi bani de la tine. Si tu esti suparat pe medici....Ahhh, si sa nu uit sistemul sanitar din aceasta tara...am asigurare de stat, probabil cea mai tare asigurare privata de pe piata si tot mai scot bani din buzunar când ma duc la medic ca nu etic sa-mi prescriu medicamente si sa ma tratez singur. Si nu cracnesc Asta e...medicina se plateste chiar daca sunt medic. Iar asa sarac cum este sistemul sanitar din Romania, el finanteaza aproape integral o droaie de programe de sanatate (cancer, diabet, artrita reumatoida, hepatita cronica, etc). Aici, chiar si cu asigurari, daca da un cancer, HIV sau Hepatita peste tine, trebuie sa iti vinzi casa sa suporti tratamentul. Practic, dupa ce mori iti lasi familia in datorii si pe drumuri. Si sa nu mai vorbim de listele de asteptare sa vezi un specialist de 1-2 ani sau de o operatie de cataracta de 6 ani, proteza de sold sau genunchi 1-2 ani - la stat. La privat si in 2 saptamani daca vrei. La urgente se sta intre 2-12 ore. Romani, treziti-va si apreciati ceea ce deocamdata mai aveti, buni - rai asa cum sunt medicii nostri inca sunt medici. Aici majoritatea sunt masini de facut bani iar greseli se fac si aici, oho!!
Chiar v as ruga sa mi raspundeti si daca aveti cunostinte ....poate putem intra si noi in sistem ...........nu pentru spaga ........ci nevoia unui loc de munca ...........puteti sa ma contactati la e-mail gabrielewanek@hotmail.com............
Este foarte bine ,chiar foarte bine
sa fereasca Dzeu sa fiti de profesie pacient in Romania !!! De 30 de ani am o boala degenerativa si am avut parte de foarte multe umilinte de la colegii dvs de breasla .Ultima chiar de curand cd un coleg al dvs a hotarat ca o batrana la 2 zile dupa un AVC este senila pentru ca in ciuda faptului ca stia cum o cheama unde locuieste si datele personale,nu-si amintea sarmana in ce zi suntem!!!
Asta este medicina in Romania!! veti spune ca nu sunteti platiti! ok ! statul nu va da dar va dam noi!!! oho,si inca cat!! si tot nu va pasa !!!!
Nu stiu cine este medicul care a scris aceata elegie dospind de un romantism care nu are legatura cu realitatea dura. Din toate timpurile studentii am mancat langa cadavre si faceau garzi multe. Sunt putini medici pe sectii si in garda pentru ca prea muti medici au fugit din tara. Au fugit cu banii contribuabilului roman care le-a sponsorizat cursurile gratuite in universitati si institute.
Acesti hoti care au profitat de bugetul alimentat de cetatenii romani s-au dus in strainatate sa-si ofere occidentuui meseria pe care noi le-am dat-o pe banii nostri. Nu toti medicii sunt performanti dar toti vor sa primeasca mai mult.
Cine a scris aceste randuri sa nu se faca ca nu stie ca medicul din spital te lasa sa mori daca nu dai ceea ce asistenta are grija sa te informeze, cat si cum. De unde sa dai spaga de 500euro daca tu nu te ajungi cu banii de la o pensie la alta ori esti somer?
Apoi nu toata lumea poate sa lucreze in capitala si in resedinte de judete. Sunt nenumarate dispensare inchise din cauza ca abolventii fug din tara in loc sa munceasca in folosul comunitatii care i-a sustinut la studii. si de ce un medic nu poate sa traiasca ca un cetatean de la care pretinde spaga? De ce nu se multumeste sa traiasca la nivelul existent in Romania si sa munceasca in folosul romanilor nu doar in folosul lor nesatul de bani?
Eu sunt domnul Huppert Lewis, al împrumutului GLOBAL, vine un împrumut autentic care vă va schimba viața într-una mai bună, o companie de creditare împrumutată, acordată și licențiată pentru a oferi împrumuturi persoanelor fizice, companiilor private și persoanelor aflate în nevoie. Nivelurile de beneficii de până la 2%.
Dl. Huppert Lewis, vom face tot ce putem din respectul nostru tuturor solicitanților legitimi. Nu veți fi dezamăgit de mine în această afacere, deoarece compania vă va asigura împrumutul să vă ajungă la tine, nu se termină și acolo, avem o echipă de expatriați care înțeleg legile investiției, ei te vor ajuta, Oferindu-vă sfaturi care vă vor ajuta să vă gestionați investiția pe care o investiți la împrumut, astfel încât să nu vă pierdeți din nou în viață și această ofertă uimitoare vine cu împrumutul dvs. Contactați-ne astăzi prin e-mail huppertlewis.eng@gmail.com
Serviciile noastre includ următoarele:
* Imprumut personal
* Împrumuturi garantate
* Creditele nu sunt împrejmuite
* Rezultatele împrumutului
* Coaching de împrumut
* Împrumut de împrumut împrumut
* Plata împrumutului
* Credite pentru studenți
* Împrumuturi comerciale
* Credite auto
* Rezoluția împrumutului
* Dezvoltare împrumut
* Dept împrumut de împrumut
* Credite de afaceri
* Credite educative
* Întâlnire întreruptă
Vă rugăm să completați formularul de împrumut de mai jos și să-l returnați pentru a ne ajuta mai bine prin e-mail:
huppertlewis.eng@gmail.com
Dl Huppert Lewis
Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a vă rezolva datoriile, a începe o afacere sau vreți să sărbătoriți Crăciunul și noul an ca niciodată, dacă da, reveniți la noi (Davidmarkloanfirms@gmail.com) pentru mai multe informații despre tranzacții de împrumut.
Mulțumesc tuturor în timp ce aplicați și Crăciun fericit în avans.
De asemenea, se specializează pe următoarele probleme
(1) Dacă doriți ex-spate.
(2) dacă aveți întotdeauna vise rele.
(3) Vrei să fii promovat în biroul tău.
(4) Vrei ca femeile / bărbații să alerge după tine.
(5) Dacă vreți un copil
(6) Vrei să fii bogat.
(7) Vrei să îți ceri soțul / soția să fie
al tău pentru totdeauna.
(8) Dacă aveți nevoie de asistență financiară.
(9) Îngrijire de plante.
contactați DR OGUDUGU prin e-mailul său pentru o soluție totală drogudugusolutionspell@gmail.com