Actrita romana Anamaria Marinca se pregateste de premiera cu spectacolul 4:48 Psychosis de Sarah Kane pe scena teatrului Young Vic din Londra. Spectacolul va avea mai multe reprezentatii pe scena londoneza in perioada 21 iulie si 8 august.

In asteptarea premierei de pe scena prestigiosului Young Vic Theatre, ziarul Independent prezinta profilul actritei Anamaria Marinca intr-un interviu despre noul sau rol in regia lui Christian Benedetti.

Evocand debutul acesteia in Marea Britanie in filmul Sex Traffic, pentru care a primit premiul BAFTA pentru “Cea mai buna actrita” si rolul memorabil din 4 luni, 3 saptamani si 2 zile de Cristian Mungiu, laureat la Cannes 2008, ziarul Independent apreciaza talentul remarcabil al actritei in tratarea rolurilor de mare complexitate.

Daca joc un rol in care nu intalnesc intrebari, le creez. Cu cat mai dificil, cu atat mai bine. Cred ca actorul este un fel de atlet al sufletului – trebuie sa te antrenezi sa sari in alta realitate”. (The Independent, 12 iulie 2009).

Plina de umor negru, piesa 4:48 Psychosis este o explorare a pierderii controlului asupra propriei vieti, alternand intre realitate si fantastic, intre visare si constienta. 4:48 era ora la care Sarah Kane, internata intr-un spital de psihiatrie, se trezea in fiecare dimineata si scria, pana la ora 6:00, cand asistentele ii administrau sedative. Personajul interpretat de Anamaria Marinca vorbeste despre capacitatea oamenilor de a iubi si a stabili legaturi, caracteristici ce pot fi regasite in intreaga opera a autoarei, care s-a sinucis la 28 de ani, dupa ce a scris cinci piese care au uimit lumea teatrala. Dupa moartea sa, in 1999, Sarah Kane a devenit unul dintre cei mai jucati dramaturgi din lume.

Institutul Cultural Roman sprijina ca partener Teatrul Young Vic in realizarea spectacolului 4:48 Psychosis.

Anamaria Marinca a castigat titlul de “Cea mai buna actrita” in 2005, la British Academy Television Awards (BAFTA), pentru rolul din filmul Sex Traffic, drama realizata de CBC/Channel 4. In 2007, a primit premiul pentru “Cea mai buna actrita” a anului la Festivalul International al Filmului de la Stockholm, pentru rolul Otilia din filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile de Cristian Mungiu, care a obtinut Palme d'Or la Festivalul de la Cannes. Recent a jucat alaturi de Liam Neeson si James Nesbitt in filmul Five Minutes of Heaven produs de BBC TV si in Hotel Babylon, produs de BBC1.

Regizorul Christian Benedetti este director artistic la Teatrul Studio Alfortville din Paris, apreciat pentru productii de exceptie ale dramaturgilor contemporani Edward Bond, Sarah Kane si Mark Ravenhill. In 2007, acelasi regizor a pus in scena piesa Kebab de Gianina Carbunariu la teatrul pe care il conduce.