Intilniri culturale cu istoricul Bogdan Murgescu

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 26 mai 2010, 12:45 Actualitate | Cultură

Romania si Europa, de Bogdan Murgescu
Foto: Polirom
Istoricul Bogdan Murgescu se intalneste cu publicul pentru o discutie pe tema politicilor economice pornind de la exemplul Irlandei. Luand in considerare experienta istorica, Bogdan Murgescu va incerca sa raspunda unor intrebari de mare actualitate cu privire la criza economica pe care o traversam si cum s-au acumulat deosebirile de nivel economic dintre Romania si celelalte tari europene. Intalnirea va avea loc joi, 27 mai, de la ora 18.00, in Sala de conferinte a Institutului de Matematica din Bucuresti (Calea Grivitei 21, parter).
 
Tema intilnirii va fi: „Tigrul celtic al Europei”. Particularitati si invataminte ale performantei economice post-aderare a Irlandei. Aceasta reprezinta o sub-tema a volumului Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010) de Bogdan Murgescu, aparut recent la Editura Polirom.

Tot mai des auzim in ultima vreme de la diversi istorici, sociologi si politologi ca „istoria conteaza”. Pornind de la aceasta constatare, Bogdan Murgescu si-a propus sa raspunda la citeva intrebari:
- Cum s-a ajuns la decalajele de dezvoltare existente in Europa de astazi?
- Cind s-au acumulat deosebirile de nivel economic dintre Romania si celelalte tari europene?
- Au existat momente cind a fost posibila depasirea starii de subdezvoltare? De ce au esuat aceste incercari?
- Au avut loc incercari comparabile in alte tari europene? Au reusit ele? De ce? Cum?
- In ce fel poate experienta istorica sa ajute la elaborarea unor politici eficiente in ziua de astazi?

Criza e veche. Bogdan Murgescu a studiat 12 ani cele cinci secole de criza economica pe care noi le-am traversat.

Declaratia autorului:
"Multi dintre noi ne-am intrebat adesea: De ce - economic - suntem unde suntem?
Raspunsurile pe care le auzim sunt diverse, fie fataliste („asa ne-a fost sortit”), fie axate pe blamarea unora sau altora dintre guvernantii de azi sau de ieri. Departe de mine intentia de a-i exonera pe politicieni. Au raspunderile lor, si vor fi judecati, fie si numai de „tribunalul istoriei”. Totusi, explicatia nu se reduce doar la acest nivel. Este o constatare de bun-simt ca Romania a fost de destul de multa vreme sensibil mai putin prospera decat majoritatea celorlalte tari europene. De aceea, pornind de la ideea ca intelegerea corecta a situatiei noastre de azi trebuie sa aiba adincime istorica si o dimensiune comparatista, am reconstituit felul in care decalajele economice s-au acumulat in diversele perioade istorice scurse de la 1500 incoace, si am analizat cum s-au dezvoltat un grup de 3 tari care acum 5 secole erau cam la fel de putin dezvoltate ca si teritoriile romanesti: Danemarca, Irlanda si Serbia. Aceste experiente istorice ne arata atit greselile pe care ar fi bine sa le evitam, cat si unele dintre caile prin care o tara poate sa depaseasca subdezvoltarea si sa intre in clubul select al tarilor prospere".

Bogdan Murgescu este profesor doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti. Distins cu Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Romane pentru lucrarea Circulatia monetara in Tarile Romane in secolul al XVI-lea (1996). Alte lucrari publicate: Istorie romaneasca – istorie universala (600-1800) (1994), A fi istoric in anul 2000 (2000), Istoria Romaniei in texte (coordonator, 2001), Revolutia romana din decembrie 1989. Istorie si memorie (coordonator, Polirom, 2007). 


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

178 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version