Cvartetul Balanescu
Cvartetul Balanescu
Foto: ICR

Aflat la a doua editie, in 23 aprilie, la Cracovia, a avut loc deschiderea oficiala a Festivalului Culturii Romane, organizat de ICR Varsovia. Concertul Cvartetului Balanescu, a deschis festivalul cu muzica Mariei Tanase, reorchestrata intr-un proiect original, plin de forta si de vitalitate captand interesul publicului polonez.

Spectacolul, a fost completat vizual de imaginile prelucrate de Klaus Obermaier, a fost mai mult decit un show profesionist, lucrat in cele mai mici detalii - a spus o poveste despre traditiile romanesti. Alexandru Balanescu a vorbit despre doina, despre colinde, despre vinul de toamna si muzica Mariei Tanase, care i-a servit ca inspiratie pentru proiectul Maria T. Aleksander Małkiewicz, reprezentantul organizatiei Capella Cracoviensis, a comparat-o pe Mariei Tanase cu alte doua nume sonore ale scenei internationale, Edith Piaf si Carlos Gardel.

Statuile Teatrului Masca
Statuile Teatrului Masca
Foto: ICR
In cea de-a doua zi a festivaului a intrat in scena Teatrul Masca cu spectacolul Statuile prezentat in Piata Mare a Cracoviei.Statuile au prins viata sub privirile la inceput mirate, apoi fascinate ale celor adunati in Piata. Grupurile de actori au spus povestea fara cuvinte a reinvierii din cenusa a orasului Pompei. Miscarile actorilor si mimica lor extrem de expresiva au spus mai mult decit orice cuvinte, au transmis un mesaj pe care publicul l-a perceput cu aceeasi intensitate, dincolo de amestecul multilingv atit de caracteristic celui mai important oras turistic al Poloniei.

Tot in cea de-a doua zi a avut loc o Seara Romaneasca in Clubul Piękny Pies unde Dr. Teo si DJ Bully au tinut in priza publicul polonez pana dimineata.

Dimineata celei de-a treia zile a Festivalului Culturii Romane de la Cracovia le-a fost dedicata celor mici. Programul „Vampirasii de la miezul zilei”, organizat in colaborare cu Fundatia Perspectiva Estica, i-a chemat pe copii la joaca si la povesti despre vampiri, castele si superstitii.

Marionete uriase - Teatrul Masca
Marionete uriase - Teatrul Masca
Foto: ICR
Teatrul Masca a revenit cu spectacolul La romani. Marionetele uriase au fost un punct de atractie al Pietei Mari din Cracovia inca de cum au „coborit” din camioanele Teatrului si s-au lasat fotografiate de trecatorii curiosi. Parada actorilor a strins in piata spectatorii curiosi, care au avut ocazia de a descoperi traditiile romanesti intr-o poveste fara cuvinte despre lumea satului. Spectacolul este alcatuit dintr-o secventa de episoade semnificative pentru comunitatile traditionale: mersul la biserica duminica dimineata, nunta, horele (in care au intrat si spectatorii), dansul traditional de purificare – calusul.

Cei curiosi sa descopere Romania si din perspectiva lingvistica au avut ocazia de a participa la cursuri demonstrative de limba romana, organizate la Institutul de Limbi Straine „Hologram” si sustinute de Joanna Kornaś (traducatoarea lui Mircea Cartarescu si a lui Dan Lungu in polona, colaboratoare la Marele Dictionar roman-polon si la Lexiconul roman-polon) si Kinga Kukuła (colaboratoare la Marele Dictionar roman-polon si la Lexiconul roman-polon). Cursurile au fost reluate si duminica, in cea de-a patra zi de Festival, iar Marele dictionar se va lansa la Cracovia marti, 28 aprilie.

Duminica, 24 aprilie, pe linga cursurile de limba romana si degustarea de vinuri romanesti, a fost vernisata expozitia de fotografie „Romania”. Seara s-a incheiat cu concertul trupei Shukar Collective, in deschiderea caruia au cintat polonezii de la Transkapela.

Festivalul isi propune sa devina o permanenta in peisajul cultural polonez, propunind publicului intilniri cu artisti si oameni de cultura romani, prin organizarea de evenimente in spatii conventionale si mai putin conventionale.