Doi artisti romani participa la Festivalul Ars Electronica 2011

de D.S.     HotNews.ro
Marţi, 30 august 2011, 16:35 Actualitate | Cultură


Festivalul Ars Electronica 2011
Foto: ICR
Daniel Dorobanţu, Michaela Konrad şi Eugen Neacşu au fost gazduiţi pentru prima oară de către AEC în februarie 2010 în cadrul Festivalului BD NEXT COMIC, cu o instalaţie multimedia intitulată Memories of Now.  În 2011, AEC a decis includerea instalaţiei în programul permanent al secţiunii DEEP SPACE a AEC, iar în aceasta toamna cei doi artişti au primit invitaţia de a participa la Festivalul Ars Electronica cu o versiunea nouă a instalaţiei (The Spirit Of the Positrons) şi de a realiza cel mai mai mare comic-multimedia prezentat vreodată în Austria. Produsul va fi apoi inclus în programul permanent al secţiunii DEEP SPACE pe toată durata anului 2012. Participarea celor doi artisti romani are loc cu sprijinul ICR Viena.

Inaugurat în 1979, Festivalul Ars Electronica este una dintre cele mai importante platforme de expunere a artei electronice/digitale din lume şi, totodată, un laborator al artei electronice contemporane situat la confluenţa dintre artă, tehnologie şi societate: aproape 300 de evenimente,  570 de artişti din 25 de ţari, 571 de jurnalişti acreditaţi cu ocazia ediţiei din 2011 şi 90.000 de vizitatori în 2010. Daniel Dorobanţu şi Eugen Neacşu marchează prima prezenţă românească în cadrul festivalului în ultimii 13 ani, după cea din 1998 a lui Călin Dan.

Anul acesta, Festivalul AEC este dedicat temei ORIGINII şi a fost conceput împreuna cu CERN (Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare - cel mai mare laborator de cercetare a particulelor elementare din lume), iar lucrarea trioului Dorbantu/Neacşu/Konrad v-a fi prezentată în cadrul unui proiecţii-concert de o oră în secţiunea Deep Space a muzeului AEC, un spaţiu ultramodern, punct de atracţie constant al AEC, vizitat de peste 100.000 persoane pe an, cu o suprafaţă de proiecţie de 16x9m2, dotat cu o instalaţie audio de mare fidelitate şi 8 proiectoare capabile să genereze imagini cu rezoluţie uluitoare.

Născută prin fuzionarea muzicii electronice cu comic art-ul, instalaţia intermedială The Spirit Of the Positrons – a cărui prezenţă în festival şi în cursul anului 2012 este asigurată cu sprijinul ICR Viena - propune o suită de scenarii plasate în infinitul spaţiului cosmic şi pe o serie de planete nelocalizabile, metafore ale suspendării determinărilor obişnuite ale existenţei. E o lume paralelă  în care singurele evenimente posibile sunt cele interioare: aventuri ale minţii, drame ale conştiinţei şi tribulaţii emoţionale. Coloana sonoră metabolizează suita grafică şi o transformă într-o serie de evenimente acustice. Pornind de la extraordinare claviatură tehnică disponibilă în Deep Space proiecţia va oferi spectatorilor naraţiuni vizuale multiple construite la faţa locului sub o cupolă sonoră mereu schimbătoare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

312 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by