Dodo Nită şi Alexandru Ciubotariu participă, la cea de-a doua ediţie a Salonului cărţii balcanice, care se desfăşoară pe 25 şi 26 iunie la Théâtre de la Grande Comédie din Paris. Anul acesta România este invitat de onoare al Salonului cărţii balcanice iar Institutul Cultural Român de la Paris este partener al evenimentului.

Romania la Salonul cartii balcanice de la ParisFoto: ICR

Alexandru Ciubotariu şi Dodo Nită, au fost invitaţi să participe în secţiunea bandă desenată (BD) a Salonului, în cadrul căreia vor prezenta proiectul „Istoria Benzii Desenate Romanesti”, publicat în volum anul trecut la Ed. Vellant, cu sprijinul ICR.

Potrivit ICR Paris, sâmbătă, 25 iunie va avea loc masa rotundă « Literatura română, imaginarul mai presus de real », cu participarea scriitorilor Florina Illis, Sebastien Reichmann, Dumitru Tepeneag, Mirella Pătureau şi Andreia Român. Duminică, 26 iunie scriitorii români Dan Lungu, Matei Visniec, Gabrieala Adamesteanu şi Letiţia Ilea participă la masă rotundă « Literatură română, noi forme de implicare socială », moderată de Patre Răileanu.

Alături de Dodo Nită şi Alexandru Ciubotariu, vor participa în seciunea de bandă desenată a Salonului si Aleksandar Zograf (Serbia), Igor Hofbauer (Croaţia), Ilan Manouach (Grecia), Gani Jakupi (Kosovo).

Organizat de asociaţia Albania, în parteneriat cu Le Courrier des Balkans, Salonul cărţii balcanice de la Paris beneficieza de înaltul patronaj al Academiei Franceze şi de susţinerea Centrului Naţional al Cărţii din Regiunea Ile de France.

Dodo Nită, născut la Bucureşti în 1964, este animator al benzii desenate din România. Din 1988 până astăzi a publicat mai multe sute de articole despre BD în paginile a numeroase reviste şi ziare din România, Franţa, Belgia, Italia, Portugalia, Cehia, Serbia, Ungaria, Polonia, Danemarca, Suedia şi Finlanda. Este autorul a opt lucrări consacrate celei de-a noua arte, printre care: Dicţionarul Benzii Desenate din România (1996), Europa Benzilor Desenate (2001), Vârsta de aur a benzii desenate româneşti (2004), Livia Rusz – o monografie (2009), Puiu Manu – o monografie (2010). Pentru contribuţia sa la promovarea francofoniei în România prin intermediul benzilor desenate, Dodo Niţă a primit în 2001 titlul de Cavaler al Ordinului „Les Palmes Académiques” (Franţa), iar în 2006 pe cel de Cavaler al Ordinului „Leopold al II-lea”(Belgia).

Alexandru Ciubotariu, născut în 1979 la Călăraşi, a absolvit Academia de Arte „George Enescu” din Iaşi în 2004 (cu lucrarea de diplomă Scurt istoric al benzii desenate mondiale); primeşte primul său premiu la Salonul BD Constanţa ’94 şi publică prima caricatură anul următor, într-un ziar local. A semnat grafica de revistă şi carte şi numeroase benzi desenate în revistele Mini-Azi, Jurnalul SF, Pif Surprize, 2000 Plus, Playboy, Apropo TV, Business Magazin, Doxi, Pipo, Adevărul, Esquire, Omagiu, Arhitectura etc. A semnat şase cărţi de benzi desenate şi un album de street art (Pisica Pătrată, Editura Vellant, 2009), primul din România. Pentru Romfilatelia a desenat mai multe serii de timbre editate în sute de mii de exemplare. A fost invitat să participe la expoziţii în Franţa, Polonia, Cehia, Maroc, Grecia, Serbia, Portugalia, Ungaria, cea mai importantă fiind expoziţia de la Muzeul Benzii Desenate din Bruxelles.