"Carol I", cel mai recent film al lui Sergiu Nicolaescu, va avea premiera de gala sambata, 9 mai, la CinemaPro din Capitala, informeaza site-ul cinematografului bucurestean. Data aleasa pentru lansarea peliculei pe marele ecran reprezinta Ziua Independentei de Stat si este in preajma Zilei Regalitatii, 10 mai, in care se marcheaza incoronarea lui Carol I ca rege al Romaniei infaptuita in 1866.

Sergiu Nicolaescu interpreteaza in acest film pe regele Carol. Sergiu Nicolaescu da viata regelui Carol, personaj pe care l-a mai interpretat si in 1978, intr-un alt film al sau, "Pentru patrie", in timp ce rolul Reginei Maria este interpretat de actrita Andreea Sofron.

"Carol I" este una dintre cele mai asteptate premiere ale anului 2009, filmarile fiind incheiate la sfarsitul anului trecut. Realizat dupa un scenariu de Emil Slotea, "Carol I" se refera la ultimele luni din viata regelui si la controversele dintre Carol si membrii Guvernului sau, in contextul izbucnirii Primului Razboi Mondial. Actiunea se petrece in vara anului 1914. La 75 de ani, Regele Carol I, intemeietorul Romaniei moderne, traieste retras in Castelul Peles. O are alaturi pe Regina Elisabeta, sotie devotata si prietena de suflet.

Monarhul infrunta cu sobrietate suferintele fizice ale batranetii. Insa acestea nu sunt nimic pe langa framantarile sale morale. Carol I este intr-o pozitie dificila: onoarea si radacinile de familie ii dicteaza sa intre in razboi alaturi de Germania si Austro-Ungaria; dar opinia publica cere ca tara sa ramana in neutralitate, scrie site-ul cinemapro.ro.

Batranul rege isi joaca ultima carte in Consiliul de Coroana. El incerca sa ii convinga pe reprezentantii poporului sa voteze pentru intrarea in razboi de partea Puterilor Centrale.

Filmarile peliculei "Carol I", menite sa reinvie imaginea primului rege al tarii, au fost realizate la Castelul Peles si la Cotroceni.

Alaturi de Sergiu Nicolaescu din distributia filmului fac parte Marina Procopie in rolul Reginei Elisabeta, Andreea Macelaru Sofron in rolul Reginei Maria, Stefan Velniciuc in rolul Ottakar Chernin, Razvan Vasilescu in rolul Ionel I.C. Bratianu, Mihai Niculescu in rolul Alexandru Marghiloman, Geo Dobre in rolul Regelui Ferdinand, s.a.

Scenariul filmului este semnat de Emil Slotea.