Lansare de carte la Bucuresti: Politica pronatalista a regimului Ceausescu​

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 12 ianuarie 2011, 13:32 Actualitate | Cultură


Politica pronatalista a regimului Ceausescu​
Foto: Polirom
Modul in care un regim politic actioneaza in vederea cresterii sau scaderii populatiei este simptomatic pentru practica guvernarii in ansamblul ei, a raporturilor de putere care se instituie intre guvernanti si guvernati. Volumul Politica pronatalista a regimului Ceausescu. Vol. I: O perspectiva comparativa de Corina Dobos (coord.), Luciana M. Jinga si Florin S. Soare (Polirom, 2010) prezinta politicile pronataliste aplicate in Romania, Bulgaria, Cehoslovacia, Iugoslavia, Polonia, RDG, Ungaria si Franta in perioada postbelica, urmarind trei aspecte: legislatia privind accesul la avort, promovarea contraceptiei moderne si legislatia sociala de sustinere a natalitatii. Evenimentul de lansare a cartii va avea loc joi, 13 ianuarie, la ora 17.00, la Clubul Taranului, Muzeul Taranului Roman din Bucuresti avand ca invitati prof. univ. dr. Mihaela Miroiu, prof. univ. dr. Ioan Stanomir, conf. univ. dr. Virgiliu Tarau.

Sectiunile dedicate Romaniei analizeaza institutionalizarea si consecintele „pronatalismului ceausist”, adica ansamblul de masuri luate de regimul ceausist in vederea cresterii populatiei Romaniei. Pronatalismul ceausist, marcat in mod definitoriu de limitarea severa a accesului la avort, s-a desfasurat incepind cu 1966, anul acestei restrictionari, si pina la caderea regimului comunist din Romania, in decembrie 1989.

Corina Dobos (Palasan) (n. 1980) este doctoranda in istorie a Universitatii Bucuresti si a University College London, cercetatoare in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Domenii de interes: biopolitica, istoria criminologiei, imaginarul corpului, imaginarul stiintific, semiotica medicala. A publicat „The Universality of Reason and its National Fulfilment. The Political Writings of J.J. Rousseau and J.G. Fichte as Intellectual Sources of Nationalist Ideology”, Studia Universitatis Babes-Bolyai. Historia, Cluj Napoca, ianuarie 2007; „Organizarea stiintifica a societatii sau stiintele sociale in primii ani ai regimului Ceausescu. Cazul judetului Iasi, 1970-1972”, in Structuri de partid si de stat in timpul regimului comunist. Anuarul IICCR, vol. III, Polirom, Iasi, 2008; „Caracterul profund restrictiv al politicii nataliste in Romania comunista, 1966 1989”, in R. Ivan (coord.), Transformarea socialista. Politici ale regimului comunist intre ideologie si administratie, Polirom, Iasi, 2009; „Domesticating violence in interwar Romania”, in Marika Guggisberg si David Weir (eds.), Understanding violence: Contexts and Portrayals, Inter-Disciplinary Press, 2009.

Luciana M. Jinga (n. 1982) este doctoranda a Universitatii „Al.I. Cuza” Iasi si a Universitatii din Angers, Franta, in cadrul laboratorului Centre de Recherches Historiques de l’Ouest (CERHIO), cercetatoare in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Domenii de interes: istoria comunismului romanesc, organizatiile de masa in comunism, istoria femeilor, feminism, studii de gen. A publicat „Forme de organizare ale «Muncii cu femeile» in cadrul PCR (1944-1954)”, in Structuri de partid si de stat in timpul regimului comunist. Anuarul IICCR, vol. III, Polirom, Iasi, 2008; „Conditia femeii in Romania comunista”, in Stéphane Courtois (coord.), Dictionarul comunismului, Polirom, Iasi, 2008; este editor al volumului de eseuri Elev in comunism, Curtea Veche, Bucuresti, 2009.

Florin S. Soare (n. 1984) este doctorand al Facultatii de Istorie, Universitatea din Bucuresti, cercetator in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Domenii de interes: structurile de putere ale Partidului Comunist Roman, retorica si propaganda ideologiei comuniste, politici sociale initiate de regimul comunist, tranzitia postcomunista. A publicat „Politica natalista in Romania 1966-1989”, in Stéphane Courtois (coord.), Dictionarul comunismului, Polirom, Iasi, 2008.

Evenimentul de lansare a volumului Politica pronatalista a regimului Ceausescu. Vol. I este organizat de editura Polirom in colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.


Citeste mai multe despre   
1067 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version