Cinemateca Astra Film continua si in 2009 proiectiile de filme. Fie ca sunteti sibieni sau sunteti in trecere prin Sibiu, in fiecare miercuri, in sediul din Piata Huet nr.12 puteti lua o portie de destindere cu filmele cinematecii.

Cum se construieste un film documentar despre un personaj? Variantele sunt tot atit de nelimitate precum tipurile de personaje si personalitatile regizorilor care isi asuma o atare (deloc usoara) sarcina. Exista un apetit pentru filmele despre vedete de cinema, dictatori, spioni, criminali in serie, muzicieni sau sportivi celebri. Mai exista, insa, in rindul consumatorilor de film, un “target-group” care “tinteste” la mai mult decit un material produs, foarte profesional - ce-i drept - pe baza unui pattern de succes. Si noi, oamenii obisnuiti, avem povestile noastre. Si noi, oamenii obisnuiti, dorim sa facem filme despre alti oameni obisnuiti.

Miercuri, 15 aprilie are loc proiectia filmului Madame E. Productia finlandeza Madame E. in regia lui Lasse Naukkarinen este un documentar-portret al unei femei excentrice. Eila Lemmela e sotie de fermier. In acelasi timp, este o pasionata colectionara de arta. Madame E. se simte in largul ei in crescatoria de porci, dar si la sedintele Consiliului parohial, a carui membra este. Adora sa pozeze pentru pictori si graficieni si sa participe la vernisaje. Intreaga ei viata se invirte in jurul artei: prepara prajituri artistice, bradul de Craciun e si el artistic, ca sa nu mai vorbim de palarii. Eila duce o viata plina de neprevazut. O vedem la ferma, ajutind scroafele sa fete, pentru ca in momentul imediat urmator sa alerge la un vernisaj sau la o seara de poezie. Dar, inevitabil, viata are si accente tragice.

Filmul a fost prezentat in cadrul Astra Film Fest 1998, la sectiunea International.

Cinemateca Astra Film a fost, in anul 2007, un maraton al documentarului de calitate, ce s-a extins pe toata perioada anului cultural. Singurul program constant al Capitalei Culturale Europene din Sibiu, prin proiectii zilnice de documentare de autor apreciate si premiate in ultimii 15 ani, in intreaga lume. In 2008, Cinemateca Astra Film a continuat cu proiectii saptamanale tematice, in Sibiu, Deva si Bucuresti. Cinemateca Astra Film 2009 ofera, in fiecare miercuri, o portie buna de autenticitate. Realitatea este uneori plina de umor, mari succese si sentimente frumoase, dar si de ironie, dezamagiri si tragism. Aceste elemente se regasesc in filmele cinematecii, in proportii variate. Rand pe rand, vor fi prezentate titluri ce creaza senzatii puternice, precum Blood engagement sau The shadows of devil’s island, productii selectate si premiate la mari festivaluri (A lesson in tolerance, Inventing cuisine etc.) si filme preferate de publicul festivalului Astra Film (Every good marriage begins with tears, Sugartown: The Bridegrooms).