Institutul Cultural Roman Budapesta a decernat in data de 13 decembrie 2010 Premiul de excelenta culturala artistului plastic Lajos Svaby (n.1935), laureat al premiilor Munkacsi si Kossuth, precum si al Premiului National de Arta si Prima Primissima. Ceremonia a avut loc la Teatrul Uj Szinhaz, informeaza un comunicat al ICR.

Lajos Svaby este primul rector al Institutului de Arta Plastica din Ungaria, iar din 1995 primeste titlul de doctor emerit al universitatii din Kingston. Printre temele sale isi gasesc un rol predilect sarbatorile, veselia, viata traita la intensitate maxima.

Premiul Media a fost decernat in cadrul ceremoniei de la Uj Szinhaz Budapesta jurnalistului Jeno Merza (n.1950) de la Kossuth Radio, cunoscut atat pentru emisiunile sale, cat si ca manager de presa la radioul public unde a condus canalul de actualitati, precum si Departamentul studiouri teritoriale si minoritati.

Premiul acordat anual unei personalitati marcante a culturii din Ungaria este sustinut de Pavel Susara - critic si istoric de arta, Ion Stendl - pictor si gravor roman, profesor universitar la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, doctor in Arte Vizuale, Sorina Ianovici - Jecza - director executiv Fundatia Interart Triade, Geza Szocs - secretar de stat pentru cultura al Republicii Ungare, Ferenc Csak - director general Galeriile Nationale de Arta, istoric de arta si Gabor Pogany - istoric de arta. Ceremonia va fi onorata de prezenta vicepresedintelui ICR, Mircea Mihaies.

Ceremonia a beneficiat de participarea Grupului Iza din Maramures, iar in foaierul teatrului a avut loc evenimentul "Vinul romanesc - O istorie culturala", prezentat de specialistul oenolog Gheorghe Moisescu si de jurnalistul Radu Rizea.