Shaking Shakespeare, producţia Teatrului German de Stat din Timişoara, regizată de Radu Alexandru Nica, se va juca în deschiderea celei de-a XV-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru „Shakespeare”. Ediţia din acest an are loc în perioada 30 iulie – 7 august 2011 şi prezintă spectacole realizate în Marea Britanie, Lituania, Finlanda, Suedia, Rusia, România şi Polonia, informeaza ICR Varsovia.

Shaking Shakespeare - afisFoto: ICR

Festivalul se desfăşoară în fiecare an pe litoralul Mării Baltice, în Cele Trei Oraşe (Trójmiasto), complex urban format din oraşele Gdańsk, Gdynia şi Sopot, important centru cultural, ştiinţific şi industrial al Poloniei. Considerat unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de teatru din Polonia, evenimentul se bucură de recunoaştere internaţională şi de un aflux deosebit de public.

Programul cuprinde reprezentaţii ale pieselor shakespeariene aduse din toată lumea şi jucate pe toate scenele de teatru ale Celor Trei Oraşe. Fundaţia Theatrum Gedanense, organizatorul Festivalului, îşi construieşte şi propriul Teatru Shakespeare, pe locul unui vechi teatru elisabetan. În plus, în martie 2010 s-a înfiinţat reţeaua festivalurilor „Shakespeare”, la care sunt afiliate şi Festivalul „Shakespeare”, organizat de Emil Boroghină la Craiova, şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, condus de Mircea Cornişteanu.

În Shaking Shakespeare, dramaturgul Lia Bugnar a imaginat un colaj cu scene din piese shakespeariene (Hamlet, Cum vă place, A douăsprezecea noapte, Furtuna ş.a.), o trecere prin marile teme umane zugrăvite de scriitor, punând accent pe efectele puterii politice în viaţa individului şi societăţii. Decorurile şi costumele spectacolului sunt realizate de Dragoş Buhagiar (care a primit şi premiul UNITER 2010 pentru acest spectacol), coregrafia de Florin Fieroiu, iar muzica este semnată de Vlaicu Golcea.

Regizorul Radu Alexandru Nica şi scenograful Dragoş Buhagiar au fost prezenţi la Gdańsk şi în 2009 cu spectacolul Hamlet, producţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

Dacă reprezentaţia din 30 iulie este una de gală, cea din ziua următoare este deschisă publicului, care, în finalul ei, este invitat să dialogheze cu actorii. Spectacolele vor avea loc pe scena Teatrului Wybrzeże din Gdańsk.

La invitaţia ICR-Varşovia, pe perioada Festivalului se va afla la Gdańsk şi criticul de teatru Cristina Rusiecki.

Institutul Cultural Român de la Varşovia este, pentru al patrulea an la rând, partenerul Festivalului Internaţional de Teatru „Shakespeare” de la Gdańsk.